بیماری های ناشی از کروم و منگنز و ترکیبات سمی آنها
بیماری های ناشی از کروم و منگنز و ترکیبات سمی آنها
بیماری های ناشی از کروم و منگنز و ترکیبات سمی آنها
فرمت:Pdf تعداد صفحات: 11
فهرست:
-
ویژگی ها و عوامل ایجاد کننده
-
منابع و کاربردها
-
مشاغلی که در تماس با کروم و منگنز هستند
-
مکانیسم عمل
-
تغییر شکل بیولوژیک و بیوترانسفرماسیون کروم و منگنز در بدن
-
سنجش تماس ( سنجش محیطی, سنجش بیولوژیک)
-
تاثیرات کلینیکی (تاثیرات حاد و مزمن, تاثیرات تاخیری)
-
روابط بین تماس و عوارض آن
-
پیش آگهی و تشخیص های افتراقی
-
حساسیت
-
معاینات بهداشتی ( معاینات قبل از استخدام, دوره ای, آزمایشات غربالی)
-
اقدامات نظارتی و درمانی
-
اقدامات کنترل و پیشگیری
ویژگیهای عوامل ایجادکننده
کروم فلزی است سفید رنگ و سفت با نقطه جوش ۱۸۹۰ درجه سانتیگراد . کروم (II) دو ظرفیتی نسبتا غیر پایدار بوده و به راحتی اکسید شده و به کروم پایدار (III) سه ظرفیتی تبدیل میشود.نمک های ۶ ظرفیتی کروم، ترکیبات اکسید کننده بسیار قوی بوده و به راحتی به شکل ۳ ظرفیتی احیا می گردند.
منابع و کاربردها
سنگ معدن کروم غالبا به شکل فروس کرومیت (FeCr2O3) یافت می شود. کروم و ترکیبات آن ، عمدتا در صنایع متالوژی و صنایع شیمیائی مورد استفاده قرار می گیرند ، مانند تولید و مصرف رنگهای صنعتی (رنگهای کروم دار)، دباغی چرم و صنایع آبکاری و تولید ورقه های کروم و تولید آلیاژهای کروم و استیل های زنگ نزن . مقادیر کمی از کروم در بیشتر انواع سیمان موجود است .
مشاغلی که خطر تماس با کروم در آنها وجوددارد
کارگران شاغل در صنایع تولید مونو و دی کرومات و آلیاژهای فرو کرومیوم ، جوشکاران استیل زنگ نزن ، کارگران تولید کننده ورقه های کروم و آبکاری با آن ،رنگ و جلای مبلمان ، رنگ کاران با اسپری های رنگ کروم صنعتی ، دباغان چرم و سایر کارگران چرم سازی سازندگان سیمان و کارگران ساختمان ، نقاشان و تکنسین های عکاسی در معرض بیشترین خطر هستند.
متجاوز از ۸۰ الی ۹۰ شغل متفاوت در رابطه با خطر تماس با کروم و ترکیبات آن شناسائی شده اند.
مکانیسم عمل
جذب : گرچه بنظر میرسد ریه ها مهم ترین کانال ورود در آلودگیهای شغلی است اما اطلاعات درباره چگونگی جذب کروم در ریه ها هنوز ناقص است . چگونگی رسوب و احتباس غبار کروم و بخارات آن در ریه ها مشابه سایر انواع غبار و آئروسلها (ذرات ریز معلق در هوا می باشد. ترکیبات کروم ۳ ظرفیتی عموما در مقیاس بسیار کمتری نسبت به ترکیبات ۶ ظرفیتی جذب بدن می شوند. بسته به میزان حلالیت ترکیبات ، 0.2 الی 3% از ترکیبات ۳ ظرفیتی و 1 الى ۱۰٪ از ترکیبات ۶ ظرفیتی که از طریق دهانی وارد بدن می شوند ، جذب می گردند .
ذرات رنگی کروم ، بخارات کروم ناشی از جوشکاری استیل زنگ نزن بخار اسید کرومیک به شکل آئروسل که عموما حاوی ذراتی با اندازه کمتر از ۱ میکرومت هستند. بالاترین میزان نفوذ آلوئولی را دارند. قدرت انحلال زیاد در آب ، به میزان قابل توجهی جذب (uptake) وسميت ترکیبات کروم را افزایش می دهد.
تغییر شکل بیولوژیک یا بیوترانسفورماسیون کروم در بدن
از ترکیبات کروم ۶ ظرفیتی در بدن به کروم ۳ ظرفیتی احیاء می شوند . سرعت احياء بستگی به مقدار عوامل احیا کننده در اعضا در معرض داشته و این سرعت نیز، میزان سمیت و مقدار دفع ترکیبات ۶ ظرفیتی را تحت تأثیر قرار میدهد.
دفع : دفع عمدتا از طریق ادرار و مدفوع انجام می شود.
سنجش تماس
سنجش محیطی
اندازه گیری غلظت کروم در هوا، یک روش کاملا امکانپذیر برای سنجش میزان تماس است. وقتی ترکیبات ۶ ظرفیتی روی فیلتر انباشته می شوند، امکان احیاء آنها به سطح ۳ ظرفیتی قبل از آزمایشگاه وجود دارد و باید مورد توجه قرار گیرد. غلظت ذرات کلی کروم و ذرات قابل استنشاق آن (ذرات بسیار ریز که تا عمق ریه نفوذ می کند) هر دو باید تعیین شوند. این مسئله بویژه برای آئروسل هایی با قدرت حلالیت کمتر در آب ، (نظیر کربنات کروم، کرومات سرب یا روی و بخارات جوشکاری و نیز برای ذرات بزرگتری که از دستگاه تنفسی بدون جذب ، تصفیه میشوند مهم است . قدرت حلالیت برخی از این ترکیبات (نظیر استات کروم، تری اکسید کروم (اکسید کرومیک) و کرومات پتاسیم و سدیم یا دی کرومات) به حدی بالاست که تمام ذرات آنها با هر اندازه ، دارای قدرت سمی هستند چرا که حتی، اگر ذرات بزرگ در راههای هوایی بالاتر رسوب کنند، ممکن است حل شده و جذب گردند.
سنجش بیولوژیک
تلاشهای انجام شده برای نشان دادن ارتباط بین غلظت کروم در ادرار و غلظت آن در هوای محیط کار معیار قابل قبولی برای تعیین میزان تماس با کروم ارائه نداده است. تعیین غلظت کروم در پلاسما یا خون کامل ۲۴ ساعت پس از خوردن اتفاقی کروم و پس از استنشاق کوتاه مدت غلظت زیاد کروم ممکن است در تعیین میزان تماس کمک کننده باشد.
تعیین غلظت کروم در اریتروسیتها حتى ۷ الی ۸ هفته پس از یک تماس کوتاه مدت با غلظت زیاد کروم می تواند معیار خوبی برای تعیین میزان تماس باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
حتما بخوانید:
⇐ بیماری های ناشی از فسفر و ترکیبات سمی آن
⇐ بیماریهای ناشی از بریلیوم و کادمیوم و ترکیبات سمی آن
⇐ بیماریهای ناشی از مواجهه با آرسنیک
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)