سیستم های اتوماتیک کشف و اعلام حریق
سیستم های اتوماتیک کشف و اعلام حریق
سیستم های اتوماتیک کشف و اعلام حریق
خسارات حريق جزو حوادثي مي باشد که بيشترين تلفات جاني و مالي را بدنبال دارد.
- اين حوادث معمولا بصورت طبيعي نميباشد و اکثرا توسط انسان بصورت عمد و يا غير عمد بوجود ميايد .
- در اکثر موارد می توان از وقوع آن جلوگيري نمود.
- و در موارد ديگر از گسترش آن جلوگيري نمود.
مقدمه
یكی از مسایل مهم و متداول در دنیای امروز، پیشبینی و استفاده از تجهیزات سیستمهای اعلام حریق به منظور آگاهی از حریق در لحظات اولیه و به تبع آن نجات و خروج به موقع از محل حادثه و مبارزه با كانون بحران با اطلاع از موقعیت دقیق آن است. پژوهشها و تحقیقات بعمل آمده توسط كارشناسان حفاظت از حریق و همچنین بروز آتشسوزی در گوشه و كنار جهان بیانگر این واقعیت است كه استفاده از این گونه تجهیزات اعلام و اطفای حریق بصورت اصولی با طراحی و اجرای مناسب میتواند منجر به كاهش مجموع خسارات جانی و مالی در هر مكانی گردد. در صورت ایجاد و یا ادامه آتشسوزی نیز به هر نحو نجات جان انسان ها با آگاهی و خروج بموقع امكانپذیر خواهد بود.
1- روشهای كشف و اعلام حریق
كشف و اعلام به موقع آتشسوزی میتواند از وارد آمدن صدمات به افراد و از بین رفتن سرمایه جلوگیری نماید. روشها و وسایل اعلام خطر متنوع بوده و بنا به امكانات مالی و اهمیت موضوع، یكی از روشهای دستی یا اتوماتیک استفاده میگردد.
2- روش دستی اعلام حریق
در این روش، کشف واعلام حریق توسط افراد شاغل یا ساکنین انجام میگردد. مزایای این روش ارزانی و سادگی آن است. سیستمهای خبردهی دستی مبتنی بر امکانات موجود درمحل بوده و شامل موارد زیر است:
الف- اعلام دستی از طریق آژیر دستی: این وسایل جزو روشهای قدیمی بوده و امروزه متداول نمیباشند. فرد دستگیره آژیر دستی را چرخانده و در اثر چرخش آن آژیر بصدا در میآید.
ب- اعلام توسط سیستم الکتریکی: دراین روش به فواصل مختلف کلیدهای مخصوص که دارای درپوش شیشهای میباشند، نصب میگردد. معمولا کناراین کلیدها چکش مخصوصی نیز قرار دارد که پس از شکستن شیشه بطور خودکار یا توسط فشاردادن شستی آن، آژیرهای اعلام حریق به صدا در میآیند. در این حالت ممکن است چراغهای هشداردهنده نیزروشن گردد یا مرکز عملیات آتشنشانی با توجه به کد مربوط با خبر گردد.
ج- اعلام توسط بلندگو: تنها تفاوت آن با روش قبلی، امکان ارسال پیام از طریق بلندگو یا آژیر توسط سیستم صوتی واحد است.
د- استفاده از تلفن: تلفن به فواصل مناسب در کارگاه نصب شده و شماره مرکز آتشنشانی روی آن قید شده است. در برخی کارگاهها کنار جعبه F تلفن جهت مکالمه پیشبینی میشود.
3- سیستمهای كشف و اعلام حریق خودكار
بطور كلی منظور از طراحی، ساخت و نصب این سیستمها، كشف و اعلام حریق بطور خودكار برای آشكارسازی آتشسوزی در مراحل اولیه وقوع آن است تا با كشف به موقع آتش بتوان:
- افراد را از وقوع خطر آگاه كرد.
- برای فرار و نجات كسانی كه در معرض خطر قرار دارند اقدام كرد.
- اقدامات اطفایی بموقع و درخواست كمك از سازمانهای آتشنشانی را انجام داد.
- سیستمهای اطفایی را فعال نمود و درنهایت باعث كاهش خسارات احتمالی و تلفات جانی شد.
