کلیات عوامل بیولوژیکی زیان آور محیط کار
کلیات عوامل بیولوژیکی زیان آور محیط کار
کلیات عوامل بیولوژیکی زیان آور محیط کار
در برخی مشاغل به سبب شرایط کار ، نوع فعالیت و هم چنین تولید یا مصرف مواد گوناگون ، کارکنان در معرض عوامل بیولوژیکی زیان آور و در نتیجه ابتلا ء به بیماریهای عفونی قرار دارند . این بیماریها ، با توجه به عامل به وجود آورنده به پنج دسته تقسیم می شوند :
- بیماریهای ناشی از ویروسها مثل هپاتیت ویروسی و هاری.
- بیماریهای ناشی ا ز باکتریها مانند سیاه زخم ، برسلوز ، کزاز ، سل گاوی و …
- بیماریهای ناشی از ریکتزیاها مانند تب کیو .
- بیماریهای ناشی از قارچها مثل هیستوپلاسموز و آسپرژیلوس .
- بیماریهای ناشی از انگلها مثل کرم قلابدار .
ذیلاً برخی از این بیماریها شرح داده می شود :
هپاتیت B ویروسی
از جمله بیماریهای عفونی است که با علائم عمومی و گوارشی و آسیب های کبدی شناخته می شود . علائم بیماری شامل ضعف ، درد ماهیچه ای ، سردرد ، تهوع ، استفراغ ، درد شکم ، بی اشتهایی و به تدریج علائم یرقان از قبیل زردی و خارش در پوست می باشد ادرار بیمار تیره و مدفوع کم رنگ می شود . کبد بیمار نیز دردناک و بزرگ می شود . انتقال این بیماری معمولاً از راه پوست و در اثر تماس با خون و وسایل یا لباس آلوده صو رت می گیرد . خراشهای کوچک و زخمهای پوستی نیز در این انتقال موثرند . همچنین در صورت آلودگی دست ها ، انتقال از راه دهان نیز وجود دارد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی HSE امور این بیماری درمان اختصاصی ندارد و در بیشتر موارد بیماری سیر نسبتاً خفیفی را طی می کند ولی با این حال مواردی از مرگ مشاهده شده است . اقدامات لازم برای پیشگیری از این بیماری عبارتند از :
رعایت کامل نکات بهداشتی هنگام کار با مواد یا وسایل آلوده ، استفاده از دستکش و ….
ایدز:
ایدز یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی است که مردم جهان با آن روبرو شده اند . ویروس ایدز باعث از ب ین رفتن ایمنی بدن می شود .
این ویروس برای نخستین بار در ماه مه 1983 به وسیله دانشمندان انستیتو پاستور فرانسه شرح داده شد.
ویروس ایدز نسبت به حرارت حساس می باشد ولی در مقابل اشعه های یون ساز و پرتو ماوراء بنفش نسبتاً مقاوم است.
راههای سرایت بیماری :
سرایت از راه خون ، از راه تماس جنسی و از راه مادر به کودک .
گروههای در معرض خطر : کارکنان خدمات بهداشتی درمانی از راه سوزن آلوده و جراحت ، مردان هم جنس باز ، معتادان تزریقی و …. دوره کمون این بیماری دقیقاً مشخص نشده است ولی به نظر می رسد فاصله زمانی بین آغ از عفونت تا ظهور بیماری از شش ماه تا 5 سال است.
بروسلوز (تب مالت ) :
علائم این بیماری عبارت است از تب مداوم یا متناوب و نامنظم ، سردرد ، ضعف ، عرق زیاد ، لرز ، درد مفاصل ، افسردگی ، درد عمومی بدن ، این بیماری ممکن است چندروز چندین ماه ویا به ندرت چن د سال ا دامه داشته باشد . مخزن اصلی بیماری برای انسان ، شامل گاو ، گوسفند ، بز ، اسب و خوک می باشند . این بیماری در کسانی که با حیوانات آلوده یا بافت های آنها کار می کنند ، کارگران مزارع ، دامپزشکان و کسانی که شیر یا فراورده های شیری مانند پنیر یا بستنی تولید شده از شیر خام را مصرف می کنند ممکن است دیده شود . و باانجام اقداماتی چون جوشاندن شیر ، رعایت اصول بهداشتی در هنگام نابود کردن لاشه ، عدم تماس با ترشحات جنین سقط شده و جفت و همچنین گندزدایی منطقه آلوده و …. قابل پیشگیری است.
