ضوابط ارگونومی شهر دوستدار کودک
ضوابط ارگونومی شهر دوستدار کودک
ضوابط ارگونومی شهر دوستدار کودک
فرمت: PDF تعداد صفحات: 26
شناخت ارگونومی کودک (آنتروپومتری)
طراحی از دیدگاه آنتروپومتری کودکان شامل انطباق و هماهنگی و ابعاد و اندازه های بدن آن ها با ابعاد و اندازه های محل های استفاده یا ابزار وسیله مورد استفاده است. آنتروپومتری در واقع بخشی از دانش ارگونومی و شاخه ای از فیزیکال آنتروپومتری است که موضوع آن سنجش و اندازه گیری ابعاد و اندازه های ظاهری قسمت های مختلف بدن انسان است. چون دانستن ابعاد و اندازه های اعضای مختلف بدن علی الخصوص کودکان ,برای طراحی ارگونومی بسیاری از وسایل زندگی ضروری است دانش آنتروپومتری نیز با اندازه گیری و ارائه اندازه های مختلف بدن (مانند طول دست و پا عرض شانه و کتف ها و …) و تعیین میدان حرکتی یا محدوده حرکت آن ها به طراح کمک می کند تا به میزان زیادی بر ایمنی، سلامت و کارایی بازده طرح خود بیافزاید و از هر جهت یک طرح مناسب ارائه دهد. (جزوه ضمیمه می باشد)
فضاهای بازی و وسایل اسباب بازی
نکات عمومی – ورودی و موقعیت زمین بازی:
1- زمین بازی کودکان باید از زوایای مختلف امکان دسترسی امن داشته باشد و از اختلاف ارتفاع با فضاهای مجاور پرهیز گردد و از قرار گرفتن محوطه اسباب بازی و فضای بازی بر روی سکو خودداری شود، در صورت وجود اختلاف ارتفاع بیش از 15 سانتیمتر تمهیدات ایمنی و ضوابط دسترسی متناسب جهت تفکیک از فضای مجاور صورت پذیرد؛ از مجاورت فضای بازی با کانال ها و جوی آب ها و درختان و گیاهان آزار دهنده (شاخه های تیغ دار یا نوک تیز) و مسیرهای خطرساز مانند سیم خاردار یا دیواره و نرده اجتناب شود.
2- ورودی و خروجی محوطه بازی بهتر است با دقت زیاد انتخاب شود زیرا کودکان پس از بازی هنوز حالت خوشحالی و جست و خیز دارند اگر از پله برای ورودی مکان بازی کودکان استفاده می کنید ایجاد یک رمپ (شیب حد اکثر 8 ٪) در کنار آن یک ضرورت است. اگر محل بازی کودکان چندین ورودی دارد حد اقل یکی از این ورودی ها باید دارای رمپ باشد تا کودکان معلول و یا کالسکه کودک بتواند به آسانی و امن وارد و خارج شود.
3- مکان محل بازی کودکان باید تا حد امکان دور از مسیر سواره رو و دوچرخه سواری و دیگر عوامل خطرزا مانند کابل های برق فشار قوی و ترجیحا در فاصله مناسب نزدیک به محل توالت ها باشد. هم چنین موکدا توصیه می گردد بهتر است محل بازی کودکان تا حد امکان از جاده هایی که اتومبیل ها درآن حرکت می کنند و همچنین مسیر خیابان های شلوغ دور باشد زیرا کودکان در هنگام بازی بدون توجه و بی پروا سمت خیابان می دوند. کمترین فاصله زمین بازی 15 متر از خیابان و مناسب ترین آن 30 متر فاصله از شریان اصلی می باشد. بسیاری کودکان هنگام دیدن محل بازی احساساتی می شوند و با حد اکثر سرعت بدون توجه به فضاهای اطراف به بازی مشغول شوند و در این هنگام به اطراف و عبور و مرور اتومبیل ها توجهی ندارد به همین دلیل بهتر است بخش های ورودی و خروجی محوطه بازی که به سمت خیابان است با مانعی محصور شود تا از دویدن ناگهانی کودکان جلوگیری شود همچنین نصب کردن چراغ و علایم راهنمایی مناسب برای آگاه کردن رانندگان در آن محدوده الزامی است.
4- مکان محل بازی ترجیحا باید در مکانی با زه کشی خوب انتخاب شود و شیب بندی به نحوی باشد که در زمان بارندگی یا شستشو آب در مکان بازی جمع نشود.
5- مکان محل بازی کودکان نزدیک محل های استراحت و مجاورت خانه های مسکونی یا پنجره های منازل قرار نگیرد.
6- در کنار فضای بازی باید نکات ایمنی کلی و در کنار هر اسباب بازی باید راهنما, سن استفاده کنندگان و توصیه های عملکردی و ایمنی و ضرورت حضور یا عدم حضور هر وسیله به اطلاع والدین رسانده شود.
7- علایم و تابلوهای آگاهی بخش مرتبط با ایمنی بر روی پایه های چراغ برق, تابلوهای برق و سایر فضاهای مرتبط خطر آفرین نصب گردد. حتما از نشانه های گرافیکی جهت اطلاع رسانی بهتر استفاده شود. البته برای کودکان بالاتر از 9 سال می توان علایم راهنمایی و رانندگی را در اشکال و رنگ های متنوع در پارک ها نصب کرد و به آن ها آموزش غیر مستقیم داد این عمل حس کنجکاوی آن ها را تحریک می کند و هوشیاری و آگاهی کودکان را بالا می برد نصب چراغ راهنما برای کودکان کم سن فایده زیادی ندارد زیرا کودکان گاهی بدون توجه به چراغ قرمز عبور می کنند می توان با نصب چراغ چشمک زن زرد توجه رانندگان را جلب کرد.
8- طراحان محیط های بازی باید سنین مختلف کودکان در نظر گرفته شود و وسایل درخور علاقه و توان انان احداث کنند. در غیر این صورت کودکان بزرگتر مانع بازی کوچکترها و باعث ایجاد خطر می شوند در نتیجه تخریب وسایل نیز سریع تر انجام می گیرد با نصب صحیح و پایدار وسایل بازی نیز می توان از بروز حوادث مختلف جلوگیری کرد همچنین وسیله بازی به نوع و ماهیت لوازم بازی مرتبط با سن کودکان می باشد و هر نوع از وسایل بازی طبق دفترچه
مشخصات فنی نیاز به مساحت ایمنی خاصی در اطراف خود دارد. مثال نمی توانید یک سرسره را روبروی یک دیوار به فاصله نیم متر نصب کنید.
9- در طراحی کاشت و چیدمان محل بازی کودکان نباید به گونه ای عمل شود که دید به قسمتی از فضا کاملا محدود شود و به این منظور باید از کاشت درختچه های بلند مثال اجتناب کرد و باید تقریبا از همه طرف بتوان محل بازی کودکان را زیر نظر داشت.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- مشخصات انواع فضاهای بازی
- مشخصات نیاز گروه سنی تا سه سال
- مشخصات محل بازی گروه سنی هفت تا یازده ساله
- مشخصات محل بازی گروه سنی دوازده تا پانزده ساله
- وسایل بازی و استانداردهای مرتبط
- گاردریل ها و موانع
- بالارونده ها و تجهیزات فوقانی بدنه
- نردبان افقی (هوایی)
- چرخ و فلک
- حرکت مرکزی الاکلنگ
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارگونومی کودکان در امنیت وسایل بازی
⇐ ارگونومی و استفاده کودک از تکنولوژی در خانه
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)