عوامل روانشناختی موثر در بروز حوادث در محیط کار
عوامل روانشناختی موثر در بروز حوادث در محیط کار
عوامل روانشناختی موثر در بروز حوادث در محیط کار
پس از انقلاب صنعتی و رشد روز افزون صنایع همواره حوادث مهمان ناخوانده ی کارگاه ها بوده و هستند. جالب اینجاست که این مهمان های ناخوانده هیچ رحمی از خود نشان نمی دهند ولی به رفتار ایمن شاغلین احترام فراوان می گذارند. پیشگیری از حوادث تک بعدی نبوده و بسیار گسترده است. یکی از ابعاد مهم دخیل در حوادث بعد روانی می باشد.
حوادثی که منشا روانی داشته اند بسیار زیادند مثلا؛ در سال ۱۳۹۶ در میدان های نفت و گاز عسلویه متاسفانه شاهد خودکشی کارگری بر اثر عدم دریافت حقوق و مزایا، ارتقای شغلی و ناتوانی در فسخ قرارداد بودیم ، یا کارگری در یخچال خاموش قطار محبوس شد و جان خود را بر اثر یخ زدگی از دست داد یا بارها حوادث آتش سوزی و … در پی حسادت و تبعیض گزارش شده است. در این مقاله قصد داریم تا به طور خلاصه با مهم ترین این عوامل آشنا شویم.
تبعیض وجود یا تصور وجود تبعیض در محیط کار موجب بدبینی، دلسردی، بی علاقگی و یاس می شود. برای رفع این مشکل در محیط های کاری باید عواملی که باعث ترفیع و ارتقا درجه ی کارکنان است به طور کلی برای همه روشن باشد.
عوامل محیطی
نور، حرارت، صدا و وجود گاز ها و سایر عوامل فیزیکی و شیمیایی کار علاوه بر اینکه از لحاظ جسمی بر نیروی کار اثر می گذارند از نظر روانی هم موثر هستند.
جلوگیری از ترقی
این موضوع احتمالا به دلیل احساس روا داشت ظلم و تضییع حق فرد موجب نارضایتی و به دنبال آن بروز برخی اختلالات روانی می شود. فکر استثمار شدن و مورد بهره برداری قرار گرفتن همیشه نیروی کار را عذاب می داده و می دهد.
نداشتن حقوق کافی
برآورده نکردن نیازهای استاندارد شده ی مادی از یک سو و احساس بی ارزشی به دلیل تناسب نداشتن پاداش با وظیفه ی انجام شده از سوی دیگر، باعث استرس های روانی در کار می شوند. کار در انزوا افرادی که برای مدت طولانی به طور منزوی کار می کنند ممکن است به اختلالات روانی مبتلا شوند.
مسئولیت بیش از حد
با توجه به اینکه هر فردی دارای ظرفیت جسمانی و روانی مختص به خود می باشد واگذاری وظایف باید متناسب با آن صورت پذیرد. در صورت تحمیل مسئولیت بیش از ظرفیت واکنش های روانی بروز می کند.
علل غیر مرتبط با کار
در این بخش می توان به عوامل خانوادگی و غیرخانوادگی اشاره کرد که به صورت یک عامل فشار را بر انسان وارد شده و سبب فشار روانی می گردد.
سورمناژ
به نظر متخصصین طب کار خستگی مفرط بیش از عوامل دیگر در ایجاد عوامل روانی دخیل است. این وضعیت زمانی به وجود می آید که استراحت های روزانه برطرف کننده خستگی ناشی از کار نباشد. بنابراین خستگی ناشی از کار باقی می ماند و به مرور زمان در او ذخیره شده و موجبات اختلالات مختلف را فراهم می کند. کاهش قدرت کار، کم حوصلگی و بی علاقگی به کار، عصبانیت و بی خوابی و دردهایی نظیر ستون فقرات یا سردرد از جمله علائم سورمناژ محسوب می شوند. در نتیجه می توان گفت بررسی حوادث به وقوع پیوسته می تواند در زمینه شناخت، رفع و اصلاح خطرات موجود بسیار راه گشا باشد. اساسا تحقیقات و بررسی حادثه به منظور یافتن علت حادثه و جلوگیری از وقوع موارد مشابه در آینده است. پس با در نظر گرفتن عوامل روانشناختی در بروز حوادث می توان در جهت کاهش حوادث قدم های مهمی برداشت. به امید روزهای بی حادثه برای تمام شاغلین.
حتما بخوانید:
⇐ تعیین میزان شیوع استرس شغلی و ارتباط آن با حوادث شغلی در کارگران ساختمان سازی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)