تدوین سناریو، اجرا و ارزیابی مانور
تدوین سناریو، اجرا و ارزیابی مانور
تدوین سناریو، اجرا و ارزیابی مانور
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 38
در دهه های گذشته با پیشرفت دانش و فناوری و افزایش جمعیت و وسعت شهرها نوع و کیفیت حوادث متحول شده است و حوادث جدید ناشی از دانش و فناوری تهدید جدیدی برای حیات انسان محسوب می شود که ضرورت آمادگی جامعه را مطرح میسازد مانورها مجموعه تمرین هایی هستند که هدفشان ارتقای سطح آمادگی در جامعه و پس از تمرین های نظامی مانورهای رویایی با شرایط اضطراری ناشی از بلایای طبیعی و حوادث انسان ساز فراگیرترین نوع تمرین ها به شمار می آیند در ایران نیز هر ساله ده ها مانور با همکاری سازمان های امدادرسان و ارائه کننده خدمات در سطوح مختلف و با شیوه های متنوع به اجرا در می آید.
برپایی مانورها به شکل علمی و جدید آن در ایران از سابقه چندانی برخوردار نیست و عوامل متعددی سبب شده است که انجام این تمرین ها از کیفیت بالایی برخوردار نباشد. تردیدی نیست که برنامه ریزی و برگزاری مانورهای مدیریت بحران و پدافند غیر عامل براساس استانداردها، آموزش و تجارب تخصصی و مدیریتی می تواند باعث افزایش توانمندی این صنعت عظیم جهت آمادگی و مقابله هوشمندانه در برابر انواع خطرات / تهدیدات باشد.
با طراحی و تدوین سناریو و اجرای تمرین و مانور میتوان اجزا و کلیت طرح های مدیریت بحران را ارزیابی نمود و به طور مستمر مورد تجدید نظر قرار داد مانورها عملکرد سازمانها و افراد را مشخص می کنند و معیاری برای سنجش اجرایی بودن و عملکرد برنامه هستند. در این راستا به پیوست راهنمای تدوین سناریو، اجرا و ارزیابی مانور در شرکت ملی نفت ایران که بعنوان یک راهنما و مشخص کننده حداقل الزامات سیستم برگزاری مانور در طرح مدیریت واکنش در شرایط اضطراری است، توسط مدیریت بهداشت ایمنی، محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی نفت ایران تهیه و تنظیم گردیده است جهت بهره برداری ارائه می گردد. بر اساس مستند مذکور هر یک از شرکت های تابعه و بهره برداری با توجه به نوع ماهیت فعالیت و ساختار سازمانی خود میبایست نسبت به تهیه و تدوین دستورالعمل های اجرایی مربوطه (Work Procedure) جهت برآورده نمودن مفاد مندرج در این راهنما (بعنوان حداقل الزامات) اقدام نمایند و نسبت به اجرایی نمودن آن اقدامات لازم را بعمل آورند.
بدیهی است مدیران عامل شرکت های تابعه و بهره برداری مسئولیت حسن اجرای این دستورالعمل را به عهده و مدیریت HSE مسئولیت بروز رسانی و نظارت بر نحوه پیاده سازی دستورالعمل مذکور را بر عهده دارد.
۲- اهداف:
هدف از این راهنما ایجاد یکپارچگی در طراحی سناریو اجرا و ارزیابی مانور و دستیابی به اهداف ذیل در سطح سازمان ها و شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران است.
- شناسایی بحران های احتمالی در سطح سازمان و شرکت ها .
- اولویت بندی و برنامه ریزی هدفمند جهت بهینه سازی هزینه ها در زمینه مدیریت بحران / پدافند غیر عامل
- شناسایی امکانات موجود سازمانهای معین و یاری رسان و سایر تجهیزات مورد نیاز تمرین و کسب آمادگی در خصوص طرحهای مدیریت واکنش در شرایط اضطراری (ERP) تمرین و برگزاری مانور جهت ارزیابی کلیه مسائل مرتبط با مدیریت بحران و پدافند غیرعامل چگونگی برقراری ارتباط با ذینفعان تشکیل ستاد کمیته های مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، برای مقابله با بحران های احتمالی
- یافتن نقاط ضعف قوت تهدید و فرصت در مانورها جهت تعریف اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه
- بهبود بخشیدن به هماهنگی بین افراد و واحدهای مسئول
- روشن نمودن نقش ها و مسئولیت ها
- استحکام بخشیدن به همکاری بین افراد و واحدهای سازمان
- آزمایش مقدماتی عملکرد محدود برخی از افراد و واحدهای درگیر در مدیریت بحران
- اطمینان از آماده بکار بودن تجهیزات مقابله با بحران
- تقویت سیاست ها و روش های عملیاتی تعیین شده برای افراد و واحدهای مسؤول
۳- دامنه کاربرد
دامنه کاربرد این راهنما کلیه شرکت های تابعه مدیریت ها و مجموعه های تابعه شرکت ملی نفت ایران می باشد.
