راه اندازی، تجهیز، اصول سرویس و نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه ظروف تحت فشار
راه اندازی، تجهیز، اصول سرویس و نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه ظروف تحت فشار
راه اندازی، تجهیز، اصول سرویس و نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه ظروف تحت فشار
فرمت: pdf تعداد صفحات: 58
فهرست:
- اصول اولیه راه اندازی مخازن
- آلیاژ بکار رفته و انتخاب مناسب
- مکان و شرایط نصب دیگ و تجهیزات آن
- سیستم هدایت سوخت و ایمنی آن
- دستورالعمل راه اندازی
- برنامه سرویس و نگهداری
- برنامه روزانه و هر نوبت (شیفت) کاری
- برنامه هفتگی
- چک لیست ماهیانه، سه ماهه، شش ماهه و سالیانه
- نگهداری غیرفعال در کوتاه مدت و بلند مدت
- آماده سازی دیگ جهت تست، آزمون و کالیبراسیون دوره ای ابزار دقیق
- شناخت و تهیه آب صنعتی
- رسوب در دیگ های بخار
- خوردگی در دیگ های بخار
- کف کردن آب دیگ بخار
- خوردگی آهن در آب
- خوردگی مس در آب
- خوردگی اسیدی
- آلاینده های بخار
- ورود آب به داخل بخار Water Carry over
- مشخصات آب خام، تصفیه، کندانس، تغذیه و دیگ
- آزمون های پیشنهادی
- معرفی تجهیزات آب موردنیاز
- شرایط منبع آب تغذیه دیگ بخار
- رفع عیوب و مشکلات احتمالی در ظروف و تجهیزات
- رفع مشکلات تاسیسات تولید بخار
- علل ایجاد عیوب در دیگ
- علل ایجاد عیوب به دلیل تصفیه ناقص آب در دیگ
- دیگ های روغن داغ
- لوازم جانبی و مورد نیاز پکیج روغن داغ
- سرویس و نگهداری از دیگ روغن داغ
- تعویض کردن روغن حرارتی
- علائم بیانگر نیاز سیستم به تمیز کاری
اصول اولیه راه اندازی مخازن
بدون بهره برداری ایمن و کنترل ظروف و تجهیزات تحت فشار، نمی توان از بروز مشکلات، خسارتهای جانی و مالی پیشگیری نمود. رعایت نکات قبل و بعد از نصب این ظروف و تجهیزات و انتخاب افراد شایسته، مشکلات بهره برداری را به حداقل می رساند. توصیه می شود افرادی برای اداره این تاسیسات برگزیده شوند که:
- احساس مسئولیت کنند.
- از اصول کار دستگاهها آگاه باشند.
- قادر به راه اندازی و بهره برداری صحیح از دستگاه ها باشند.
- در صورت بروز مشکل، بدون تردید موضوع را با سرپرست خود در میان بگذارند.
در این بخش سعی شده است، مهمترین نیازهای کارشناسان در رابطه با بهره برداری و نگهداری دیگ های بخار و مخازن تحت فشار و سیستم های تصفیه آب، به صورت خلاصه مطرح شود.
در مقدمه، شرحی از موقعیت موتورخانه، فضای لازم برای آن و آیین نامه حفاظتی مربوط به موتورخانه ها به طور اجمالی و جهت آشنایی کلی با فضای بهره برداری ظروف تحت فشار، برای بازرسان عنوان گردیده است
موقعیت موتورخانه
در صورت امکان موقعیت موتورخانه باید نسبت به موقعیت مجموعه مرکزیت داشته باشد، تا طول لوله کشی ها کاهش یافته و همچنین افت فشار و متعاقباً توان مصرفی سیستم کاهش یابد، بعلاوه دسترسی به آن نیز آسانتر خواهد بود. به دلیل اینکه گازهای خروجی از دودکش دیگها ممکن است باعث آلودگی محیط زیست و آزار و اذیت سایر قسمت ها شود، در انتخاب موقعیت موتورخانه باید به وزش باد غالب توجه گردد و موتورخانه در مکانی واقع شود که باد محصولات احتراق را به فضاهای اداری و مسکونی انتقال ندهد و یا توسط سایر دستگاهها مثل هواسازها و کولر مکیده نشود و به فضای داخل منتقل نگردد. هم چنین ممکن است از نظر مکانی موتورخانه در زیر زمین، کف و یا در طبقات قرار گیرد، چنانچه موتورخانه در زیر زمین واقع شود باید نسبت به جلوگیری از امکان آب گرفتگی آن، امکان حمل و نقل دستگاه ها و عایق صوتی جداره های آن توجه کرد. در صورت نصب موتورخانه در طبقات، علاوه بر موارد فوق باید نسبت به میرا کردن ارتعاشات حاصل از دستگاه ها و نیز ایزولاسیون کامل کف تمهیدات لازم اندیشیده شود و نیز طراحی مناسب در سازه ساختمان که قادر به تحمل وزن دستگاه ها باشد.
