تجزیه و تحلیل توسعه فازی برای ارزیابی ریسک محصولات غذایی
تجزیه و تحلیل توسعه فازی برای ارزیابی ریسک محصولات غذایی
تجزیه و تحلیل توسعه فازی برای ارزیابی ریسک محصولات غذایی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 26
فهرست:
- مقدمه
- تجزیه و تحلیل توسعه فازی
- ارزیابی ریسک در صنایع غذایی
- تجزیه و تحلیل مخاطره و نقاط بحرانی حیاتی
- مدل سلسله مراتب فازی جهت ارزیابی جامع ریسک مواد غذایی
- ساختار سلسله مراتبی
- کاربرد تئوری فازی جهت ارزشیابی ریسک مواد غذایی
- تجزیه و تحلیل ریسک ایمنی مواد غذایی با فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی
- مطالعه موردی
- متولوژی ارزیابی ریسک های موجود در کمپانی مورد مطالعه
- یک کاربرد از مدل پیشنهادی
- بحث و گفتگو
- نتیجه گیری
- منابع
مقدمه
فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) راهی موثر جهت مقابله با تصمیم گیری های پیچیده را فراهم می کند. با این حال، AHP نیاز به تصمیم گیرندگانی جهت تعیین اهمیت نسبی هر معیار / فاکتور با استفاده از مقایسه دو به دو بین معیار / فاکتور در تجزیه و تحلیل ها دارد. در طی این روند، ممکن است تصمیم گیران احساس عدم اطمینانی از مقایسه دو به دو داشته باشند که طبیعی است (۲۱). غلبه عدم قطعیت ها در برخی از مشکلات را نمی توان به سادگی با استفاده از مقادیر مقیاس نه – نقطه ای بیان نمود. جهت رفع محدودیت های AHP محققان از رویکرد فازی و مهم تر از آن AHP فازی استفاده کرده اند[۵۳]. مزیت اصلی AHP فازی، قابلیت شرح دقیق تر از فرایند تصمیم گیری و کاربردش در زندگی روزمره و واقعی است [۱۹]
روش های مختلفی از AHP فازی مطرح شده که به موجب آن ، برخی جهت کارهای مقدماتی از آن استفاده کرده اند و برخی از نسبت های فازی بر اساس اعداد فازی مثلثی در کارهای خود بهره مند شده اند[۴۱]. علاوه بر این ها، روش های زیادی جهت اصلاح AHP فازی در تصمیم گیری های چند معیاره در مواجهه با مشکلات توسعه یافتند. در فصل قبل کاربرد و استفاده AHP فازی در یک مطالعه موردی، مورد بحث واقع شد. در این میان تجزیه و تحلیل مقادیر فازی که توسط چانگ (۱۹۹۶)، معرفی شده نسب به روش های دیگر AHP فازی از محاسبات کمتر و آسان تری برخوردار است [۴]. در این روش جهت ساخت مقیاس ها برای مقایسه دو به دو از اعداد فازی مثلثی استفاده می گردد و سپس برای تعیین مقادیر سنتتیک از مقایسه دو به دو از روش تجزیه و تحلیل میزان فازی استفاده می شود.
در این بخش به تجزیه و تحلیل توسعه فازی با مدل سلسله مراتبی جهت ارائه ارزیابی جامع ریسک در زنجیره تأمین مواد غذایی پرداخته می شود. کیفیت و ایمنی همیشه از اولویت های اصلی در صنعت به شمار می آیند. مدل سلسله مراتبی فازی مدلی عملی و آسان برای استفاده و ارزیابی ریسک جهت تجزیه و تحلیل ریسک ها در فرایندهای مختلف بوده و در اینجا از نظر ایمنی و کیفیت مواد غذایی مورد بررسی قرار می گیرد. این مدل قادر است به طور موثر به تجزیه و تحلیل، کمیت سنجی و مقایسه ریسک های ناشی از فرآیندهای مختلف در امتداد زنجیره تامین مواد غذایی پرداخته و در نتیجه موجب تصمیم گیری در کنترل نقاط بحرانی گردد.
ارزیابی ریسک در صنایع غذایی
وقایع مربوط به آلودگی مواد غذایی، نگرانی های مرتبط با کیفیت غذا و شیوع بیماری های حیوانی همگی به صورت مکرر در رسانه ها گزارش شده است، و این باعث گسترش نگرانی های زیادی در خصوص ایمنی مواد غذایی در میان مصرف کنندگان بوده است. جهت اطمینان مصرف کنندگان از مواد غذایی مجموعه ای از سیاست ها و مقررات ایمنی مواد غذایی در سراسر جهان به تصویب رسیده است. در همین راستا استفاده از تکنیک های ارزیابی ریسک در مسائل مربوط به ایمنی مواد غذایی از سوی سازمان های بین المللی (۱۹۹۹ WHO / FAO) تاکید فراوان می شود. ارزیابی ریسک یکی از سه قسمت پروسه آنالیز ریسک مواد غذایی است که شامل مدیریت ریسک و ارتباطات ریسک نیز می باشد.
تجزیه و تحلیل مخاطره و نقاط کنترلی حیاتی
در کنار مجموعه ای از سیاست های امنیت غذایی در جهان، روش پیشگیری از تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل حیاتی (HACCP) به طور فزاینده ای به عنوان ابزاری برای ارائه افزایش اطمینان از ایمنی مواد غذایی استفاده می شود. از اصول HACCP می توان در سراسر زنجیره مواد غذایی از تولید کننده اولیه تا مصرف کننده نهایی و همچنین بازرسی و ترویج تجارت بین المللی ایمنی مواد غذایی استفاده نمود (۷). در حال حاضر اکثر تولید کنندگان مواد غذایی نیازمند استفاده از اصول HACCP برای اطمینان از ایمنی محصولات خود هستند و به همین دلایل اصول HACCP در سطح بین المللی پذیرفته و تایید شده است. هدف از طرح HACCP به حداقل رساندن ریسک های ناشی از روش های کنترلی در برخی از نقاط بحرانی در صنایع غذایی است. در سال ۲۰۰۲، واکر و جونز (۴۲) اظهار داشتند که استفاده از HACCP رویکردی برای پیشگیری و کنترل بیماری های ناشی از مواد غذایی است که با شناسایی خطرات و ریسک ها در هر مرحله از تولید مواد غذایی و تعیین نقاطی که نیازمند کنترل است، همراه می باشد. همچنین در سال ۲۰۰۵، سان و همکارش [۳۹]، در تحقیقات خود در مورد نیازها، برنامه های فعلی و چشم انداز HACCP در زمینه خدمات مواد غذایی، توسعه یک HACCP را در تمام بخش های کسب و کار مواد غذایی برای اطمینان از ایمنی در سراسر خط تولید ضروری دانستند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ استفاده از AHP فازی جهت تجزیه و تحلیل ریسک
⇐ ارائه مدل سلسله مراتبی در تصمیم گیری
⇐ منطق فرایند تحلیل شبکه ای فازی برای ارزیابی موانع اجرای برنامه ایمنی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)