بیماری های ناشی از عوامل فیزیکی محیط کار (PPT)
بیماری های ناشی از عوامل فیزیکی محیط کار (PPT)
بیماری های ناشی از عوامل فیزیکی محیط کار (PPT)
علاوه بر توضیحاتی که در زیر بیان شده است در پایان پاورپوینت بیماریهای ناشی از عوامل فیزیکی را می توانید به صورت مستقیم دانلود کنید.
موضوعات پاورپوینت:
-
بررسی عوامل فیزیکی محیط کار مثل دما, گرما, سرما
-
موضوعات مهم در ژلور
-
عوارض ناشی از عوامل فیزیکی
-
تغییرات فشار و ایجاد بیماری
-
بررسی اشعه UV و روشنایی
-
سروصدا و بیماری های ناشی از ان
-
بیماریهای ناشی از ارتعاش
-
بیماری های ناشی مواد رادیواکتیو و پرتوهای یونساز
-
تاثیر عوامل فیزیکی محیط کار بر بدن
سر و صدا شایع ترین عامل فیزیکی زیان آور در محیط کار است . سرو صدا با شدت های مختلف تقریبا در تمام صنایع وجود دارد و در مناطق مختلف جهان تقریبا هیچ نژادی را نمی توان یافت که نسبت به آثار سوء آن به خصوص کاهش شنوایی مقاوم باشد.نسبت افراد مبتلا به کاهش شنوایی با افزایش سن بالا می رود که این نسبت در افراد شاغل در صنایع پر سر و صدا بیشتر است و بر اساس سازمان Niosh کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا را به عنوان یکی از ده بیماری عمده ی مربوط به کار معرفی کرده است.
قبل از این که بیماری های ناشی از کار را توضیح دهیم اصطلاحات زیر را تعریف می کنیم :
به کاهش شنوایی ناشی ازر سر و صدا که در فرکانس حدود 4000 هرتز ظاهر می شود و به تدریج فرکانس های بالاتر و پایین تر از این رنج را فرا می گیرد. در این مورد تئوری های مختلفی وجود دارد که اساس آن ها تغییرات مکانیکی – متابولیک و شیمیایی است و علت احتمالی آن مجاورت غشا پایه و سلول های درک کننده ی فرکانس حدود 4000 هرتز با دریچه ی گرد و پیچی می دانند که ممکن است سر و صدا هنگام ورود به گوش داخلی ابتدا بر این ناحیه اثر بگذارد.
کاهش دائم شنوایی : بعضی از صداهای ناگهانی و بسیار شدید ( 140 دسی بل به بالا و فرکانس 4000 هرتز ) مانند صدای انفجار ممکن است باعث PTS شود که کاهش شنوایی با این اصوات را ترومای آکوستیک می نامند.
بیماریهای ناشی از سر و صدا به سه دسته تقسیم می شوند :
- آثار حاد که از طریق انفجارات یا سر و صداهای ضربه ای منجر به نقایص شنوایی می شود.
- آثار مزمن که از طریق تماس مداوم با مقادیر غیر ایمن صدا به وجود می آید .
- آثار غیر شنوایی.
الف: آثار حاد (ترومای حاد صوت) ( AAT ) :
تماس ناگهانی با سر و صدا بسیار زیاد مانند صدای انفجار – شلیک تفنگ و خمپاره و . . . ممکن است باعث آسیب دائمی گوش داخلی و میانی شود . شایع ترین علائم ناشی از آسیب حاد صوت کاهش شنوایی ( 95% ) و وزوز گوش ( 70% ) می باشد . بیشتر این افراد درتماس با اصوات صوتی با شدت 140 تا 160 دسی بل هسند .
عوارض: 10 تا 20 درصد پارگی پرده ی صماخ .
ب) اثرات مزمن سر و صدا:
این اثرات در سر و صدای بیشتر از 85 دسی بل رخ می دهد که در اثر تداوم با صدا در این تراز فشار صوت رخ می دهد که باعث عوارضی مثل سرگیجه و وزوز گوش می شود .
