بررسی تاثیر آموزش و تجهیزات بر کیفیت امداد و نجات کوهستانی
بررسی تاثیر آموزش و تجهیزات بر کیفیت امداد و نجات کوهستانی
بررسی تاثیر آموزش و تجهیزات بر کیفیت امداد و نجات کوهستانی
فهرست:
- تعاریف مفاهیم
- تقدم ها در عملیات جستجو
- ماموریت
- شروع فصل زمستان و شیوع مشکلی به نام سرمازدگی
- فرودهای پر حادثه
- آشنایی با برخی از روش های حمل مصدوم
- آشنایی یا وسایل مناسب و ایمن کوهنوردی
جمعیت هلال احمر و آتش نشانی سالهاست که به عنوان متولیان اصلی امداد و نجات در سطح کشور فعالیت دارند. هلال احمر در فعالیت های برون شهری و آتش نشانی در داخل شهرها عموما در کنار سازمانهایی چون اورژانس به نیازهای مردم در حوادث رسیدگی می نمایند. طبیعی است این سازمان ها باید از امکانات پیشرفته ای بهره مند شوند.
امروزه ورزش کوهنوردی و گردش دسته جمعی در کوهستان بسیار مورد توجه قرار گرفته است و با توجه به حوادث احتمالی پیش رو برای این ورزش و اهمیت ایمنی، وجود نیروی ویژه دوره دیده را در این امر بسیار مهم جلوه می دهد و نیاز به امداد در کوهستان را الزامی می کند همانطور که از اسم امداد در کوهستان مشخص است یک فعالیت امدادی در محیط کوهستان است که همین موضوع ایجاب می کند امدادگران از نظر توان جسمانی و ورزشی در حد مطلوبی بوده و با ورزش کوهنوردی نیز آشنا شوند. این نوع کمک رسانی بخاطر حساس بودن موقعیت از نظر مکان و دسترسی و محدودیت امکانات موجود بسیار حائز اهمیت و مورد توجه است. به این دلیل این مقاله به بررسی تاثیر آموزش مهارتهای امداد و نجات کوهستانی و تجهیزات بر کیفیت کوهنوردی و امنیت جان کوهنوردان پرداخته است.
مطالعه مروری حاضر از طریق جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق با استفاده از جستجو در پایگاه های دادهای داخلی و روش کتابخانه ای و با مراجعه به منابع معتبر، کتب و مقالات و تجربیات واقعی گردآوری شده است.
جمعیت هلال احمر و سازمان آتش نشانی سالهاست که به عنوان متولیان اصلی امداد و نجات در سطح کشور فعالیت دارند. هلال احمر در فعالیت های برون شهری و آتش نشانی در داخل شهرها عموما در کنار سازمانهایی چون اورژانس به نیازهای مردم در حوادث رسیدگی می نمایند. طبیعی است این سازمان ها باید از امکانات پیشرفته ای بهره مند شوند.
از جمله وظایف این سازمانها به منظور برنامه ریزی در امر امداد و نجات کشور و تعیین ردیف بودجه سازمانی ایشان، ارائه آمار حوادث با مشخص نمودن کلیه جزئیات می باشد. بدیهی است ارائه آمار نقش مهمی در برنامه ریزی آینده این نهادها دارد. گذشته از اینکه هیچکدام از این سازمانها بر اساس آنچه در اساسنامه خود آورده اند وظیفه مشخصی در امداد و نجات کوهنوردان و حوادث کوهستانی ندارند، اما به فراخور نیازهای جامعه از این امر فروگذار نبوده و بنابر نیاز جامعه همواره در خدمت کوهنوردان و گردشگران کوهستان بوده اند.
در بحث حوادث کوهستان، بدلیل حساسیت موضوع و فنی بودن کار، در اکثر مواقع بهره گیری از نیروهای کوهنورد در عملیات های جستجو و نجات اجتناب ناپذیر بوده و در بیشتر مواقع عدم حضور کوهنوردان، شاید غیر قابل تصور باشد. کوهنوردان بدلیل تجربیات بالا در ورزش کوهنوردی و کسب آموزشهای فنی لازم، معمولا در اکثر عملیات های جستجو و نجات در کوهستان در کنار نیروهای امدادی فعالیت داشته و در این خصوص کمک شایانی را به حادثه دیدگان ارائه می دهند.