سیستم اتوماتیک شامل كاشفهای حریق، كابلهای رابط و منبع تغذیه است. این سیستم بدلیل حساسیت بالا میتواند در مراحل اولیه، آتش را شناسایی و به مركز كنترل واعلام حریق، گزارش نماید.
4- انواع سیستمهای كشف و اعلام حریق خودكار

بررسی انواع سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک
الف- سیستمهای اعلام حریق موضعی (خانگی): معمولا نسبت به دود حساس بوده و دارای یک آژیر کوچک در داخل کاشف است و از باتری یا برق شهر تغذیه میکند. این سیستمها را میتوان در ساختمانهای یک طبقه مورد استفاده قرار داد مشروط به اینکه بطور صحیح نصب و بموقع سرویس شوند. کاشفهای حریق موضعی را نباید در ساختمانهای بیش از یک طبقه و یا در یک فضای دوبلکس بکار گرفت.
ب- سیستمهای کشف و اعلام حریق خودکار متعارف (معمولی): این سیستمها از یک مرکز کنترل کننده و صفحه نشاندهنده، شستیها، کاشفها، و وسایل هشداردهنده حریق تشکیل شدهاند. مرکز کنترل این سیستم از برق شهر تغذیه شده و به برق باتری هم مجهز است. این دستگاهها معمولا
از 1 تا 32 مدار ساخته میشوند و هر مدار به وسیله دو رشته سیم که بر روی آنها تعدادی کاشف و شستی اعلام حریق نصب میشود یک منطقه را پوشش میدهد.
ج- سیستمهای کشف و اعلام حریق خودکار با قابلیت آدرس دهی: این سیستمها از یک مرکز کنترلکننده و صفحه نشان دهنده، شستیها، کاشفها و وسایل هشداردهنده حریق تشکیل شدهاند. مرکز کنترل این سیستم از برق شهر تغذیه شده و به برق باتری هم مجهز است. این دستگاهها معمولا از 1 تا 8 مدار ساخته میشوند. در این سیستم مدارها بصورت حلقوی هستند، یعنی دو رشته سیم از خروجی هر مدار خارج و پس از نصب کاشفها و شستیها بر روی آن مجددا وارد ورودیهای مدار در دستگاه مرکزی میشوند و تشکیل یک حلقه (لوپ) را میدهند. این سیستمها قادر به تشخیص علایم ارسال شده از هریک از کاشفهای حریق و شستیهای اعلام حریق با قابلیت مشخص کردن محل دقیق کاشفها و یا شستیهایی که علایم حریق را ارسال کردهاند، میباشند. امتیاز این سیستمها نسبت به سیستمهای متعارف یا معمولی در دقت تشخیص علایم کاذب و نشان دادن مکان دقیق کاشف یا شستی است. سیستم خودکار آدرس ده خود به سه نوع به شرح زیر تقسیم میشود:
- سیستم اعلام حریق خودكار غیر آنالوگ: در این سیستم تصمیم گیرنده اصلی در اعلام حریق كاشف است
- سیستم اعلام حریق خودكار آنالوگ: در این سیستم تصمیم اصلی به عهده مركز كنترل است
- سیستم اعلام حریق خودكار آنالوگ پیشرفته: در این سیستم علایم دریافتی از كاشفها توسط مركز پردازش اطلاعات با اطلاعات از پیش ذخیره شده در دستگاه مركزی مقایسه شده كه درصورت مطابقت با وضعیت حریق، اعلام حریق میكند.
5- كاشفهای حریق
كاشفها طوری طراحی شدهاند كه نسبت به دود، حرارت، شعله و یا تركیبی از آنها واكنش نشان دهند. انتخاب نوع كاشف حریق به شرایط محیطی بستگی دارد و روشهای مختلف طراحی را میطلبد. كاشفهای حریق در انواع ذیل موجود میباشند:
- كاشفهای حرارتی
- كاشفهای دودی (ذرات)
- كاشفهای شعلهای
- كاشفهای گازیاب
- كاشفهای لیزری
5-1- كاشفهای حرارتی
این نوع كاشفهای آتش با توجه به مكانیسم و ساختمان خود به صورت اپتیكی یا حرارتی حریق را شناسایی كرده و در دو نوع زیر ساخته میشوند:
الف – كاشف حرارتی ثابت
ب – كاشف حرارتی متغیر
- كاشف حرارتی ثابت
این دستگاهها وقتی به کار میافتند که حرارت معینی برای تحریک گیرنده آن در موقعیت کاشف ایجاد شده باشد. حد عمل این کاشفها عموما 135 درجه فارنهایت یا حدود 60 درجه سانتیگراد میباشد. حسگر کاشف ممکن است فیوزی ذوب شونده یا فیوزهای مبتنی بر خاصیت ترموکوپل یا بیمتالیک باشد که در هر دو حالت دریافت حرارت کافی باعث عمل دستگاه میگردد. در مقایسه این دو نوع، کاشف بیمتالیک ارجحیت دارد زیرا پس از هر بار عمل کشف حریق برای دفعات بعد قابل استفاده است. قسمت متحرک بیمتال به شکل دیسک مقعری است که پس از انبساط سطحی دراثر افزایش درجه حرارت ناشی ازحریق جریان برق را در مدار برقرار میکند.
