تأثیر جمعیت سالمندان بر هزینه های پرداختی سلامت
تأثیر جمعیت سالمندان بر هزینه های پرداختی سلامت
تأثیر جمعیت سالمندان بر هزینه های پرداختی سلامت
فرمت: WORD تعداد صفحات: 9
چکیده:
اهداف
افزایش جمعیت سالمندان به یکی از مهمترین چالشهای اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی قرن بیست و یکم تبدیل شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر روند سالمندی روی کل هزینههای سلامت و هزینههای بیمارستانی خانوارهای ایرانی است.
مواد و روشها
این مطالعه از نوع تحلیل ثانویه است که با استفاده از آمار هزینه – درآمد خانوارها برای سال ۱۳۹۵ و همچنین روند متغیرهای هزینه سلامت و نرخ جمعیت سالمندی کشور ایران را از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ با رویکردهای مختلف آماری نشان داده شده است. برای این کار از تحلیل آماری، رگرسیون و نمودارهای پراکنش در نرمافزارهای Excel و STATA بهره گرفته شده است.
یافته ها
یافته های تحقیق حاکی از آن است که سالمندی تأثیر مثبت و معنی داری بر افزایش هزینههای کل سلامتی و همچنین هزینههای بیمارستانی دارد. در واقع خانوارهایی که دارای سالمند هستند مخارج سلامتی و بیمارستانی بالاتری دارند. افزایش مجموع سن افراد خانواده نیز موجب بالا رفتن مخارج سلامتی آنها میگردد. بررسی روند پیری جمعیت و هزینههای بخش سلامت حاکی از آن است که هر دوی این متغیرها فزاینده بودهاند.
نتیجه گیری
روند پیری جمعیت و تأثیر معنی دار آن بر روی هزینههای سلامتی و بیمارستانی نشانه این است که با ایجاد محدودیتهای بیشتر برای منابع صندوق های بازنشستگی از یک سو و بالا رفتن مخارج سلامتی آنها از سوی دیگر، اگر نتوان برنامه بهبود مهمی را ترتیب داد، میتوان انتظار بر کاهش رفاه سالمندان را داشت. پوشش همگانی بیمه ای برای سالمندان، کاهش هزینهها و ارائه یارانه قیمتی برای خدمات مربوط به سالمندان و همچنین برنامههای ارتقای سلامتی این اقشار از ضروریات برنامهریزی سیاست گذاران کلان جامعه میباشد.
کلمات کلیدی: سالمندی، هزینههای سلامت، هزینههای بیمارستانی، بیمه
مقدمه
افزایش امید به زندگی، کاهش مرگومیر، کاهش تولد و بهبود مراقبتهای بهداشتی، پدیده سالمندی را در جوامع به دنبال داشته است. افزایش جمعیت سالمندان به یکی از مهمترین چالشهای اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی قرن بیست و یکم تبدیل شده است؛ علاوه براین با توجه به گذشت زمان، جمعیت جهان به سمت سالمندی پیش میرود به طوری که سازمان جهانی بهداشت قرن بیست و یکم را قرن سالمندان نامیده است (Bravo, ۲۰۱۳). بر اساس یک شاخص جمعیتی معمولاً اگر بیش از ۱۲ درصد کل جمعیت ۶۰ سال و بالاتر و یا بیش از ۱۰ درصد کل جمعیت ۶۵ سال و بالاتر باشد جمعیت، جمعیت سالمند تلقی می شود (Mirzaie, ۲۰۰۸).
سالمندی جمعیت ابتدا در کشورهای توسعه یافته تجربه شده و طی سال های اخیر در بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز دیده شده است. در کشورهای در حال توسعه جمعیت سالمندان در سال ۲۰۰۰، حدود ۲۵ درصد بوده است؛ که پیشبینی میشود در سال ۲۰۵۰ به ۳۵ درصد جمعیت برسد (Goldman et al., ۲۰۱۴). به عبارتی شمار سالمندان از ۸۰۰ میلیون در سال ۲۰۱۱ به بیش از دو میلیارد در سال ۲۰۵۰ افزایش خواهد یافت (Nikookar et al., ۲۰۱۵) شاخص های آماری نشان میدهند که پدیده سالمندی جمعیت در کشور ما نیز آغاز شده و جمعیت ایران نیز در حال سالمند شدن است و این روند در سالهای آینده نیز ادامه خواهد داشت به طوری که انتظار میرود شمار سالمندان ایرانی در فاصله سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰ دو برابر شود (Nikookar et al., ۲۰۱۵). همچنین نتایج پیشبینی جمعیت کشور توسط سازمان ملل با روند رشد متوسط نشان میدهد در سال ۲۰۴۵ حدود ۷۰ درصد از جمعیت کشور ایران در گروه های سنی ۱۵ تا ۶۴ ساله، ۱۴ درصد در گروه های سنی بالای ۶۵ سال و بقیه در گروه های سنی زیر ۱۵ سال قرار خواهند گرفت و میانگین سنی به حدود ۳۹ سال افزایش خواهد یافت (Mirzaie and Darabi, ۲۰۱۷).
ماهیت دوران سالمندی مقتضی وجود نیازهای ویژهای میباشد که با توجه به کاهش توانمندیهای فیزیکی بدن، خدمات بهداشتی درمانی، یکی از اساسی ترین نیازهای این گروه از جامعه به شمار می روند. لذا این مهم باعث شده که سالمندان به مشتریان اساسی خدمات درمانی و مراقبتی تبدیل شوند. از طرفی بیشتر نیازهای درمانی سالمندان، خدماتی هزینه بر هستند؛ بستری های طولانیمدت، خدمات بازتوانی دورهای، کاهش سطح هوشیاری و به دنبال آن عدم توان خود مراقبتی در بین سالمندان، عواملی هستند که ماهیتاً خدمات موردنیاز سالمندان را هزینه بر نموده اند (Hertzman and Hayes, ۱۹۸۵, Jenson, ۲۰۰۷, Lubitz et al., ۱۹۹۵).
این موضوع میتواند مشکلات زیادی را بهخصوص در زمینه تأمین مخارج بهداشتی و درمانی سالمندان به همراه داشته باشد این افزایش هزینهها با افزایش سالمندان در جامعه با بسیاری از تئوریهای سالخوردگی مطابقت دارد (Darabi and Torkashvand, ۲۰۱۲). مسئله هزینههای سلامت سالمندان در جامعه از موضوعات مهم اقتصاد بهداشت است و بررسی و انجام مطالعات اقتصادی در زمینه سلامت سالمندان؛ از اهمیت زیادی برخوردار است. با در نظر گرفتن این مسائل، تبیین ابعاد اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی جمعیت سالخورده در ایران و پیامدهای آن ضروری است از طرفی تقاضا برای خدمات سلامت به عوامل متعددی مانند ویژگیهای اقتصادی- اجتماعی افراد، وضعیت سن، سلامت، درآمد و تحصیلات افراد، وضعیت بیمه افراد وابسته هست (Muurinen, ۱۹۸۲, Grossman, ۱۹۷۲) لذا در این مطالعه در دو مدل تأثیر سالمندی و سایر متغیرها را بر کل هزینههای سلامت خانوار و کل هزینههای پرداختی خانوار برای هزینههای بیمارستان که شامل هزینه های جراحی، بستری و … می باشد را بررسی می کنیم.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)