راهنمای بهداشت حرفه ای در کار با سموم آلی پایدار
راهنمای بهداشت حرفه ای در کار با سموم آلی پایدار
فرمت: PDF تعداد صفحات: 12
فهرست:
- مقدمه
- مسمومیت ناشی از سموم در کشاورزی
- سموم آفات
- مسمومیت با سموم دفع آفات
- عوارض فیزیولوژیکی ناشی از تماس با سموم دفع آفات
- سموم ارگانو فسفره
- بیماریهای غیر سرطانی ناشی از آفت کش ها
- اثرات آفت کش ها ارگانوفسفره
- اثرات ارگانوکلره ها
- اصول بهداشت حرفه ای
- تدابیر بهداشت و ایمنی برای تهیه و انبار نمودن حشره کش ها
- تدابیر بهداشتی در حین سمپاشی
- موارد بهداشتی مرتبط با زمان و مقررات سمپاشی
- کمک های اولیه در هنگام بروز مسمومیت
- منابع
مقدمه
افراد بالغ تقریبا یک سوم از ساعات زندگی خود را در محیط های کار سپری می کنند. با وجود تنوع زیاد در وضعیت شاغلین بخش های مختلف اقتصادی، طبق برآورد سازمان بین المللی کار ILO شرایط کاری حدود دو سوم از شاغلین جهان به گونه ای است که حداقل معیارهای بهداشتی، در آن رعایت نمی شود. حرفه کشاورزی یکی از پرخطرترین مشاغل دنیا است. پس از کار در معدن و صنایع راه و ساختمان، کشاورزی سومین شغل پرخطر در دنیا به شمار میرود.
طبق برآورد سازمان بین المللی کار، سالانه ۱۷۰۰۰۰ نفر از کشاورزان در اثر حوادث ناشی از کار نظیر کار با ماشین آلات و مسمومیت های حاد شغلی کشته می شوند. این امر نشان دهنده این است که ریسک مرگ در کشاورزی در برابر سایر مشاغل می باشد. همچنین، در گزارشی از انجمن ایمنی و بهداشت کار آمریکا منتشر شده است که سالانه از هر ۱۰۰ هزار کشاورز در حدود ۳۱ نفر جان خود را در اثر حوادث ناشی از کار از دست می دهند. تقریبا در تمام مطالعاتی که رشد اقتصادی را با توجه به بهبود سلامت جامعه کاری مورد بررسی قرار داده اند، به نتایجی مبنی بر تاثیر مثبت، قابل توجه و قابل اندازه گیری شاخص های سلامتی روی سرعت رشد و توسعه اقتصادی دست یافته اند. این موضوع در مورد بخش کشاورزی نیز صادق است، به نحوی که بسیاری از محققان و صاحب نظران توجه به وضعیت بهداشتی کشاورزان را عاملی اساسی در جهت دستیابی به توسعه پایدار در بخش کشاورزی در نظر گرفته اند. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، ضروری است همزمان با رشد کشاورزی، محافظت از کشاورزان در مقابل خطرات محیط کار، افزایش یابد و در سطوح ملی و بین المللی ارتقای رفتار بی خطر کشاورزان مورد توجه قرار گیرد.
علیرغم اهمیت موضوع و پر مخاطره بودن شغل کشاورزی، متاسفانه در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، سرمایه گذاری کافی در زمینه بهبود وضعیت بهداشت حرفه ای کشاورزی و امنیت کار شاغلين صورت نگرفته است و هنوز هیچ گونه استاندارد بین المللی وجود ندارد که بتواند به طور کامل بهداشت شغلی در بخش کشاورزی را مورد توجه و پشتیبانی قرار دهد. با وجود اینکه در حدود ۱۱ سال از آغاز مطالعات مربوط به سلامت شغلی در بخش کشاورزی در سطح جهان سپری شده است، در ایران موضوعات و مسائل مرتبط با این موضوع در بخش کشاورزی چندان مورد توجه قرار نگرفته و برنامه ریزیهای لازم در این زمینه به عمل نیامده است. در چنین شرایطی اغلب کشاورزان علایم بیماری را به عنوان بخشی از شغل خود پذیرفته و تا هنگامی که بیماری، این افراد را دچار مشکل اساسی ننماید، به پزشک مراجعه نمی کنند.
