تغذیه و غذای سالم در محیط کار
تغذیه و غذای سالم در محیط کار
تغذیه و غذای سالم در محیط کار
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 100
در این بخش مقالات که در همایش ها در مورد غذای سالم در محیط کار منتشر شده است پیوست شده است.
فهرست مقالات:
- نقش وزارت بهداشت در اصلاح و ارتقاء کیفیت غذا و تغذیه در محیط های کاری
- بررسی تاثیر آموزش و فرهنگ سازی در اصلاح الگوی تغذیه کارکنان رسمی مراکز نظامی استان تهران در سال 1387
- مقایسه در روش طبخ و عمل آوری غذا (سنتی و نوین) از دیدگاه باکتریولوژیکی، شیمیایی و ارگانولپتیکی و ارتباط آن با سلامت کارکنان
- بررسی ارتباط بین شاخص توده بدنی (BMI) با میزان خواب آلودگی در کارگران نوبت کار در یک صنعت متالوژی
- بررسی میزان دریافت انرژی و مواد مغذی پرسنل شرکت نفت بندرعباس از برنامه غذایی موجود و مقایسه آن با RDA
- بررسی روغن و نوشیدنی مصرفی در رستوران ادارات و بیمارستان ها و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی در استان خراسان سال 1387
- بررسی کنترل افزایش اضافه وزن پرسنل رسمی شاغل در مرکز منطقه ویژه با ارائه برنامه مواد غذایی جدید منطبق بر استانداردهای اصول علم تغذیه
- اثر دو هفته مکمل یاری با اسید آسکوربیک بر سطح سرب خون در کارگران مواجهه شغلی با سرب
- بررسی میزان تاثیر مداخله مبتنی بر مدل ارزیابی اجتماعی در اصلاح مصرف روغن در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی
- بررسی الگوهای تغذیه ای در کارکنان مراکز بهداشت و شیوع بیماری های قلبی عروقی
- تغذیه در محیط کار و پیشگیری از بیماری های مزمن
- درس هایی از یک پژوهش کمی و کیفی برای ارتقاء سلامتی کارکنان یک مجتمع صنعتی بزرگ
نیاز انسان به غذا یکی از احتیاجات ذاتی و فیزیولوژیک و مهمترین عامل بقای زندگی و طول عمر است. احتیاج به غذا دائمی است و ارگانیسم های بدن را مجبور می کند تا برای یافتن غذا و رفع گرسنگی تلاش نمایند تغذیه صحیح و متعادل نه تنها پدیده رشد را میسر می نماید و به تندرستی و طول عمر منتهی می شود بلکه با تاثیر برروی اعصاب و روان سبب رشد فکری و نمو نیروهای روانی می گردد. شاید روزگاری تغذیه را فقط برای برآوردن نیازهای طبیعی فیزیولوژیک افراد در نظر می گرفتند؛ اما امروزه نه تنها تغذیه یک ضرورت زندگی محسوب می شود بلکه الگوی غذایی سالم برای پیشرفت جوامع و ارتقای سطح تولید و بهره وری در کشورها عامل مهمی به شمار می رود.
در گذشته کارها بیشتر کارها در محیط های طبیعی مثل مزارع انجام می شد در واقع کار افراد در محیط هایی سالم و دور از استرس و آلودگی های صنعتی انجام می گرفت ضمن اینکه نوع کار نیز بیشتر فیزیکی بود و به دلیل داشتن تحرک لازم که خود از عوامل پیشگیری کننده از عوارضی مانند چاقی چربی، خون، دیابت و فشار خون بود و غذاها هم همان غذاهای طبیعی و سالم خانگی بودند؛ ولی در حال حاضر تمام این عوامل تغییر کرده و جای خود را به عوامل دیگری داده است که موجب ایجاد تغییرات شگرفی در رفتارهای سلامتی افراد شده است مشکلاتی از قبیل چاقی، کاهش میزان کلسترول خوب فشار خون بالا و مقاومت به انسولین گوشه ای از عوارض تغذیه ای و سبک های نامناسب کار و زندگی در جوامع امروزی است وقتی تمام کارها به صورت ماشینی انجام می شود.
تمام فعالیت ها محدود به پشت میز اداره است و حتی غذاهایی را که فرد در انتخاب آن چندان نقشی ندارد را هم در پشت همان میز برای فرد می آورند نمی توان انتظار داشت سلامت جسمی کارکنان در شرایط آرمانی باشد ولی میتوان رژیم های غذایی و سبکهای تغذیه ای کارکنان را به گونه ای اصلاح کرد که افراد از آنها به شکل و اندازه مطلوب استفاده کنند. لذا از آنجا که سلامت مدیران و کارکنان نقش حیاتی در فعالیت و انجام تعهدات آنان دارد ضروریست شرایط کار و زندگی و تغذیه، تحرک فیزیکی، استراحت و … آنان را به گونه ای سامان داد که نه تنها بازدهی کار آنان را در محیط کار افزایش یابد، بلکه بیماری های ناشی از یکنواختی کار، کم تحرکی فیزیکی، مشغله زیاد فکری و تغذیه نامناسب دامن گیر آنان نشود زیرا بیماری مستمر مدیران و کارمندان فقط روند زندگی شخصی آنان را مختل نمی کند بلکه تاثیر مخرب بیماری و عدم حضور آنان در محل کار تا بدان حد است که یک سازمان را ممکن است تا مرز رکود و تعطیلی آن سوق دهد مهمترین و شناخته شده ترین آفت سلامتی برخی از مدیران و کارکنان تغذیه نامناسب و عدم تحرک کافی است از این رو سلامت نیروی کار به رعایت رژیم غذایی مناسب و تغذیه صحیح در محل کار پایه و اساس دستیابی به سلامتی و توفیق در کار است.
