رهبری و تعهد HSE مدیران
رهبری و تعهد HSE مدیران
رهبری و تعهد HSE مدیران
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این روش اجرایی تشریح چگونگی ایفای نقش رهبری HSE توسط مدیران برای نشان دادن و اثبات تعهد خود به خط مشی HSE و الزامات سیستم مدیریت HSE می باشد.
دامنه کاربرد: دامنه کاربرد این روش اجرایی کلیه رده های مدیریتی کنسرسیوم بوده و رعایت موارد آن برای این کارکنان الزامی است.
١- کلیات
- به سازمانهای موفق در ارتقاء عملکرد HSE ویژگی مهمی دارند که آنها را از سازمانهای ناموفق متمایز می سازد و آن رهبری پویا و موثر در HSE است.
- واقعیت آن است که اثبات عملی تعهد به HSE مستلزم رهبری است.
- اگر مدیران ارشد کنسرسیوم تعهد خود به سیستم مدیریت HSE را نشان نداده و عملا آن را اثبات ننمایند، عملکرد HSE شرکت رو به وخامت گذاشته و اهداف و برنامه های HSE که در خط مشی مورد تاکید قرار گرفته است، با شکست مواجهه خواهد شد.
- یکی از اثربخش ترین راه های نشان دادن این تعهد انجام تماسهای چهره به چهره توسط مدیران با کارکنان و پیمانکاران در طول بازدیدها، بازرسی ها و جلسات در ارتباط با موضوعات HSE می باشد.
- بدیهی است این روش اجرایی و محتویات آن، همه مقولات HSE مرتبط با موضوع رهبری و تعهد HSE مدیران را پوشش نمی دهد، اما می تواند به عنوان یک راهنمای مسئولیت ها و وظایف در این ارتباط مورد استفاده قرار گیرد.
- گام نخست در ایفای نقش رهبری، تدوین برنامه بازدیدها و بازرسی های HSE است.
۲- آماده شدن
- مقولات، برنامه ها و روش های اجرایی محل مورد نظر برای بازدید را از قبل مرور کنید.
- در مورد رویدادهای اخیر ایمنی، بهداشتی یا زیست محیطی محل مورد بازدید اطلاعات کسب کنید.
- به عنوان یک معیار دفعات بازدید، اطمینان حاصل کنید پس از هر حادثه مهم از محل بازدید می کنید.
- اطمینان حاصل کنید مطابق با استانداردها و معیارهای تعیین شده محل مورد بازدید، لباس و لوازم حفاظت فردی پوشیده اید.
- در مورد همراهی کردن شما از کارکنان محل مورد بازدید و سایر واحدهای مرتبط ستادی، هماهنگی های لازمه را انجام دهید.
٣- مشاهدات و پرسش های حین بازدید
- در طول بازدید و بازرسی از مواردی چون فعالیتها و امور زیر مشاهده به عمل آورده و پرسش نمایید:
- مجوز های کار: نحوه صدور مجوز های کار (Permit – To – Work system)، بررسی کنید چقدر کارکنان با روش مذکور آشنایی کامل دارند دست کم ۴-۵ پرمیت صادره اخیر را بررسی کنید.
- پیمانکاران: نحوه کنترل و ارتباط با پیمانکاران را در ارتباط با مقولات HSE بررسی نمایید.
- مدیریت شرایط اضطراری: مستندات شرایط اضطراری را مشاهده نموده و با پرسیدن از افراد از آشنایی آنها با وظایفشان در طول شرایط اضطراری اطمینان حاصل کنید.
- سوابق رویدادها: سوابق رویدادهای مهم اخیر محل را درخواست نموده، پس از بررسی اطمینان حاصل کنید موضوع توسط پیمانکار، پروژه و ستاد بررسی شده و اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه مرتبط در سطح اجرایی و مدیریتی شرکت و پیمانکار انجام شده است.
