صدا و ارتعاش و تاثیر آن بر بدن انسان
صدا و ارتعاش و تاثیر آن بر بدن انسان
صدا و ارتعاش و تاثیر آن بر بدن انسان
صدای بلند شایعترین علت کاهش شنوایی است. کاهش شنوایی حسی عصبی در جوامع امروزی به همراه توسعه تکنولوژی و گسترش صنایع مختلف و افزایش آلاینده های زیست محیطی شیوع زیادی یافته است.
تاثیرات سوء صداي بلند در قالب تخریب سیستم شنوایی و کاهش شنوایی حسی و عصبی و تاثیر مستقیم بر برقراري ارتباط گفتاري در کنار تاثیرات سوء بر سایر اندام ها از جمله سیستم اعصاب، قلب و عروق، غدد درون ریز و خون کاملا مشخص شده است.
در بین تمام آلاینده ها شغلی صدا، بیشترین میزان انتشار را داشته و تقریبا در هر صنعتی وجود دارد بدون تردید صدا، از معضلات اساسی دنیای صنعتی بوده و خیل عظیمی از افراد در محیط کار از آزار ناشی از آن در مخاطره اند.
بر اساس شاخص های آمار واحد بهداشت حرفه ای کشور در مرکز سلامت و محیط کار در سال 85 بالغ بر 468840 نفر نیروی کار شاغل در کارگاه های تحت پوشش به صورت جدی در معرض صدای مخاطره آمیز بوده و از 583499 نفر معاینه شده 34714 نفر مبتلا به افت شنوایی ناشی از صدا بوده اند که این آمار در مقایسه با سایر بیماری های شغلی بسیار بالا است.
از آنجا که صدا رایج ترین عامل زیان آور فیزیکی محیط کار است وحس شنوایی از مهمترین حواس انسان و به عنوان زیر بنای گفتار و زبان قلمداد می شود لذا افت شنوایی ناشی از صدا در صدر بیماری های شغلی در جهان قرار دارد. این بیماری درمان طبی ندارد و هدف از برنامه حفاظت شنوایی پیشگیری از ایجاد افت شنوایی در افراد شاغل است و پنج فاز آن شامل: آموزش، بررسی مواجهه با صدا (پایش فردی و محیطی)، کنترل های مهندسی و مدیریتی صدا، ادیومتری و ارزیابی برنامه است که به شرح آن می پردازیم.
پیشرفت تکنولوژی موجب شده انسان در محیطی پر استرس با منابع صدا همزیستی توام با ناراحتی را تحمل کند. از یک سو تعداد کثیری از شاغلین به واسطه حرفه خود مجبور به مواجهه با این عامل فیزیکی هستند و از دیگر سوی، از دید صنعتی وجود صدا و ارتعاش به واسطه حرفه، خود مجبور به مواجهه با این عامل فیزیکی هستند نشانگر عملکرد نامطلوب دستگاه ها و یا استهلاک آنها می باشد و دستگاه های معیوب یا ناقص بخش مهمی از این انرژی را از طریق صدا و ارتعاش به هدر می دهند لذا چه از نظر اقتصادی و چه از نظر بهداشتی لازم است که این دو عامل تحت کنترل قرار گیرد.
این پست بروزرسانی شده است و پاورپوینت «صدا و اثرات آن بر بدن» پیوست شده است.
در بروزرسانی دوم فایل پاورپوینت «اثرات ارتعاش بر بدن انسان» پیوست شد.
مقدمه ای بر آناتومی و فیزیولوژی گوش:
گوش از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. امواج صوتی مراحل مختلفی را درون گوش طی میکنند تا به اعصاب شنوایی تبدیل شوند. هر کدام از اجزای گوش روی این امواج تاثیر گذاشته (تقویت، جمع آوری، تغییر فرکانس، انتقال و …) و به اعصاب شنوایی میرسند. ساختمان گوش از قسمت های مختلفی تشکیل شده است.
سیستم شنوایی شامل:
- گوش خارجی
- میانی
- داخلی
- اعصاب شنوایی و کورتکس
بخش های خارجی و میانی گوش صرفا نقش انتقال صوت را دارند در حالی که گوش داخلی همزمان عمل دوگانه تعادل و شنوایی را انجام می دهد.
گوش خارجی: یک فضای مستطیل شکل است و شامل لاله گوش و مجرای شنوایی خارجی می باشد که جزء اندام های حفاظتی و هدایتی گوش هستند.
لاله گوش: لاله گوش در غالب حیوانات متحرک است، و برای جمع کردن و هدایت امواج صوتی و تشخیص جهت صدا بکار میرود، ممکن است به طرف منبع صورت متوجه شود. در انسان لاله گوش بیحرکت است ولی تا اندازهای جهت صوت را میتواند تشخیص دهد.
مجرای گوش خارجی: لولهایست که تقریبا 2 تا 3 سانتیمتر طول دارد و در حدود یک سانتیمتر مکعب حجم دارد و به پرده صماخ ختم میشود. لاله گوش دارای یک سطح داخلی و یک سطح خارجی می باشد، روی اسکلت آنرا پوست خیلی نازکی پوشانده است که سخت به اسکلت اتصال دارد بنابراین جایی برای باز شدن پوست وجود ندارد و آبسه های این ناحیه دردناک است (چون پوست آن بویژه در جلو محکم به بافت زیر خود چسبیده و قابل جدا شدن نیست).
سرفصل های که در دو فایل موجود است:
فصل 1: بررسی افت شنوایی در معادن ذغال سنگ كرمان
- پیش گفتار
- مقدمه
- صدا چیست؟
- اندازه گیری سر و صدا
- اثر سر و صدا بر سلامتی انسان
- قوانین تماس با سر و صدا در صنعت
- کنترل سر و صدا
- بررسی وضعیت تندرستی کارگرانی که در اماکن پر سر و صدا کار می کنند
- بررسی افت شنوایی یک گروه صنعتی خودروسازی
- بررسی افت شنوایی کارگران شاغل در بخش حفاری معادن زغال سنگ استان کرمان
- پرسش و پاسخ
فصل 2: بررسی افت شنوایی یک گروه خودروسازی
- الف- عنوان تحقیق
- ب- مقدمه
- ج- موضوع
- هدف و سؤال
- 1- کم شنوائی ناشی از سر و صدا در صنعت متالوژی
- 2- سر و صدا عاملی است که به سلامتی آسیب میرساند
- 3 – ارتباط بین کم شنوائی و سر و صدا
- 2- تعریف متغیرها
- 3- روش بررسی و جمع آوری اطلاعات: از میان کارگران معرفی شده از سوی صنایع مختلف
- 4- روش آزمایش
- 5- توضیحات
- 6- نتایج
فصل 3: بررسی افت شنوایی کارگران شاغل در بخش حفاری معادن ذغال سنگ ایران
- 8- موضوع
- 9- هدف و سوال
- 10- نگاهی کوتاه به چند مقاله و تحقیق انجام شده
- 11- روش آزمایش
- 12- توضیحات
- 13- نتایج
فصل 4: پرسش و پاسخ
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)