طبقه بندی، شناسایی و مدیریت ضایعات خطرناک بیمارستانی
طبقه بندی، شناسایی و مدیریت ضایعات خطرناک بیمارستانی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 10
تهیه و تنظیم: نگار بنان
فهرست:
- چکیده
- مقدمه
- مدیریت پسماندهای بیمارستانی (فاضلاب، مواد زائد جامد یا زباله،
- طبقه بندی پسماندهای خطرناک (پسماندهای مراکز بهداشتی و درمانی)
- راهنمای عمومی جمع آوری، انبار و انتقال زباله های بیمارستان ها
- روش های دفع زباله های بیمارستانی
- نتایج
- نتیجه گیری و پیشنهادات
- منابع
چکیده:
امروزه به علت عدم آگاهی و توجه به مدیریت صحیح ضایعات خطرناک، روزانه هزاران تن زباله خطرناک در کشور تولید شده و در زمین به صورت بهداشتی و غیر بهداشتی، قانونی و غیر قانونی دفن می شود و آثار مخربی بر محیط زیست و منابع طبیعی به جا می گذارد. جمع آوری و حمل و نقل زباله یکی از مهمترین عملیات مدیریت مواد زاید جامد است بطوریکه، محاسبات انجام شده نشان داد که در حدود ۸۰ درصد کل مخارج مدیریت مواد زاید جامد مربوط به جمع آوری زباله است. هم اکنون مطالعات و تحقیقات نشان می دهد که اگر برای دفع بهداشتی زباله های بیمارستانی در ایران و آموزش دست اندرکاران زباله های بیمارستانی اقداماتی صورت نگیرد در آینده نزدیک، بخشی از محیط زیست ایران دچار آلودگی های غیر قابل بازگشت خواهد شد، بنابراین با افزایش آگاهی شهروندان، نظارت دقیق تر بر فعالیت پیمانکاران شهرداری، اعمال طرحهای جدید از سوی شهرداری ها، تخصیص بودجه مناسب و پیاده کردن استانداردهای جهانی در سیستم جمع آوری حمل و نقل و بازیافت زباله می توان بسیاری از این مشکلات را برطرف کرد. هدف از این مقاله طبقه بندی، شناسایی و مدیریت ضایعات خطرناک بیمارستانی می باشد که علاوه بر آن به چند مورد از سیستم های مختلف جمع آوری و حمل و نقل زباله که هم اکنون در کشور ما رایج بوده و به عبارتی مناسب تشخیص داده شده است به اختصار، بیان می شود. لذا امید است با ارائه این مقاله بتوانیم با بهره گیری از مدیریت و امحاء زباله های بیمارستانی، گامی مؤثر و بسزا در جهت نیل به اهداف عالیه بهداشتی و زیست محیطی برداریم.
کلمات کلیدی: طبقه بندی، شناسایی، مدیریت، محیط زیست، زوائد خطرناک، بیمارستان
مقدمه:
امروزه به علت عدم آگاهی و توجه به مدیریت صحیح ضایعات خطرناک، روزانه هزاران تن زباله خطرناک در کشور تولید شده و در زمین به صورت بهداشتی و غیر بهداشتی، قانونی و غیر قانونی دفن می شود و آثار مخربی بر محیط زیست و منابع طبیعی به جا می گذارد. از اینرو افزایش میزان مواد زاید خطرناک در سراسر جهان موجب نگرانی بسیاری از دانشمندان محیط زیست برای آینده جهان شده است. همراه با رشد جمعیت و افزایش تولید زباله، برای مراکز دفن زباله، زمین کمتری یافت می شود و مواد زاید بیشتری به منابع آب و جو زمین وارد می شود. که این امر باعث آلودگی شدید زیست محیطی خصوصا در شهرهای بزرگ شده است. بطور کلی زباله های بیمارستانی، مواد زایدی هستند که از فعالیت های پزشکی، پرستاری، دندانپزشکی و دارویی در بیمارستان ها و همه مراکز درمانی و مراکز تحقیقات پزشکی تولید می شوند.
