طراحی ابزار درک از خطر ابتلا به کرونا ویروس در در جامع شغلی و عمومی ایرانی
طراحی ابزار درک از خطر ابتلا به کرونا ویروس در در جامع شغلی و عمومی ایرانی
طراحی ابزار درک از خطر ابتلا به کرونا ویروس در در جامع شغلی و عمومی ایرانی
فرمت: Word تعداد صفحات: 12
چکیده:
مقدمه: بیماری کرونا یک بیماری ویروسی با قابلیت انتقال سریع می باشد که اکنون به صورت پاندمیک در همه جهان منتشر گردیده است. یکی از راه های موثر در پیشگیری از ابتلا به کرونا، مشارکت عمومی و رعایت پروتکل های بهداشتی است و میزان رعایت پروتکل ها بسته به میزان درک خطر افراد دارد. برای ارزیابی میزان سنجش درک از خطر افراد نیاز به ابزاری معتبر است، از این رو هدف از مطالعه حاضر طراحی ابزار درک از خطر ابتلا به کرونا در جامعه ایرانی است.
مواد و روش ها: در این مطالعه اعتبار سنجی و روش شناسی، بعد از بررسی نظر خبرگان، سوالات اساسی و موثر در بررسی میزان درک خطر گرد آوری شده است. روایی صوری و محتوا به روش کیفی، توسط ده از متخصصین، بررسی شد. پرسشنامه 42 سوالی در اختیار 400 نفر که به شیوه نمونه گیری آسان، انتخاب شده بودند، قرار گرفت. قبل از انجام تحلیل عاملی، ابتدا آماره KMO و آزمون کرویت بارتلت، انجام شد. برای تعیین زیر مقیاس های پرسشنامه، از تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی پایایی درونی هر زیرمقیاس از آلفای کرونباخ استفاده شد. ضرایب استاندارد بیشتر از 4/0 معنادار در نظر گرفته شد. همچنین، مقدار آلفای کرونباخ بیشتر از 0.7، نشاندهنده پایایی درونی در زیرمقیاس مربوطه بود. تحلیل داده ها در سطح اطمینان 95 درصد و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
یافته ها: پس از طراحی پرسشنامه 42 سؤالی، به منظور بررسی کفایت نمونه گیری و قابل توجیه بودن عامل یابی، آماره KMO و آزمون کرویت بارتلت، انجام شد. از آنجا که آماره 0.82= KMO و بیشتر از 0.8 بود، کفایت نمونه گیری برقرار بود. همچنین از آنجا که در آزمون کرویت بارتلت، 0.001>P عامل یابی، قابل توجیه بود. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، 16 سوال که دارای بار عاملی کمتر از 0.4 در زیرمقیاس خود بودند، از پرسشنامه حذف شدند و در نهایت 26 سوال باقی ماند. همچنین پایایی درونی زیرمقیاس های آگاهی، نگرش و عملکرد به ترتیب، 0.42، 0.87، 0.72 بود. متوسط نمره زیرمقیاس های آگاهی (دانش)، نگرش (دیدگاه) و رفتار (عملکرد)، به ترتیب، 2.14±11.64، 8.09 ±26/68 و 79/4 ± 98/26 بود.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق به خوبی درک از خطر را از سه بعد آگاهی و نگرش و عملکرد مورد بررسی قرار داد و همچنین نتایج این تحقیق نشان داده است که ابزار پرسشنامه ای پیشنهاد شده برای ارزیابی درک خطر ابتلا به کرونا نسبتا مناسب می باشد و می تواند بعنوان ابزاری قابل اطمینان که از روایی و پایایی مناسبی نیز برخوردار است مورد استفاده محققین واقع گردد.