ج) اثرات غیر شوایی صدا :
- افزایش تعداد ضربان قلب
- افزایش فشار خون
- افزایش تنفس
- افزایش میزان مصرف گلوکز و افزایش چربی خون
- تحریک اعصاب سمپاتیک و افزایش ترشح هورمون از قسمت قشری غده ی فوق کلیه
- افزایش حرکات روده و گوارش بیشتر و پپتیک اولسر.
- تحریک اعصاب – ناراحتی و آشفتگی و کاهش کارایی و بهره وری فرد ( کارگر )
- تداخل در مکالمات و نشنیدن اصوات هشدار دهنده .
نکته : اصلی ترین اثر غیر شنوایی صوت افزایش فشار خون است.
ارتعاش ( vibration ):
ارتعاش یک حرکت متناوب و نوسان حول نقطه تعادل است. وقتی که انرژی مکانیکی حاصل از یک منبع نوسان کننده به سیستم دیگری منتقل می شود ارتعاش ایجاد می شود و ارتعاش ناشی از کار عمدتا از دو راه وارد بدن می شود:
ارتعاش تمام بدن ( WBV )
- عوارض ناشی از ارتعاش سگمنتال ( دست و بازو ) (Whole Body Vibration ): این عوارض در فرکانس های کمتر از 20 هرتز ایجاد می شود . ولی در فرکانس های بالاتر از 1000 هرتز نیز این عوارض و اثرات گزارش شده است.
- پاسخ های فیزیولوژیک در سیستم قلب و عروق و ریوی : افزایش ضربان قلب – افزایش تعداد تنفس – افزایش میزان برداشت اکسیزن توسط بافتها – کاهش جریان خون به مغز و در نتیجه عدم تمرکز.
- در رانندگان وسای نقلیه ی سنگین و تراکتورها و اتوبوس ها باعث افزایش اختلالات مهره ای ، بیرون زدگی دیسک دژنراسیون نخاع ، کلسیفیکاسیون دیسک بین مهره ای ، اختلالات استخوان ها مثل استئوکندروز
- بیماری حرکت یا دریا ( بیماری دریاگرفتگی ) که در فرکانس های زیر یک هرتز رخ می دهد که در موارد شدید باعث استفراغ – سردرد – سرگیجه و در موارد خفیف سردرد و ناراحتی عمومی را به وجود می آورد.
- اثرات زیان آور تولید مثل : سقط خود به خود ، اختلالات مادرزادی ، تغییرات قاعدگی
- مشکلات گوارشی – کاهش بینایی – اختلالات بیرنت – دردهای عضلانی و اسکلتی .
- اثرات عصبی و نخاعی و در برخی مطالعات پروستاتیت نیز در اثر مواجه ی طولانی مدت ممکن است به وجود آید .
عوارض ناشی از ارتعاش دست و بازو (hand arm vibration)
این عوارض که در اثر کار با ابزارهای برقی مانند اره ی زنجیری – مته ی بادی – ابزارهای سنگ زنی و چکش پنوماتیک به وجود می آید که آسیب های ناشی از ارتعاش در فرکانس 5 تا 1500 هرتز باعث آسیب در این ناحیه می شود .
عوارض :
- بیماری سفید انگشت یا پدیده ی رینود : که یکی از شایع ترین آسیب های شغلی به علت ارتعاش دست و بازو است که درفرکانس 125 تا 300 هرتز رخ می دهد که به سندرم ارتعاش دست – بازو معروف است که در اثر اسپاسم شریان های انگشتی ( آسیب عصب محیطی و بافت عروق ) نسج زیر جلدی ، استخوان ها ، مفاصل دست ها و انگشتان ایجاد می شود . این پدیده با تشدید سرمازدگی پیشرفت می کند.
