صدا و کنترل و اندازه گیری آن در صنعت
صدا و کنترل و اندازه گیری آن در صنعت
صدا و کنترل و اندازه گیری آن در صنعت
فرمت: PPT تعداد صفحات: 30
در ابتدا با OHSAS و مزایای آن در سازمان آسنا شوید و سپس به ارزیابی صدا در محیط کار می پردازیم.
با آغاز انقلاب صنعتی و ايجاد سازمان های بزرگ ، موضوع حفاظت از سلامت نیروی كار نیز از حالت فردی خارج و حالت عمومی تری به خود گرفت . افزایش شرایط نامطلوب کاری و حوادث ناشی از کار که نهایتا موجب کهولت زود هنگام و نارضایتی کارکنان از محل کار خود می شود ، خسارت های مالی پنهانی را به سازمان تحمیل می کند که در برخی مواقع برابر با هزینه تولید و یا بیشتر از آن خواهد شد.
يك سيستم مديريت ايمنی و بهداشت شغلی ، سازمان را در شناسايی ، حذف يا به حداقل رساندن ريسك های مرتبط با بهداشت و ايمنی كاركنان خود و ساير طرف های ذينفع كه در معرض ريسك های OH& S ( ايمنی و بهداشت ) قرار دارند ياری می نمايد .
OHSAS به معنای : سری ارزيابی ايمنی و بهداشت شغلی (Occupational Health and Safety Assessment Series) می باشد و OHSAS 18001 :2000 استانداردی قابل مميزی و صدور گواهينامه است كه در پاسخ به نياز سازمانها به يك استاندارد كه به وسيله آن بتوانند سيستم مديريت خود را در زمينه های بهداشتی و ايمنی ارزيابی نمايند ، تدوين شده است .
ساختار استاندارد OHSAS 18001 سازگار با استانداردهای ISO 9001 : 2000 و ISO14001 : 2004 می باشد و خدمات ممیزی استاندارد OHSAS 18001، می تواند بصورت مستقل و یا در قالب سیستم مدیریت یکپارچه ( IMS) به همراه استانداردهای ISO 9001 و ISO 14001 انجام گردد.
علاوه بر الزامات بین المللی مرتبط با ایمنی و بهداشت کارکنان ، الزامات قانونی مصوب توسط “وزارت کار و امور اجتماعی” و همچنین “وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ” نیز در سطح داخل کشور وجود دارد که سازمان های تولیدی موظف به بر آورده ساختن این الزامات در زمينه ايمني و بهداشت می باشند. از جمله آن می توان به مواد 85،91،92،93 قانون کار اشاره نمود که حاوی مسولیت های مرتبط با تامین حفاظت فنی محیط کار و جلوگیری از بیماری های شغلی و تامین بهداشت کار و کارگر می باشد.
مزايای استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی OHSAS 18001:
- استاندارد OHSAS 18001 زمينه ساز ارزيابی سیستم مدیریت سازمان در زمینه های بهداشتی و ایمنی است .
- یک سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی سازمان را در شناسایی ، حذف و یا به حداقل رساندن ریسک های مرتبط با بهداشت و ایمنی کارکنان خویش و سایر طرف های ذینفع که در معرض ریسک های ایمنی و بهداشتی قرار دارند یاری می نماید .
- کاهش حوادث و مخاطرات ایمنی و بهداشتی در سازمان .
- کاهش هزینه های سازمان بواسطه کاهش روزهای از دست رفته کاری پرسنل و نيروی انسانی .
- کاهش هزینه های سازمان بواسطه پیشگیری از تحمیل جریمه های سنگین ناشی از حوادث ( هزینه های بیمارستانی، دادگاهی، دیه و …) .
- پيشگیری از وقوع حوادث برای تجهیزات وسیستم های مختلف سازمان .
- پیشگیری از وقایع غیر قابل جبرانی چون آتش سوزی و انفجار و … و یا به حداقل رساندن خسارات جانی و مالی در هنگام وقوع آن
- خوشنامی و ایجاد شهرت مثبت برای سازمان بواسطه ایجاد محیطی ایمن برای پرسنل، پیمانکاران، بازدیدکنندگان و مشتریان سازمان .
- استاندارد OHSAS 18001 مشخصات دقیقی را جهت طراحی یک سیستم مدیریت ایمنی و بهداشتی ارائه می دهد.
سر و صدا
سر و صدا شایع ترین عامل زیان آور در محیط كار است . حداكثر سر و صدای مجاز در محیط كار در یك شیفت 8 ساعته ، 85-90 dB می باشد . صوت بیش از حد مجاز سبب ناشنوایی های حسی ، عصبی و یا هر دو می گردد . افزایش فشار ، قند و كلسترول خون ، اضطراب ، ناراحتی عصبی و اختلالات شنوایی در كودكانی كه مادرانشان به هنگام بارداری در معرض سر و صدای بیش از حد مجاز بوده اند ، از دیگر اثرات سوء آن بر سلامت انسان میباشد. برخی فلزات سنگین ، حلال ها ، آفت كش ها و سایر مواد شیمیایی نیز سبب كاهش شنوایی حسی – عصبی میگردند .
