ریسک های سلامتی ناشی از مصرف مواد ضدعفونی کننده
ریسک های سلامتی ناشی از مصرف مواد ضدعفونی کننده (ویژه مقابله با کووید 19)
ریسک های سلامتی ناشی از مصرف مواد ضدعفونی کننده (ویژه مقابله با کووید 19)
دکتر سمیه فرهنگ دهقان
استادیار گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کنترل عوامل زیان آور محیط و کار
شقایق عیدانی حسین پدری
دکتر رضا افتخار آشتیانی
مدیر گروه آموزشکده پروتز، دانشکده دندانپزشکی
رییس فلوشیپ پروستوایمپلنت
فرمت: PDF تعداد صفحات: 30
فهرست:
- پیشگفتار
- مقدمه
- ضد عفونی کننده های مناسب ویروس کووید-19
- مشکلات پوستی ناشی از مواجهه با مواد ضدعفونی کننده
- انواع مواد ضدعفونی کننده
- اقدامات پیشگیرانه برای آسیب های پوستی
- سایر اثرات سمی مواد ضدعفونی کننده
- اقدامات پیشگیرانه برای سایر اثرات
- جنبه های ایمنی استفاده از مواد ضدعفونی کننده
- خطرات بالقوه مواد ضدعفونی کننده برای اکوسیستم
- منابع
پیشگفتار:
ویروس نوظهور کرونا اکنون یک تهدید جهانی برای سلامتی محسوب می شود و هر روز تعداد موارد تایید شده ابتلا و مرگ در حال افزایش است. واکسن و تولید دارو تحت آزمایشات بالینی است ، اما تایید نهایی آنها زمانبر است. تقریباً از هر 5 نفر مبتلا به کووید -19، یک نفر به شدت بیمار شده و نیاز به مراقبت های بیمارستانی دارد. برای انتقال این ویروس دو راه اصلی به اثبات رسیده است: انتقال هوابرد (انتقال از طریق هوا) و انتقال از طریق فومیت (اشیا و سطوح) آلوده.
انتقال هوابرد به گسترش و انتشار عامل ایجاد این بیماری عمدتاً از طریق قطره های تنفسی با سایز کمتر از 5 میکرون تحت عنوان آئروسل اطلاق می شود که در صورت معلق ماندن در هوا طی مسافت زیاد و مدت زمان طولانی می توانند به صورت عفونی باقی بمانند. در راه دوم که از اهمیت خاص تری برخوردار است، ترشحات و قطره های تنفسی که توسط فرد مبتلا دفع و منتشر می گردد، باعث آلودگی سطوح و اشیاء شده و سپس سایر افراد با دست زدن به این وسایل یا سطوح آلوده و لمس چشم ها، دهان و بینی، به کووید -19 مبتلا می شوند. از این رو، ضدعفونی کردن سطوح یکی از موثرترین راه ها برای مقابله با ویروس کووید -19 محسوب می شود و در راس برنامه های پیشگیرانه و مراقبتی قرار دارد. با این وجود مواجهه با ضدعفونی کننده های شیمیایی می تواند سبب ایجاد مخاطراتی برای سلامتی افراد و اکوسیستم شود که توجه به آنها الزامی است. مواد ضد عفونی کننده مولکول های کوچکی دارند و چربی دوست می باشند.
بنابراین می توانند وارد پوست شده و سبب واکنش های التهابی پوست گردند. این واکنش ها عمدتا شامل التهاب و ضخیم شدن پوست می باشند، در موارد اندکی تغییر رنگ و حتی نکروز پوست نیز دیده می شود. استفاده نادرست از مواد ضدعفونی کننده در فضاهای بسته در صورتی که سیستم تهویه مناسبی وجود نداشته باشد، می تواند سبب آتش سوزی، مسمومیت با گازهای سمی، انفجار و حتی خوردگی تجهیزات شود. باقیمانده های مواد شیمیایی در سطوح می توانند توسط هوا منتقل شده و استنشاق گردند و عوارضی را مانند آسم و آلرژی ایجاد کنند.