- سندرم تونل کارپ : در کارگرانی که با ابزار مرتعش کار می کنند و به علت حرکات تکراری مفاصل بروز می کند که در این عارضه عصب های مدین ساعد دست تحت تاثیر قرار می گیرند و باعث اختلال در چنگ زدن و درد مچ و آرنج می شوند
- فلج تنه ی عصب کوبیتال : که در حرفه ی رانندگی به علت ارتعاش بیش از حد خودروها در معرض ابتلا به فلج تنه ی عصب کوبیتال قرار دارند . در این بیماری ماهیچه ها تدریجا لاغر شده و عصب کوبیتال دست صدمه می بیند که از علائم آن درد – تورم و قرمزی دست می باشد.
- بیماری کین بوک : در این بیماری باز کردن و بستن مچ دست دردناک شده تورم خفیفی در آن به وجود می آید . در صورت فشار دادن روی استخوان نیمه هلالی درد نسبتا شدیدی حس می شود .
- استئوآرتریت مفصل های دست و بازو : که باعث محدودیت حرکت مفاصل دست و بازو می شود .
- آکروسیانوز انگشتان : در اثر مواجهه ی طولانی مدت با ارتعاش به وجود آمده که سبب تولید زخم های نکروزه در نوک انگشتان می شود .
گرما (heat) :
عوارض ناشی از گرما : این عوارض به دو گروه تقسیم بندی می شوند :
- عوارض خفیف : که بیشتر ناحیه ی پوست را تحت تاثیر قرار می دهند و به اختلالات پوستی ناشی از گرما معروفند . مثل : الف – میلاریا ( راش گرمایی یا عرق سوز ) ب – اریتم آب گینه – کهیر گرمایی ( کهیر کلینرژیک ) ت- اینترتریگو
- عوارض شدید : کرامپ های گرمایی – گرمازدگی – سنگ کوب گرمایی – ضعف گرمایی
عوارض خفیف ناشی از گرما
میلاریا (heat rash) : یک التهاب حاد پوست است که به علت تجمع و پس زدن عرق ایجاد می شود گرما در این حالت باعث تورم کراتین داخل مجرای عرق شده و موجب انسداد منفذ عرق می گردد . این عارضه در تابستان در مناطق حاره و اغلب به دنبال تعریق مداوم ایجاد می شود. که باعث تراوش عرق به بافت های طراف شده و تولید التهاب و عفونت می گردد.
عرق سوز سه شکل دارد که به ترتیب افزایش عبارتند از :
- عرق سوز کریستالینا
- عرق سوز روبرا (قرمز)
- عرق سوز پروفوندا یا عمقی
درمان : استفاده از کورتیکو استروئیدهای موضعی، در بعضی موارد برای بر طرف کردن التهاب موثر است ولی بهسازی محیط، بهداشت فردی، البسه ی مناسب و تمیز موثرترین راه پیشگیری و درمان است .
اریتم آبگینه (Abiyne Erythemy) : این بیماری به دلیل مواجهه طولانی با حرارت در سطحی که منجر به سوختگی نشود ایجاد می گردد ماه ها پس از چنین تماسی ندول های هیپرکراتوتیک روی پوست به وجود می آید.
مشاغل در معرض : آهنگرها، شیشه گره، نانوایان
اینترتریگو : عبارت است از ضایعه ی قرمز و مرطوب در نواحی که دو چین روی هم می افتند علت آن افزایش عرق به ویژه در افراد چاق می باشد. کشاله ی ران، زیر بغل و نواحی چین دار دیگر نواحی مستعد هستند.
کهیر گرمایی (کهیر کلینرژیک) دو شکل دارد :
- شکل موضعی (نادر است)
- شکل شایع که به کهیر کلینرزیک معروف است یا در نوع موضعی ضایعات مربوط به نواحی که در معرض گرما هستند .
کهیر کلینرژیک شامل بثورات گسترده و عمومی با شکل مشخص می باشد و مشخصه ی آن وجود کهیر به همراه اریتم حاشیه ای ( هیو ) است.