واژه های کلیدی: درک خطر، کرونا، روایی، پایایی، ابزارسازی
مقدمه:
بیماری کرونا اولین بار در دسامبر 2019 در شهر ووهان چین شناسایی شد[1] این بیماری امروزه پاندمیک شده است. تا زمان انجام این مطالعه در کل جهان بالغ بر دو میلیون نفر به این بیماری مبتلا شدهاند. و روزانه شمار زیادی از افراد در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا می شوند. براساس شواهد بالینی کرونا ویروس از طریق تماس با قطرات تنفسی ناشی از سرفه یا عطسه فرد آلوده، یا لمس اشیا و سطوحی که دارای قطرات سرفه یا عطسه یک فرد آلوده است منتقل می گردد[2, 3] این بیماری دارای قابلیت انتقال زیادی است و مطالعات نشان داده ویروس کووید-19 حتی قادر است تا 3 ساعت در هوا معلق بماند و به سایر افراد منتقل گردد[4]برخی از افراد ناقل بدون علامت بوده و در عین حال می توانند بیماری را منتقل نمایند[5]. تاکنون درمان قطعی برای این ویروس وجود نداشته است، و بنابر تاکید متخصصان و سازمان های معتبر جهانی موثرترین و کم هزینه ترین راه مقابله با بیماری کرونا، پیشگیری است. استفاده از ماسک، حفظ فاصله اجتماعی و ماندن در منزل از مهمترین راه های پیشگیری از ابتلا به کرونا است و تجربیات کشور چین در مهار موفق و کنترل ویروس موید این مسئله است[6]
مطالعات نشان داده مشارکت عمومی و حداکثری افراد جامعه در کنترل موفق کرونا ویروس لازم و ضروری است و نظارت بر ادراکات عمومی از ریسک، رفتارهای محافظتی و آمادگی، اعتماد عمومی و همچنین دانش و اطلاعات نادرست برای فعال کردن رسانه ها و آموزش بهداشت از اهمیت ویژه ای برخوردار است[7]. عمده اقدامات صورت گرفته برای به کاهش شیوع بیماری و قطع زنجیره ابتلا شامل: افزایش آگاهی، آموزش رفتارهای محافظتی مانند شستن دست ها و رعایت فاصله اجتماعی و ارائه مراقبت های پزشکی بوده است. اما هنوز مشخص نیست که افراد از خطرات مرتبط با این بیماری تا چه میزان آگاه هستند و تا چه میزان خطر موجود را درک نموده اند. در حالی که شیوع این بیماری کاملا متاثر از تمایل مردم برای اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه بهداشت عمومی است که غالباً با درک خطرات عمومی همراه است[8].براساس نتایج پژوهش ها چگونگی رفتار افراد در شرایط اضطراری با میزان درک آنها از مخاطرات و میزان آسیب ها در ارتباط است[9]درک خطر یک فرایند ارزیابی ذهنی از احتمال وقوع یک حادثه مشخص و چگونگی روبرو شدن با پیامد آن است، در ایمنی و بهداشت، درک خطر حائز اهمیت است[10]و وقوع پیامدهای منفی بلایا با درک خطر پایین مرتبط است [11].
مطالعه Toby Wiseو همکاران در بررسی میزان درک خطر در آمریکا نشان داده گروهی از افراد عمدتاً نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی مقید نبوده، بی اطلاع بودند و رفتارهای محافظتی را انجام نمی دادند[8]. در مطالعه ی صمدی پور و قارداشی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به بررسی عوامل موثر بر درک خطر ایرانیان پرداخته شده است و نتایج نشان داده عوامل مذهبی- فرهنگی، سیاسی، شناختی، اجتماعی و احساسی در درک خطر ایرانیان از بیماری کووید 19- موثر بودند[9].در برخی کشورها از جمله چین، آمریکا و آلمان نیز با استفاده از چندین سوال آنلاین و پرسشنامه های محدود به پژوهش هایی در زمینه درک ریسک کرونا انجام شده است و در این مطالعات درک خطر و مشارکت در اقدامات پیشگیرانه در همه گیری کرونا مشخص شده و چگونگی پیش بینی رفتارهای محافظتی را از طریق ادراک افراد از خطر، بررسی شده است[12][10][7]. اما تاکنون ابزاری هدفمند جهت ارزیابی میزان درک خطر معرفی و بکار گرفته نشده است. با توجه به اینکه ارزیابی به موقع روانشناختی و رفتاری جامعه برای آگاهی از مداخلات بعدی و راهبردهای ارتباط خطر با پیشرفت اپیدمی مفید است[13]. بدین منظور برای اطلاع از میزان خطر درک شده افراد، که نشانگر میزان رعایت پروتکل ها و پیش بینی کننده وضعیت ابتلا بوده باید از ابزار مناسبی استفاده شود. در اخبار و جرائید و رسانه ها همیشه آمار و ارفام متناقضی ارائه می دهند که نیاز به طراحی ابزار مشهود است. یکی از چالش های پیش رو در برنامه ریزی ها و اتخاذ تصمیمات مدیریتی برای کنترل کرونا عدم وجود ابزاری مناسب است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر طراحی یک ابزار سنجش درک خطر ابتلا به کرونا است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ترس از ابتلا به کرونا پس از شروع فعالیت های شغلی و اجتماعی در جامعه ایرانی
⇐ گزارش کار ترس از ابتلا به کرونا در جامعه ایرانی پس از یکسال از شیوع کووید
متن فوق ترجمه مقاله ذیل است جهت مطالعه بیشتر به لینک ذیل مراجعه نمائید:
feiz arefi M, delshad M H, babaei pouya A, Abdollahi M, Kamali M, poursadeghiyan M. Psychometric Properties of Coronavirus Infection Risk Perception Questionnaire with a Working Life Approach. AOH 2022; 6 (2) :1211-1217
URL: http://aoh.ssu.ac.ir/article-1-298-en.html
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)