طرح مدیریت شرایط اضطراری پدیده گرد و غبار
طرح مدیریت شرایط اضطراری پدیده گرد و غبار
طرح مدیریت شرایط اضطراری پدیده گرد و غبار
فرمت: pdf تعداد صفحات: 10
فهرست:
- مقدمه
- مراجع
- مسئولیت ها
- تعاریف
- اطلاع رسانی
- شرح اقدامات
- پیوست 1) شاخص کیفیت هوا برای ذرات معلق PM10
- پیوست 2) برنامه اجرایی آماده سازی برای شرایط اضطراری پدیده گرد و غبار
1- مقدمه
پدیده گرد و غبار رویدادی طبیعی است که معمولا در مناطق خشک و بیابانی رخ میدهد. این پدیده کیفیت هوا را کاهش داده و عمق دید را محدود می کند و لذا می تواند اثرات سویی بر سلامت انسان داشته باشد و یا باعث رخداد حوادث گردد. در بررسی های انجام شده بر اساس مدل های مرکز پیش بینی گرد و غبار بارسلون، برای 18 شهر آبادان، شادگان، مهران، بستان، اهواز، هندیجان، دهلران، بندردیلم، برازجان، بهبهان، سومار، نیک شهر، بندردیر، مسجد سلیمان، شوشتر، رامهرمز، چابهار و جاسک، مقدار غلظت گرد و غبار به احتمال بیش از 5 درصد از حدود تراز تعیین شده برای هوای ناسالم برای همه تجاوز می کند. عموم این شهرها در منطقه خوزستان قرار دارند. لذا با توجه به مواجهه کشور با معضل گرد و غبار در منطقه خوزستان و تعدد طرح های شرکت مهندسی و توسعه نفت در این منطقه، این سند جهت ایجاد و حفظ آمادگی برای مواجهه با پدیده گرد و غبار و تخفیف پیامدهای آن تدوین گردیده است. برای آگاهی از احتمال وقوع گرد و غبار در سایر مناطق می توان به پیوست 3 شیوه نامه اجرایی مدیریت شرایط اضطرار وقوع پدیده گرد و غبار مراجعه نمود.
2- مراجع
2-1 آیین نامه هماهنگی پیشگیری و مدیریت پدیده گرد و غبار، مصوبه هیات وزیران به تاریخ 1400/03/12
2-2 شیوه نامه اجرایی مدیریت شرایط اضطرار وقوع پدیده گرد و غبار، ابلاغی طی نامه شماره /632693م01- به تاریخ 1401/12/21 مدیر محترم HSE شرکت ملی نفت
2-3 طرح مدیریت شرایط اضطراری شرکت مهندسی و توسعه نفت به شماره، 0399-01PR-EME
3- مسئولیت ها
3-1 مسئولیت پیگیری و حصول اطمینان از تامین منابع و اجرای این سند در طرح ها بر عهده مجری طرح میباشد.
3-2 مسئولیت نظارت بر اجرای این سند بر عهده رئیس HSE میباشد.
3-3 مسئولیت تامین منابع و اجرای این سند در هر یک از طرح ها بر حسب مفاد قراردادی بر عهده پیمانکاران میباشد.
4- تعاریف
4-1 شرایط اضطراری پدیده گرد و غبار: شرایط اضطراری پدیده گرد و غبار به شرایطی گفته می شود که میانگین 24 ساعته غلظت ذرات معلق با قطر برابر یا کمتر از 10 میکرون (10PM) در یک منطقه از 255 میکروگرم بر متر مکعب (ناسالم برای همه) فراتر رود.
4-2 کارگروه مدیریت شرایط اضطرار پدیده گرد و غبار: کار گروهی در سطح استان که شامل ادارات مدیریت بحران، حفاظت محیط زیست، هواشناسی، صدا و سیما، ارتباطات و فناوری اطلاعات، راهداری، امداد و نجات، برق منطقه ای، پلیس راهنمایی و رانندگی، شهرداری های شهرستان ها و دانشگاه/ دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشت درمانی است.
4-3 پدیده گرد و غبار: در این سند هر جا از عبارت “پدیده گرد و غبار” استفاده شده، منظور از آن “شرایط اضطراری پدیده گرد و غبار” است.
5- اطلاع رسانی
5-1 آگاهی از شرایط اضطراری پدیده گرد و غبار
بر اساس “شیوه نامه اجرایی مدیریت شرایط اضطراری وقوع پدیده گرد و غبار”؛ وظیفه اطلاع رسانی و هشدار پدیده گرد و غبار بر عهده اداره کل هواشناسی است. هشدارهای گرد و غبار برای پدیده های میان و بزرگ مقیاس با سطوح تعریف شده زرد، نارنجی و یا قرمز، باید دست کم 48 ساعت جلوتر از رخداد انجام شود. لذا انتظار میرود زمان کافی برای آمادگی واکنش وجود داشته باشد.
