برنامه های پیشگیری و روش های اجرایی سوء مصرف مواد و الکل در محیط کار
برنامه های پیشگیری و روش های اجرایی سوء مصرف مواد و الکل در محیط کار
برنامه های پیشگیری و روش های اجرایی سوء مصرف مواد و الکل در محیط کار
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 33
فهرست:
- مراحل برنامه
- نحوه ترغیب صاحبان مشاغل برای اجرای برنامه
- کمیته راهبری
- تشکیل کمیته راهبری، کمیته و گروه های فرعی
- سیاست گذاری و ارائه خط مشی
- تحلیل وضعیت و نیازسنجی
- اطلاع رسانی و آموزش کارکنان
- آموزش و تربیت ویژه برای سرپرستان
- ارزیابی، آزمایش و آنالیز مصرف مواد
- سایر اجزای برنامه
- ارزیابی برنامه
- برنامه یاری کارکنان (کارمند یاری)
- پیشگیری از ویروس نقص ایمنی انسانی (اچ آی وی/ایدز) در محیط کار
- حدود کاربرد برنامه
- تعریف و کلمات مخفف
- مسئولیت ها و اختیارات
- ضوابط و الزامات اجرا
مراحل یک برنامه پیشگیری از مواد در محیط کار
- تشکیل کمیته راهبردی کمیته ها و گروه های فرعی
- سیاست گذاری و تعیین خط مشی
- نیاز سنجی / تحلیل وضعیت
- کاهش عوامل خطر و افزایش عوامل محافظ
- برنامه های جایگزین
- برنامه آزمایش مواد
- آموزش و تربیت سرپرستان
- آموزش و تربیت کارکنان
- برنامه کارمند یاری پیشگیری، درمان بازتوانی
- پایش و ارزیابی
نحوه ترغیب صاحبان مشاغل برای اجرای برنامه (معرفی برنامه)
یکی از اصلی ترین مراحل برنامه بیان ضرورت برنامه به تأیید رسانیدن برنامه، مشارکت دادن همه جانبه صاحبان مشاغل در اجرای برنامه است. بدون تصویب برنامه توسط عالی ترین مقام محیط کار و همچنین حمایت تمام و کمال بالا دستان محیط کار اجرای موفق برنامه غیر ممکن است به همین منظور بسیار مهم و حیاتی است که در ابتدا برنامه برای صاحبان مشاغل و زبردستان به درستی معرفی و شرح داده شود.
معمولاً اصلی ترین دغدغه و نگرانی صاحبان مشاغل مقاومت کارکنان و هزینه هایی است که اجرای برنامه بر محیط کار تحمیل خواهد کرد و همیشه هزینه عاملی است که شروع برنامه را با خطر جدی روبرو می کند چنانچه برنامه به طوری معرفی و تشریح گردد که مشخص کند هر گونه هزینه در واقع سرمایه گذاری در جهت منافع بهتر، سود بیشتر و خوشنامی محیط کار است میتواند تضمینی جهت اجرای برنامه باشد. بدین منظور توصیه می شود موارد زیر برای افرادی که در صدد شروع برنامه و قانع سازی صاحبان مشاغل هستند رعایت گردد.
آگاه شدن از نگرانی های صاحبان مشاغل همچنین وضعیت و مسائل روز محیط کار این کار میتواند از طریق تحلیل وضعیت نیاز سنجی بررسی داده های موجود در خصوص حوادث بیماری ها و مشکلات جسمی روانی خانوادگی تعارضات بین کارکنان غیبت تأخیر و تعجیل غرامت وضعیت عملکرد سود و زیان و میزان استرس اجرا شود. گاهی این داده ها موجود بوده و تنها کافی است مرور و طبقه بندی شود. ولی گاهی امکان دسترسی به تمام داده نبوده و تنها بخشی از آنها قابل دسترسی است. به هر حال نکته قابل توجه برای هر مدیر این است که آیا اجرای برنامه میتواند به صرفه بوده و در نهایت ضررها و زبانهای مستقیم و غیر مستقیم مصرف مواد در محیط کار را کاهش دهد. متأسفانه، در بیشتر محیط های کاری نحوه برخورد بر اساس شناسایی و حذف افراد دارای مشکل مصرف مواد است. در حالی که از دست دادن کارکنان شاغل در محیط کار خود زبان قابل ملاحظه ای در بر دارد که در بخش های آتی به آن اشاره خواهد شد.