عوارض شدید :
الف : کرامپ گرمایی ( HEAT CRAMP ) : ناشی از کمبود سدیم می باشد و خوش خیم ترین سندرم گرمایی است که به علت تعریق زیاد آب از بدن در فعالیت های شدید در گرما اتفاق می افتد این عارضه متناوب و کوتاه بوده که مدت یک تا سه دقیقه طول می کشد در این عارضه درجه حرارت بدن طبیعی بوده ولی گرما ناشی از فعالیت شدید باعث می شود که ماهیچه های دست و بازو و کم کم ماهیچه های شکم را گرفتار کرده و باعث عارضه ای به نام اسپاسم کارپودال می شود.
نکته : کرامپ های گرمایی ممکن است در هوای سرد در فردی که تجربه نداشته و لباس های زیاد هم پوشیده در اثر فعالیت شدید ایجاد گردد.
ب : ضعف گرمایی (HEAT Exhaustion) : شایع ترین سنردم گرمایی بوده و در افرادی که تماس طولانی مدت با گرما دارند اتفاق می افتد که از عوارض آن می توان به : ازدست دادن آب و الکترولیت، دهیدراتاسیون، تشنگی، ضعف، تهوع، استفراغ، خستگی، سردرد و سرگیچه، افزایش دمای مرکزی بیش از 38 درجه سانتی گراد افزایش ضربان قلب. الیگوری از یافته ای آزمایشگاهی ناشی از آن می باشد.
ج: سنکوپ گرمایی (heat syncope): از بین رفتن ناگهانی هوشیاری به علت انبساط عروق پوستی است که به دنبال آن کاهش فشا خون مغز و سیستمیک رخ می دهد .
علائم : پوست سرد و مرطوب – نبض ضعیف – فشار خون سیستولیک کمتر از 100 میلی متر جیوه
د : گرما زدگی (heat stroke) : افزایش درجه حرارت مرکزی بدن به بیش از 41 درجه ی سانتی گراد گفته می شود که به دنبال فعالیت شدید بدن در محیط گرم رخ می دهد که ناشی از ناتوانی هیپوتالاموس در تعادل دمای بدن می باشد.
از علائم آن می توان اشاره کرد به :
1- رابدومیولیز 7- نارسایی حاد کلیوی
2- نارسایی قلبی 8- سندرم نارسایی تنفس بزرگسالان
3- آریتمی 9- خونریزی گوارشی
4- گشاد شدن عروق 10- نارسایی حاد کبدی
5- کاهش فشار خون 11- افزایش پتاسیم سرم
6- ادم مغزی 12- کاهش کلسیم، افزایش یا کاهش فسفر، افزایش کراتینین، افزایش غلظت خون، لوکوسیتوز، اختلالات انعقادی، کاهش قند خون، اسیدوز لاکتیک
نکته مهم: مصرف ویتامین C باعث تطابق انسان با گرما می شود.
عوارض و بیماری ناشی از سرما:
الف) موضعی :
- اثر مستقیم سرما : عوارض با یخ زدگی, عوارض بدون یخ زدگی
- اثر غیر مستقیم سرما
ب) عمومی :
- اثر مستقیم سرما
- اثر غیر مستقیم سرما
الف- عوارض موضعی همراه با یخ زدگی : 1- Forstnip 2- Forstbite
ب- عوارض موضعی بدون یخ زدگی : پای سنگربان (Ternch foot)
ج- عوارض موضعی اثر غیر مستقیم سرما :
- کهیر
- اریتم (pernio) ناشی از سرما
- کرایو گلوبولین
- همولیز ناشی از هیدرولیزین های سرد
- پدیده ی رینود
الف: Forstnip : خفیف ترین عارضه ی ناشی از سرما بوده که به شکل یخ زدگی خفیف نسوج (بافت های) سطحی بوده و به صورت فقدان احساس محیطی می باشد . پوست انگشتان دست یا پا رنگ پریده بوده و در لمس قوام چرمی دارد
ب: Forstbite (یخ زدگی) : نشان دهنده ی ضایعات شدید ناشی از یخ زدگی می باشد که عواملی مانند فقدان تحرک بدن، ناکافی بودن پوشش و البسه و کلسیم، اختلالات عروقی و مرطوب بودن اندام ها فرد را مستعد ابتلا به این عارضه می سازد. این عارضه دارای 4 مرحله می باشد.