به هر حال با توجه به مطالب اشاره شده، لازم است کشاورزان از رفتارهای بهداشتی مورد نیاز برای مقابله با عوامل زیان آور محیط کار آگاهی یابند تا قادر باشند با رعایت هر یک از موارد سلامتی، احتمال ابتلا به بیماریهای شغلی و یا مواجهه با رخدادهای شغلی را به حداقل ممکن کاهش دهند. یکی از عواملی که به شدت سلامت کشاورزان را تهدید می کند، سموم شیمیایی هستند. برخی از عوارض ناشی از مسمومیت با آفت کش ها شامل ابتلا به ناراحتی های کلیوی و ریوی، تأثیر بر سیستم اعصاب، اختلال در سیستم تولید مثل مردان، گیجی، از دست رفتن هوشیاری و بی توجهی و لرزش عضلات و از دست رفتن کنترل اعمال می باشند. افزون بر این موارد، برخی از عوارض سموم شیمیایی به گونه ای است که علایم آن در درازمدت خود را نشان می دهند. از جمله این بیماریها می توان به سرطانها، توقف رشد کودکان، نقص عضو، مشکلات قلبی مادرزادی، نابینایی و ناشنوایی و بیماری های کبدی اشاره نمود. همچنین، مواجهه با آفت کشها بدون رعایت موارد بهداشتی و بدون استفاده از وسایل حفاظت فردی، عوارضی را ایجاد میکند که علایم آن شامل سردرد، التهاب پوست، التهاب چشم، علائم ریوی و شبه آنفلوانزا، سقط جنین، علائم گوارشی به همراه تهوع و استفراغ، تشنج و اغما و تولد زود هنگام هستند بنابراین، عدم رعایت موارد بهداشتی توسط کشاورزان منجر به ایجاد آسیب هایی می گردد که گاهی غیرقابل جبران می باشند. از این رو، آگاهی کشاورزان از اصول بهداشت حرفه ای امری ضروری به شمار میرود.
با توجه به اینکه سلامت کشاورزان نقش مهمی را در افزایش میزان تولید و بهره وری ایفا می نماید، توجه به بهداشت شغلی و رفتارهای بهداشتی کشاورزان جهت کاهش آسیبهای شغلی دارای اهمیت بسزایی است. بنابراین، لازم است کشاورزان با رفتارهای بهداشتی مورد نیاز برای مقابله با عوامل تهدید کننده سلامت خود آشنایی کافی داشته باشند. اصول بهداشتی ذکر شده برای مقابله با بیماریها و عوارض ناشی از سموم شیمیایی مواردی را در بر میگیرد که کشاورزان با رعایت نمودن آنها می توانند عوارض و بیماریهای ناشی از این عامل را تا حد قابل توجهی کاهش دهند. این رفتارها و تدابیر بهداشت شغلی شامل تدابیر لازم برای تهیه و انبار نمودن حشره کش ها، تدابیر بهداشتی لازم در حین سمپاشی، موارد بهداشتی مرتبط با زمان و مقررات سمپاشی و کمک های اولیه در هنگام بروز مسمومیت در مزرعه می باشند. کار در مزارع بسیاری از مواقع همراه با استفاده از مواد شیمیایی است پخش مواد حشره کش و کودها از نظر کمیت بیشترین خطر را ایجاد می کند زیرا اغلب حشره کش ها سمی هستند حشره کش ها روی انسان اثر سمی شدیدی دارند این سموم ممکن است از راه خوراکی نیز وارد بدن می شوند. انواع حشره کش ها که معمولا جهت مصارف کشاورزی به کار می روند عبارتند از:
- حشره کش های آلی فسفره: مانند پاراتیون، متی پاراتیون، دیازینون، دی متون و غیره
- حشره کش های آلی کلره: مانند آلدرین، لیندان، توکسافن، هپتا کلر، کلردان و ددت و غیره
- کاربامات ها: مانند آسولام، باربان، میتوکارپ و غیره
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)