بیماری های ناشی از عوامل زیستی محیط کار
بیماری های ناشی از عوامل زیستی محیط کار
بیماری های ناشی از عوامل زیستی محیط کار
فرمت: pdf تعداد صفحات: 10
پیشگفتار
- مقدمه
- عوامل زیستی زیان آور محیط کار
- بیماری های ناشی از ویروس ها
- بیماری های ناشی از قارچ ها
- بیماری های ناشی از انگل ها
- بیماری های ناشی از ریکتزیاها
- بیماری های ناشی از باکتری ها
- کنترل و پیشگیری
- منابع
پیشگفتار:
تامین سلامت حفظ و و صیانت از نیروی کار وظیفه ای بسیار سنگین و مسئولیتی بس خطیر است مدیریت ESE با اهتمام هر چه بیشتر در راستای آن گام بر می دارد.
یک دسته از عوامل زیان آور محیط کار که از دیر باز مورد توجه ویژه کارفرمایان بوده عوامل زیان آور زیستی است که به طور جدی می توانند سلامت کارکنان را تحت تأثیر قرار داده و بازده ی و بهره وری را در محیط های کاری کاهش دهند این عوامل نه تنها به کارفرمایان و سازمان های مربوطه خسارت وارد کرده بلکه بر پیکره ی جامعه نیز صدمات غیر قابل جبرانی وارد می کند. از این رو، آشنایی با این دسته از عوامل زیان آور و دانستن آسیب های بعدی پس وقوع بیماری می تواند توجه و مشارکت بیشتر کارکنان در پیشگیری و درمان آنها در محیط های کاری را جلب کند.
مقدمه
پاره ای از عوامل زیستی مانند انگل ها باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها ریکتزی ها از عواملی هستند که به اشکال مختلف سلامت کارکنان واحدهای صنعتی، به ویژه واحدهای مربوط به مواد غذایی را به مخاطره می اندازند. ممکن بر اثر رعایت نکردن مسایل بهداشتی و شرایط نامطلوب محیط کار کارکنان به انواع بیماریهایی که در اثر مواجهه با عوامل زیستی زیان آور محیط کار ایجاد می شوند مبتلا شوند.
عوامل زیستی زیان آور محیط کار
در برخی از مشاغل به سبب شرایط، کار نوع فعالیت و همچنین تولید یا مصرف مواد، گوناگون کارکنان در معرض عوامل زیست شناختی زیان آور و در نتیجه ابتلا به بیماری های عفونی قرار دارند این بیماریها با توجه به عامل به وجود آورنده به پنج دسته تقسیم می شوند:
- بیماری های ناشی از ویروس ها مانند هپاتیت ویروسی B و هاری
- بیماری های ناشی از باکتریها مانند سیاه، زخم، بروسلوز، لپتوسپیروز، کزاز، سل گاوی و تولارمی
- بیماری های ناشی از ریکتزیاها مانند تب کیو
- بیماری های ناشی از قارچ ها مانند کروموبلاستومیکوز، هیستوپلاسموز و آسپرژیلوز
- بیماری های ناشی از انگل ها مانند کرم قلابدار و شیستوزو میاز
باکتری ها: این عوامل عفونی موجودات میکروسکوپی و تک سلولی هستند که با تقسیم شدن تکثیر می شوند. متوسط طول آنها ۲ تا ۵ میکرون است. به باکتری هایی که نیازمند O2 هستند هوازی و به آنهایی که در غیاب O2 به حیات خود ادامه می دهند بی هوازی گفته می شود باکتری ها با جوشاندن از بین میروند.
قارچ ها:
این گروه شامل مخمر و کپک هاست قارچها عمدتاً روی سطح خشک، گیاهان اجساد حیوانات و حتی مایعات صنعتی که به منظور خنک کردن استفاده می شوند وجود دارند و در محیط های کشاورزی مزارع صنایع کاغذ و انبارهای میوه به وفور یافت می شوند بیش از ۴۰ گونه قارچ بیماری زا برای انسان وجود دارد که متداول ترین آن آسپرژیلوس است این قارچ در محصولات کشاورزی و آبهای راکد دیده شده و موجب عوارض ریوی می شود.
مخمرها نیز در ظرفشویی ها آشپزخانه ها شیرینی پزی ها و سایر صنایع غذایی یافت می شوند بیماری های ناشی از قارچ ها و مخمرها می تواند درماتیت ها التهابات ریوی و کاهش پلاکت خون باشد برخی از مواد غذایی مانند بادام زمینی و پسته و غذاهای حیوانی تحت شرایط خاصی از نظر، دما، زمان، رطوبت مواد غذایی و PH آفلاتوکسین تولید میکنند که به شدت سمی و سرطان زاست.
ویروس ها
ویروس ها از زمره ی کوچکترین عوامل عفونی ،هستند، به طوری که قادرند در داخل سلول های باکتری رشد و تکثیر یابند عفونت های ویروس در دامداری ها کشتارگاه ها و مراکز پزشکی روی می دهد این عفونت ها در اثر تزریقات یا فراورده های حیوانی، آلوده به انسان منتقل می شود.
میکروارگانیسم های زنده مانند باکتری ها، قارچ ها مخمرها، کپک ها هستند که دارای اندازه های کمتر از ۱۰ میکرون بوده و به واسطه عطسه، سرفه و غیره در محیط پخش شده و تا مدت ها در هوا معلق می مانند.
بیماریهای شغلی ناشی از ویروس ها
هپاتیت ویروسی B: از جمله بیماری های عفونی است که با علایم عمومی و گوارشی و آسیب های کبدی شناخته می شود عامل مولد هپاتیت ویروسی در خون و مدفوع بیماران دیده می شود که تقریباً ۲-۳ هفته قبل از بروز علائم ویروس در خون و مدفوع وجود دارد. شکل کلینیکی بیماری بسیار متنوع است و از اشکال بدون علائم عفونی و یرقان تا اشکال برق آسای مرض که در چند روز باعث مرگ می شود متفاوت است.
علایم بیماری شامل، ضعف درد ماهیچه ای سر، درد تهوع، استفراغ، درد شکم بی اشتهایی و به تدریج علایم یرقان از قبیل زردی و خارش در پوست است. ادرار بیمار تیره و مدفوع کم رنگ می شود کبد بیمار نیز دردناک و بزرگ است.
انتقال معمولاً از راه پوست و در اثر تماس با خون و وسایل یا لباس آلوده صورت می گیرد خراش های کوچک و زخم های پوستی در این انتقال موثرند. همچنین درصورت آلودگی دست ها انتقال از راه دهان نیز وجود دارد. این بیماری درمان اختصاصی ندارد در بیشتر موارد، بیماری سیر نسبتاً خفیفی را طی می کند با این حال مواردی از مرگ نیز وجود داشته است.
اقدام های پیشگیری عبارت اند از: رعایت کامل نکات بهداشتی هنگام کار با مواد یا وسایل آلوده، استفاده از، دستکش آزمایش تمام کارکنان درمانی و بیماران از نظر وجود پادگن هپاتیت B. کارکنان دارای پادگن را بهتر است در محل های دیگر به کار گماشت و بیمارانی را که پادگن در آنها موجود، است باید جدا از واحد اصلی بستری کرد. خون های اهدایی نیز باید از نظر پادگن هپاتیت B آزمایش شوند و در صورت مثبت بودن نتیجه استفاده نشوند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بیماری های ناشی از عوامل بیولوژیکی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)