علايم:
- پوست خشك و غير قابل ارتجاع وشكننده
- پوست قرمز مايل به آبي
- وجود ترك روي سطح پوست
- ترومبوز
- شانت شريان وريدي و ديلاتاسيون همراه نشت پلاسما 6. انعقاد استازي و شانت.
پاي سنگربان:
تماس اندام ها به خصوص پاها با درجه حرارت بالاتر از نقطه يخ زدگي سبب بروز ضايعات مي گردد و دماي محيط هنگام پيدايش اين عارضه معمولا صفر تا ده درجه سانتي گراد است.
علايم:
- نبض هاي قوي و جهنده
- پر شدن كاپيلر ها
- تورم شديد
- بيحسي، گرفتگي و درد شديد
- تغييرات عروق و پوست
اريتم ناشي از سرما:
گاه قسمتي از پوست بدن در تماس با سرما اريتماتو و دردناك مي شود. در محل تماس تعريق ايجاد شده و عضلات دچار اسپاسم مي شوند. اين ضايعه بيشتر در خانمها به چشم مي خورد.
علايم: سيانوز، پلاك، ندول.
كرايوگلوبولين ها : علايم بيماري شامل: پورپورا، درد مفاصل، ضعف، آدنوپاتي، نارسائي كليه، تنگي نفس، سيانوز، خونريزي ( بيني ،چشم، دستگاه گوارش،مغز) درد هاي شكمي،تب و افزايش سديم.
آگلوتينين ها (هموليزين هاي سرد): آنتي بادي هاي هموليتيک اترايمون ناشي ازآنتي بادي هاي سرد (IgM) هستند كه در هواي سرد باعث هموليز گلبولهاي قرمز مي شود. فعاليت اين آنتي بادي ها در 37-14 درجه سانتي گراد مي باشد. علايم: اكروسيانوز
هموگلوبين اوري: كه در اين بيماري انتي بادي ها از نوع (IgG) و در معرض سرما قرار گرفته اند كه اين بيماري به آنتي ژن هاي سطحي روي گلبول قرمز حمله مي كند و باعث تخريب آنها مي شود.
عوارض: صدا كردن گوش ها، كرامپ عضلات،افزايش ضربان قلب، سيفليس، عفونت هاي ويروسي، لرزش و كاهش دماي بدن ، ادرار قرمز رنگ.
پديده رينود: عبارتست از كم خوني ناگهاني و دوطرفه انگشتان دست يا پا ناشي از اسپاسم عروقي كه به وسيله سرما تشديد مي شود.
عوارض عمومي:
هیپوترمي: زماني رخ مي دهد كه دماي مركز بدن به كمتر از 35 درجه سانتي گراد برسد.
علايم: انقباض عروقي، رنگ پريدگي، ضعف عضلاني شديد، ضربان قلب ، تعداد تنفس، و عمق تنفس كاهش مي يابد، رخوت، خواب آلودگي، تهوع، گيجی، تنگي مردمک ها، افزايش ويسكوزيته خون، كاهش گلبول هاي سفيد، افزايش اسيدوز لاكتيک، فيبريلاسيون بطنی يا دهليزی.
عوارض ناشی از الكتريسيته:
عوارض عمقي:
- نكروز انعقادي
- پاره شدن سلول هاي عضله و عصب
تظاهرات باليني: زخم هاي سطحي، ايست قلبي، سوختگی، نارسايي حاد كليوی، سيستم عصبي، شكستگي، آسبي اندام داخلي حوادث ناشي از جريان برق قريب 4 درصد حوادث منجر به فوت صنايع است. تكنسين هاي برق، اپراتور مشاغل در مراكز برق با فشار قوي و تعمير كاران وسايل برقي از جمله افرادي هستند كه در معرض شوك الكتريكي هستند. ايست قلبي و اغما به دنبال برق گرفتگي با جريان متناوب با فركانس 60-50 هرتز روي مي دهد.
