بررسی دستکش عایق برق و تست های مربوط به آن
بررسی دستکش عایق برق و تست های مربوط به آن
بررسی دستکش عایق برق و تست های مربوط به آن
فرمت: PDF تعداد صفحات: 11
تهیه کنندگان: يونس روستا، صمد فرهادی، مصطفی عباسی
چكيده
طبق گزارش های حوادث سازمان تأمین اجتماعی تقریباً هرساله در ایران به طور متوسط ٥٠ کارگر برق کار توسط جریان برق کشته می شوند که تقریباً کمتر از ١.٣ مرگ، در اثر برق گرفتگی در ولتاژ پایین (زیر ٦٠٠ ولت) بوده است و نصف بیشتر این مرگ ها از کار کردن در حوزه ها یا مدارهای الکتریکی برق دار بدون حفاظ مناسب روی می دهد درحالی که اغلب نیاز به کار کردن در حالت برق دار نبوده است. در صنعت برق اگر ایمنی رعایت نشود، خطر برق گرفتگی حتمی است. بنابراین قبل از دست زدن به سیم یا ادوات برقی جهت تعمیر و یا هرگونه بازرسی بایستی حتماً جریان برق در مدار قطع بوده و مطمئن باشید که جریان برق وجود ندارد و آزمایش وجود یا عدم وجود جریان برق توسط فازمتر صورت می گیرد.
لوازم حفاظت فردی در فرآیند سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت به عنوان تجهیزات و وسایلی هستند که نبایستی به عنوان عامل پیشگیری حتمی از خطرات موجود در کار مورد استفاده قرار بگیرند، بلکه بایستی به عنوان یک عامل پشتیبان به همراه دیگر احتیاط ها و روش های حذف و کاهش ریسک در جهت پیشگیری از خطرات احتمالی و شاید غیرقابل پیش بینی در محیط کار و فرآیند انجام آن، مورداستفاده قرار گیرد؛ و این لوازم از طرف کارفرما در اختیار کارگران و کارکنان قرارگرفته تا در موارد تعیین شده توسط کارکنان مورد استفاده قرار گیرد و جنبه مالکیت شخصی خارج از محیط کار برای افراد ندارد. بیش از ٤٠% حوادث ناشی از کار مربوط به آسیب های وارده به دست و انگشتان است.
دست ها از ارزشمندترین اعضای کمکی بدن انسان است که برای حفاظت آن ها در هنگام مواجهه با خطرات برق گرفتگی، تماس با مواد شیمیایی، پارگی و بریدگی، خراش و ساییدگی، سوختگی، سوراخ شدن، تماس با مواد بیولوژیکی و همچنین در برابر دماهای مضر بسیار بالا، باید از دستکش های مناسب استفاده شود. امروزه انواعی از دستکش های حفاظتی برای حفاظت در برابر طیف گسترده ای از وجود دارد. ماهیت خطر و عملیاتی که باید انجام گیرد در انتخاب دستکش مؤثر است.
مقدمه
انرژی الکتریکی به دلیل مزایای زیادی که دارد هرروز به مصرف آن اضافه می گردد. در مقابل مزایای آن، انرژی الکتریکی دارای خطراتی نیز است، بخصوص در صنایع و آزمایشگاه ها که با جریان ها و ولتاژهای بالاسر و کار دارند، رعایت اصول و ایمنی و حفاظت افراد بایستی در اولویت و رأس امور باشد یا به عبارتی اول ایمنی بعد کار.
