بررسی تغییرات اسپیرومتری در کارگران کارگاه های رنگ کاری اتومبیل
بررسی تغییرات اسپیرومتری در کارگران کارگاه های رنگ کاری اتومبیل
فرمت: Word تعداد صفحات: 14
چکیده:
مقدمه و هدف: کارگران کارگاه های رنگ آمیزی اتومبیل در معرض آلاینده های مختلف از جمله ایزوسیانات ها می باشند و یکی از مهمترین عوارض نامطلوب تماس با این مواد آسم شغلی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی تغییرات تست سریال پیک فلومتری در نقاشان اتومبیل می باشد.
روش کار: نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی انجام شد. 43 نفر از کارگران کارگاه های رنگ آمیزی اتومبیل اصفهان به صورت تصادفی انتخاب شدند. تست حداکثر جریان بازدمی افراد (پیک فلو) با دستگاه پیک فلومتر (وایتالوگراف مدل Asma plan) در دو نوبت ابتدا و انتهای شیفت کاری و به مدت یک هفته برای هر کارگر انجام شد.
نتایج: میانگین درصد تغییرات حداکثر جریان بازدمی در روز اول هفته برابر با 91/6 درصد و در روز پایانی هفته برابر با 11/8 درصد بود. میانگین درصد تغییرات حداکثر جریان بازدمی افراد در روز تماس با آلاینده برابر با 8/1 ± 2/11 درصد و در روز بعد از تماس با آلاینده برابر با 9/1 ± 9/7 درصد بود. که بر اساس استاندارد تست های عملکرد ریوی نشان دهنده تغییر پاتولوژیک در وضعیت ریوی می باشد. 72 درصد از کارگران در روز تماس با آلاینده تغییر بیش از %10 در پیک فلو نشان دادند.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که ریسک ابتلا به آسم شغلی و دیگر بیماری های ریوی در کارگران وجود دارد و تست پیک فلومتری می تواند در ارزیابی اختلالات ریوی ابزاری مفید باشد.
کلیدواژه ها: تست حداکثر جریان بازدمی، نقاشان اتومبیل، پیک فلومتر
ترجمان دانش:
بطور کلی می توان گفت که تغییرات مشاهده شده در تست سریال پیک فلومتری ناشی از تماس با آلاینده های محیط کار از جمله هگزامتیلن دی ایزوسیانات می باشد. لذا با توجه به خطرات بالقوه ناشی از تماس با آلاینده های محیط کار ضروری است با استفاده از روش های مختلف از جمله کنترل های مهندسی و مدیریتی میزان مواجهه این کارگران با آلاینده ها را به کمتر از حد مجاز کاهش داد. همچنین توصیه می شود در کارگاه هایی که چند کارگر کار می کنند کارگران با سن و سابقه کار کمتر کار رنگ آمیزی را انجام دهند.
مقدمه:
شیوع آسم در سراسر جهان در حال افزایش است تعداد معدودی از مواد شیمیایی به عنوان مولد آسم شناخته شده اند و از بین این مواد ترکیباتی به نام ایزوسیانات ها به عنوان مهمترین عامل ایجاد آسم شغلی در کشور های صنعتی معرفی شده اند (1،2). دی ایزوسیانات ها ترکیباتی هستند با وزن مولکولی پایین و واکنش پذیری بالا که دارای گروه N=C=O می باشند. رایج ترین دی ایزوسیانات های مورد استفاده در صنایع عبارتند از تولوئن دی ایزوسیانات TDI) 1،6) هگزامتیلن دی ایزوسیانات (HDI)، متیلن بیس فنیل دی ایزوسیانات (MDI).
شیوع آسم شغلی در بین کارگران در معرض تماس با این مواد از 30-5 درصد برآورد شده است (7-3). این ترکیبات در ساخت محصولات مختلف از قبیل رنگ، چسب، فوم های پلی اورتان، الاستومرها، عایق ها و پوشش های سطح به کار می روند (3،5). دی ایزوسیانات ها به فراوانی در کارگاه های کوچک با تعداد کارگران اندک از قبیل کارگاه های رنگ آمیزی اتومبیل به کار می روند (3). این محیط های کاری کوچک یکی از منابع عمده تماس با دی ایزوسیانات ها می باشند، زیرا رنگ، آستر و پوشش هایی که به کار می رود دارای ترکیب HDI می باشند (5). شایعترین عارضه تماس با این آلاینده آسم شغلی در کارگران می باشد. (5 ،8). تست ها یا آزمون هایی که در تشخیص آسم شغلی می تواند انجام شود عبارتند از:
- تست های عملکرد ریوی غیر اختصاصی
- تست های اختصاصی (تست تحریکی برونش اختصاصی)
- تست های ایمونولوژیک
- تست سریال پیک فلومتر (9 )
در ارزیابی آسم شغلی، تنها انجام یک اسپیرومتری ممکن است وجود انسداد برگشت پذیر مجاری هوایی را نشان دهد، اما برای تایید تشخیص کافی نیست. اندازه گیری های اسپیرومتری می تواند قبل و بعد از شیفت کاری انجام شودو به طور ایده ال این اندازه گیری ها باید در سرتاسر یک هفته کامل کاری و در جریان تماس شناخته شده با ماده مشکوک انجام گیرد. چون هیچ تضمینی در مورد اینکه تماس واقعی با یک عامل مشکوک در روز کاری بخصوص اتفاق افتد وجود ندارد، به همین دلیل تست عملکرد ریوی به طور متوالی یا سریال مانند تست سریال پیک فلومتری مطرح شده است (10). اندازه گیری سریال پیک فلو یا حداکثر جریان بازدمی (PEF) اولین بار در سال 1979 توسط Burgs PS و همکارانش در بررسی آسم شغلی مطرح شد.
آنها دریافتند که این تست در تشخیص آسم شغلی به طور رضایت بخشی حساس و اختصاصی است. این یافته ها اخیرا بیشتر تایید شد(11). در ارزیابی آسم،حالت ایده ال، اندازه گیری های متعدد عملکرد ریوی است که بهترین روش انجام این کار اندازه گیری های سریال حداکثر جریان بازدمی فرد یا تست سریال پیک فلومتری در خانه و محل کار می باشد و پایش سریال پیک فلو یک ابزار معتبر برای تایید ارتباط بین تماس شغلی و آسم است(25). مقبولیت این روش به خاطر سادگی انجام آن در سال های اخیر به شدت افزایش یافته است(12). حداکثر جریان بازدمی(PEF) یا به طور خلاصه پیک فلو، حداکثر جریان هوایی است که یک شخص بعد از یک دم عمیق و در طی یک بازدم سریع و با حداکثر نیرو می تواند ایجاد کند (13).
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
منبع:
URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-422-en.html
Barkhordari A, Poorabdian S, Khoobi G, KarchaniM, 2011. The study of changes in the serial peak flowmetery test in the workers of car painting workshops in Isfahan .SJKU, 15(4): 73-80.
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)