بررسی عوامل موثر بر وقوع حوادث شغلی ثبت شده
بررسی عوامل موثر بر وقوع حوادث شغلی ثبت شده در مراجعه کنندگان به اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شهر یزد در طی یک دوره 7 ساله
فرمت: Word تعداد صفحات: 10
چکیده
حوادث ناشی از کار عنوان یکی از مهمترین عوامل خطر بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی در جوامع صنعتی و در حال توسعه معرفی شده اند. هدف پژوهش حاضر بررسی آمار صدمات شغلی ثبت شده در طی سال های مختلف بوده است. در این مطالعه مقطعی، تمامی موارد حوادث شغلی برای افراد حادثه دیده مراجعه کننده به اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شهر یزد در طی سال های 1387 تا 1393 بررسی شدند. ویژگی های حادثه شامل سال حادثه، ساعت حادثه، علت حادثه، عضو آسیب دیده در چک لیستی طراحی و دسته بندی شدند.
تعداد حادثه در این مطالعه، 831 مورد گزارش شد. بیشترین تعداد حادثه در مردان، گروه سنی 29-25 ساله، وضعیت متاهل و برحسب تحصیلات نیز شامل سوم راهنمایی بود. براساس ساعت وقوع حادثه، ساعت 13-10 بیشترین آمار حوادث را داشت. بیشترین و کمترین تعداد حادثه برای نوبت صبح (476 مورد) و شب (32) بود. مهمترین علت وقوع حادثه، دستگاه بدون حفاظ یا دارای نقض فنی و بیشترین عامل وقوع حادثه (335 مورد)، گیرکردن داخل یا بین اشیاء و ماشین ذکر شد. شکستگی و جراحت، به عنوان مهمترین نتیجه حادثه گزارش شد.
بر اساس عضو حادثه دیده بیشترین حادثه مربوط به دست و پا و کمترین نیز به دستگاه گردش خون و عصبی بود. در مجموع با آموزش و تشویق کارگران به استفاده از وسایل ایمنی، تاکید بر احترام به قوانین و آیین نامه های ملی بهداشت حرفه ای و نیز توجه به ایمنی دستگاه ها مورد استفاده توسط کارفرمایان می تواند درصد قابل ملاحضه ای از حوادث مورد مطالعه را کاهش دهد.
واژه های کلیدی: حوادث شغلی، عوامل موثر، یزد، مراجعه کنندگان
Abstract
accidents as one of the most important risk factors for health, social and economic and industrial development have been introduced. This study examined the statistics of occupational injuries recorded during the year has been different. In this cross-sectional study, all cases of occupational accidents injured people admitted to the Department of Labor, Cooperatives and Social Welfare during the years 2009 to 2015 were in the city of Yazd. Details of the event include the event, time of accident, the cause of the accident, a member of the Czech list of injured and were classified. The number of accidents in this study, 831 cases were reported.
The highest number of accidents in men 29-25 years of age, married status and education as well as guidance. By the time of the incident, at 13-10 had the highest number of accidents. The highest number of incidents for the morning (476 cases) and night (32), respectively. The cause of the accident, unprotected machine or a technical violation and most of the event (335), getting caught in or between objects and the car was cited. Fractures and injuries as the result of an accident was reported.
The accident injured most awkward and least well into the circulatory system and nervous. Overall the training and encourage workers to use safety equipment, emphasis on respect for national laws and regulations of occupational health and safety according to the device used by employers can be considerable percentage of the accidents studied cut.
Key Words: Ooccupational accidents, Risk factors, Yazd, Referrers
مقدمه
رشد علمی بشر در دهه های اخیر، پیشرفت صنعتی و برخورداری از امکانات و رفاه نسبی را برای او به ارمغان آورد ولی پایه گذار معضلی جدید به نام حوادث نیز شده است. به طوری که امروزه حوادث شغلی یکی از مهم ترین مشکلات کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه محسوب می شوند (1).
