شناخت رشته بهداشت حرفه ای
شناخت رشته بهداشت حرفه ای
شناخت رشته بهداشت حرفه ای
در دنیای امروز انسان ها مجبورند برای ادامه ی زندگی،با مشکلات گوناگون دست و پنجه نرم کرده و خطرات فراوانی ناشی از پیشرفت علم و تکنولوژی را به جان بخرند. این خطرات، تعداد عوامل تهدید کننده سلامتی را افزایش داده و در نتیجه بر تعداد بیماری های شغلی و مخاطرات حرفه ای نیز روز به روز افزوده برای مثال کارگری که در واحد صنعتی با جیوه یا سرب سر و کار دارند، ممکن است دچار مسمومیت حاد شده یا به یک بیماری مزمن دچار گردد. کارکنان مشاغل اداری نیز گاه به علت تماس با دستگاه های الکترونی ممکن است سلامت خود را به خطر اندازند. حتی گاهی اوقات شرایط محیط کار به اندازه ای سخت و ناگوار است که دانش بشری کمک نکرده و مشکلات را همواره نسازد، زندگی در آن شرایط غیر ممکن می گردد. تا جایی که در عصر حاضر حوادث پس از بیماری های قلب و عروق و سرطان سومین علت اصلی مرگ ومیر در کشورهای صنعتی است.
از سوی دیگر، حوادث ناشی از کار، هزینه های بسیاری را بر دوش اقتصاد ملی هر کشور می گذارد به همین دلیل حفظ سلامت کارگران که عظیم ترین قشر هر جامعه ای را تشکیل می دهند گذشته از جنبه انسانی آن، هم از نظر مصالح اجتماعی و اقتصادی وهم از نظر تأمین سلامت و فراهم ساختن آسایش و رفاه کارگران و تطبیق وضع کار با مقتضیات جسمی و روانی آنان، یک وظیفه انسانی، یک احتیاج و یک شرط امکان انجام کار و فعالیت ثمر بخش است. کاری مهم و حیاتی که در هر کشوری بر عهده متخصصان یهداشت کار می باشد.
به عبارت دیگر دانش بهداشت حرفه ای تلاش می کند تا با حذف کردن عوامل خطر زای فیزیکی، شیمیایی، روانی و بیولوژیکی یا کاهش تأثیرات این عوامل از آسیب رسی به کارکنان جلوگیری نماید.برای رسیدن به این هدف علم بهداشت دارای سه مرحله مهم و اساسی است که این مراحل عبارتند از:
شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل خطر زا:یعنی متخصص بهداشت حرفه ای در مرحله اول خطر را شناسایی کرده و پس از شناسایی کامل، مقدار خطر را سنجش می کند و در مرحله آخر به کنترل عوامل خطرزا می پردازد.گفتنی است که مرحله شناسایی خطر در مقطع کاردانی، ارزیابی در مقطع کارشناسی و کنترل در مقطع کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای آموزش داده می شود. برای مثال یک کاردان بهداشت حرفه ای در کارخانه ریسندگی و بافندگی باید کانون خطر اعم از منابع ایجاد صدای بیش از حد مجاز، نوع مواد شیمیایی خطرناک مورد استفاده، نحوه نگهداری مواد خطرناک و طریقه مصرف آنها را شناسایی کند. سپس یک کارشناس بهداشت حرفه ای باید تراکم مقدار آلودگی را در یک متر مکعب هوا تعیین نماید و مشخص کند که مقدار آلودگی بالاتر یا پایین تر از حد استاندارد است که در این مرحله کارشناس با استفاده از روش های آنالیز پیچیده و وسیعی مانند آنالیز رنگ سنجی، آنالیز دستگاهی، گاز کروماتو گرافی، اسپکتروفوتومتری و روش های دیگر ماده شیمیایی مورد نظر را سنجش و مقدار آن را تعیین می کند.کارشناس ارشد بهداشت حرفه ای نیز پس از اینکه عوامل خطرزا شناسایی و ارزیابی شد باید روش یا روش هایی را پیشنهاد کند که عوامل زیان آور حذف گردد یا کاهش یابد و به اندازه استاندارد برسد. فارغ التحصیل دکترا نیز به تدریس و تحقیق در زمینه بهداشت حرفه ای می پردازد.
توانایی های لازم:
در رشته بهداشت حرفه ای عوامل زیان آور مختلفی اعم از شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی و روانی مورد توجه قرار می گیرد.ازاین رو دانشجوی این رشته باید در دروس ریاضی، فیزیک، شیمی و زیست شناسی توانمند باشد.یعنی برای موفقیت در رشته بهداشت حرفه ای باید هم در ریاضی و فیزیک و هم در علوم تجربی مهارت لازم را به دست آورد.دانشجوی بهداشت حرفه ای به دلیل فعالیت در محیط های صنعتی باید دارای وضعیت جسمی سالم باشد.
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)