رانندگی و بیماری های قلبی
رانندگی و بیماری های قلبی
رانندگی و بیماری های قلبی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 10
مقدمه
صنعت حمل و نقل از صنایع مهم و حیاتی است که نقش ویژه و تاثیر بسزایی در اقتصاد هر کشوری دارد رانندگی وسایل نقلیه سنگین یا به عبارتی شغل رانندگی حرفه ای از مشاغلی است که از دشواری خاصی برخوردار بوده و در عین حال به علت حمل و نقل بار و مسافر از اهمیت ویژه ای برخوردار است سلامتی رانندگان حرفه ای علاوه بر آن که از دید فردی و انسانی حائز اهمیت است از دید عمومی نیز مورد توجه صاحبنظران قرار دارد از یکسو سلامت مسافران در وسایل نقلیه عمومی در گرو سلامت و دقت نظر و توجه و صحت عملکرد راننده است. از سوی دیگر سلامتی جسمی و روحی رانندگان وسایط نقلیه سنگین به واسطه کاهش آمار سوانح و تصادفات جاده ای بر سلامت سرنشینان سایر خودروهای در حال تردد نیز تاثیر گذار است.
در کشور ما طبق آمار موجود حدود ۴۰۰/۰۰۰ نفر به شغل رانندگی حرفه ای اشتغال دارند. تاکنون جهت شروع بکار و ادامه بکار رانندگان حرفه ای معاینه سلامتی در سطح کشور وجود نداشته است. اخیراً طرحی توسط وزارت راه و ترابری با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه شده که مراحل ابتدایی خود را می گذراند و تنها درصد کمی از رانندگان تحت معاینه قرار گرفته اند. بیماریهای قلبی – عروقی نیز در علم پزشکی و سلامت از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. در میان ۵ عامل عمده و اصلی مرگ و میر در کشور ما بیماریهای قلبی – عروقی رتبه اول را به خود اختصاص داده و مرگ و میر در اثر این بیماریها حدود ۴۵ مرگ و میرها در کشور را تشکیل میدهند در اغلب کشورهای دنیا نیز وضع به همین منوال است و بیماریهای قلبی عروقی در رتبه اول قرار دارند.
در کشور ما روزانه حدود ۵۰۰ نفر در اثر بیماریهای قلبی عروقی جان خود را از دست می دهند. مطابق آمارهای کشور آمریکا روزانه ۲۶۰۰ نفر در این کشور جان خود را به علت بیماریهای قلبی – عروقی از دست میدهند این رقم به معنای تقریباً یک نفر در هـر ۳۳ ثانیه است مطابق آمارهای کشور آمریکا در هر سال ۱/۵ میلیون سکته قلبی در این کشور رخ میدهد و حدود یک میلیون نفر از بیماریهای قلبی می میرند. هزینه سالیانه بیماریهای قلبی در این کشور حدود ۳۳۰ میلیارد دلار برآورد میشود. در کشور انگلیس هم سالیانه ۳۰۰/۰۰۰ نفر دچار حمله قلبی می شوند در حدود نیمی از این افراد به علت بیماریهای قلبی فوت میکنند.
اثرات متقابل رانندگی و بیماریهای قلبی:
ارتباط بین شغل رانندگی و بیماریهای قلبی از دو جهت حائز اهمیت است. اول تاثیراتی که شغل رانندگی بواسطه خصوصیات ذاتی و فاکتورهای زیان آور شغلی بر سیستم قلبی – عروقی اعمال می کند دوم تاثیرات و محدودیت هایی که به علت بیماری قلبی راننده در شغل او اعمال میشود و مواردی که باید در خصوص رانندگی رانندگان با بیماریهای قلبی – عروقی مد نظر قرار گیرد. بیماریهای قلبی – عروقی شامل طیف وسیعی از بیماریها هستند. عمده ترین این بیماریها شامل بیماریهای عروق کرونری قلبی یا بیماریهای ایسکمیک قلبی، بیماریهای دریچه ای ،قلب بیماریهای عضله قلب بیماریهای پریکارد، بیماریهای عروق محیطی، فشار خون و … می باشند با توجه به اینکه بیماریهای عروق کرونری قلب درصد بسیار قابل توجهی از بیماریهای قلبی را تشکیل می دهند و عامل عمده ناتوانی و از کارافتادگی و مرگ میباشند در این مقاله بیشتر ارتباط رانندگی با عروق کرونری قلب مورد توجه و بحث و بررسی قرار می گیرد.
تاثیر رانندگی بر سیستم قلبی عروقی:
شغل رانندگی جزو مشاغل بدون تحرک (Sedentary) طبقه بندی می شود. معمولاً شغل رانندگی حرفه ای یعنی حمل و نقل بار و مسافر بین شهرها ساعات طولانی کار را شامل می شود این شغل به واسطه نیاز به تمرکز و دقت زیاد، مسئولیت جان مسافران شرایط جوی و جاده ای … جزو مشاغل پراسترس قرار می گیرد. خستگی و خواب آلودگی راننده از مسائلی است که تبعات جدی ایمنی را در پی دارد. علاوه بر موارد فوق طی مطالعاتی که انجام شده فاکتورهایی شناسایی شده اند که سلامتی راننده را تحت تاثیر قرار میدهند برخی از این فاکتورها به شرح زیر هستند:
مصرف سیگار که فاکتور خطر بسیاری از بیماریها من جمله بیماریهای قلبی- عروقی است در میان رانندگان شیوع بیشتری دارد چاقی در بین رانندگان شایعتر است و متوسط میزان BMI در رانندگان از مردم عادی بالاتر است.
مصرف الکل و سوء مصرف مواد در میان رانندگان شایعتر از مردم عادی است. طی مطالعات انجام شده میزان شیوع پرفشاری خون در رانندگان بیشتر از جامعه است. همچنین عادات غذایی نامناسب در رانندگان بیشتر از مردم معمولی به چشم می خورد. همانطور که ملاحظه میفرمایید تمامی فاکتورهای تاثیر گذار در سلامتی رانندگان مستقیماً یا بطور غیرمستقیم ریسک فاکتور ایجاد بیماریهای عروق کرونری قلب (CHD) هستند.
با توجه به اینکه درصد بسیار ناچیزی از رانندگان حرفه ای در سطح دنیا را زنان تشکیل میدهند باید فاکتور جنس مرد بودن را نیز بعنوان یک فاکتور اصلی بروز بیماری عروق کرونری قلب به لیست بالا اضافه کنیم با توجه به مسائل ذکر شده فوق اینطور نتیجه می شود که شیوع و بروز (CHD) در رانندگان شایعتر از افراد عادی است و شغل رانندگی خصوصاً رانندگی حرفه ای و رانندگی وسایل نقلیه سنگین راننده را بیشتر در معرض بیماریهای عروق کرونری قلب قرار می دهد. مطالعات متعدد و تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف دنیا نیز این موضوع را تایید کرده و شیوع و بروز بیشتر بیماریهای قلبی – عروقی را در رانندگان خصوصاً رانندگان حرفه ای نشان داده اند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ رابطه بین استرس شغلی و عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی در رانندگان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.