برنامه جهانی مدارس ایمن
برنامه جهانی مدارس ایمن
برنامه جهانی مدارس ایمن
فرمت: pdf تعداد صفحات: 141
مختصری از اقدامات و همکاری ها و برنامه ریزی های بین المللی سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور در مورد «برنامه جهانی مدارس ایمن» (WISS) با UNISDR
تهیه و تنظیم: مهدی اقبالی، حمید علیان نژاد، مرتضی خبره،
بازخوانی و بازبینی مرتضی رئیسی دهکردی، امان ا… عباسی،
١- مدارس ایمن
۱-۱. چکیده
لزوم تامین ایمنی مدارس به عنوان یکی از اولویت های اصلی راهبرد بین المللی کاهش خطرپذیری حوادث و بلایا سازمان ملل متحد (UNISDR) مورد توجه قرار گرفته است. وسعت و نحوه اقدامات انجام گرفته در کشور در زمینه ایمن سازی و مقاوم سازی مدارس و معرفی این فعالیت ها در مجامع معتبر بین المللی مورد توجه و استقبال نهادهای معتبر بین المللی قرار گرفته است. در این راستا، سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور در سالیان اخیر همکاری های مختلف بین المللی را در این زمینه شروع نموده است که نتایج آن منجر به معرفی اقدامات انجام گرفته در کشور به عنوان یکی از الگوهای مناسب مدارس ایمن در دنیا شده است.
این فعالیت ها باعث رشد و بهبود اقدامات انجام شده در زمینه ایمن سازی مدارس و انتقال تجربیات در این زمینه برای کشورهای منطقه و استفاده از دانش و تجربیات سایر کشورها و مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی معتبر در زمینه ایمن سازی فضاهای آموزشی و مدارس گردیده است. UNISDR به عنوان عالی ترین نهاد بین المللی در زمینه مدیریت و راهبری با هدف کاهش اثرات ناشی از مخاطرات و حوادث طبیعی، اقدامات و فعالیت های مختلفی در زمینه کاهش خطرات و آسیب های ناشی از زلزله، سیل، طوفان، مخاطرات ساختگاهی و سایر خطرات بالقوه و بالفعل در جوامع مختلف انجام داده است.
مدارس به عنوان پایگاه های اجتماعی که نسل های مختلف یک جامعه در آن تربیت و رشد می باشند تاثیر عمده ای در فرآیند ایجاد یک جامعه ایمن دارد. بنابراین UNISDR اهتمام ویژه ای برای توجه به ضوابط کاهش خطر پذیری فضاهای آموزشی و مدارس در چند سال اخیر نموده است. طرح ها و برنامه های مختلفی نیز برای این موضوع برای کشورهای مختلف با توجه به نوع خطرات موجود در هر منطقه و جامعه ارائه شده است. این موضوع تاکنون در نشست ها و جلسات تخصصی با حضور نمایندگان کشورهای علاقمند و پیشرو در زمینه ایمن سازی مدارس و همچنین نمایندگان UNISDR مطرح گردیده است و نتایج بدست آمده از آنها در تدوین برنامه ریزی های مربوط به این موضوع لحاظ گردیده است.
نتایج بدست آمده در خصوص اقدامات جمهوری اسلامی ایران در زمینه ایمن مدارس نشانگر تطابق فعالیت های انجام گرفته در کشور با ضوابط و برنامه ریزی های بین المللی است که می توان از این امر برای گسترش طرح های خلاقانه، تدوین ساختار و ضوابط یکپارچه و منسجم برای مدارس ایمن در کشورهای مختلف و انتقال تجربیات به سایر کشورها استفاده نمود و با توجه به دانش و تجربیات بدست آمده در زمینه ایمن سازی مدارس و ارتقای توان فنی و تخصصی کشور در این زمینه نسبت با تعامل و همکاری های علمی، تحقیقاتی و فنی و تخصصی با سایر کشورها و مراکز علمی و تحقیقاتی از تجربیات و فناوری های سایر کشورها نیز در این زمینه نیز استفاده نمود.
۲-۱. مقدمه
کنفرانس جهانی کاهش خطرپذیری حوادث و بلایا (بحران ها) را در سال ۲۰۰۵ میلادی توسط UNISDR در ژاپن برگزار نمود و در این کنفرانس چارچوب کاری هیوگو (HFA) برای دوره ده ساله ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ تصویب گردید. نتایج این کنفرانس و محتوای HFA، فرصت بسیار ارزشمندی را برای ترویج دیدگاهی سازمان یافته، راهبردی و بین المللی برای کاهش آسیب پذیری و خطر پذیری مخاطرات ارائه نموده است و برگشت پذیر ساختن جوامع و ملت ها در برابر حوادث مورد تاکید قرار داد و راهکار های آن را مشخص نموده است. برای تحقق اهداف UNISDR ،HFA به صورت جدی و به طور مداوم مصوبات موجود در HFA را در طول مدت ده سال و تا برگزاری کنفرانس جهانی کاهش خطر پذیری بلایا و حوادث در سال ۲۰۱۵ از طریق کشورها، دولت ها و نهادهای دولتی و غیردولتی مختلف پیگیری نموده است و اقدامات و برنامه ریزی های مختلفی در زمینه کاهش خطر پذیری انجام داده است. برای پیگیری این نتایج، UNISDR نشست ها و جلسات مختلفی به منظور تهیه چارچوبی کاربردی، استاندارد و بین المللی برگزار نموده است.