نكته: در فركانس هاي بيش از 60 هرتز صدمه بافتي و احتمال ايست قلبي كاهش مي يابد.
زخم هاي سطحي: اين زخم ها گرد يا اغلب بيضي بوده با حدود كاملا مشخص و عمدتا به رنگ زرد مايل به قهوه اي مي باشند.
ايست قلبي- تنفسي: در كساني كه با ولتا ژبالا با جريان الكتريسيته به خصوص رعد و برق كار مي كنند انواع آريتمي ، اختلال هدايت و نكروز بافت در نوار قلبي مصدومين مشاهده مي شود. شدت جریان 80-60 میلی آمپر در صورت عبور از قفسه سينه منجر به فيبريلاسيون بطني مي شود.
سوختگي: قوس هاي الكتريكي با ولتاژ بسيار بالا حرارت زيادي در حدود 3000 درجه سانتي گراد توليد كرده كه منجر به سوختگي مي شود.
در اين مورد تزريق مايعات فراوان به پوست باعث ادم مي شود كه ادم به نوبه خود منجر به سندرم كمپارتمان مي شود.
نارسايي حاد كليوي: به صورت كاهش يا قطع ادرار تظاهر مي نمايد. كه يكي از خطرات بالقوه برق گرفتگي است. كا آن هم به دليل آسيب لوله هاي توبول كليه بوده كه باعث مي شود كه توبول هل تخريب شده و به نوبه خود باعث آزاد كردن ميوگلوبين خون به ادرار شوند.
سيستم عصبي: جريان الكتريكي هم دستگاه عصبي مركزي و هم محيطي را آزرده مي سازد. مثل فلج بالا رونده و فلج يكطرفه.
آسيب اندام داخلي: اختلال در سنتز مواد درون ، كبد، پانكراسريا، روده ها كه به علت مقاومت كم اين اعضا مي باشد.
عوارض ديررس برق گرفتگي: مثل ناراحتي هاي رواني كه كه به دنبال استرس هاي شديد عارض مي شود. يا افزايش سنگ كيسه صفرا و آب مرواريد در حدود 6 درصد از مصدومين برق گرفتگي را شامل مي شود.
فشار Pressure
عوارض ناشي از فشار به دو دسته تقسيم مي شوند:
1. كاهش فشار
2. افزايش فشار
عوارض كاهش فشار:
- عوارض گوش: (مثل اوتيت بارومتريك) كه در خلبان ها و مسافران رخ مي دهد. علايم آن: درد گوش، كاهش شنوايي، وزوز گوش، سر گيجه ، عدم تعادل، تهوع، استفراغ .
- عوارض سينوس: كه به علت احتباس گاز از كاهش فشار محيط در حفرات سينوس ها به وجودمي آيد. وشايع ترين سينوس درگير فرونتال است.
- عوارض دندان: وجود گاز در مجاري خالي دندان هاي پر شده مي باشد كه باعث بيدار شدن عفونت خفته شده و باعث درد شديد دندان هاي پر شده مي شود.
- عوارض ريوي: زماني كه كاهش فشار به سرعت و ناگهان ايجاد مي شود باعث پارگي ريه ها مي شود.
- عوارض گوارشي:از علايم عمده آن مي توان به پري معده كه ناشي از انبساط گاز در ان مي باشد اشاره كرد كه اگر قادر به رفع اين هوا نباشد باعث سندرمي به نام سنكوپ وازوگال مي شود كه باعث از دست دادن هشياري مي شود.
- آئرو امبوليسم:كه به نوبه خود باعث درد در مفاصل و ناحيه پشت جناغ سينه مي شود و از علايم ديگر آن مي توان به خارش و مورمور شدن پوست اشاره كرد.
