جزوه کنترل صدا دکتر نصیری
جزوه کنترل صدا دکتر نصیری
جزوه کنترل صدا دکتر نصیری
فرمت: PPT تعداد صفحات: 85
انتقال صوت:
- معادله موج با دو محدودیت روبرو است
- جزئی بودن اثرات اتلاف انرژی
- دامنه فشار صوت باید در مقایسه با فشار جو نسبتاً کوچک باشد
- کاهش انرژی و تراز صوت تابع
- (فرکانس) صوت با فرکانس بالا
- (فاصله) انتقال صوت در فواصل طولانی اهمیت دارند
لذا چنانچه فرکانس صوت منتشر شده در هوا 500 هرتز و یا کمتر باشد در این صورت میزان کاهش شدت صوت تا فاصله 25 متری از منبع (82 فوت) کمتر از 1 دسی بل خواهد بود اما چنانچه فرکانس صوت 8000 هرتز و فاصله تا منبع 125 متر باشد میزان کاهش صدا تا 40 دسی بل نیز خواهد رسید.
برخورد صوت با مانع بدون زاویه Normal incidence
در صورتی که صوت از یک شاره media به شاره دیگر انتقال یابد در این صورت بخشی از انرژی صوت بازتاب و بخش دیگر به محیط دوم second medium منتقل می شود. متغیرهای مهم زیر باید مد نظر قرار گیرند تا براساس آنها ضریب انتقال توان صوت یعنی at را بدست آورد. فشار صوت، سرعت لحظه ای ذره instantaneous particle velocity، امپدانس ویژه دو محیط
ضریب انتقال توان صوت عبارت از نسبت توان صوت انتقال به توان صوت ورودی. ضریب انتقال توان صوت یک کمیت مهم در انتخاب مواد و کنترل صدا استفاده می شود.
- چنانچه امپدانس دو محیط برابر باشند، ضریب انتقال توان صوت برابر یک خواهد بود به عبارتی امپدانس دو محیط با یکدیگر مطابقت دارند
- کل انرژی صوت در قسمت حد واسط به محیط دوم منتقل و هیچ قسمتی از آن منعکس نمی شود.
- اگر امپدانس ویژه دو محیط کاملاً متفاوت باشند در این صورت ضریب انتقال توان صوت کوچک خواهد شد و بخش کوچکی از انرژی صوت به محیط بعد منتقل و قسمت اعظم آن بازتاب خواهد شد.
طبقه بندی انتقال صدا
عبارت از مقدار کاهش صدا در فرکانس 500 هرتز می باشد و تقریبا منحنی استاندارد کاهش صدا را در 16 نقطه فرکانسی اکتاو باند از 125 تا 4000 هرتز اندازه گیری می کند.
- در عمل استفاده از پارتیشن و موانع صوتی به سادگی مطالب تئوری مورد بحث نمی باشد. بنابراین تفسیر و تجزیه و تحلیل میزان کاهش صدا با استفاده از روابط یا نمودارهای قبلی عملی نمی باشد بلکه باید از منحنی های کاهش صوت بصورت تجربی استفاده نمود
- لذا روشی توسط در سال 1983 ارائه گردید. تا قبل از سال 1970 میانگین ریاضی کاهش صدا در نه (9) نقطه فرکانسی برای درجه بندی پارتیشن استفاده می شد ولی ضعف هایی در این روش وجود داشت چون ممکن است منحنی فرکانس دو ماده با افت انتقال یکسان با هم تفاوت داشته باشند ولی این ماده ممکن است صدا را در کلیه فرکانس ها و طبق نظر طراح کاهش ندهد.
کاربرد: STC استاندارد برای مانع بخصوصی داریم حال مانعی از همان جنس می سازیم و می خواهیم ببینیم میزان کاهش صدای مانع نسبت به استاندارد چقدر است به این ترتیب نمودار افت صدا را در ۱۶ نقطه فرکانسی 1/3 اکتاو برای مانع مورد نظر دست می آوریم. نمودار را رسم می کنیم بعد دو نمودار را بر هم منطبق می کنیم (مطابق شکل وسط و پایین)
معمولا STC بصورت یک نمودار برای هر ماده ای داده می شود که این نمودار در … نشان داده شده است محور افقی مربوط به ۱۶ نقطه فرکانس و اکتاوباند است معمولا شکل کلی آن به این ترتیب است ولی در نمودار ۴ فرکانس وجود دارد که مربوط به مکان هایی است که شیب خط تغییر کرده است گرچه شیب آن خطی است ولی در قسمت های مختلف متفاوت است بطوری که از ۱۲۵-۴۰۰ هرتز شیب خط dB 9 به ازای اکتاو باند می باشد. از KHz ۱/۲۵ – ۴۰۰ شیب خط کاهش داشته است و برابر dB ۳ است. از KHz ۱/۲۵۴ افت صدا بصورت یکنواخت بوده و تغییری نکرده است در نتیجه بیشترین افت در ۱۲۵۴۰۰ هرتر بوده است.
در استفاده از نمودار دو شرط زیر باید وجود داشته باشد:
- شرط اول این است که از هر تواتر 1/3 اکتاو باند، تفاوت بین یک نقطه نباید بیش از 8 dB باشد. (کاهش تراز فشار صوت)
- شرط دوم این است که تفاوت بین STC و نمودار افت انتقال ماده در مجموع توانرها یعنی از Hz ۱۲۵-۴۰۰۰ بیش از ۳۲dB نباشد.
وقتی که این دو نمودار بر روی هم منطبق کردیم در تواتر Hz ۵۰۰ مطابق قرارداد مقدار TL را می خوانیم. این مقدار میزان STC دیواره مورد نظر می شود.
در منحنی وسط، تفاوت دسی بل ها کمتر از 8dB است بعد در تواتر Hz ۵۰۰ روی محور عمودی که بخوانیم ۴۳=TL یعنی ۴۳=STC می شود که همان شاخص STC دیوار مورد نظر است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ صدا و ارتعاش در صنعت دکتر زارع
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)