- كاشف حرارتی متغیر
در نوع حرارتی متغیر، هرگاه روند افزایش درجه حرارت هوای محدوده كاشف با روند قابل قبول دستگاه متناسب نباشد، دستگاه عمل میكند. در این كاشف المنتهای عمل كننده برحسب سرعت تغییرات درجه حرارت 15-12 درجه كلوین در هر دقیقه عمل میكنند. در صورتی كه سرعت افزایش دما بیش از این مقدار باشد، دستگاه عمل مینماید.
ساختمان این دستگاه شامل یك لوله مسی یا محفظه است كه هرگاه هوای داخل لوله مسی یا محفظه بر اثر گرما منبسط شود، با بالارفتن فشار، دیافراگم قابل انعطاف تحت فشار داخلی جریان برق را برقرار میكند، لازم به ذكراست كه محفظه كاملا بسته نیست و برای حذف خطای ناشی از تغییرات فشار هوای محیط و جلوگیری از اعلام كاذب، روزنه كوچكی برای دیافراگم تعبیه شده است.
5-2- كاشفهای دودی (ذرات)
این نوع كاشفها برای تشخیص انواع ذرات حاصل از آتشسوزی به كار رفته و بر دو نوع زیر میباشند:
الف: كاشف یونیزه
ب: كاشف فتوالكتریک.
- كاشف یونیزه
این کاشف طوری طراحی شده که میتواند حضور ذرات 0.01 تا یک میکرون را براحتی تشخیص دهد. محفظه نیمه هادی دستگاه به طور مرتب هوای عبوری را یونیزه میکند. یونیزاسیون هوای داخل محفظه توسط پرتو آلفا از یک منبع رادیواکتیو صورت میگیرد. چسبیدن یونهای هوا به ذرات باردار باعث سقوط آنها و کاهش ولتاژ دستگاه میگردد. تغییر ولتاژ توسط کاشف، بعنوان حریق درک شده و باعث برقراری جریان در مدار اعلام حریق میشود.
در صورتی که محل قرارگیری این کاشفها حاوی هوای مرطوب یا ذرات روغنی باشد روی عملکرد دستگاه اثر نامطلوب میگذارد و ممکن است پالسهای اشتباه مخابره کند. مزیت اصلی این کاشفها، سرعت عمل بالای آنها در کشف حریق میباشد. معایب آنها شامل عدم حساسیت کافی، حساسیت به رطوبت، نیاز به تنظیم دورهای، عدم امکان استفاده در مکانهایی که اصولا انتشار ذرات دارد، عدم حساسیت کافی در مقابل ذرات نسبتا بزرگ، ذرات PVC و نیاز به تنظیم مجدد پس از هر بار اعلام آتشسوزی است.
- كاشف فتوالكتریک
در محفظه این کاشف یک منبع تولید نورمرئی یا لیزر قرار دارد که بطور مستقیم یا تحت زاویه 90 درجه (با انعکاس ازروی آینه) برچشم الکترونیک (سلول فتوالکتریک) میتابد. درصورت وجود تیرگی ناشی از ذرات، جریان نور کاهش پیدا نموده و باعث تحریک آن و اعلام حریق میگردد.
