تاثیر کووید 19 بر محیط زیست
تاثیر کووید 19 بر محیط زیست
تاثیر کووید 19 بر محیط زیست
چکیده:
با شیوع بیماری کووید-۱۹در دنیا، اقدامات زیادی برای کاهش دادن اثرات این بیماری عملی شد. مهمترین آنها، توصیه به «ماندن در خانه» بود. با این توصیه، مدارس، ادارات و کارخانه ها تعطیل شدند. همه گیری کووید ۱۹ تا به حال تأثيرات بسیار زیادی در سبک زندگی مردم ایجاد کرده است. قرنطینه سازی به کاهش تولید و حمل و نقل منجر شده است و کاهش بسیار زیادی در آلودگی ناشی از این رفتارها به وجود آمده است.
ممکن است این بیماری آسیب پذیری بازماندگان را در برابر آلودگی در آینده افزایش دهد. تحولات دیگری نیز ممکن است به وقوع بپیوندد، از جمله بازنگری در ارزش های زیست محیطی و اقتصادی و بازنگری در نحوه تخصیص و مصرف منابع، زی را کووید-۱۹ اقتصاد جهانی ملی و محلی را تحت تأثیر قرار میدهد.
همه گیری کووید-۱۹فرصتی طلایی برای بازنگری در بسیاری از رفتارهای زیست محیطی و به تبع آن بازنگری در بسیاری از قواعد زیست محیطی فراهم کرده است. یکی دیگر از آثار مهم زیست محیطی بیماری کووید-۱۹، کاهش قابل توجه آلودگی هوا و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به علت اجرای سیاست های قرنطینه سازی و تعطیلی اقتصادی بوده است. سیاست های قرنطینه ای که در بیشتر کشورها وضع شده است، باعث شده مصرف کنندگان تقاضای خود برای خرید آنلاین و تحویل در خانه را افزایش دهند. در نتیجه، زباله های آلی تولید شده توسط خانوارها افزایش یافته است.
همه گیری کووید ۱۹تا به حال تاثیرات بسیار زیادی در سبک زندگی مردم ایجاد کرده است. قرنطینه سازی به کاهش تولید و حمل و نقل منجر شده است و کاهش بسیار زیادی در آلودگی ناشی از این رفتارها به وجود آمده است.
گازهای گلخانه ای
یکی از اثرات مهم زیست محیطی بیماری کووید-۱۹ کاهش قابل توجه آلودگی هوا و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بوده است. مطابق آمار ارائه شده، کیفیت هوا در شهرهای بزرگ جهان به میزان قابل ملاحظه ای بهبود یافت. در همین بازه زمانی، ترافیک هوایی جهانی تا ۷۱ درصد کاهش یافت.
در مجموع، این کاهش در انتشار آلاینده های مختلف به افت موقت انتشار دی اکسید کربن در مقایسه با سطوح پیش از بحران منجر شده است با این حال، ساده انگاری است اگر تصور شود که این یک پیشرفت زیست محیطی با ثبات و پایدار می باشد، چرا که به موازات برطرف شدن بحران و از سرگیری مجدد فعالیت های اقتصادی به احتمال زیاد، انتشار آلاینده ها و گازهای گلخانه ای به سطح پیش از آن برمی گردد.
سواحل
یکی از اثرات مثبت این بیماری بر شکل ظاهری سواحل بوده است، استفاده غیرمسئولانه توسط مردم باعث شده است که بسیاری از سواحل در جهان با مشکلات آلودگی مواجه شوند. کمبود گردشگر، در نتیجه اقدامات فاصله گذاری اجتماعی به دلیل همه گیری ویروس کرونا، باعث ایجاد تغییر بسیار زیادی در شکل ظاهری سواحل در جهان شده است.
افزایش پسماند

چالش های زیست محیطی و بحران پاندمی کرونا ویروس covid-19
حجم زباله های غیرقابل بازیافت با شیوع بیماری کووید-۱۹ افزایش یافته است. تولید پسماند های آلی و غیرآلی به طور غیرمستقیم با طیف گسترده ای از مسائل و مشکلات زیست محیطی مانند فرسایش خاک، جنگل زدایی، آلودگی هوا و آب همراه است مشکل پسماندهای محلی مانند ماسک ها و دستکش های یکبار مصرف و پسماند های بیمارستانی به وضوح به چشم می آید، زیرا در بسیاری از شهرها شهرداری ها فعالیت های بازیافت خود را به دلیل ترس از انتشار ویروس در مراکز بازیافت متوقف کرده اند. سیاست های قرنطینه ای که در بیشتر کشورها وضع شده است، باعث شده مصرف کنندگان تقاضای خود برای خرید آنلاین و تحویل در خانه را افزایش دهند.
در نتیجه، زباله های آلی تولید شده توسط خانوارها افزایش یافته است. همچنین، مواد غذایی خریداری شده به صورت بسته بندی شده حمل می شود، بنابراین ضایعات غیر آلی نیز افزایش یافته است. از آنجا که این حجم از زباله ها در حال پوسیدگی است، انتظار میرود سطح انتشار گازهای متان که یک گاز گلخانه ای ناشی از تولیدات دارای پوسیدگی است در دوران بحران و ماه های پس از آن به شدت افزایش یابد.
اثرات شیوع کووید- 19
در بخش انرژی های تجدید پذیر اثر مهم دیگر شیوع کووید -۱۹ در بخش انرژی های تجدیدپذیر است. به دلیل شیوع بیماری تقاضای انرژی به طور جدی کاهش یافته است. از ابتدای سال ۲۰۲۰ نسبت به سال های گذشته در مصرف انرژی کاهش رخ داده است. از طرف دیگر، انرژی پاک و گسترش آن نیز تحت تأثیر شیوع قرار گرفت. اولین تأثیر قابل توجه در وضعیت فعلی؛ سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر و بسته های حمایتی در برنامه دوم بود و به دلیل تعداد زیاد بسته های حمایتی اعمال شده توسط کشورها در مبارزه با شیوع کووید -۱۹ به این بخش توجه زیادی نشد.
شیوع، باعث شدید ترین افت در حدود ۳۰ سال گذشته در سطح جهان شده و این خود به نگرانی جدی شرکت ها مبدل گشته است. شیوع کووید – ۱۹ همچنین تأثیر مخربی بر زنجیره تامین انرژی تجدیدپذیر در سطح جهان دارد.
نتیجه گیری
شیوع کووید – ۱۹ هم تاثیرات مثبت و هم تاثیراتی منفی بر محیط زیست گذاشته است از تاثیرات مثبتی مه می توان بهش اشاره کرد کاهش آلاینده ها و گازهای گلخانه ای و زیباتر و بهتر شدن سواحل رو می توان گفت و از بزرگترین اثرات منفی آن می توان به افزایش پسماندها و عدم بازیافت آن ها اشاره کرد، می توان کاهش میزان تقاضا انرژی نیز اشاره کرد.
منابع
- شهیدی نژاد، فرید، کرونا ناجی یا فانی محیط زیست، زمستان ۱۳۹۹ https://taghsj.ut.ac.ir
- شمس، عرفان، بحران کووید۱۹ و حقوق محیط زیست: چالش ها و فرصت ها، تابستان ۱۳۹۹ https://qjpl.atu.ac.ir
حتما بخوانید:
⇐ تغییرات شاخص کیفیت هوا قبل و بعد از پاندمیک کووید 19
⇐ تاثیرات روانی، اجتماعی و اقتصادی کووید 19
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)