- بيماري حاد كوهستان: علايم: تهوع، از دست دادن تمركز، گيجي، بي خوابي، تنگي نفس، سيانوز، سرفه توام باخلط سفيدكف آلود با رگه هاي خوني، درد سينه ، تاكي كاردي، تب خفيف.
- بيماري مزمن كوهستان: علايم آن: تنگي نفس، اختلالات قلب و عروق هيپوكسي ، تپش قلب.
- بيماري كاهش فشار: كه در اثر ورود گاز نيتروژن به حبابچه هاي ريوي رخ مي دهد.
بیماری افزایش فشار :
تخدیر ازت یا مستی اعماق که در انحلال بیش از حد گاز ازت در سلول ها اتفاق می افتند .
پرتوها ( Radition)
انواع پرتوها
1- پرتوهای غیر یونیزان : مرئی – نامرئی – فروسرخ – فرابنفش- مایکرویو و رادیویی
2- پرتوهای یونیزان :
- ذره ای ( آلفا – بتا – نوترون … )
- غیر ذره ای ( ایکس – گاما … )
پرتوهای فروسرخ :
IR A : 1400 – 750 نانومتر
IR B : 3000 – 1400 نانومتر
IR C : 3000 نانومتر تا 3 میلی متر
عوارض ناشی از پرتوهای فروسرخ :
- آسیب های حرارت قرنیه، عدسی، عنبیه، در اثر مواجهه طولانی مدت با طول موج های کمتر از 2000 نانومتر است.
- کاتاراکت شیشه گرها : که در اثر مواجهه طولانی مدت چشم با آثار ناشی از این تشعشعات می باشد.
- سوختگی حاد پوستی هراه با افزایش پیگان ها و مواد رنگی پوست.
پرتوهای فرابنفش :
UV A : 400 – 320 نانومتر
UV B : 320 – 280 نانومتر
UV C : 280 – 100 نانومتر
عوارض ناشی از پرتوهای فرابنفش :
- طول موج های 290 – 200 نانومتر عمدتا در لایه شاخی پوست یا قرنیه چشم جذب می شوند. و پوست را برونزه می کنند.
- طول موج های بلندتر می تواند بر درم، عدسی و عنبیه اثر کند.
- انعقاد پروتئین، نوکروز بافتی، تسریع پیری پوست، افزایش پگیمانتسیون، چین وچروک پوست و تلانژکتازی که در اثر مواجهه طولانی مدت با طول موج های بلند این پرتو به وجود می آید.
نور مرئی :
طول موج آن بین 400 تا 750 نانومتر است که مهمترین عارضه ی ناشی از آن طیف رنگ طول موج آب می باشد که باعث آسیب به چشم می شود (با طول موج 482 نانومتر) .
آسیب های ناشی از امواج رادیویی و ماکرویو :
که آسیب ناشی از آن ها بیشتر حرارت بوده و در موارد شدید باعث تجزیه ی پروتئین ها – نکروز بافتی و واکنش های التهابی و تشکیل اسکار در عضو مربوطه می شود.
پرتو لیزر :باعث آسیب سوختگی شدید چشم به خصوص لکه ی زرد شده و باعث کوری می گرددد .
پرتوهای یونیزان
اثرات پرتوهای یونیزان :
- عوارض زودرس : مثل آتاکسی، لتارژی، لرزش، تشنج، ترومبوسیت، تغییر ماهیت مخاط گوارشی، کلاپس عروق، آریتمی، لکوپنی، پریکاردیت، میوکاردیت، عدم تولید اسپرم، قطع قاعدگی
- عوارض دیررس: کاتاراکت (آب مروارید)، سرطان، جهش، تومور، لوسمی .
این مطلب بروزرسانی شد و پاورپوینت بیماری های ناشی از عوامل فیزیکی محیط کار در 91 اسلاید پیوست شد.
در بروزرسانی دوم 13 پاورپوینت صدا و ارتعاش در محیط کار با مجموع 488 اسلاید پیوست شد.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ جزوه کامل عوامل فیزیکی محیط کار
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)