بیمارستان و پارک دوستدار سالمند
بیمارستان و پارک دوستدار سالمند
بیمارستان و پارک دوستدار سالمند
فرمت: PPT تعداد صفحات: 46
مقدمه:
اگر پذیرفته شود که به طبع واقعیت بازنشستگی، پایان دوران اشتغال و فشار ناشی از شهرنشینی و فناوری، احساس تنهایی و طرد شدگی افراد سالمند بیشتر می شود در آن صورت، از راه های کاهش این مشکلات، می توان به افزایش میزان تعاملات اجتماعی و فرهنگی در عرصه فضاهای گذران اوقات فراغت اشاره نمود. فعالیت های ساده ای مثل قدم زدن، صحبت کردن با دیگران، گردش در باغ، شنیدن صدای آب نهر و رودخانه، دیدن ثمره درختان، درک تغییرات فصول، شنیدن صدای حیوانات و آواز پرندگان، همه و همه از راه های غلبه بر مشکلات ناشی از پیری و تقویت روحیه و انبساط روحی و فکری می باشد. به طور مشخص، بوستان ها و پارک ها رایج ترین فضای گذران فراغت در شهر هستند؛ فضای چند منظوره ای که استفاده از آنها برای شهروندان آزاد است و از نظر اجتماعی و اقتصادی هیچ گونه محدودیتی برای بهره برداری وجود ندارد.
پارک: عبارت است از فضای سبز طراحی شده ای که در مالکیت عموم قرار دارد و جزئی از فضاهای شهری محسوب می شود. این فضاها توسط گیاهان و درختان پوشیده شده و بر اساس نظارت و مدیریت انسان، حفظ و نگه داری یا احداث می شوند.
فضای سبز: به زمین هایی با پوشش ها ی گیاهی بلند یا نسبتاً بلند نظیر جنگل، باغ و … اطلاق می گردد.
ملاک ها و شاخص های مورد نظر برای احداث یک پارک عمومی مطلوب شهری:
- مبلمان (نیمکت، زباله دان، تابلوهای راهنما، پایه های مخصوص روشنایی، دروازه های ورودی و خروجی، حصار، مکان پیک نیک، فضاهای خصوصی و خلوت، سایبان، گلدان، صندوق پست)
ابنیه (کتابخانه، نمایشگاه، آبنما، انواع کیوسک های فروش مجلات و غیره، شبکه حصار و موانع) - تاسیسات رفاهی (توالت و دستشویی، کافه تریا و رستوران، آبخوری)
- تاسیسات خدماتی (موتورخانه تاسیسات آب و برق، انبار نگهداری وسایل، مکان استراحت مستخدمین)
- وسایل و زمین های بازی: این نوع وسایل تنوع زیادی داشته و متناسب با طبقات سنی تغییر می کند.
- دسترسی ایمن و آسان به پارک: نظر به ویژگی های گروه های مختلف معلولان و (سالمندان) فضاها باید به نحوی طراحی گردد که امکان دسترسی آسان را برای آنان فراهم آورده و بر سر راه آنان موانعی ایجاد ننماید. (حجتی 1386)
- مناسب بودن ورودی پارک: ورودی پارک باید عرض حداقل معادل 95 سانتی متر داشته باشد. همچنین از به کارگیری هر نوع پله در کنار درهای ورودی باید اجتناب شود. در صورت نیاز به پله برای رفع اختلاف ارتفاع از مسیر شیبدار برای این کار می توان استفاده کرد (کارگری، 1370).
- مسیر بدون مانع با شیب و عرض و کفپوش مناسب و اتصال پیوسته: از نصب هر تابلو و یا هر مانع مانند باجه تلفن، صندوق پست، سطل زباله، آبخوری و .. که موجب کاهش عرض مفید پیاده رو می شود باید خودداری نمود و برای علائم و یا موانع اجباری باید فاصله ای معادل حداقل 90 سانتی متر از لبه پیاده رو در نظر گرفت.
- خدمات رفاهی مناسب داخل پارک: به لحاظ اینکه معلولان و (سالمندان) در گروه های متعدد و متفاوتی طبقه بندی می شوند طبعا فضاهای ورزشی مربوط به هر گروه دارای ویژگی های معین است (دهکردی 1376)
- سرویس های بهداشتی ویژه معلولان و سالمندان: سرویس های بهداشتی مراکز تفریحی و پارک ها باید قابل استفاده برای معلولان نیز باشد. نیاز سالمندان هم به این فاکتور به اندازه معلولان است. محل توالت معلولان با علامت بین المللی ویژه نشانه گذاری شود و ورودی اصلی توالت برای نابینایان قابل تشخیص باشد.
- وجود تابلو و علائم راهنما و حسی ویژه معلولان و (سالمندان): وجود تابلو و علائم راهنما و حسی در پارک ها ضروری است. این علائم باید طوری طراحی شود که برای تمامی معلولان جسمی و حرکتی و نابینایان قابل استفاده باشد. بعضی از این علائم عبارتند از ماکت مجموعه، تابلو راهنما، دفترچه راهنما و …
- وجود آبنما و گیاهان خوشبو : جذابیت پارک و آرامشی که در بازدید کننده بوجود می آورد، ناشی از وجود گیاهان مختلف، آبنماهای زیبا، محیط آرام و هوای دلپذیر آن است. معلولان و سالمندان قشری از جامعه هستند. که در استفاده از این زیبایی ها با ناتوانایی هایی مواجه هستند، برای بکارگیری حداکثر توان این قشر از جامعه می توان از گیاهان یا آبنماهایی استفاده کرد که برای این گروه نیز به نحو احسن قابل استفاده باشد.
- پارک ها: در محل های مسطح احداث شوند، آبخوری ویژه این افراد باید کوتاه و قابل دسترس باشد، کفپوش پارک ها باید ایمنی لازم را داشته باشد. استفاده از شن خصوصا در قسمت بازی کودکان و محل گذر سالمندان و معلولان بعنوان کفپوش ممنوع است.
ضوابط و قوانین مورد نظر برای احداث یک پارک مطلوب شهری ویژه اقشار ناتوان و یا کم توان جامعه کودکان، سالمندان و معلولان
وجود توقف گاه ویژه معلولان در کنار پارک: اختصاص دو پارکینگ ویژه معلولان به فاصله ۵۰۰ متر از یکدیگر و نصب پل بر روی جوی های آب مجاور پارکینگ ها و همچنین حذف هرگونه جدول بین محل توقف اتومبیل و پیاده رو که مانع عبور صندلی چرخ دار و دسترسی سایر معلولان باشد از نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد” کودکان و سالمندان هم مثل معلولان نیاز به این تدابیر دارند. (کارگری ۱۳۷۰)
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ وسایل توانبخشی در سالمندان (سمعک و عصا)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)