سال هاست که الگوی ابتلا به بیماریها و مرگ و میر ناشی از آنها در سطح دنیا از بیماری های عفونی، به بیماریهای غیرواگیر تغییر کرده است. بیماریهای مزمنی که امروزه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه علت اصلی مرگ میر افراد محسوب می شوند؛ به نظر بسیاری از متخصصان زاییده محیط صنعتی سبک های کار و زندگی به خصوص میزان و نوع تغذیه می باشد. چنانکه سازمان جهانی بهداشت شعار امسال روز جهانی قلب در روز ۵ مهر را پیش به سوی سلامت قلب در محیط کار گذاشته بود. چرا هر چه به سمت زندگی مدرن گام برمیداریم با صنعتی شدن و گسترش زندگی شهرنشینی نحوه کار و فعالیت های روزمره مردم نیز تغییر می کند که این خود در گسترش بیماری های مدرن یک مساله جدی است چنانکه درصد افرادی که در جامعه امروز تمام وعده های غذایی را در منزل صرف می کنند بسیار کم است؛ یعنی افراد حداقل یک یا دو و وعده غذایی را در محل کار خود صرف می کنند که قطعا این رفتارهای تغذیه ای تاثیر زیادی بر سلامتی افراد جامعه می گذارد در کل تاثیری که نوع کار، نحوه تغذیه و شیوه کار و زندگی افراد و فعالیت های آنان در سلامتی شان دارد از عوامل زمینه ساز در بیماری هایی است که امروزه از علل اصلی مرگ و میر هستند. در سالهای اخیر برنامه های فراگیر و متعددی را با همکاری بخشهای مختلف از جمله برنامه مشارکتی و حمایتی کاهش سوء تغذیه کودکان پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید اجرای طرح آهن یاری دختران دبیرستان ها، غنی سازی مواد غذایی با ریز مغذی ها از جمله غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک برگزاری کارگاه های آموزشی تغذیه و رشد کودکان ویژه پزشکان و آموزش کارکنان بهداشتی درمانی و کارکنان سایر بخش ها در زمینه های مختلف تغذیه را سازمانهای متولی طراحی و اجرا نموده اند؛ اما متاسفانه به نیازهای آموزشی و علمی در حوزه محیط کار بعنوان یکی از نقاط مهم و اثرگذار و در عین حال نیازمند به اصلاح و تکمیل در نگرشها و کارکردهای آن توجهی نشده است. چرا که بروندادهای آن یعنی رفتار غذا و تغذیه ی نیروی کار همچنان منطبق بر الگوهای علمی نمی باشد. این امر آنگاه اهمیت بیشتری مییابد که در نظر داشته باشیم جامعه ایران دوره گذار تغذیه ای را تجربه می نماید و در این میان وجود انگاره ها و آموزه های منسجم و متناسب با پس زمینه های فرهنگی و سنتی دارای اثرگذاری بالایی در جهت دادن به رفتارهای تغذیه ای جامعه است لذا مهمترین عامل شکل دهنده ی الگوهای غذایی جامعه مجموعه عادات و فرهنگ غذا و تغذیه ای افراد آن جامعه است این عادات از بدو تولد در درون خانواده شکل می گیرد که خود وابسته به بستری است که جامعه فراهم می آورد اما مجموعه عواملی که این بستر را میسازد از فرهنگ و آداب و سنن هر جامعه گرفته شده است که خود تحت تأثیر وضعیت جغرافیای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و آگاهی های تغذیه ای در افراد خواهد بود.
از سویی در محیط کار از مواد غذایی و مغذی محدود موجود نیز استفاده بهینه نمی شود بنابراین می توانیم دریابیم که تنها دسترسی به منابع غذایی لزوما استفاده مناسب و بهینه از منابع موجود را تضمین نمیکند بلکه نکته اصلی، سازگار نمودن شیوه و فرهنگ غذا خوردن با سلامتی است و قطعا مراقبت و تأمین سلامت نیروی کار از اولویت به سزایی برخوردار می باشد.
هدف کلی:
ارتقای فرهنگ و سواد غذا و تغذیه ای متناسب با نیازهای واقعی محیط کار به منظور اتخاذ مناسب ترین رفتارها و عادات تغذیه ای در ارتقاء سلامت کارکنان
اهداف خرد:
- ایجاد فضای علمی و امکان آشنایی کارشناسان و مدیران از طریق طرح موضوعات تغذیه سالم در محیط کار
- بهره مندی از تجربیات ملی و جهانی در امر تغذیه کارکنان
- توسعه و ترویج مفاهیم تغذیه سالم و مناسب در محیط کار
- تاکید بر نقش رفتارها و عادات غذایی کارکنان بر سلامت محیط کار
- معرفی و نقد الگوی ها و روش های تغذیه ای موجود در محیط های کار کشور
- ایجاد فضای هم اندیشی و انتقال تجارب متخصصان تغذیه منابع انسانی سلامت محیط کار و آموزش و ارتقاء سلامت
- کمک به تشریح و بسط مفاهیم تغذیه در محیط کار
- ایجاد زمینه لازم به منظور برقراری بیشتر و سهل تر ارتباط متخصصان تغذیه و با سلامت محیط کار
- افزایش تعداد برون داده ای حوزه های مختلف سیاست گذاری در راستای تغذیه سالم در محیط کار
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ سیستم تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی در مواد غذایی HACCP
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)