مزایای کاشف فتوالکتریک به شرح زیر میباشد:
- عکسالعمل سریع درمقابل ذرات، حتی در تراکم ناچیز
- عکسالعمل سریع در مقابل آتشسوزیهای بدون شعله
- نشان ندادن عکسالعمل نسبت به جریان شدید هوا
- عدم وجود چشمههای رادیواکتیو و خطرات ناشی از مواد پرتوزا
- عدم حساسیت به رطوبت و الکتریسیته ساکن
- عدم نیاز به تنظیم مجدد.
معایب کاشف فتوالکتریک به شرح زیر میباشد:
- کاهش شدید حساسیت نسبت به ذرات با قطر کمتر از طول موج نورمرئی
- حساسیت بالا نسبت به ذرات تیره در مقایسه با ذرات خاکستری
- امکان سوختن لامپ
- امکان کثیفی سطح لامپ، آینه و سلول فتوالکتریک.
5-3- کاشفهای شعلهای
این نوع کاشفها به نور مرئی شعله که دارای طول موج 760-380 نانومتر میباشد حساس هستند و جزو کاشفهای سریع و مطمئن به حساب میآیند. این گروه شبیه به نوع فتوالکتریک ولی با حساسیت بالا میباشد. دراین نوع بجای منبع نور، پرتوهای نور مرئی ناشی از حریق توسط عدسیهایی متمرکز شده و به سلول فتوالکتریک تابانده میشوند. برخی از این نوع کاشفها طیف مادون قرمز یا ماورای بنفش حاصل از شعله را نیز آشکار میسازند.
5-4- کاشفهای گازیاب
کاشفهای گازیاب نوع ویژهای هستند که برای تشخیص گازهای قابل انفجار یا گازهای ناشی از حریق به کار میروند. این دستگاهها در واقع نوعی از وسایل اندازهگیری گازها میباشند که کاربرد ویژهای داشته و در تراکم خاصی برای جلوگیری از انفجار گاز، اعلام خطر مینمایند. این کاشفها معمولا برای یک گاز یا بخار بوده و در تراکم معینی فعال میگردند.
5-5 کاشفهای لیزری
این نوع کاشفها از نوع کاشفهای تنفسی هستند. دود از طریق یک سری لوله P.V.C فشرده که در اطراف محل زیر پوشش نصب میشوند، توسط هواکشهای قوی به داخل محفظه کاشف مکیده شده و در جریان اشعه لیزر قرار میگیرد. جدول 1 مقایسه و کاربرد کاشفها را نشان میدهد.
جدول 1- مقایسه و كاربرد كاشف ها

مقایسه و كاربرد كاشف ها
6- انتخاب و نصب كاشفها
موارد زیر بایستی در انتخاب كاشفهای حریق مورد توجه قرار گیرند:
- در صورتیكه محل كار دارای شعله، دود، ذرات یا حرارت است نمیتوان از كاشفهای حساس به ماهیت كار استفاده نمود؛ بلكه بایستی كاشف شرایط غیرعادی را كشف نماید.
- نوع و حساسیت كاشف با توجه به ریسك حریق و ارزشی كه كالاهای محیط دارند انتخاب میگردد.
- كاشفها معمولا در سقف یا در شرایط ویژه روی دیوارها در ارتفاع بالا نصب میگردند.
- برای افزایش ضریب اطمینان و كارایی سیستم بهتر است در هر محدوده از دو نوع كاشف استفاده شود و یكی از آنها از نوع حرارتی باشد.
- برای كاشفهای دود بایستی جریان طبیعی هوا مد نظر قرار گیرد، بطوری كه جهت جریان هوا بتواند ذرات را بسمت كاشف هدایت نماید.
- در صورتی كه كاشف در سقف نصب شود، نبایستی فاصلهای كمتر از یك اینچ و بیشتر از 4 اینچ از سقف داشته باشد و در سقف جاسازی نشود.
- فاصله كاشفها از هم براساس تعداد مورد نیاز و مساحت محدوده حریق تعیین میشود.
- ارتفاع قرارگیری كاشف حرارتی حداكثر برای درجه یک 9 متر و درجه 3 حداكثر 6 متر و در نوع دودی حداكثر 10 متر میباشد.
- محدوده حفاظتی و حداكثر ارتفاع، وابسته به حساسیت كاشف و شدت (یا تراكم) محصول حریق میباشد. تعیین محدوده قطعی موثر باید براساس مشخصاتی كه سازنده اعلام مینماید یا توسط آزمایش كنترل كیفی صورت پذیرد. لذا باید همواره جانب احتیاط را در طراحی مدنظر قرارداد.