جهت قانع سازی و ترغیب مدیران ارشد بهتر است در ابتدا فردی که قرار است برنامه را معرفی کند خود از اصول برنامه کاملا آگاه بوده گزارشی از تحلیل وضعیت و داده های مربوط به محیط کاری مبنی بر ضرورت اجرای برنامه در این محیط کاری آماده کرده باشد و در نهایت سعی شود مدیران سطوح پایین تر به طور مثال روسا و مدیران بخش، ایمنی بهداشت و محیط زیست را ترغیب کرده و حمایت کامل آنها را جلب نماید و در پی آن راغب سازی سایر مدیران رده های ارشدتر با حمایت مدیران رده های پایین تر ادامه پیدا کند تا تمام نکات احتمالی که ممکن است از دید طرح پیشنهادی برنامه جا مانده لحاظ شود.
در جلسه جدی و رسمی سعی شود برنامه برای مدیران ارشدتر در ردههای بالا به طور کامل و بر اساس نگرانی ها و دغدغه های آنها طوری ارائه گردد که احتمال شروع آن افزایش یابد. در شرایطی که مدیران جهت اجرای برنامه کاملا قانع نشده باشند، می توان برنامه را در مقیاس های کوچک تر و به صورت پایلوت ولی کامل اجرا نمود و اجرای نهایی و در مقیاس بزرگ تر را پس از ارزشیابی طرح آزمایشی و مشخص شدن اثر بخشی برنامه اجرا کرد. نکته قابل توجه این است که علاوه بر صاحبان مشاغل و مدیران ارشد. سایر افراد و گروه ها در رده ها و سطوح مختلف نیز باید از چگونگی روند برنامه مطلع شــده و نظرات آنها نیز لحاظ گردد. به طور مثال نمایندگان کارگران یا اتحادیه کارگری کارگزینی، حراست انجمن اسلامی مدیران نمایندگان کارشناسان، نمایندگان سرپرستان مدیران کمتر مرتبط نیز باید در جریان اجرای برنامه و تصمیمات اتخاذ شده قرار گرفته و از نقطه نظرات آنها استفاده شود.
چنانچه در متقاعد سازی افراد و گروه هایی در رده های مختلف اختلالی صورت گیرد و در برابر اجرای برنامه مقاومت احساس شود لازم است جلسات فنی متعددی با هر یک از زیر گروه ها برگزار شود تا حمایت کامل آنها نیز جلب شود در جلب حمایت این گروه ها نیز میتوانند دغدغه ها و نگرانی های آنها را شناسایی کرده و برنامه را طوری طراحی و معرفی کرد که مشخص کند اجرای برنامه ها میتواند در راستای اهداف آنها و رفع نگرانی های آنان باشد.
کمیته راهبری
پس از جلب حمایت اولیه مدیران روسا سرپرستان و کارکنان نیاز است برنامه چارچوب اصلی خود را پیدا کند. در این راستا تشکیل کمیته راهبری برنامه پیشگیری از مصرف مواد یکی از اصلی ترین ارکان برنامه میباشد کمیته راهبری شامل افرادی در رده های مختلف از ارشدترین مدیر محیط کار یا نماینده او تا سطوح پایین نظیر نمایندگان کارگری یا کارکنان میباشد وظیفه اصلی این کمیته سیاست گذاری تدوین روش اجرایی اتخاذ تصمیمات اساسی و پایش و ارزشیابی برنامه میباشد. این کمیته در ابتدای برنامه باید با فواصل کوتاه تر تشکیل جلسه داده تا درباره نکات اجرایی برنامه تصمیم گیری و نتایج را ابلاغ نماید. در این کمیته نیز از نمایندگان گروههای مختلف که صاحب قدرت بوده و تصمیمات آنها به منزله رأی نهایی گروه خود میباشد باید استفاده نمود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ روش های ارزیابی کمی و نیمه کمی ریسک
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.