در این راستا، سلسله نشست های مربوط به تهیه پایگاه منسجم جهانی کاهش خطر پذیری حوادث و بلایا در سال ۲۰۰۹ پیشنهاد شد تا بدین منظور تا سال ۲۰۱۱ ارزیابی ملی ایمنی از امکانات آموزشی و بهداشتی موجود در کشورها انجام گیرد. در ادامه این طرح و تا سال ۲۰۱۵ مقرر گردید که برنامه های اجرایی یکپارچه ای در جهت توسعه ایجاد مدارس و بیمارستان های امن تر در کشورهای در معرض خطر ارائه شود. پس از این رویداد، طیف وسیعی از طرح ها و ابزارهای مختلف برای مدیریت و بهبود ایمنی مدرسه توسط تعدادی از کشورها ارائه گردید. شورای عالی کاهش خطر پذیری بلایا و حوادث سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۳ تهیه پایگاه منسجم جهانی کاهش خطر پذیری بلایا را با پیشنهادی تحت عنوان “شروع مدارس ایمن در دنیا و ایجاد کمپین جهانی سازه های درمانی امن در مناطق حادثه خیز” را با تامین مالی داوطلبانه و خیران و التزام دولت ها در این زمینه را به منظور مطرح نمودن در سومین کنفرانس جهانی کاهش خطر پذیری بلایا (WCDRR) در سال ۲۰۱۵ اعلام نمود.
در برخی کشورها، طرح هایی در مورد تامین ایمنی مدرسه اجرا شده است که هماهنگی و انطباق کاملی با ضوابط بین المللی و برنامه های UNISDR ندارد بنابراین UNISDR به منظور اطمینان از کیفیت و کمیت اقدامات انجام شده و هماهنگی بین کشورها به منظور استفاده، معرفی و انتقال تجربیات مختلف کشور ها با طرح موضوع «ابتکار یا برنامه جامع جهانی در زمینه ایمنی مدرسه و مطرح نمودن آن در سومین کنفرانس جهانی کاهش خطر پذیری حوادث و بلایا (ژاپن – اسفندماه ۱۳۹۳) (WCDRR) سعی نمود علاوه بر اهداف مذکور، توجه کشورهای مختلف را به این موضوع جلب نماید.
به منظور توجه بیشتر به «برنامه ( ابتکار) جهانی برای مدارس ایمن»” (WISS) (برنامه جهانی مدارس ایمن) با هدف اینکه هر مدرسه ای که بعد از سال ۲۰۱۶ ساخته خواهد شد برای حوادث طبیعی ایمن باشد، حدود ۱۰ دولت ایده ای تحت عنوان «سران مدارس ایمن» را مطرح نمودند و مقرر گردید که این موضوع در سومین کنفرانس جهانی کاهش خطر پذیری بلایا و حوادث (ژاپن – اسفندماه ۱۳۹۳) (WCDRR) به عنوان یکی از موضوعات کلیدی این کنفرانس مورد توجه قرار گیرد.
- مدارس ایمن
- مدیریت حوادث (بحران) و مخاطرات در مدارس
- کاهش خطرپذیری حوادث و مخاطرات و ایجاد پایداری و برگشت پذیری
- مدل مدارس ایمن
- اقدامات بین المللی
- ایجاد تعهد سیاسی برای ایمنی مدرسه
- ایجاد تقاضای اجتماعی برای مدرسه ایمن
- تسهیل اجرای طرح ایمنی مدارس در سطوح ملی، گسترش ظرفیت، نظارت و ارائه گزارش اقدامات
- معرفی اقدامات انجام گرفته جمهوری اسلامی ایران برای همکاری های بین المللی در زمینه مدارس ایمن
- نشست فنی ژنو
- ارائه گزارشی از اقدامات جمهوری اسلامی ایران در زمینه کاهش خطرپذیری مدارس برای UNISDR
- سومین کنفرانس جهانی کاهش خطرپذیری حوادث و بلایا
- ارائه اقدامات جمهوری اسلامی ایران در هفتمین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله
- نتایج، پیشنهادات و راهکارهای UNISDR
- و …
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آموزش ایمنی و واکنش در شرایط اضطراری در مدارس
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)