- لازم است كه درسیستم كاشف، توسط علایم نوری چشمک زن یا علایم صوتی متناوب، حداقل هر 15 ثانیه به مدت 0.5 ثانیه آماده به كار بودن سیستم اعلام شود.
- كلیه كاشفها بایستی استاندارد باشند.
- مسیرهای عبوركابل های برق باید ایمنترین مسیر باشند.
- در هر ناحیه از منطقه بندی حریق بایستی حداقل دو كاشف وجود داشته باشد.
- تعداد كاشفها بستگی به مساحت حوزه حفاظتی دارد و برای نوع حرارتی و دودی متفاوت میباشد. ارتفاع مناسب نصب و حداكثر محدوده حفاظتی كاشفها در جدول 2 آمده است.
جدول 2- ارتفاع نصب و حداكثر محدوده حفاظتی كاشفها

ارتفاع نصب و حداكثر محدوده حفاظتی كاشفها
7- مركز كنترل و اعلام حریق
مركز كنترل و اعلام حریق به سیستم سخت افزاری و نرم افزاری اطلاق میشود كه اعلام حریق ابتدا به آن مركز ارسال شده و تصمیمگیری برای اعلام و هدایت عملیات اطفای صورت میگیرد. حداقل قابلیتهای مركز اعلام حریق كه باید بصورت تمام وقت فعال باشد شامل موارد زیر است:
- بین سیستم كشف و وسایل اعلام خطر به شاغلین یا ساكنین ارتباط برقرار نماید.
- بین سیستم كشف و اطفای حریق ارتباط برقرار نماید.
- معایب سیستم كشف و اعلام را درك و نشان دهد.
- نقاط وقوع حریق را روی تابلو نشان دهد.
مرکز کنترل و اعلام حریق باید در یک تابلو یا تابلوهایی که طبق استاندارد ساخته شده باشند جای گیرد. برای جلوگیری از نفوذ گرد و غبار، بخش فوقانی محفظه تابلو نباید بجز محل ورود کابل منفذ دیگری داشته و محل عبورکابل نیز باید درزبندی گردد. هدایت مرکز کنترل و اعلام حریق میتواند بطور اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک باشد. در نوع نیمه اتوماتیک اطلاعات بایستی توسط اپراتور دریافت و تصمیم لازم اتخاذ گردد.
راههای دریافت اطلاعات منحصر به کلیدهای شستی اعلام حریق یا کاشف نمیباشد، بلکه تلفن و خطوط کامپیوتری نیز میتواند راه دریافت اطلاعات باشد. در سیستم اتوماتیک، مرکز بایستی قابلیت دریافت و پردازش اطلاعات را داشته باشد و بتواند بطور متناسب تصمیمگیری، رهبری و عملیات اطفای را هدایت نماید. برای اعلام خطر به شاغلین همواره نیاز به مرکز کنترل و اعلام حریق نیست بلکه یک سیستم ساده آژیر یا زنگ که متصل به کلید اعلام باشد نیز میتواند افراد را آگاه نماید.
درمرکز اتوماتیک اعلام حریق لازم است که کلیه ناحیههای حریق بر روی تابلو مربوطه دارای نشانگر بوده و هنگام رسیدن پیام الکتریکی ازکاشفهای هر ناحیه، درصورت لزوم آژیرصوتی نیز به صدا در آید. هنگام عادی بودن وضعیت، چراغ هر محدوده با رنگ سبز، هنگام حریق، چراغ قرمز و در صورت نقص سیستم، چراغ زرد مربوط به هر ناحیه روشن گردد. در صورتی که علایم نوری نشانگرها چشمکزن باشد، بایستی دورههای روشن و خاموش شدن آن کمتر از 0.25 ثانیه نباشد. لازم است منبع تغذیه الکتریکی مناسب که بتواند همواره سیستم را درحال کار نگه دارد، پیشبینی شود و علاوه بر برق شهر منبع اضطراری UPS در نظر گرفته شود. باتری این منبع باید برای یکصد ساعت، دستگاه را پشتیبانی نماید.