حادثه شغلی واقعه ای است که ناشی از یک دوره کار یا در حین کار اتفاق می افتد که شامل جراحات شغلی مرگبار و غیرمرگبار است (2). این حوادث از مهمترین علل غیبت از کار، ازکارافتادگی، نقص عضو و حتی مرگ و میر در محیط های کاری (3) و از علل با اهمیت کاهش بهره وری و مشقت های انسانی و افزایش هزینه ها در صنایع مختلف در جوامع (4) محسوب می شوند.
میلیونها مرگ ناشی از آسیب ها و صدمات تنها قسمت کوچکی از همه سوانح و حوادث رخ داده است. ده ها میلیون نفر از افراد آسیب دیده به بیمارستان ها، اورژانس ها و مطب پزشکان مراجعه می کنند و یا اینکه دچار آسیب های جزئی می شوند که نیاز به مراقبت های پزشکی ندارند (5). در ایران نیز طبق آخرین گزارش رسمی سازمان تأمین اجتماعی در سال 1388 تعداد 21740 نفر به علت حوادث حین کار در ایران آسیب دیده اند که از پیامدهای آن 110 مورد مرگ و 234 مورد از کارافتادگی بوده است(6). ناگوارترین پیامد حوادث شغلی، مرگ زودرس نیروی کار است. همچنین براساس آمار انستیتو ملی ایمنی و سلامت شغلی آمریکا، سالانه در حدود 7 میلیون حادثه شغلی در این کشور به وقوع می پیوندد که 3 میلیون آن شدید بوده و منجر به مرگ 6500 نفر می گردد (7). در یک مطالعه جهانی در سال 2005 تعداد حوادث ناشی از کار که منجر به مرگ شدند تقریباً 312000 مورد برآورد شده است در این مطالعه همچنین میزان بروز حوادث شغلی در منطقه خاورمیانه 9 در هر هزار نفر گزارش شد (8).
حفظ و ارتقاء سلامتی نیروی کار در هر جامعه ای تاثیرات مثبت اقتصادی بیش تری در بر خواهد داشت. از همین رو رعایت مسایل ایمنی و بهداشت محیط های کار، یکی از وجوه دخالت دولت ها در بازار کار قلمداد می شود (9). شناخت عوامل ایجاد خطر در مشاغل و محیط های کاری و به سازی محیط کار برای جلوگیری از حوادث و بیماری از وظایف عمده مسئولان صنایع و هم چنین دست اندرکاران بهداشتی است (10).
هدف از این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیک حوادث شغلی در سطح شهر یزد در طی یک دوره هفت ساله بوده است. امید است این مطالعه بتواند در شناخت هر چه بیش تر عوامل موثر در وقوع حوادث شغلی موجود و در نتیجه اقدامات پیشگیرانه دست اندرکاران موثر واقع شود.
پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در آن تمامی حوادث ناشی از کار ثبت شده در مراجعه کنندگان به اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شهر یزد در طی سال های 1393-1387 مورد بررسی قرار گرفتند. به طور معمول، حوادث ناشی از کار بلافاصله پس از رخداد ثبت نمی گردند و غالباً پس از طی مراحل قانونی و ارایه گزارش های بازرسی حوادث، در شعب مربوطه به ثبت خواهند رسید. برای ثبت این اطلاعات بازرسان سازمان تأمین اجتماعی به محل حادثه رفته و اطلاعات مربوط به فرد حادثه دیده را از طریق مصاحبه با فرد حادثه دیده یا همکاران وی در فرم های ثبت حوادث شغلی این سازمان درج می کنند. پرونده هایی که دارای اطلاعات ناقص بود از روند بررسی خارج شدند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مطالعه توصیفی از حوادث شغلی و علل آنها در کارگران شرکت توزیع برق
⇐ بررسی علل انسانی حوادث شغلی به روش مورت (MORT)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)