حدود 1 الی 4 در صد جمعیت کشورهای توسعه یافته در معرض سطوح مخاطره آمیز سر و صدا می باشند و این به معنی فقدان یا عدم کارایی برنامه های حفاظت از شنوایی یا (HCP (Hearing Conservation Plograms در این کشورهاست .
از مهمترین مشاغل در معرض خطر ، می توان به کار با ماشین آلات صنعتی ، نساجی ، تولید چوب و الوار و کاغذ ، تولید تنباکو و چرم ، صنعت شیشه گری ، صنعت چاپ ، صنعت حمل و نقل و همچنین صنایع تولید فراورده های گوشتی همچون سوسیس و کالباس بدلیل وجود کاترها که وظیفه مخلوط کردن مواد را دارند و اتاق های پخت که با بخار گرم کار می کنند اشاره نمود .
تعداد افرادی که در صنعت در معرض سر و صدای مخاطره آمیز قرار دارند، بسیار بیشتر از افرادی است که در معرض سایر عوامل مخاطره آمیز شغلی قرار می گیرند .
صدا را می توان از چند دیدگاه بررسی کرد :
- دیدگاه ایمنی : صدای بیش از 70 دسی بل می تواند مشکل ایجاد نماید . در یک کارگاه سر و صدای حاصل از ماشین آلات می تواند حاصل از یک لیفتراک را پنهان کند و در مکالمه ایجاد مزاحت نماید.
- دیدگاه آسایش : صدا می تواند به عنوان یک عامل فشار انگیز محیطی عمل نماید . لذا روی راندمان فکری و ذهنی کارگران تاثیر سوء بگذارد و روی بهره وری تاثیر گذاشته و ضریب خطا را افزایش می دهد .
- دیدگاه بهداشتی : به طور کلی صدایی بی خطر شمرده می شود که 90 درصد یا بیشتر افرادی که در معرض آن قرار دارند دچار اختلال شنوایی نشوند . افت شنوایی ناشی از سر و صدا یک بیماری غیر قابل برگشت و لاعلاج است که فقط با کمکهای شنوایی می توان به میزان مختصری آن را صحت بخشید .
اثرات و بیماریهای ناشی از سر و صدا
صدا بصورت امواج مکانیکی می تواند در کل بدن از جمله دستگاه شنوایی تاثیر سوء داشته باشد . البته این تاثیر از نظر اپیدمیولوژیک زمانی می تواند اهمیت داشته باشد که سبب اختلال فیزیولوژیک در بدن نماید .
اثرات صدا بر انسان از چند جنبه مورد توجه قرار می گیرد :
- صدمه به دستگاه شنوایی : این صدمات به طور عمده شامل چند اثر می باشد که عبارتند از :
افت موقت شنوایی ( TTS ) و افت دائم شنوایی ( PTS ) ، این دو تحت عنوان کلی افت شنوایی ناشی از صدا (NIHL ) Noise Induced Hearing Loss بیان می شود .- ضربه صوتی ( َAcouslic Throuma )
- وزوز گوش ( Tinitus )
- تداخل با کلمه
- اثر روی اندام بینایی
- اثر بر سیستم تعادلی
- ناراحتی اجتماعی
- اثرات عصبی
- اثرات فیزیولوژیکی عمومی
- اثرات جانبی
ناشنوایی شغلی
ناشنوایی شغلی به هر گونه ناشنوایی جزیی یا كلی در یك یا هر دو گوش كه در زمان اشتغال فرد و به علت آن ایجاد شده باشد ، اطلاق می گردد . عوامل متعددی در ایجاد ناشنوایی شغلی موثرند كه حوادثی همچون ضربه به سر، افتادن از بلندی ، برخورد اجسام تیز به جمجمه ، انفجار، اصابت پلیسه یا تراشه فلز گداخته به پرده و مجرای گوش ، تماس با برخی فلزات و مواد شیمیایی و سر و صدای بیش از حد مجاز ، از آن جمله اند .
كاهش شنوایی ناشی از سر و صدای بلند ، شایع ترین و مهم ترین علت كاهش شنوایی است كه اغلب در محیطی با شدت صوت 85-90 dB و بعد از گذشت سالها ایجاد می شود . كاهش شنوایی ناشی از سر و صدا ، به عوامل گوناگونی بستگی دارد كه شدت صوت ، مدت تماس و حساسیت فردی از مهم ترین آنها به شمار می آیند . حد مشخص و واضحی برای شدت صوت زیان آور وجود ندارد و سر و صدای مجاز در محیط كار یك برآورد آماری است كه به طور معمول برای حفاظت شنوایی 90 درصد شاغلین تعیین می گردد .
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ دوره آموزشی اصول ارزیابی مواجهه شغلی صدا در محیط کار
⇐ صدا و ارتعاش در صنعت دکتر زارع
خیلی خیلی خسته نباشید
با پلن یکماهه ۶ دانلود در روز امروز فقط ۴ مورد تونستم دانلود کنم و دیگه قبلا همفقط ۵ مورد در روز..چرا؟
سلام وقت بخیر. روزی شش دانلود دارید و حتی اگر یک فایل را ده بار هم در یک روز دانلود کنید همون یک دانلود براتون حساب میشه. رمزتونو عوض کنید و در اختیار کسی قرار ندهید