امروزه در جهان، روند بررسی و رفع مشکلات و عوامل اصلی حوادث با گذر زمان برای هر کدام از این عوامل راهکارهایی اندیشیده شده که در هنگام بروز حوادث، کمترین خسارت را به بار آورد؛ از جمله آموزش و بالا بردن سطح آگاهی افراد کوهنورد در خصوص عملیات امداد و نجات کوهستانی ضروری و یک روش مقابله با خطرات در پیش رو می باشد. ورزش کوهنوردی، با خطر همراه است، معمولا بخشی از هر کتاب آموزش کوهنوردی، اختصاص به شناخت خطرهای کوهستان و راههای مقابله با آن دارد. همچنین، در بیشتر شماره های هر مجله کوهنوردی، اخباری از حادثه های مرگبار یا دردناک به چشم می خورد. لذا در این خصوص نیاز به دانستن و آشنایی با مفاهیم مربوطه می باشد. فراگیری درست تکنیک ها و روشهای مناسب در کوهنوردی باعث ارتقا سطح کیفی کوهنوردی میگردد و تنها در یک نظام هدفمند و با رعایت سلسله مراتب آموزش متناسب با سطح تجربه شاگردان میتوان انتظار بهبود و کیفیت بهینه را داشت. متاسفانه منابع اطلاعاتی و آگاهی از این وسایل در ایران محدود می باشد و لازم است محققان و کاوشگران به بررسی و مطالعه و تحقیق در خصوص این وسایل بپردازند و سپس آنها را به ورزشکاران معرفی نمایند کتاب برف و بهمن و روش های کنترل آن در بخش پایانی کتاب به معرفی و نقش برخی از تجهیزات فردی مورد نیاز کوهنوردان و اسکی بازان پرداخته است (احمدی، حسن و همکاران) ۵۳۹۴.
به طور کلی مردم ایران ورزشهای کوهنوردی و اسکی بازی را جز ورزش های گران قیمت در نظر خود تجسم می کنند و تنها عده محدودی از مردم به این ورزش های شاد و مفرح به صورت حرفه ای علاقمند هستند. همین موضوع باعث شده است که در مجامع علمی و تخصصی نیز مسائل مربوط به ایمنی کوهنوردان و اسکی بازان در مناطق کوهستانی و برف گیر کمتر مورد توجه و بررسی قرار گیرد. در ادامه این مقاله مهم ترین و اساسی ترین آموزش های مقدماتی و وسایل و تجهیزات فردی یک کوهنورد یا اسکی بازان که در کوهستان و مناطق برفی مورد نیاز است را مورد بررسی قرار می دهیم.
تاریخچه جستجو و نجات:
در خصوص شکل گیری کمیته پزشکی، جستجو و نجات فدراسیون که به شکل رسمی فعالیت خود را از ابتدای سال ۱۳۹۴ آغاز نمود و در ابتدای امر با تعیین نفرات این کمیته در حوزه های مربوطه شامل ریاست، دبیر، مسئول آموزش، مسئول ایمنی، مسئول ستاد اطلاع رسانی و روابط عمومی و تعیین آیین نامه های داخلی و تعیین آیین نامه های استانی و در ادامه تدوین طرح درسها در سه حوزه مبانی جستجو و نجات، نجات فنی و نجات برف شکل گرفت. پس از آن با برگزاری کلاس های متعدد آموزشی اقدام به پرورش مربی و مدرس در هر سه حوزه نموده و کلاسهای عمومی آموزشی از سال ۱۳۹۵ تاکنون به شکل رسمی اجرا گردید. در حوزه های دیگر نیز فعالیت های چشم گیری در خصوص ایمنی در کوهستان و برقراری ستادهای اطلاع رسانی در نقاط پرحادثه کوهستان های سراسر کشور با کمک هیات های استانی و کمیته های جستجو نجات انجام شد.
با پیگیری این کمیته نشست های سالیانه کمیته جستجو و نجات استانهای سراسر کشور با هدف ارائه گزارش و طرح مشکلات و موانع موجود و معرفی کمیته برتر برگزار می گردد. با پیگیری های پی در پی بالاخره در تابستان ۱۳۹۸ عقد تفاهم نامه سازمان امداد و نجات هلال احمر و فدراسیون کوهنوردی به سرانجام رسید که پیامدها خوشایندی به دنبال داشت که از جمله مهمترین آنها با تصویب مجلس شورای اسلامی متولی امداد و نجات کوهستان هلال احمر شناخته شد. فدراسیون کوهنوردی به عنوان پشتیبان در کنار هلال احمر قرار گرفت. همچنین در خصوص امداد و نجات کوهستان کلیه خدمات لجستیک و ترابری و امکانات هلال احمر جهت امداد در کنار کوه نوردان امدادگر به کار گرفته خواهد شد و در نهایت در خصوص مباحث بیمه و حقوقی در عملیات های امداد و نجات با حمایت هلال احمر انجام می گیرد. با امید به پیشرفت های روز افزون کمیته های جستجو و نجات و کاهش حوادث کوهستان. (کمیته پزشکی جستجو و نجات فدراسیون کوه نوردی زمستان ۱۳۹۸)
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ اصول ایمنی در عملیات امداد و نجات
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)