خطرات ماشین آلات عمرانی
خطرات ماشین آلات عمرانی
خطرات ماشین آلات عمرانی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 12
فهرست:
- نظریه های حادثه
- ضرورت شناسایی علل وقوع حادثه
- دسته بندی حوادث
- نظریه های حادثه پذیری
- منشأ خطرات در کارگاه های عمرانی
- اجزا و قطعات ماشین آلات
- خطرات ناشی از ماشین آلات و تجهیزات
- ماشین ناقص یا نا ایمن
- خطرات مکانیکی ماشین آلات
- روش های جلوگیری از مخاطرات
۱- نظریه های حادثه
حادثه یک رویداد پیش بینی نشده است که منجر به ایجاد وقفه در انجام فعالیت های معمول می شود و ممکن است همراه با آسیب های جسمی و روانی و یا خسارات مالی باشد البته هر حادثه لزوما منجر به آسیب نمی شود بلکه حوادثی که منجر به آسیب در تجهیزات مصالح و نیروی انسانی می شوند توجه بیشتری را به خود جلب می کنند.
۱-۱- ضرورت شناسایی علل وقوع حادثه
ایمن سازی پروژه ها، مستلزم شناخت عوامل به وجود آورنده حوادث است هر چند این عوامل به ظاهر ساده و جزئی باشند، عدم توجه به آنها می تواند باعث تلفات انسانی صدمات جسمی ، روحی و خسارات مالی فراوان گردد لذا لازم است با توجه به تنوع و تکثر حرف و فعالیت ها در پروژه های عمرانی سلامت افراد با توجه به نحوه ی انجام هر کدام بررسی شده و عواملی را که باعث وقوع خطر می شوند شناسایی و راه های پیشگیری از آنها بر اساس آیین نامه های ایمنی کشورهای پیشرفته و تجربیات افراد صاحب نظر و نتایج حاصل از حوادث رخ داده در سال های گذشته ارائه شود. اساساً تحقیقات و بررسی حادثه به منظور یافتن علت حادثه و جلوگیری از وقوع موارد مشابه در آینده می باشد حوادثی که جراحت یا خسارتهای مالی به همراه ندارند نیز باید تحت بررسی قرار گیرند تا خطرات محیط تعیین و در جهت رفع و اصلاح آنها اقدام گردد چنین مراحلی در مورد حوادث فرعی که از اهمیت کمتری برخوردار هستند نیز باید مدنظر قرار گیرند.
علل وقوع حوادث را می توان در دو گروه اعمال ناایمن و شرایط نا ایمن طبقه بندی کرد. اعمال ناایمن مانند کار با ماشین در سرعت غیر مجاز استفاده نکردن از وسایل حفاظت فردی سرویس ماشین آلات در حال کار و شوخی های نابجا در حین کار بوده و شرایط ناایمن یا علل فیزیکی مربوط به ماشین، مواد و محیط کار مانند نقص فنی ماشین انبار کردن و نگهداری مصالح در محل یا شرایط ناایمن را شامل می شوند اطلاعات حاصله از تحقیقات انجام گرفته بر روی حوادث میتواند به عنوان راهنمایی جهت سرپرستان و بازرسان تازه به کار گمارده شده و همچنین اعضای کمیته های ایمنی و بهداشت حرفه ای مورد استفاده قرار گیرد. کارشناسان ایمنی حرفه ای با دسته بندی آمار حوادث مناطق و شرایط پرخطر را شناسایی می کنند.
