عوارض ناشی از میدان های الکترومغناطیسی
عوارض ناشی از میدان های الکترومغناطیسی
عوارض ناشی از میدان های الکترومغناطیسی
فرمت:Pdf تعداد صفحات: 17
فهرست
-
پیشگفتار و مقدمه
-
میدان های الکترومغناطیسی
-
تماس با میدان های الکترومغناطیس در محیط کار
-
تاثیر میدان های مغناطیسی بر سلامتی افراد
-
حدود تماس با میدان های الکترومغناطیس
-
برخی نکات ایمنی
-
منابع
پیشگفتار
پیشرفت فن آوری و صنعت برق، انسان ها را در تماس با میدان الکترومغناطیسی حاصل از وسایل برقی و خطوط انتقال نیروی با ولتاژ زیاد قرار داده است.
تاثیرات میدان های الکتریکی و مغناطیسی بر روی سلامت و بهداشت انسان از مضرات دنیای صنعتی امروز است. افراد در محیط کار، خانه و مدرسه در معرض میدان الکترومغناطیسی و الکتریکی قرار دارند و این میدان الکتریکی حاصل از تولید، انتقال و استفاده از الکتریسیته است. میدان های مغناطیسی و الکتریکی، به وسیله خطوط نیرو، سیمهای الکتریکی و تجهیزات الکتریکی تولید می شود. خطوط نامرئی نیرو در اطراف هر وسیله ای وجود دارد و قدرت آن با افزایش ولتاژ، بیشتر می شود. میدان الکترومغناطیسی از وسایل برقی مثل انواع ژنراتور، پمپ ، فن ، رایانه شخصی، فر برقی، تلویزیون و… و نیز خطوط انتقال نیروی برق با ولتاژ زیاد حاصل می شود.
امواج و میدان های الکترومغناطیسی که در گستره وسیعی از انرژی و فرکانس ها با خواص متفاوت منتشر می شوند، نقش مثبت و منفی در زندگی جانداران و گیاهان ایفا می کنند. این امواج هم در طبیعت و هم در صنعت موجود است، با این تفاوت که وجود اشعه الکترومغناطیسی در طبیعت، بهینه است ولی باید در صنعت به صورت بهینه استفاده شود.
مقدمه
میدان های الکتریکی و مغناطیسی از عوامل مخاطره آمیز ناشی از جریان الکتریکی است که به علت عبور جریان، در اطراف خطوط انتقال نیرو، وسایل و تجهیزات الکتریکی و به طور کلی، تمام وسایل و فرایندهایی که به گونه ای با انرژی برق کار می کنند، دیش ها و سایر تجهیزات مخابراتی ایجاد می شود. میدان الکتریکی همیشه در اطراف بار الکتریکی ایجاد می شود و میدان مغناطیسی هنگامی که بارهای الکتریکی جریان می یابند، تشکیل می شود. هنگامی که جریان از نوع مستقیم باشد، میدان مغناطیسی حاصل، ایستاست و در صورتی که جریان الکتریکی از نوع متناوب باشد میدان مغناطیسی حاصل، نسبت به زمان، متغیر خواهد بود. میدان مغناطیسی می تواند اثرات گسترده ای بر روی بافت های زنده به جا بگذارد، به طوری که امروزه در جوامع صنعتی نقش میدان مغناطیسی بیش از پیش در سلامت و بهداشت فرد و جامعه اهمیت دارد. پدیده های زیستی مختلفی از جمله سنتز پروتئین، فرایندهای ژنتیکی و غشایی، رشد، تمایز و تکثیر در حد سلولی، بافتی و در نهایت سیستم کلی فرد تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار می گیرد که به صورت عارضه های مختلفی بروز می کند.
میدان های الکترو مغناطیسی
در جامعه ی امروزی همه ی افراد در مواجهه با میدان های الکترومغناطیسی موجود در اطراف تمام وسایل الکتریکی قرار دارند. امروزه مطالعات علمی در مورد احتمال اثرات میدان های الکترومغناطیس بر سلامت انسان سوالاتی مطرح کرده است.
میدان های مغناطیسی، خطوط نامرئی نیرویی است که هنگام تولید یا مصرف الکتریسیته در اطراف جسم ایجاد می شوند. میدان های الکترومغناطیس توسط خطوط انتقال نیرو ،سیم کشی های برق و تجهیزات الکتریکی تولید می شوند.
منابع تولید این میدان ها بسیار متعدد است. میدان های الکتریکی توسط ولتاژها تولید می گردند و قدرت آن ها با افزایش ولتاژ بیشتر می شود. قدرت (شدت) میدان اندازه گیری می شود. فرکانس، مشخصه الکتریکی بر حسب ولت بر متر (v/m) یا سیکل بر ثانیه (Hz) مهم در میدان های الکترومغناطیس است که با واحد هرتز اندازه گیری می شود.
میدان های مغناطیسی بر حسب واحد گوس (G) یا تسلا (T) اندازه گیری می شوند. چون بیشتر تجهیزات برقی روشن می شوند یعنی باید جریان در آن ها برقرار شود، به همین علت میدان مغناطیسی در آنها ایجاد می شود. از طرف دیگر، حتی زمان خاموشی دستگاه ها، میدان های الکتریکی وجود دارند مگر اینکه اتصال دستگاه از منبع برق قطع شود.
میدان های الکتریکی به هنگام عبور از اجسام (از جمله درختان، ساختمان ها و پوست بدن انسان) که نقش سپر حفاظتی را در برابر میدان الکتریکی بازی می کنند ضعیف می شوند. از سوی دیگر، میدان مغناطیسی از بیشتر مواد عبور می کند به همین دلیل سپر گذاری یا حفاظ گذاری برای آنها مشکل است. نکته ی قابل توجه در مورد میدان های الکتریکی و میدان های مغناطیسی آن است که قدرت (شدت) آن ها با افزایش فاصله منبع، کاهش می یابد.
گرچه در اطراف تجهیزات و دستگاه ها و خطوط انتقال برق، هم میدان الکتریکی و هم میدان مغناطیسی وجود دارد اما بیشتر پژوهش های جدید بر روی اثرات بالقوه ی میدان های مغناطیسی بر سلامت افراد متمرکز است. با این که برخی مطالعات اپیدمیولوژیک افزایش خطر سرطان مربوط به تماس با میدان های مغناطیسی را گزارش کرده اند ولی از رابطه ی سرطان و میدان های الکتریکی گزارشی ارایه نشده است.
جریان یافتن برق در یک رسانا منجر به تولید میدان مغناطیسی می شود که حلقه های پیوسته ای در اطراف جریان هستند. هر جسمی که برق را انتقال میدهد میدان مغناطیسی و الکتریکی تولید می کند. (از جمله خطوط انتقال برق، سیم کشی ها و تجهیزات)
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
حتما بخوانید:
⇐ تاثیر میدانهای الکترومغناطیسی بر انسان
⇐ اندازه گیری پرتوهای رادیویی و مایکروویو ها
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)