نکته: سطح زرد؛ احتمال ضعیف (کمتر از 50 درصد)، نارنجی؛ احتمال متوسط (بین 50 تا 75 درصد) و قرمز؛ احتمال قوی )بالاتر از 75 درصد) رخداد شرایط اضطراری است.
جهت اطمینان از آگاهی به موقع از وقوع شرایط اضطراری گرد و غبار لازم است هماهنگی با ادارات کل مدیریت بحران و ادارات هواشناسی استانهای محل اجرای طرح های شرکت انجام شود و یا برای پایش مستمر اخبار و اطلاعیه ها ساز و کارهایی فراهم گردد. این کار در شرکت، بر عهده اداره HSE و در طرح های IPC بر عهده پیمانکار اصلی میباشد.
5-2 اطلاع رسانی به طرح ها/ مدیران
اداره HSE به محض دریافت هشدار هواشناسی باید آن را به شکل پیامی ساده و شفاف از طریق نامه رسمی آنی به طرح ها و روابط عمومی شرکت اطلاع رسانی نماید. روابط عمومی پیام هشدار را در قالب پیامک بر اساس فهرست از پیش تهیه شده به کلیه مجریان و مدیران/ روسای ستادی ارسال می کند. به این منظور روابط عمومی باید فهرست افراد دریافت کننده هشدار را تهیه و نگهداری و سالانه بروزرسانی کند. جهت اطمینان از اطلاع رسانی به طرحها در مورد رخداد شرایط اضطراری، لازم است فهرست دریافت کنندگان پیامک شامل حداقل دو نفر در هر یک از طرح ها باشد.
6- شرح اقدامات
6-1 پیش از وقوع شرایط اضطراری: کلیه طرح ها باید برای شرایط اضطراری گرد و غبار دارای برنامه آماده سازی باشند. خلاصه این برنامه باید در فرم پیوست 2 (جدول 3)، تکمیل و در اختیار اداره HSE قرار داده شود و توصیه می شود حداقل شامل موارد ذیل باشد:
6-1-1 کلینیک ها و خدمات درمانی
- کلینیک ها باید دارای سیستم تهویه مناسب باشند که مستقل از هوای بیرون، امکان کار کردن داشته باشد. چنانچه هوا از بیرون تامین شود باید فیلترهای مناسب داشته باشد.
- کلینیک ها باید آماده اعزام بیمار در شرایط اورژانسی باشند.
- در طرح ها باید افراد دارای بیماریهای قلبی و ریوی، بر اساس معاینات طب صنعتی شناسایی شوند تا در صورت نیاز فعالیت آنها مطابق نظر پزشک محدود گردد.
- بهتر است کلینیک ها به دستگاه تصفیه هوا مجهز باشند.
6-1-2 بهداشت محیط، آب و غذا
- باشگاه های ورزشی، رستورانها، آشپزخانه ها، اتاق جلسات و خوابگاه ها و … باید درزبندی مناسب شوند که از ورود گرد و غبار جلوگیری شود.
- سیستم تهویه در باشگاه های ورزشی، رستورانها، آشپزخانه ها، اتاق جلسات و خوابگاه ها آماده شرایط گرد و غبار بوده و در صورت امکان نسبت به تهیه دستگاه تصفیه هوا اقدام شود.
6-1-3 سایر اقدامات لازم
طرح ها باید اثر گرد و غبار را بر تجهیزات به ویژه تجهیزات حساس الکتریکی یا تجهیزات فیلتردار بررسی کرده و در صورت نیاز آنها را پوشانده و یا محصور کنند. به این منظور باید لیستی از تجهیزات حساس به گرد و غبار در طرح آماده شده و اقدامات الزم جهت شرایط اضطراری برای آنها تهیه گردد. برای اطمینان از اجرای این بند لازم است جدول شماره 1 برای طرح تکمیل گردد.
جدول 1- تجهیزات حساس به گرد و غبار
# |
تجهیز / سیستم | اثر گرد و غبار |
اقدامات لازم |
1 |
|||
2 |
|||
3 |
- تمرین اقدامات لازم مربوط به مدیریت پدیده گرد و غبار در شرایط اضطراری حداقل هر 6 ماه یکبار انجام شود.
توجه: چنانچه طرح به طور واقعی درگیر شرایط اضطراری گرد و غبار گردد، منوط به ارزیابی مناسب واکنش به شرایط اضطراری و اقدام جهت اصلاحات نیازی به تمرین نمی باشد. - طرح ها باید منابع لازم برای مقابله با شرایط اضطراری گرد و غبار را برآورد و تامین نمایند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ انواع گرد و غبار و اثرات زیان آور ناشی از آنها
⇐ نمونه برداری و آنالیز گرد و غبارها PPT
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)