فضای لازم برای موتورخانه
به طور کلی هیچ فرمول خاصی برای تعیین ابعاد موتور خانه ها وجود ندارد و ابعاد موتورخانه ها را معمولا حجم دستگاه ها، میزان دسترسی به آنها جهت تعمیرات و سرویس ها و حمل و نقل آنان تعیین می کنند. اما به طور معمول حجم فضای محل نصب دیگ ۱۶ برابر حجم تقریبی دیگ در نظر گرفته می شود. این مقدار برای جای دهی سایر تجهیزات موتور خانه کفایت می کند. از آنجایی که در موتور خانه های بخار معمولا دی اریتورها (واحد هوازدایی) در ارتفاع قرار می گیرند بنابراین ارتفاع ۵ تا ۶ متر و حتی بیشتر مناسب خواهد بود. در موتور خانه ها اغلب غیر از دیگ، تجهیزات دیگری مانند دی اریتور، مخزن کندانس، سختی گیر، مبدل ها، پمپ ها، مخزن روزانه سوخت، تابلوی برق، کمپرسور، هواساز و انبار مواد و حتی چیلر ممکن است وجود داشته باشند. در این صورت باید جهت تعویض، تعمیرات، سرویس ها و حمل و نقل آنها فضای لازم و فواصل مناسب را انتخاب نمود.
آیین نامه حفاظتی در خصوص مرکز تولید بخار (موتورخانه) به شرح زیر می باشد:
- مرکز تولید بخار با فشار قوی و متوسط لازم است در محل جداگانه ای به فاصله حداقل سه متر از بناهای دیگر بوده و با مصالح غیرقابل اشتعال ساخته شده باشد. محل مذکور و نحوه نصب مولد بخار باید قبلا به تایید مقام دارای صلاحیت رسیده باشد.
- بالا و اطراف مولد بخار لازم است دور از مواد سوختنی بوده و هیچگونه استفاده ای برای گذاردن و انبار کردن اشیاء از آن محل به عمل نیاید.
- چنانچه در مجاورت مرکز تولید بخار محلی باشد که در آن مواد قابل انفجار و یا سریع الاشتعال به هر نحوی وجود داشته و یا تولید شود، لازم است دیوار حد فاصل دو قسمت کامل و مقاوم و بدون هرگونه منفذ و معبر و بریدگی باشد.
- در موتورخانه و همچنین در محل های زیر آب و معابر لوله های بخار تحت فشار و هر محل دیگری که خطر محصور شدن کارگران هنگام انفجار دستگاه در میان باشد لازم است، حداقل دو راه خروج بدون هرگونه مانع وجود داشته باشد.
برای دسترسی مطمئن و راحت به شیرها و ستونهای آب نما و وسایل تنظیم در سایر متعلقات مولد بخار، لازم است سکوها، راهروها و پلکان هایی ساخته شده باشند که از فلز یا مصالح غیرقابل اشتعال بوده و خطر لغزیدن کارگران در آنها وجود نداشته باشد.
- لازم است سکوهای راهرو که در بالا و یا کنار یک تعداد مولد بخار ساخته شده اند، دارای حداقل دو پلکان باشند که تا حد امکان از یکدیگر دور باشند.
- موتورخانه باید به قدر کافی وسیع و مرتفع باشد و برای سهولت نصب و عملکرد شیرها و وسایل اطمینان و منضمات مربوطه، لازم است سقف آن حداقل ۱۵ سانتیمتر از بالای مرتفع ترین شیر و منضمات آن، بلندتر و همچنین ۱۰۸۰ متر از کف مرتفع ترین سکوهای راهرو بالاتر باشد.
- چاله کانال معبر لوله ها و محل خاکستر و غیره لازم است پوشیده یا به وسیله پاگیر کوتاه و نرده های فلزی محکم با ارتفاع مناسب محصور شوند.
- پی ریزی و پایه سازی قطعات تکیه گاه مولدهای بخار باید به گونه ای محاسبه و ساخته شده باشند که اولا در مقابل فشار حاصل از حداکثر وزن دستگاه هنگام آزمایش های آب سرد و همچنین کشش و فشارهای مربوط به انبساط و انقباض های حرارتی مقاومت نمایند. ثانیا طوری به یکدیگر مرتبط و متصل شده باشند که وزن نسبی آنها محفوظ بماند. ضمنا برای دیگ های افقی با طول زیاد استفاده از غلطک در زیر پایه های یکی از دو سر دیگ جهت سهولت عمل انبساط و انقباض و جلوگیری از تغییر حالت ضروری است.
- چنانچه مولد بخار روی پایه و تکیه گاه های فولادی سوار شده باشند، پایه ها و تکیه گاه ها باید طوری ترتیب داده و یا عایق شوند که گرمای کوره نتواند مقاومت آنها را کاهش دهد.
- طرز نصب لوله های مولد بخار باید به گونه ای باشد که با پیش بینی نمودن غلاف ها و بست های فراخ، عمل انقباض و انبساط لوله ها به آسانی صورت گیرد.
- پایه های مولدهای بخار ایستاده می بایستی به وسیله قطعات فولادی به زمین مهار شده باشند.
- بدنه آبگیر مولدهای بخار لازم است حداقل ۳۰ سانتیمتر با زمین فاصله داشته و زیر آن قابل بازدید باشد.
- کلیه مولدهای بخار و مخازن تحت فشار و متعلقات آنها می بایستی بر حسب مورد، مجهز به دریچه های بازدید و انفجار، دریچه های آدم رو، دست رویا هرگونه دریچه های بازرسی دیگر برای آزمایش و نظافت باشند (به استثنای انواع مخصوصی که احتیاج به چنین دریچه هایی ندارند).
- دریچه های آدم رو باید دارای وسعت کافی باشد. برای دریچه های بیضی شکل ۴۰ سانتی متر و برای دریچه های دایره ای شکل ۳۰ سانتی متر باشند.
- دریچه های دست رو باید دارای ابعاد کافی برای ورود یک دست بوده و حداقل به قطرهای ۷۰ میلی متر و ۹۰ میلیمتر باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آشنایی با مخازن ذخیره و ظروف تحت فشار
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)