این باقیمانده ها حاوی مواد شیمیایی هستند که می توانند باعث ایجاد سرطان، اختلالات تولید مثل، بیماریهای تنفسی، تحریک چشم، اختلال در سیستم عصبی مرکزی، آسیب اکسیداتیو و سایر اثرات سلامتی در انسان گردند. بنابراین توجه به نحوه استفاده ایمن از مواد ضدعفونی کننده، آشنایی با خطرات سلامتی آنها، بکارگیری تجهیزات حفاظت فردی مناسب و ایجاد تهویه کافی از مواردی می باشند که لازم است به منظور پیشگیری از فاجعه ثانویه ناشی از این بیماری همه گیر جهانی مورد توجه جدیتر قرار گیرد.
مقدمه:
شیوع بیماری ویروس کرونای جدید (کووید -19) که در دسامبر 9191 از ووهان، چین آغاز شد، توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان یک فوریت بهداشتی بین المللی اعلام شده است. در طی سه ماه اول شیوع، این اپیدمی به سرعت در سراسر کشور و جهان گسترش یافت و به یک بیماری همه گیر جهانی تبدیل شد. در دسامبر سال 2020، در سراسر جهان حدود 64.1 میلیون مورد تأیید شده و 1.48 میلیون مورد مرگ گزارش شده است. در حال حاضر کشور ایران با حدود یک میلیون مورد مثبت ابتلا و پنجاه هزار مرگ جز، کشوری با درگیری بالا محسوب می شود.
شیوع ناگهانی کووید -19 کل جامعه علمی را شوکه کرد و محققان در سراسر جهان برای درک ویروس و خواص آن بی وقفه در تلاشند تا استراتژی های مداخله ای را برای درمان و پیشگیری از بیماری طراحی کنند.
کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس هایی هستند که معمولا باعث بیماری خفیف تا متوسط دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی می شوند، کرونا ویروس سارس که در نوامبر سال 2020 پدیدار شد و باعث تحریک سندرم حاد تنفسی می گردید و همچنین کرونا ویروس مرس که باعث سندرم تنفسی خاورمیانه در سال 2020 شد، ار این دسته هستند. گروه مطالعه ویروس کرونا از کمیته بین المللی طبقه بندی ویروس ها تأیید کرد که ویروس نوظهور کرونا یکی از انواع کرونا ویروس سارس است. بنابراین، این کمیته پاتوژن جدید را 2-CoV-SARS نامگذاری کرد.
کووید-19 برخلاف همتایان قبلی خود، یا هر چیزی که دنیا قبلا با آن مواجه شده است هم از نظر میزان و هم از نظر شدت سرایت متفاوت دارد. کووید -19 یک ویروس پوشش دار، RNAدار تک رشته ای مثبت است که بزرگترین ژنوم را در میان ویروس های RNA دار شناخته شده دارد، طول ژنوم این ویروس حدود 26-32 کیلو باز و قطر آن به طور متوسط 100 نانومتر است. شکل آنها کروی یا بیضوی است. لبه های بزرگی از گلیکوپروتئین های غشای ویروسی در سطح آن وجود دارد. در زیر میکروسکوپ الکترونی، این ذرات ویروس با رنگ آمیزی منفی، شکل تاج (Crown) مانند را نشان می دهند، بنابراین به آنها کرونا ویروس می گویند.
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داد که میزان مرگ و میر ناشی از کووید -19 در جمعیت مسن تر، به ویژه در مردان و افراد دارای نقص ایمنی بالاتر است. عوامل خطر عمده شامل سن بالا با بیماری های زمینه ای مانند فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی، بیماری عروق مغزی، بیماری های آلرژیک، آسم، چاقی شدید و بیماری انسدادی مزمن ریوی است. بیماری کووید -19 دارای یک دوره کمون 1 تا 14 روزه است که عمدتا از 3 تا 7 روز به طول می انجامد. از شایعترین علائم ابتلا به کووید -19، تب، خستگی و سرفه خشک و به دنبال آن سردرد، گرفتگی بینی، گلو درد، درد عضلانی و درد مفاصل در بیماران خفیف تا متوسط است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مروری بر چالش های بهداشتی در مقابله با بحران اپیدمی ویروس کرونا (COVID-19)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)