بیماری های شایع در مناطق بحران
بیماری های شایع در مناطق بحران
بیماری های شایع در مناطق بحران
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 47
مهمترین بیماری هایی که در مناطق بحران شایع است و در این بخش به آن می پردازیم به شرح زیر می باشد:
- تیفوئید (حصبه)
- وبا-وباي التور
- گال (جرب)
- اسهال
- قارچ هاي پوستی
- هپاتیت
اپیدمی epidemy
هم هگیری یا اپیدمی بروز بیش از حد یک بیماری یا عارضه در جمعیتی معین را گویند.
اپیدمی به هر بیماری قابل انتقال یا غیر قابل انتقال و یا هر چیزی که سلامتی انسان را به خطر بیندازد، چنانچه موارد ابتلای آن بیش از حد انتظار باشد، گفته می شود به عنوان مثال چون بیماری آبله به طور کلّی در دنیا ریشه کن شده اگر یک مورد بیمار مبتلا به آبله مشاهده گردد می گویند که اپیدمی آبله رخ داده است.
در مناطقي كه دچار آسيب شده است مثل زلزله , سيلاب و … , بيماري هايي شيوع پيدا مي كند كه عوامل مختلفي در شيوع اين بيماري ها دخيل است . اهميت فراگيري راههاي مقابله با اين بيماري ها ما را بر آن داشت تا بعضي از بيماري هاي شايع در مناطق آسيب را به شما معرفي و راههاي مقابله با آن ها را براي شما بيان كنيم .
البته هيچگاه نبايد فراموش كرد كه پيشگيري بهتر از درمان است و هميشه بايد در مناطق آسيب تدابيري انديشيد تا از بروز چنين فواجعي جلوگيري شود .
تيفوئيد (حصبه)
يك بيماري حاد باكتريال مي باشد كه عامل آن باكتري به نام سالمونلاتيفي (Salmonella typhi) مي باشد. ميكروب در اثر خوردن آب آلوده به مدفوع يا ادرار انسان عفوني وارد بدن مي شود و چون اين ميكروب و همين وسيله نيز از بدن بيمار خارج مي شود مي تواند توسط دست ناقليني كه در تهيه و توزيع ميوه ها و ساير غذاها دخالت دارند آب و غذا را آلوده مي كند.
منبع ديگر عفونت، خوردن صدف و حلزون آبهاي آلوده است.
علائم بيماري:
بهترين علامت تب طولاني مقاوم به درمان مي باشد تب حدود 8-4 هفته طول مي كشد اما به علت تشخيص بيماري مدت كمتر مي شود. با شروع علائم شخص احساس ناخوشي-خواب آلودگي- درد شكم و بعد تب دارد. اگر بيمار درمان نشود با افزايش علائم، درجه تب مي تواند به (40 تا 41) درجه سانتيگراد برسد كه در اين صورت علامت مشخصه ديگري بنام لكه هاي صورتي يا Rose spot در قسمت فوقاني شكم بيمار (روي قفسه سينه) ديده مي شود كه بهتر است مريض دائم از اين ناحيه معاينه شود چون اين علامت در اواخر هفته اول در صورتي كه درمان نشود ديده شده و سريعاً محو مي شود، در صورتي كه مريض معاينه نشود اين علامت مشخصه را از دست خواهيم داد.
بيمار مبتلا به تيفوئيد ممكن است سرفه خشك نيز داشته باشد و تب آب به صورت پله اي بالا رود (هر روز بالاتر مي رود تا به 41 درجه سانتيگراد مي رسد) همچنين ممكن است در بالغين شروع علائم با يبوست و در اطفال شروع علائم با اسهال خفيف و درد شكمي همراه باشد و اگر بيماري طول بكشد شخص اشتهاي خود را از دست داده در نتيجه لاغري و كاهش وزن را در او مشاهده خواهيم كرد. با وجود تب بالا ممكن است تعداد ضربان قلب به نسبت آهسته باشد. بزرگي ظحال و كبد نيز از علائم ديگر بيماري محسوب ميشود. در هفته سوم در صورتي كه بيماري درمان نشود خطر پاره شدن دستگاه گوارش (روده ها) وجود دارد كه مي تواند باعث خونريزي و حتي مرگ وي شود
قسمتهاي مختلف بدن كه درگير اين بيماري مي شوند شامل:
- مغز استخوان
- طحال
- كبد وغدد لنفاوي
پيشگيري:
موارد زير در پيشگيري از بيماري تيفو ئيد حائز اهميت مي باشد.
