دفع ایمن پسماندهای بیمارستانی و شیمیایی
دفع ایمن پسماندهای بیمارستانی و شیمیایی
دفع ایمن پسماندهای بیمارستانی و شیمیایی
گردآورنده: فاطمه علی اکبری (فارغ التحصیل کارشناسی مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی اراک)
زندگی روزمره بشری همواره در معرض تهدیدکننده های سلامت قرار دارد. این تهدید کننده ها می توانند منابع گوناگونی داشته باشند. حفظ بهداشت جامعه و افراد آن از جنبه های مختلف یعنی بهداشت فردی، بهداشت عمومی و بهداشت محیط زیست قابل بررسی است. افراد جامعه باید بدین باور برسند که علاوه بر رعایت موازین بهداشت فردی ملزم به حفظ بهداشت محیط پیرامون خود هستند زیرا در صورت عدم رعایت این موضوع سلامت آنها و سلامت سایر افراد جامعه در مخاطره خواهد افتاد. یکی از موارد مهم در زمینه حفظ و ارتقای سلامت افراد و جامعه دفع زباله و مواد زائد از راه های صحیح است.
دفع ایمن پسماندهای بیمارستانی:
بیمارستان ها در اکثر کشورها بخش عمده ای از مراکز بهداشتی درمانی را تشکیل می دهند و بخش اعظم هزینه های بهداشت و درمان (حدود %70) را به خود اختصاص داده اند. بیمارستان باید الگوی نظافت و سمبل پاکیزگی و بهداشت باشد بنابراین رعایت ضوابط بهداشتی بخصوص بهداشت محیط و حرفه ای از اولویت خاصی برخوردار است. مخاطرات عمده سلامت در بیمارستان ناشی از عدم اجرای مقررات بهداشتی، مواد زائد جامد (زباله)، فاضلاب، رختشوی خانه بیمارستان، آب و مواد غذایی غیربهداشتی و عدم مراعات نظافت آور حرفه ای نظیر عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیک، ارگونومیک و روانی و … است که کلیه بیماران، ملاقات کنندگان، کارکنان و در نهایت جامعه را در معرض این مخاطرات قرار میدهد.
پسماندهای بیمارستانی از جمله نکات آسیب رسانی تلقی می شود که می تواند از جهات گوناگون کارکنان، بیماران و محیط زیست را تحت تأثیر اثرات سوء خود قرار دهد. این پسماندها از نظر جمع آوری، نگهداری و حمل و نقل از اهمیت ویژه ای برخوردارند. نکته ای که ضرورت توجه به اصول ایمنی و بهداشت حرفه ای را در این محیط ها نشان می دهد این است که طیف وسیعی از افراد (بیماران، پرسنل و مراجعین) در مواجهه مستقیم یا غیرمستقیم با این عوامل زیان آور قرار دارند که بر روی سلامت آنها مؤثر است. با توجه به دلایل ارائه شده، لزوم پیاده سازی اصول ایمنی در تمامی بخش های بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی از جمله نظارت بر دفع صحیح و اصولی پسماندها، بیش از پیش ضروری می نماید.
روش ایمن در دفن بهداشتی پسماندهای بیمارستانی:
روش دفن بهداشتی باید تصفیه و پالایش آن قبل از تخلیه به محیط صورت گیرد زیرا به دلیل ماهیت خود احتمال آلودگی آب وجود داشته و باعث تجمع حشرات و حیوانات در منطقه و تولید گازهای گلخانه ای و بو و پراکندگی اشیای سبک در منطقه خواهد شد. از جمله راهکارهای اتخاذ شده برای بی خطر سازی پسماندهای بیمارستانی استفاده از زباله سوز می باشد که متأسفانه در اغلب موارد در مدت کوتاهی بنا به دلایلی از جمله کمبود پرسنل متخصص و آموز شدیده، نبود سیستم های کنترل آلودگی هوا و مشکلات ایجاد شده در بهره برداری، ممکن است دچار مشکلاتی باشد.
علاوه بر آن در روش سوزاندن از نظر بهداشتی تولید گازهای سمی و خطرناک، آلودگی آب و هوا و خاک و اثرات زیست محیطی مشکلات فراوانی وجود دارد که نیاز به بررسی بیشتر دارند. در حال حاضر با توجه به مزایا و معایب موجود برای هر یک از روش های بی خطرسازی در دنیا و همچنین هزینه های زیادی که در این خصوص صورت گرفته است و به دلیل کارشناسی نبودن آنها کارساز نبوده اند، استفاده از روشهایی غیر از سوزاندن برای امحاء نهایی زباله های بیمارستانی در دستور کار قرار گرفته است. از جمله این روش ها می توان به اتوکلاو کردن (گندزدایی با گرمای مرطوب) اشاره کرد، علاوه بر اتوکلاو کردن روش های زیاد دیگری نیز موجود است که با توجه به شرایط موجود میتوان از آن ها استفاده کرد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ طبقه بندی، شناسایی و مدیریت ضایعات خطرناک بیمارستانی
⇐ روش های دفع زباله های بیمارستانی ppt
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)