پیامهای اعلام حریق میتواند برای ساکنین، شاغلین، گروه عملیاتی یا سیستمهای عملیاتی اطفای حریق ارسال گردد. پیامها میتواند بصورت صوتی، نوری یا ترکیبی از این دو باشد. ویژگیهای مهم یک سیستم پیام خطرحریق شامل موارد زیر میباشد:
⇐ حتما بخوانید: سیستم های هوشمند اطفاء حریق
- در هر محل باید حداقل 2 دستگاه خبركننده وجود داشته باشد تا در صورت خرابی یكی از آنها عمل نماید.
- در سیستم اعلام بایستی روش و وسیله مورد نظربرای ساكت كردن خبركننده پیشبینی شود، بطوری كه برای دفعات بعد آماده استفاده گردد.
- تراز فشار صوت تولید شده توسط مولد خبركننده نباید از صدای محیط كمترباشد، بهتر است تراز فشارصوت dB 5 از صدای محیط بیشتر باشد. درصورتیكه تراز فشار صوت محیط فوقالعاده بالا باشد باید مولد صوتی درخارج كارگاه نیز نصب گردد. بالابودن تراز فشار صوت مولد همیشه مطلوب نیست.
- برای مكانهایی كه افراد ناشنوا اشتغال، سكونت یا تردد دارند لازم است از پیامهای نوری استفاده شود.
- در محیط های خاص مانند بیمارستان، آسایشگاه و امثال آن لازم است از پیامهای نوری بههمراه پیام صوتی مناسب استفاده شود تا باعث اضطراب و ترس نگردد. پیام نوری میتواند چراغ گردان یا چراغهای قرمز علامتدار یا حروفدار باشد و در محلی نصب گردد كه در معرض دید اكثریت افراد باشد.
8- طراحی سیستم كشف و اعلام حریق

سیستم کشف و اعلام حریق برای ساختمان ها
مراحل عمل در طراحی سیستم كشف و اعلام حریق به شرح ذیل میباشد:
- تهیه نقشه كارگاه و موقعیت قرارگیری دستگاهها و مواد سوختنی و در صورت امكان نشان دادن اطلاعات لازم با رنگ یا كد كه در آن نوع ماده سوختنی، دانسیته سطحی و مشخصات دیگر درج گردد.
- تهیه اطلاعات لازم فرآیند تولید، شامل مواد مصرفی، نوع مواد سوختی و خصوصیات آنها مانند فرمول، نقطه جوش، نقطه ذوب، نقطه اشتعال و درجه آتشگیری و همچنین اطلاعات مربوط به شرایط فرآیند تولید مانند درجه حرارت، پخت یا ذوب مواد سوختنی، جابجایی مواد مذاب و مشتعل.
- تهیه اطلاعات مربوط به سیستم الكتریكی و محل عبورخطوط برق، گاز و مایعات قابل اشتعال
- اطلاعات مربوط به مقاومت سازهها در مقابل حریق
- تعیین نقاطی كه بیشترین پتانسیل وقوع حریق را دارند و تشخیص نوع حریق احتمالی
- تعیین سیر طبیعی جریان هوا و انتقال ذرات معلق و تردد افراد روی نقشه
- بررسی بیشترین و اولین محصول حریق كارگاه (گرما، دود، شعله، گاز)
- تعیین مناسبترین نوع كاشف با توجه به اطلاعات جمعآوری شده و بودجه مورد نیاز برای اجرای طرح
- تعیین ارزش و اهمیت دستگاهها و كالاها و درجه بندی آنها با توجه به ریسک حریق
- تهیه نقشه سیمكشی و نصب كاشفها و محل عبور كابلها و محل مركز اعلام حریق.
9- نتیجهگیری
به نظر میرسد که درکنترل و اطفای حریق زمان نقش تعیین کنندهای دارد. زیرا در صورتی که مامورین اطفاء یا سیستمهای اطفاء به موقع مطلع نشوند، به علت گسترش تصاعدی حریق، مهارآن دشوار میگردد. بنابراین کشف و اعلام بموقع در لحظات اولیه نقش مهمی در کنترل خسارات دارد. تجربه نشان داده است که بسیاری از حریقها در خارج ساعات کاری کارگاهها یا اماکن و در مواردی که افراد حضور ندارند، اتفاق میافتد. در برخی اماکن که حضور افراد بطور دایم میسر نیست، باید تجهیزات لازم برای کشف و اعلام حریق پیشبینی گردد.
»»» مقالات بیشتر در مورد ایمنی حریق «««
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)