زباله های بیمارستانی براساس انواع کارهای درمانی که در بیمارستان ها انجام می گیرد، آلودگی های متعددی از قبیل آلودگی های بیولوژیک، رادیواکتیو و رادیو ایزوتوپ هایی که برای تشخیص بیماری یا درمان بیماران سرطانی به کار رفته اند، دارند که هر کدام به تنهایی می توانند تهدیدی جدی برای محیط زیست و سلامت جامعه به شمار رود. بیشترین زباله تولیدی در دهه های اخیر به دو صورت پساب ها و فاضلاب های صنعتی و شهری و زباله های جامد تولید می شود. در این میان زباله های بیمارستانی خطر بیشتری را متوجه محیط زیست و بهداشت عمومی می کنند. معمولا در فرآیند جمع آوری و انتقال مواد زائد خطرناک به سبب وجود مراحل مختلف و تعدد افرادی که در این خصوص فعالیت می کنند، اشتباهات و بی توجهی هایی می تواند رخ دهد که موجب بروز حوادث کوچک و بزرگ با تخریب سریع در محیط زیست می گردد. اصولا خطرات زیست محیطی مربوط به حمل و نقل مواد زائد خطرناک در سه حالت کلی بروز می کند:
- عدم رعایت اصول ایمنی در بسته بندی و نگهداری مواد زائد در وسیله حمل و نقل که منجر به نشت، تراوش و یا پخش مواد در محل میشود.
- وجود نقص فنی در وسیله حمل مواد زائد خطرناک و بروز تصادفات که منجر به تخلیه و رها شدن مواد به محیط می گردد.
- شستشوی تجهیزات حمل و نقل و دفع مواد باقیمانده در تجهیزات حمل و نقل.
مدیریت پسماندهای بیمارستانی فاضلاب:
پساب بیمارستان کیفیتی مانند پساب مناطق شهری دارد اما ممکن است ترکیبات بالقوه خطرناک گوناگونی هم در آن وجود داشته باشد از جمله وجود عوامل بیماری زای میکروبی، مواد شیمیایی خطرناک، داروها، ایزوتوپ های پرتوزا ساز و … است که پساب بیمارستانی را متفاوت می سازد. حجم فاضلاب تولیدی به ازاء هر تخت بیمارستانی ۶۰۰ لیتر است (۷). با توجه به اینکه یکی از منابع عمده تأمین آب شرب، منابع آبهای زیرزمینی است از اینرو فاضلاب به عنوان یک منبع بالقوه آلودگی منابع آب زیرزمینی و سطحی مطرح می باشد. در مناطقی که فاضلاب بیمارستانها به شبکه های فاضلاب شهری متصل نیست دفع فاضلاب تصفیه نشده یا نیمه تصفیه شده بیمارستانی به محیط زیست تقریبا همیشه خطرهای عمده برای سلامت ایجاد می کند. در حال حاضر سه استراتژی در مورد دفع فاضلاب بیمارستان ها به سیستم فاضلاب شهری توسط شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ارائه شده است که به شرح ذیل می باشند:
- چنانچه شهری دارای سیستم جمع آوری، تصفیه و دفع فاضلاب در حال بهره برداری باشد، دفع فاضلاب بیمارستان به سیستم همانند مشترکین فاضلاب عادی است.
- در مورد شهرهایی که دارای شبکه جمع آوری فاضلاب بوده و فاقد تصفیه خانه باشد اتصال به شبکه پس از استفاده از سپتیک تانک و ضد عفونی کامل پساب بلامانع است.
- در صورت عدم سیستم فاضلاب شهری در شهر سیستم کامل تصفیه فاضلاب برای بیمارستان ها الزامی است.
بنابراین از شرایط لازم برای مدیریت حمل و نقل مواد زائد خطرناک به شرح زیر می باشند:
- مدیریت مراحل جمع آوری و حمل و نقل مواد زائد خطرناک.
- تعریف و فهرست مواد زائد خطرناک.
- تعیین استانداردهایی برای تولید کنندگان، حاملین و مسئولینی که در امر دفع زائد خطرناک فعالیت دارند.
- تهیه برگه مشخصات مواد زائد خطرناک.
- فعالیت هایی که باید به ترتیب انجام گیرد تا حمل و نقل مواد زائد خطرناک با کمترین صدمه به محیط زیست، با توجه به امکانات و تنگناهای موجود صورت پذیرد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پاورپوینت مدیریت پسماندهای پزشکی
⇐ پاورپوینت مدیریت پسماندهای صنعتی و خطرناک
با سلام و خسته نباشید برای ارزیابی جنبه های زیست محیطی بیمارستان و بخش اورژانس منبع یا جزو و نمونه کار می خواستم امکانش هست که راهنمایی کنید؟؟ سپاس
سلام. مطالب زیادی در مورد ارزیابی جنبه های زیست محیطی داخل سایت موجود است ولی در مورد بیمارستان مختصا موجود نیست. لینک مطالب ها را میتوانید در اینجا ببینید