خطرات برق به طورکلی به دو دسته تقسیم می شوند:
الف) خطرات اولیه
- خطر آتش سوزی
- خطر برق گرفتگی
- خطر انفجار
- شوک الکتریکی
ب) خطرات ثانویه
- اثرات بیولوژیک بر بدن انسان
- اثرات زیست محیطی و تخریبی محیط
١ برق گرفتگی
به طورکلی عبور جریان برق از بدن را برق گرفتگی یا شوک الکتریکی می گویند. درصورتی که جریان برق از بدن عبور نماید، بدن عکس العمل شدید در مقابل آن از خود نشان می دهد که به آن شوک الکتریکی گویند. برای به وجود آمدن شوک باید مقدار جریان برق و شرایط فرد در قبول آن کافی باشد. اثرات این برق گرفتگی از احساس شوک شروع شده تا حالت سنکوپ یعنی بیهوشی کامل می تواند برسد.
٢ صدمات ناشی از برق گرفتگی
صدمات برق گرفتگی شامل موارد ذیل است:
١. سوختگی: سوختگی ناشی از برق گرفتگی به مدت و فشار الکتریکی دارد. به طورکلی اگر الکتریسیته وارد بدن شود سوختگی بدن را سبب شده در ضمن اینکه موجب سایر عوارض نیز می شود. سوختگی در اثر برق مشخصات مخصوصی دارد که با بقیه سوختگی ها تفاوت دارد. گاهی سوختگی به قدری عمیق است که از عضلات گذشته و به استخوان و مفاصل می رسد. در این حالت کناره های محل سوختگی سفید، بی خون، خشک و بدون تورم است. در بعضی موارد سوختگی در اثر جرقه و حرارت ناشی از برق است و گاهی سوختگی بدون تماس پوست با منبع برق به وجود می آید که سطح وسیع تری را در برمی گیرد. دراثر عبور جریان برق زیاددرقسمت های کم مقطع (بازو- ران) گرمای زیادی به وجود می آید. این گرما عضلات محلی را فاسد کرده و ماده رنگی عضله (میگلوبین) فاسد شده و وارد جریان خون می شودکه اگر از حد معینی درخون تجاوز نماید، کلیه ها مسموم شده وشخص پس از چند روز به علت مسمومیت می میرد.
٢. تأثیر روی قلب: ابتدا قربان های بی موقع (غیرعادی و ناهماهنگ) پیدا می شود، بعد ریتم هایی مضاعف یا چهار برابر تولید می گردد و گاهی تعداد ضربان ها تا هشت برابر ضربانهای طبیعی می رسد. پس ازآن قلب به رعشه یا لرزش بطن می افتد که هرگاه لرزش بطن پیدا شود، خطرات برق گرفتگی بسیار زیاد بوده و ممکن است منجر به از کار افتادن قلب، تنفس، نفروز و مرگ گردد نفروز ناراحتی کلیوی است، این بیماری سبب ازدیاد اوره در خون شده و عوارض زیادی را سبب می گردد.
٣. تأثیر روی اعصاب و تنفس: جریان متناوب با ولتاژ کم اختلال مهمی در اعصاب تولید نمی نماید، حتی اگر شدت جریان باعث ضایعات قلب شود؛ اما جریان های با ولتاژ زیاد مرکز تنفس واقع در پیاز نخاع را از بین می برد، بدون آنکه قلب متوقف شود و مرگ در اثر تورم ریوی روی می دهد. جریان مستقیم به اندازه جریان متناوب ایجاد تشنج می نماید و اگر جریان مستقیم بیش از ٥.٢ A از بدن عبور کند، روی سلسله اعصاب اثر گذاشته و امکان شوک و فلج زیادی می شود.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- دلیل ایجاد برق گرفتگی
- اجتناب از برق گرفتگی
- دستورات ایمنی و حفاظت برق کاران
- دستکش های عایق برق و بازرسی آن ها انواع
- استاندارد مخصوص به دستکش های عایق برق
- دستورالعمل نظافت، بازرسی و تست دستکش های عایق لاستیکی
- ولتاژهای قابل تحمل توسط انواع دستکش های عایق برق
- موارد الزامی درباره دستکش های حفاظتی
- نتیجه گیری
- منابع
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ استاندارد دستکش های عایق الکتریکی
⇐ پاورپوینت ایمنی دستکش های حفاظتی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)