- آموزش: برنامه های آموزشی و سوابق انجام آنها را در مورد چند نفر (از کارکنان شرکت و کارکنان پیمانکار) بررسی کنید، چگونه از صلاحیت های HSE کارکنان اطمینان حاصل می شود؟
- ممیزی: سوابق و نتایج آخرین ممیزی را بررسی کنید. چه کسانی در ممیزی شرکت نموده اند؟ اقدامات اصلاحی ناشی از ممیزی و بازنگری های بعد از آن به موقع انجام شده است؟
- جلسات و کمیته های تابلوهای اعلانات: آیا نمایندگان کارکنان در جلسات و کمیته های HSE شرکت می کنند؟ آیا جلسات HSE مطابق برنامه برگزار شده، صورت جلسات تنظیم و اقدامات اصلاحی ناشی از آنها به موقع انجام می شود؟ آیا مطالب آموزشی مناسب به طور ادواری روی تابلوها نصب می شود؟
- مدیریت ریسک: آخرین جلسه ارزیابی ریسک چه تاریخی بوده است؟ سوابق آن را درخواست نمایید. آیا کارکنان تلقی درستی از مفهوم ریسک و ریسک-کنترل ها دارند؟
- تاییدیه ها و گواهینامه ها: آیا تجهیزاتی ماننند جرثقیل ها، ماشین آلات سنگین، سیلندرها و سایر ظروف تحت فشار سوابق بازرسی داشته و گواهینامه های ضروری از مراجع ذی صلاح گرفته اند؟
- سایر موارد: در صورت امکان هماهنگی نمایید افراد کلیدی HSE را به طور انفرادی یا گروهی ملاقات نموده و چند دقیقه از علایق خود در مقوله HSE و اهمیت موضوع (با آدرس دادن از خط مشی، نظامنامه، روش های اجرایی، اهداف و برنامه های HSE) با آنها سخن بگویید.
۴- نکات مهم!
- در طول بازدید و بررسی، در صورت مشاهده رفتار ناایمن افراد یا شرایط ناایمن کار و تجهیزات، پیش از هر گونه تصمیم به تنبیه و …. ابتدا از مسئولین همراه و مسئولین HSE مورد را پرس و جو و سپس اقدام به تصمیم گیری در مورد علل ریشه ای موضوع بگیرید.
- استفاده از شیوه های تنبیه ی در مورد کارکنانی که تازه به شغل گماشته شده اند و هیچ گونه تجربه ای ندارند یا مرئوسانی که مسئولیت نمی پذیرند می تواند مفید باشد، اما در نهایت به علل ریشه ای باید پرداخت.
- پیش از ورود به محل های کار، از مقررات ایمنی و دستورالعمل های اضطراری محل، اطلاع حاصل نمایید.
۵- سایر وظایف رهبری HSE مدیران
علاوه بر انجام بازدیدها و بازرسی های ادواری مدیران با محتوی یاد شده در این روش اجرایی، انجام وظایف زیر بخشی از نشان دادن و اثبات تعهد به مقولات می باشد:
- در واگذاری مسئولیت ها و اختیارات به کارکنان، حصول اطمینان از اینکه کارکنان مربوطه از بینش و توانایی های HSE و همچنین منابع مورد نیاز برای انجام اثربخش مسئولیت های مربوطه برخوردار هستند.
- حصول اطمینان از اینکه افراد تحت مسئولیت او از مسئولیت های HSE خود آگاهی داشته، آن را پذیرفته و می دانند چگونه مسئولیت های HSE آنها به مسئولیت های HSE دیگران و ارتباط پیدا می کند.
- تبیین درک و باور مدیریت ارشد از اهمیت سیستم مدیریت در دستیابی به خط مشی و اهداف کنسرسیوم در این ارتباط برای کارکنان و دیگران.
- یکپارچه سازی و دخالت دادن ملاحظات HSE در فرایندهای طرح ریزی و تصمیم گیری
- قرار دادن HSE در دستور کار جلسات از جلسات هیئت مدیره تا جلسات عملیاتی و اجرایی
- مشارکت فعال فردی در برنامه های تشویقی و انگیزشی مربوط به HSE من جمله اهداء و جوایز
- نگرانی و پیگیری خود برای حصول اطمینان از آموزش کارکنان درباره موضوعات HSE را و نشان داده و اثبات نماید.
- داشتن آگاهی کامل از وضعیت اقدامات پیگیری (مربوط به نتایج بازرسی ها و ممیزی های HSE )
- حصول اطمینان از اینکه الزامات مدیریت بهداشت حرفه ای و ایمنی بر طبق مشخصات 18001 OHSAS می باشد.
- عضو تیم کنترل بحران و واکنش در شرایط اضطراری (فرمانده عملیات در شیفت روز)
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آشنایی با سیستم مدیریت HSE و ادغام سیستم های مدیریتی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.