بهداشت، ایمنی و محیط زیست در ارتباط با مخازن زیرزمینی نفت و گاز
بهداشت، ایمنی و محیط زیست در ارتباط با مخازن زیرزمینی نفت و گاز
بهداشت، ایمنی و محیط زیست در ارتباط با مخازن زیرزمینی نفت و گاز
فرمت: pdf تعداد صفحات: 8
فهرست:
- چکیده
- مقدمه
- سیستم hse
- ضرورت ارزیابی زیست محیطی (EIA) پروژه
- سابقه تحقیقات مرتبط در جهان
- فعالیت ایران در زمینه ارزیابی اثرات زیست محیطی
- تاریخچه حوادث و سوانح مخازن زیرزمینی هیدروكربن در دنیا
- خلاصه علل حوادث مرتبط با HSE در مخازن هیدروكربوری
- نتیجه گیری
- مراجع
چکیده
تلاش انسان برای دسترسی به منابع طبیعی و مواد معدنی و فرآوری آنها، همواره یکی از عواملی بوده که محیط زیست را متأثر نموده است. بدیهی است که فعالیت های انسان در راستای توسعه به هر طریقی که باشد، اثرات مختلفی بر محیط زیست خواهد داشت. لیکن نمی توان این فعالیت ها را محدود کرد بلکه برعکس باید متناسب با نیازهای حال و آینده هر چه بیشتر در توسعه و تکامل آن تلاش نمود. دستیابی به توسعه پایدار و افزایش بهره وری در کشور مستلزم تأمین محیط کار سالم و ایمن و حفاظت از محیط زیست با بهره برداری بهینه از منابع میباشد. لازمه دستیابی به این امر، پیشگیری از بروز کلیه صدمات و وقایع در زمینه های بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) می باشد.
نظر به تعامل موجود بین این سه مقوله و اثری که ارتقاء هر بخش بر روی سایر بخش ها می گذارد، ملاحظه همزمان موضوعات این سه بخش تحت مدیریتی واحد، امکان برقراری تعادل فنی اقتصادی و بهینه سازی همزمان هر سه بخش را فراهم می آورد. در این مقاله ضرورت ارزیابی زیست محیطی پروژه های ذخیره سازی بویژه ذخیره سازی زیرزمینی مورد بررسی قرار گرفته و همچنین سابقه تحقیقات مرتبط با HSE در امر ذخیره سازی زیرزمینی مواد هیدروکربنی در جهان بیان گردیده است.
در ادامه به فعالیت ایران در زمینه ارزیابی اثرات زیست محیطی اشاره شده و سپس خلاصه ای از تاریخچه حوادث و سوانح مخازن زیرزمینی هیدروکربنی در دنیا ذکر گردیده و در پایان، خلاصه علل حوادث مرتبط با HSE در مخازن هیدروکربوری شرح داده شده است. نتیجه اینکه با بکارگیری سیستم مدیریت HSE در فعالیت ها می توان از بسیاری از حوادث، آسیب ها و فاجعه های زیست محیطی پیشگیری و یا اثر آنها را کاهش داد. ملاحظه همزمان موضوعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست علاوه بر حذف فعالیت های موازی، به دلیل ایجاد تعادل فنی و اقتصادی سبب سهولت در افزایش بهره وری و توسعه پایدار نیز می گردد.
مقدمه
محیط زیست قسمتی از جو و مجموعه ای بسیار عظیم و در هم پیچیده از عوامل گوناگونی نظیر آب، هوا، خاک، انرژی و بیولوژی است که بر اثر یک روند و تکامل تدریجی موجودات زنده و اجزای سازنده سطح زمین در محدوده معین و زمان مورد نظر به وجود آمده است. هر ناحیه ای از طبیعت که در آن بین موجودات زنده و اجسام غیر زنده واکنش های متقابل صورت می گیرد، یک اکوسیستم نام دارد. بنابراین انسان برای ادامه حیات به تمام اکوسیستم های اطراف خود وابستگی دارد و هر عملی که انجام می دهد، نتیجه آن متوجه خود او نیز می باشد. تلاش انسان برای دسترسی به منابع طبیعی و مواد معدنی و فرآوری آنها، همواره یکی از عواملی بوده که محیط زیست را متأثر نموده است. بدیهی است که فعالیت های انسان در راستای توسعه به هر طریقی که باشد، اثرات مختلفی بر محیط زیست خواهد داشت. لیکن نمی توان این فعالیت ها را محدود کرد بلکه برعکس باید متناسب با نیازهای حال و آینده هر چه بیشتر در توسعه و تکامل آن تلاش نمود.
از آنجا که محیط زیست و توسعه دو موضوع جدایی ناپذیر هستند، ضروری است با دستیابی و بکارگیری ابزارهای مدیریت محیط زیست در کلیه ی برنامه های توسعه ای، ترتیبی اتخاذ شود تا حداقل خسارت به منابع و محیط زیست وارد آید. البته توسعه به خودی خود با محیط زیست در تضاد نیست بلکه رشد اقتصادی بیرویه و بهره برداری های نامتناسب در نهایت به تخریب و آلودگی محیط زیست می انجامد.
جهت اطمینان پذیری از حفظ محیط زیست و رعایت اهداف توسعه پایدار، روش علمی و ابزار مدیریتی جدیدی به نام ارزیابی اثرات زیستم حیطی از اوایل دهه 1970 ابداع گردید.
سیستم HSE
مطالعات جهانی زیست محیطی چند دههی اخیر بخوبی روشن می سازد که موفقیت در بهبود عملکرد زیست محیطی مجموعه، تحقق اهداف ارزیابی اثرات زیست محیطی و دستیابی به آرمان توسعه ی پایدار از طریق کنترل و به حداقل رساندن پیامدهای زیست محیطی پروژه، جز با اعمال مدیریت درازمدت، پیگیر و سیستماتیک و کاملاً علمی و روشمند زیست محیطی امکانپذیر نخواهد بود. مدیریت نظام یافته و روشمند مستلزم طراحی، استقرار و پیاده سازی یک سیستم مدیریت زیست محیطی (EMS) مانند نظام HSE می باشد.
دستیابی به توسعه پایدار و افزایش بهره وری در کشور مستلزم تأمین محیط کار سالم و ایمن و حفاظت از محیط زیست با بهره برداری بهینه از منابع می باشد. لازمه دستیابی به این امر پیشگیری از بروز کلیه صدمات و وقایع در زمینه های بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) می باشد. نظر به تعامل موجود بین این سه مقوله و اثری که ارتقاء هر بخش بر روی سایر بخش ها می گذارد، ملاحظه همزمان موضوعات این سه بخش تحت مدیریتی واحد، امکان برقراری تعادل فنی اقتصادی و بهینه سازی همزمان هر سه بخش را فراهم می آورد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت پسماند حفاری چاه های نفت و گاز
⇐ ارزیابی ریسک بهداشتی در صنایع نفت و گاز
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)