بررسی شيوع اختلالات اسکلتی -عضلانی مرتبط با کار (WRMSD) بين کارگران بسته بندی
بررسی شيوع اختلالات اسکلتی -عضلانی مرتبط با کار (WRMSD) بين کارگران بسته بندی
فرمت: Word تعداد صفحات: 9
چکیده:
اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار (WRMSDs) به عنوان یک مشکل عمده سلامت در محل کار در نظر گرفته می شود. WRMSDs یک گروه از اختلالات دردناک عضلات، تاندون ها و اعصاب است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع WRMSD ها در بین کارگران بخش بسته بندی کارخانه های کرمانشاه در سال 1394 انجام شد. این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی بود. به طور کلی تعداد 264 نمونه به صورت تصادفی در میان کارگران بخش بسته بندی در صنایع مختلف شهر کرمانشاه انتخاب شدند. شیوع WRMSDها از طریق پرسشنامه اسکلتی- عضلانی نوردیک شناسایی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20، آزمون تی و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جامعه مورد مطالعه شامل کارگران مرد (63.12 درصد) و کارگران زن (37.87 درصد) بود. بالاترین WRMSD در زنان (40٪) مشاهده شد. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که بیشترین ضایعات WRMSD مربوط به پشت (24.6٪) و سپس درد گردن (7.6٪) است. شیوع بالای WRMSD در بین کارگران بخش بندی کارخانه های کرمانشاه و همچنین اختلاف معنی داری بین اختلالات اسکلتی – عضلانی و عوامل فردی و شغلی وجود ندارد. با توجه به شیوع بالای اختلالات اسکلتی – عضلانی در میان کارگران بسته بندی، ارتقای واحدهای بهداشت حرفه ای و بهداشت حرفه ای در کارخانه ها لازم است.
ترجمان دانش:
نتایج این مطالعه نشان داد که عوامل مؤثر بر شرایط زراعتی، عدم توجه به برخی از سازوکارها، شکستن اشتباه، سرعت بالا و طولانی مدت کار و نیز تنوع زیستی در محل کار موجب شیوع بالای اختلالات اسکلتی- عضلانی در میان کارگران بسته بندی شده است. بنابراین آموزش کارگر بخش بسته بندی ضروری است. همچنین تمرین باید در برنامه کاری کارگر که نیروی عضلانی و استقامت افراد را افزایش می دهد و سپس به منظور کاهش استرس بر سیستم اسکلتی عضلانی، مورد توجه قرار گیرد.
کلمات کلیدی: اختلالات اسکلتی عضلانی، کارگران بسته بندی، WRMSDs، کرمانشاه، ایران
مقدمه:
ارگونومی عبارت است از تطابق عملی کار ومحیط کار با مشخصات فیزیکی و روانی انسان . برخلاف گسترش روزافزون فرایندهای خودکار و مکانیزه صدمات اسکلتی- عضلانی عمده ترین عامل از دست رفتن زمان کار، افزایش هزینه ها و آسیبهای انسانی است .
با صنعتی شدن کشور و گسترش کارخانه های ذوب فلزات و صنایع بالا دستی آن، امکان شیوع اختلالات مرتبط با کار نیز فزونی یافته است. که با توجه به جمعیت بالای کارگران مشغول در این صنایع شیوع هر گونه آسیب یا مخاطره در این گروه از کارگران همراه با مختل شدن تولید و کاهش بهرهوری و بیکاری تعداد بالای از کارگران است. که خود عاملی موثر در گسترش مشکلات روانی، مخاطرات اجتماعی و کاهش امید به زندگی و … می باشد.
هدف از انجام این کار مطالعاتی ارزیابی پوسچرهای کاری مختلف در کارخانه فرو آلیاژ منگنز کرمان است. به علت جدید التاسیس بودن این کارخانه بررسی ها جهت شناسایی بیماری های اسکلتی – عضلانی که ناشی از شغل فرد باشد انجام نگرفته است.
مهمترین اهداف کاربردی در این کار مطالعاتی عبارتند از :
- مشخص نمودن وظایف شغلی در این کارخانه
- ثبت پوسچرها بوسیله فیلم و عکس
- کد دادن به پوسچرها مطابق دستورالعمل OWAS
- آنالیز کد پوسچرها و مشخص نمودن سطح اولویت اقدامات اصلاحی و ارائه پیشنهاد و راه حل
مطالعات انجام شده در گذشته:
قبل از این تحقیق مهمترین کار تحقیقی در ایران در معادن بالاست صورت گرفته است (دکتر سراجی و همکاران 1378) که نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می دهد که بیشترین فشار وارد بر دستگاه اسکلتی عضلانی مربوط به تعمیر کاران بوده و پس از آن به ترتیب آشپز، متصدی دستگاه حفار، راننده بلدوزر و متصدی دستگاه سنگ شکن قرار دارند. همچنین آقای دی برُیجن و همکاران در سال 1997 مطالعه ای در رابطه با قابلیت اعتماد ارزیابی به روش OWAS مشاهده ای انجام دادند که نتایج آنها بالای 85 درصد را نشان می دهد.
همچنین آقای پیترسون در رابطه با شیوع درد پشت در رانندگان یک واحد نقلیه در کالیفرنیا مطالعه ای را در سال 2001 انجام داد که میزان شیوع کمردرد، درد گردن و درد پشت را (66.4، 50.8، 28.1) بدست آورد.
روش انجام کار :
اعتبار و روایی روش OWAS نزدیک به 90 درصد می باشد همچنین مطالعات نشان می دهد که روش OWAS تصویری تقریباٌ بدرستی فشار وضعیتی را نشان می دهد و از این رو روایی قابل قبولی دارد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارزیابی ریسک اختلالات اسکلتی عضلانی با روش OWAS
نتایج مفصلتر تحقیق فوق را می توانید در مقاله تمام متن با رفرنس ذیل مشاهده نمائید:
http://docsdrive.com/pdfs/medwelljournals/rjmsci/2016/319-324.pdf
Azizi A, DargahiA,AmirianF, MohammadiM, MohammadiS, Oghabi MA, PoursadeghiyanM, 2016.Investigation the prevalence of work-related musculoskeletal disorders (WRMSDs)among factories packagingworkers in Kermanshah (2015).Research Journal of Medical Sciences ,10(4): 319-324.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)