آموزش بهداشت و شستن صحيح دستها، دفع صحيح و بهداشتي فضولات انساني، پختن كامل مواد غذايي ،شناسايي افراد ناقل و برقراري محدوديت شغلي و درمان آنها.
روش انتقال:
سرايت از طريق آب و غذاي آلوده به مدفوع يا ادرار فرد آلوده امكان پذير است همچنين ميوه و سبزيجات خام كه كاملاً تميز و ضد عفوني نشود نيز از راههاي سرايت بيماري مي باشد. مهمترين عامل انتقال ناقلين سالم هستند.
ناقلين سالم كساني هستند كه عامل بيماري در قسمتي از بدن باقي مي ماند و از راه دستگاه گوارش دفع مي شود اما خود شخص را مبتلا نمي كند معمو لاً اين افراد خانم هاي چاق بالاي 50 سال كه مبتلا به سنگ كيسه صفرا هستند مي باشند چون عامل بيماري در كيسه صفرا ميتواند به حيات خود ادامه دهد.
تشخيص بيماري:
با انجام آزمايش خون، ادرار و كشت آن و ديدن عامل بيماري در يكي از موارد فوق الذكر و همچنين شرح حال بيمار و بررسي علائم مخصوصاً ديدن لكه هاي صورتــي مي تواند مكمل آزمايشات شده و در تشخيص قطعي راهنماي خوبي باشد.
درمان: مصرف دارو طبق تجويز پزشك.
وبا
يك بيماري حاد روده اي است كه به طور ناگهاني با اسهال شديد و آبكي تظاهر مي كند و در صورت عدم درمان صحيح و سريع به علت از دست دادن آب و الكتروليت باعث كم آبي بدن بيمار شده و اين امر منجر به مرگ وي مي گردد.
عامل بيماري وبا:
ويبريو كلراvibrio choleraمي باشد كه بيشتر از همه در دلتاي گنگ- هند-بنگلادش-پاكستان شايع است. همچنين در مناطقي كه با حوادثي نظير سيل- زلزله ويا جنگ مواجه هستند به صورت اپيدمي، همه گير در مي آيد.
علائم بيماري:
از علائم بيماري اسهال شديد و ناگهاني مي باشد كه علت آن ورود ميكروب و ترشح سم و آن بر دستگاه گوارش است. در اين صورت شخص حدود 18الي 20 ليتر در روز آب از دست داده ممكن است در مدت نصف روز تلف شود. همچنين بيمار از درد شكمي – ضعف و بيحالي شكايت دارد اما معمولاً تب وجود ندارد و در اثر اسهال، مايعات و املاح را از دست مي دهد كه اين مسئله مي تواند باعث مرگ وي شود.
نكته: در بيماري وبا اسهال به صورت آب ريس برنجي مي باشد.
راه انتقال:
از طريق مدفوعي – دهاني است و مخزن آن انسان مي باشد. در مواقع مصرف آب آلوده به مدفوع و يا محتو يات استفراغ بيماران ميتواند موجبات انتقال بيماري را فراهم سازد.
پيشگيري:
بهترين كار رعايت بهداشت و عدم تماس با مواد آلوده مخصوصاً مدفوع شخص آلوده مي باشدهمچنين گزارش مناطق آلوده به مقامات بهداشتي از شيوع بيماري جلوگيري مي نمايد.
نكته:
واكسن بيماري وبا نيز موجود مي باشد اما در حالت معمولي مصرف نمي شود و فقط در شرايط خاص و در مناطق بسيار آلوده كه اشخاص سالم قصد مسافرت به آن مناطق را دارند تزريق صورت مي گيرد.
دوره نهفته (كمون):
مدت زمان ورود عامل بيماري در بدن انسان كه به صورت نهفته مي باشد، 12الي48 ساعت به طول مي انجامد، به همين دليل بيماري به سرعت گسترش مي يابد.
تشخيص: از طريق گرفتن شرح حال از بيمار و ديدن عامل بيماري در مشاهدات آزمايشگاهي.
درمان: جايگزين كردن مايعات از دست رفته، همچنين مصرف دارو طبق تجويز پزشك (بهترين ماده جهت جايگزيني آب و املاح ORS مي باشد.)
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
حتما بخوانید:
⇐ پاورپوینت شایع ترین بیماری های شغلی
⇐ بیماری های ناشی از عوامل فیزیکی محیط کار (PPT)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)