عوامل خطر مصرف مواد و الکل در محیط کار
عوامل خطر مصرف مواد و الکل در محیط کار
عوامل خطر مصرف مواد و الکل در محیط کار
فرمت: pdf تعداد صفحات: 29
مقدمه
عوامل متعددی وجود دارند که در محیط کار بر سلامت افراد تاثیرگذار است. این عوامل می توانند به طبقات مختلف دسته بندی شود عوامل فیزیکی محیطی، روانی و اجتماعی به عنوان مثال در زمینه عوامل فیزیکی محیط کار برخی مشاغل در محیط باز و برخی دیگر در مکانهای بسته قرار دارند میزان روشنایی در محیط بسته بسیار حائز اهمیت است کمی و زیادی نور میتواند تاثیرات متضادی بر نیروی کار داشته باشد. برخی تاثیرات نوری بر بینایی و برخی دیگر بر مسایل روانی تاثیر گذار است.
کار در محیط بسته کم نور و همچنین در فضای پر نور اغلب موجب خستگی و تحریک پذیری فرد است افرادی که در چنین محیط هایی فعالیت میکنند بازده مناسبی نخواهند داشت و اغلب ویژگیهای منفی روانی از خود نشان می دهند.
صوت نیز مانند نور تاثیر بسزایی در روح و روان افراد دارد و همچنین باعث ایجاد اضطراب پرخاشگری بی اعتمادی و تحریک پذیری در افراد میشود کار در محیطی بسیار سرد یا گرم نیز در دیگر مشکلات در محیط کار است مشکلاتی از جمله درد مفاصل، پایین آمدن سطح مقاومت بدن سرماخوردگی و….
از طرف دیگر عوامل متعدد دیگری وجود دارند که در محیط کار بر سلامت افراد موثر هستند. از جمله رنگها با تاثیری که بر روحیه و شرایط روانی فرد می گذارند، به عنوان ایک عامل محرک یا کسالت آور عمل می کنند رنگ محیط کار علاوه بر تناسب آن با نوع کار باید با شرایط روانی افراد نیز سازگاری خوبی داشته باشد تاثیر آلودگی داخلی محیط کار و بهداشت محیط کار نیز کاملا روشن و واضح است تراکم کار، ساعات کار و زمان کار نیز از دیگر عوامل مهم هستند.
در خصوص عوامل مربوط به کار تراکم زیاد کاری انجام کار در ساعات نامناسب که با خستگی و ضعف جسمی و روانی برای فرد همراه هستند با تداوم در طول زمان سلامت جسمی و روانی فرد را تهدید خواهند کرد. عوامل مربوط به مسائل ارتباطی از عوامل مهم دیگری هستند که بر روی فرد اعم از سلامت یا عملکرد او در محیط کار تاثیر می گذارند. نوع ارتباطات موجود در محیط کار نفوذ و اعمال قدرت، مدیر شیوه ارتباطی و شخصیت و اهداف او نقش مهمی در بهداشت روانی فرد و میزان خشنودی او از محیط کار دارند. بدون شک سلامت ،روان نقش مهمی در تضمین بویایی و کارآمدی هر جامعه ایفا می کند به گونه ای که یکی از محورهای ارزیابی سلامت جوامع بررسی میزان بهداشت روانی افراد آن جامعه میباشد کما اینکه امروزه سلامت روان انسان ها در میان جوامع از اهمیت به سزایی برخوردار است و تقریبا در همه کشورها اقدامات وسیعی صورت گرفته تا سیاست های مربوط به بهداشت روانی و پیش بینی بیماریهای روانی را سازمان دهند. این سیاست ها که میتواند ارزشهای انسانی و اقتصادی بسیار بالایی داشته باشند.
ایجاب می کنند که قبل از هر چیز نیازهای بهداشت روانی شناخته شوند. نقش مدیر به عنوان تامین کننده بهداشت روانی در محیط کار بسیار مهم است. بدیهی است که در این نقش از مدیر انتظار می رود تا با کسب مهارتهای شناختی، عاطفی و رفتاری خاص در ارتباط با کارکنان زیر نظر خود برای افزایش بهداشت روانی محیط کار تلاش کند. در اینجا باید یادآور شد که هدف از ارایه نقشهای نوین مدیریتی کمک به توسعه راه هایی است که رسیدن به اهداف سازمان را تسهیل می کند.
بهداشت روانی کارکنان و ارتباط آن با شیوه های مدیریت در سازمان، مسئله ای است که بارها در مطالعات گوناگون مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داده که مدیران و سرپرستانی که در برخورد با کارکنان خود از روش های علمی استفاده می کنند، نه تنها باعث می شوند کارکنانشان کمتر دچار فشار روانی شوند، بلکه ارتباط دو سویه خوبی را بر قرار می سازند.
لذا باید گفت کسب اطلاعات لازم در مورد مشکلات مربوط به سلامت روانی و بهزیستی کارکنان و چگونگی رسیدن به راه حل آن سوال عمده بسیاری از کارکنان است. بدیهی است مشکلات فراوان و پیچیده تر سازمان دارای دلایلی گسترده تر است که منجر به سایر تاثیرات نامطلوب و پیامدهای شدید می شود.
امروزه پیشگیری از مشکلات به وسیله افزایش بهزیستی و سلامت محیط کار بر درمان ترجیح داده می شود. درست مثل آنکه تلاش برای دستیابی به نتایج مثبت بر نتایج منفی غلبه می کند به وضوح صرف هزینه و تلاش برای به حداکثر رساندن اثر بخشی، نشاط رشد باعث پیشگیری از مواجه شدن با انواع مشکلات می شود.
به کارگیری فنون و استراتژیهای مدیریت منابع انسانی و عملکرد موتر سازمان، کاهش مشکلات ناشی از پدیده استرس و دوام طولانی تر مدیریت خواهد بود.
از طرف دیگر بهزیستی و سلامت کارکنان به میزان قابل توجهی بستگی به رفتار مدیران آنها دارد مدیران باید هنجارهای اخلاقی معینی مثل حس سلوک عدالت، صداقت و احترام را مد نظر قرار دهند رفتار مدیر در سازمان میتواند الگوی مناسبی برای یادگیری چگونگی رفتار مناسب در سازمان باشد.
عوامل خطر مصرف مواد و الکل در محیط کار
- سنگینی کار
- استرس
- یکنواختی کار
- خستگی
- خشم
- سرعت در کار
- مشکلات کاری (با) زیر دست یا زبردست
- تبعیض
- خشونت درگیری و مشکلات بین فردی
- رقابت کاری / عدم ارتقاء شغلی
- شیفت کاری نامناسب (شیفت شبانه)
- کارهای اقماری
- دوری از عوامل محافظ مانند خانواده
- حالات و مشکلات عاطفی روانی (اضطراب، افسردگی)
دنیای امروز استرس های مختلفی دارد که بعضی از این استرس ها مختص محیط کار است نزاع با یک، همکار محروم شدن از پاداش دیر رسیدن به سر کار و فشار هیأت مدیره یا روسای سازمان به مدیر را می توان نمونه هایی از استرس های محیط کار نامید. به طور کلی نقش مدیریت طرح ریزی محیطی است که از لحاظ مادی و اجتماعی خشنود کننده باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.