کزاز :
این بیماری در کسا نی که در امور ساختمانی فعالیت دارند ، کشاورزان ، کارگران فاضلاب ، پرستاران و … می تواند دیده شود . عامل آن از طریق زخمهای باز آلوده به خاک ، گرد و غبار ، مدفوع حیوان و انسان وارد بدن می شود .
ازعلائم این بیماری می توان بی قراری ، تحریک پذیری ، سردرد ، انقباض ماهیچه ها و قفل شدن فک ها و آسیب به دستگاه عصبی را نام برد . راه پیشگیری از این بیماری ایمنی سازی (واکسیناسیون ) تمام افرادی است که با خاک ، مواد و وسایل آلوده در تماس هستند . به ویژه آنهایی که ممکن است در هنگام کار خراش یا زخم بردارند.
کرم قلابدار :
یک بیماری انگلی که با علائم کم خونی ، فقر غذایی ، لاغری ، عقب ماندگی جسمی و روحی ، خستگی زودرس و بی حوصلگی تظاهر می کند . کرم قلابدار در مناطق گرم و مرطوب و در نواحی معتدل بویژه شمال وجنوب کشور دیده می شود . پائین بودن سطح بهداشت عمومی و پراکندگی مدفوع در محیط زیست و استفاده از آن به عنوان کود در مزارع به انتشار وسیع بیماری کمک می کند . بیماری در گروههای گوناگونی که با خاک سرو کار دارند مانند کارگران مزارع برنج ، توتون ، نیشکر ، کارگان ساختمان سازی و … بیشتر دیده می شود.
هیستوپلاسموز :
یک بیماری عفونی قارچی که تظاهرات آن در ریه دیده می شود . این بیمارها ممکن است از نظر بالینی بدون نشانه بوده ویا علائمی مانند تب ، خستگی ، بی قراری ، کم خونی ، بزرگ شدن طحال و کبد ، لاغری درد ماهیچه ها و اختلالات گوارشی را بروز دهد .
خاک بهویژه خاکهایی که مواد آلی ب یشتری دارند و آلوده به مدفوع پرندگان می باشند و همچنین درختانی که در حال پوسیدگی هستند مخزن بیماری محسوب می شوند .
روش انتقال بیماری تنفس هوای آلوده به قارچ است و دوره کمون بیماری معمولاً 8 روز پس از تماس با عامل عفونت می باشد . کارگرانی که بیشتر در معرض خ طر هستند می بایست هنگام کار از ماسک استفاده کنند و از روشهای کنترل گرد و غبار می بایست استفاده شود.
آسپرژیلوس :
یک بیماری قارچی است که به صورت حمله های آسمی ، آبسه های ششی ، عفونت مجرای خارجی گوش و ابتلای سینوس های صورت و حفره های چشم تظاهر می کند . همچنین امکان دارد قارچ در مغز ، کلیه و سایر نقاط بدن منتشر شود . توده های مواد گیاهی که در حال تخمیر و پوسیدگی هستند مخزن عمده این قارچ بوده و افزون براین کاههای نم دار انبار شده ، سبزیهایی که در حال پوسیدن هستند ، دانه های حبوبات و تعدادی دیگر از مواد غذایی که هنگام انبار شدن حرارت ایجاد می کنند می توانند مخزن این قارچ باشند .
خطر ابتلا به این بیماری در کشاورزان ، دامداران و کارگران سیلوها بیشتر می باشد.
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)