۲-۱- دسته بندی حوادث
به طور کلی حوادث ناشی از کار را می توان به روش های گوناگونی طبقه بندی کرد که نمونه هایی از آن در زیر بیان شده است و عبارتند از:
- طبقه بندی بر حسب شغل افراد به وجود آورنده: مانند مدیر ، استاد کار، کاربر ماشین آلات و تجهیزات و کارگرهای موجود در سایت
- طبقه بندی بر حسب علل وقوع حادثه: مانند: ماشین آلات و تجهیزات انفجار و آتش سوزی و انتشار مواد سمی و زیان آور
- طبقه بندی بر حسب کیفیت عملی که باعث بروز حادثه گردیده است: مانند: برداشتن حفاظ از روی دستگاه عدم احتیاط لازم هنگام کار و راه اندازی دستگاه بدون اجازه و تایید صلاحیت
- طبقه بندی بر اساس شرایط محیط به وجود آورنده: مانند نبود روشنایی کافی تهویه نامناسب سر و صدا و آلودگی صوتی در محیط کار
- دسته بندی بر اساس قسمت آسیب دیده بدن: این دسته بندی به مهندسین ایمنی حرفه ای اجازه می دهد تا فراوانی قسمت های آسیب دیده را داشته و با توجه به آن روشهای مختلف را پیشنهاد دهند به عنوان مثال اگر آسیب چشم بیشتر باشد استفاده از عینک را توصیه کنند.
- دسته بندی صدمات با توجه به نوع صدمات: این نوع دسته بندی نشان میدهد که چه نوع صدماتی از همه بیشتر است. به عنوان مثال اگر بیشترین نوع صدمات در رفتگی باشد مهندسین ایمنی حرفه ای توصیه می کنند که در برداشتن و حمل مواد دقت شود.
- دسته بندی بر مبنای نتیجه حادثه: نتیجه حادثه به یکی از انواع پنج گانه فوت، از کار افتادگی کلی (۶۶ تا ۱۰۰ درصد)، از کار افتادگی جزئی (۳۳ تا ۶۶ درصد) غرامت نقص (کمتر از ۳۳) درصد و بهبود کامل طبقه بندی می گردد. این دسته بندی از آنجا انجام می شود که سازمان تأمین اجتماعی در قبال هر نتیجه متعهد به ارایه خدمات خاصی است.
- دسته بندی صدمات بر اساس مدت زمان حضور کارگر در سرکار: این نوع دسته بندی برای ارزیابی عملکرد راهنمایی ها ضروری می باشد دسته بندی صدمات بر اساس نوع پیشه و مهارت کارگر مصدوم این نوع دسته بندی مشخص می کند که شاید یک نوع مهارت مشکلات خاصی به همراه دارد.
- انواع دسته بندی های مفید دیگر نیز نظیر دسته بندی بر اساس سن جنسیت و منشأ صدمات (وسایل دستی، ماشینی و …) وجود دارد کارشناس ایمنی حرفه ای باید مشخص کند که کدام دسته بندی ها بیشتر مثمر ثمر هستند تا از آنها استفاده شود.
از جنبه نوع حادثه، می توان حوادث را در ۱۹ گروه طبقه بندی نمود: 1- سقوط اشیاء ۲- سقوط کردن و لغزیدن ۳- ضرب خوردگی 4- گیر کردن داخل یا بین اشیاء ۵- داخل شدن اجسام در چشم ۶- داخل شدن اجسام در بدن 7- حوادث ناشی از جابجا کردن اشیاء 8-سوختگی 9- حوادث ناشی از مواد سوزان ۱۰- انفجار و آتش سوزی ۱۱- ریزش و ماندن زیرآوار ۱۲- تصادف با وسیله نقلیه 13- بریدگی و قطع اعضاء 14- شکستگی اعضاء 15- تصادف با اجسام مختلف 16- حوادث ناشی از ابزار ماشینی 17- حوادث ناشی از ابزار دستی 18- برق گرفتگی 19- سایر حوادث در ادامه چند نظریه در خصوص حوادث و علل وقوع آنها می آید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ماشین آلات راه سازی و ساختمانی و ایمنی در آنها
⇐ اصول کلی ایمنی ماشین آلات و جراثقال ها در فعالیت های عمرانی
جهت ارایه مقالات دانشگاهی