در این مستند سازمان شامل هر یک از شرکت ها و مناطق عملیاتی تابعه شرکت ملی نفت ایران می باشد که هر کدام به لحاظ سازمانی دارای مدیر عامل/ مدیر می باشند.
تبصره: با توجه به اینکه در برخی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران فعالیتهای اجرایی، نظارتی و مدیریت پروژه ها از طریق مجموعه های پیمانکاری و مشاوره ای انجام می شود پیمانکار اصلی به عنوان دستگاه نظارت و در پروژه هایی که فاقد پیمانکار اصلی می باشند نظارت بر عهده کارفرما می باشد.
مسئولیت ها:
ضمانت اجرای این مستند به عهده مدیریت ارشد سازمان می باشد. طراحی و اجرای مانورها بر عهده اعضای ستاد کمیته مدیریت بحران و پدافند غیر عامل سازمان بر اساس سطح و نوع مانور می باشد همچنین نظارت بر حسن اجرای دستورالعمل اجرایی این راهنما بر عهده مدیریت HSE می باشد.
۴- تعاریف و اصطلاحات
به منظور یکسان سازی تعاریف و استفاده از تعاریف و اصطلاحات مشترک ابتدا لازم است بعضی از عبارات مورد استفاده در این مستند تعریف شوند.
شرکت های فرعی: منظور شرکت هایی است که مستقیماً زیر نظر شرکت ملی نفت بوده و خود نیز دارای شرکتها زیر مجموعه هستند.
شرکت های تابعه: منظور شرکت های زیر مجموعه شرکت های فرعی می باشند
شرکت ها و یا مناطق معین: مناطق تابع شرکت ملی نفت ایران و یا دیگر شرکت های تابعه وزارت نفت که با توجه به توانمندی، فاصله زمانی و وابستگی از نظر تاثیر پذیری (از بعد تهیدات پایداری عملیات) در ارتباط با سازمان بحران زده در راستای یاری رساندن و کنترل وضعیت بحرانی آن شرکت را پشتیبانی می نمایند.
سازمان: در این راهنما سازمان شامل هر یک از شرکتها و مناطق عملیاتی و یا ستادی تابع شرکت ملی نفت ایران می باشد که هر کدام به لحاظ سازمانی دارای مدیرعامل مدیر می باشند.
نهادهای دولتی: تمام نهادهای سیاست گذار و مجری قانون اعم از فرمانداری نیروی انتظامی، سپاه و بسیج
شرایط اضطراری: هرگونه آشفتگی در عملیات اجرایی فعالیت ها و برنامه های سازمان شرکت که نیاز به مقابله سریع داشته باشد. به عبارت دیگر هر گونه انحراف یا توقف در برنامه های روتین سازمان که پتانسیل خطر برای پرسنل تاسیسات و یا محیط زیست را به همراه داشته باشد.
طرح مقابله با شرایط اضطراری (ERP): عبارتست از اقداماتی که برای مقابله با رخدادهای احتمالی طرح ریزی شده است.
کمیته بحران: تیمی متشکل از مسئولین بخش های موثر (عملیات برنامه ریزی، تدارکات و پشتیبانی، مالی و اداری، افسر ارشد هماهنگی، روابط عمومی افسر ارشد HSE و حراست) در سازمان که به صورت هماهنگ و سیستماتیک برای پشتیبانی و کمک به تصمیم گیری در شرایط بحرانی از قبل تعیین و آموزش های لازم را طی نموده و با طرح های اضطرار آشنای کافی را بدست آورده اند.
اتاق مدیریت بحران: مکانی است مجهز به تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری که در اصل برای هدایت و کنترل عملیات مقابله با بحران برنامه ریزی طراحی و تجهیز شده است را مرکز اتاق مدیریت بحران گویند این فضا را می توان در شرایط عادی نیز مورد استفاده قرار داد البته به صورتی که عملکرد این مرکز اتاق در شرایط اضطراری مختل نگردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت مانورها و تمرین های اضطراری
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)