دستگاه های اندازه گیری پاسخ انسان به ارتعاش
دستگاه های اندازه گیری پاسخ انسان به ارتعاش
دستگاه های اندازه گیری پاسخ انسان به ارتعاش
فرمت: PDF تعداد صفحات: 13
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد آشنایی با دستگاه هایی است که از این پس دستگاه های اندازه گیری ارتعاش نامیده می شوند که برای اندازه گیری شتابهای وزن یافته زمان- فرکانس ارتعاش های سینوسی و اتفاقی به منظور ارزیابی ارتعاش حس شده توسط انسان طراحی شده اند.
این استاندارد الزمات فنی و اندازه شناختی را | برای دستگاه های ارتعاش سنجی که برای کنترل خدمات اندازه شناسی قانونی ارائه می شوند، فراهم می سازد. در این استاندارد الزامات مرتبط با مستندات فنی همراه دستگاه های ارتعاش سنج و روشهای بکار رفته برای تصدیق و ارزیابی نمونه نیز شرح داده می شود.
این استاندارد سازگار با الزامات استاندارد بند ۲-۲ و همچنین مطابق با الزامات استاندارد پند ۲-۳ و استاندارد بند ۲-۴ می باشد. این استاندارد از اصل ارجاع مستقيم تبعیت می کند و فقط با توجه به استانداردهای ISO اشاره شده در بند مراجع الزامی، قابل استفاده است.
2- مراجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد ملی ایران به آن ها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد محسوب می شوند. در صورتی که به مدرکی با ذکر تاریخ انتشار ارجاع داده شده باشد، اصلاحیه ها و تجدید نظر های بعدی آن مورد نظر این استانداد ملی ایران نیست. در مورد مدارکی که بدون ذکر تاریخ انتشار به آن ها ارجاع داده شده است، همواره آخرین تجدید نظر و اصلاحیه های بعدی آن ها مورد نظر است. استفاده از مراجع زیر برای کاربرد این استاندارد الزامی است :
1-2 استاندارد ملی ایران به شماره ۴۰۱۹ – سال ۱۳۷۵ ، واژه نامه شوک و ارتعاشات
2-2 ISO 8041 Human response to vibration – Measuring instrumentation, First edition 1990
1-3 ISO 5347-0 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups, Part 0 Basic concepts, First edition 1987 with technical corrigendum 1:1990
1-4 ISO/DIS 5347-3 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups, Part 3 Secondary 2-4 vibration calibration, 1987.
3- اصطلاحات و تعاریف
در این استاندارد اصطلاحات و تعاریف ارائه شده در استانداردهای بند ۲-۱ و ۲-۲ مراجع الزامی به کار می رود.
4- الزامات اندازه شناختی
1-4 دستگاه های اندازه گیری ارتعاش با کلاس های درستی ۱ و ۲ که در استاندارد ISO 8041 نوع ۱ و ۲ نامیده شده باید با الزامات استاندارد ISO 8041 زیر بندهای آن در ستون ۲ جدول پیوست الف این استاندارد گروه بندی و فهرست شده است، مطابقت کنند
دستگاه های اندازه گیری ارتعاش باید رواداری های اظهار شده در استاندارد ISO 8041 را برآورده کنند که در تصدیق اولیه و بعدی آن بصورت حداکثر خطای مجاز مطرح شده است. یک دستگاه چند کاره ( انتگرال گیر خطی با وزن زمانی، نمایشگر قله) باید فقط با یک کلاس درستی مشخص شده باشد. همه توابع مرتبط با ISO 8041 حداقل باید الزامات آن کلاس درستی را برآورده کنند
2-4 وقتی مقادیر مختلف برای خطاهای تحقیق و اجرا توسط قواعد ملی تعیین شده است، مقادیر حداکثر خطای مجاز در عمل 1.25 برابر خطاهای بررسی می باشد.
3-4 الزامات مطرح شده در زیر بندهای ۲-۱ و ۲-۲ این استاندارد هنگامی که دستگاه اندازه گیری ارتعاش مطابق دستور العمل سازنده در شرایط عادی استفاده می شود نیز باید برقرار باشد.
5- الزامات فنی
1-5 مواد و قطعات استفاده شده و ساختار دستگاه های ارتعاش سنج باید بگونه ای باشد که پایداری قابل اطمینان دستگاه را جهت مطابقت با الزامات اندازه شناختی فراهم آورد.
2-5 دستگاههای ارتعاش سنج حداقل باید علائم زیر را بطور آشکار و غیر قابل پاک شدن در بر داشته باشند
1-2-5 علامت تجاری سازنده
2-2-5 شناسه طرح
3-2-5 کلاس درستی
4-2-5 شماره سریال
5-2-5 ثبت طرح طبق قوانین ملی۔
3-5 دستگاه های ارتعاش سنج باید همراه با دستورالعمل استفاده ای باشند که همه ی اطلاعات مندرج در زیر بند ۲۰۹ از استاندارد ISO 8041 را در بر داشته باشد.
4-5 فهرست مربوط به متعلقات و لوازم جانبی که قسمت اصلی دستگاه را تشکیل می دهند باید روی دستگاه یا بصورت یک مدرک پیوست به آن یا به هر روش مناسب دیگری همراه دستگاه باشد.
5-5 آن بخشی از دستگاه ارتعاش سنج که ممکن است بر درستی آن تاثیر گذارد، باید بوسیله مهر و موم کردن یا علامت گذاری محافظت شود.
6-5 مکانی مناسب برای کاربرد علامت تصدیق باید فراهم شود.
6- آزمون شناختی
1-6 روش اندازه شناختی که برای ارزیابی و تصدیق نمونه بکار می رود در ستونهای ۳ و ۴ جدول پیوست الف نشان داده شده است. توصیه می شود فاصله بین دو تصدیق بیشتر از ۲ سال نباشد.
2-6 آزمونهایی که مطابقت با الزامات را تعیین می کنند باید با دستگاه کامل انجام شوند. اگر روش اجرای آزمون به روشی با تحریک مکانیکی و تحریک الکتریکی تقسیم شود هر واکنشی بین اجزا مختلف تجهیزات
باید در نظر گرفته شود. روشها و وسایل اندازه گیری ویژگی ها باید مناسب با اصول اندازه گیری و کلاس درستی دستگاه اندازه گیری باشد.
3-6 مطابقت با الزاماتی مانند R4.3 که در ستون ۳ از جدول پیوست الف مشخص گردیده اند، باید با امتحان چشمی دستگاه ارتعاش سنج و بررسی آن طبق مشخصات مربوط حاصل شود.
4-6 آزمون های عملکرد عموما باید تحت شرایط مرجع تعیین شده در استانداردهای 3-ISO/DIS5347 و ISO8041 انجام شود.
4-6 برای آزمون های تحریک مکانیکی، روش کالیبراسیون مقایسه ای مطابق با زیر بند ۶-۳ استاندارد
ISO5347 – 0 را می توان بکار برد. دستگاه مورد استفاده در روش مقایسه ای حداقل باید گستره فرکانسی معین شده در جدول ۱ استاندارد ISO 8041 را در بر گیرد. خطای جزئی تسیی ناشی از روش آزمون (برای مثال: مقایسه استاندارد، حرکت عرضی و اعوجاج مولد ارتعاش مکانیکی، مونتاز مکانیکی ترانسدیوسر، محیط) نباید از ۲ درصد فراتر رود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)