بررسی تابلوهای برق از نظر الزامات سامانه اتصال زمین
بررسی تابلوهای برق از نظر الزامات سامانه اتصال زمین
بررسی تابلوهای برق از نظر الزامات سامانه اتصال زمین
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 12
مقدمه
چیدمان دستگاه ها و مدارات تابلو برق باید طوری باشد که راه اندازی و سرویس و نگهداری آنها تسهیل شود ضمن آن که درجه ایمنی لازم آنها تأمین گردد تابلو برق باید دارای تمهیدات حفاظتی بوده و از این نظر برای نصب تجهیزاتی که طراحی شده است بر طبق استاندارد ۴۱-۴-۶۰۳۶۴ IEC مناسب باشد. البته اقدامات حفاظتی مناسب برای تأسیسات خاص (نظیر راه آهن، کشتی)، بر س توافق بین استفاده کننده و سازنده خواهد بود.
هر تابلو برق باید دارای یک هادی حفاظتی باشد تا بتواند منبع تغذیه را در موارد زیر به آسانی و به طور خودکار قطع کند:
- حفاظت در برابر پیامدهای وقوع خطاها در داخل تابلو (برای مثال وقوع خرابی در عایق بندی پایه)
- حفاظت در برابر پیامدهای وقوع خطاها در مدارهای خروجی تغذیه شده از خروجی (برای مثال وقوع خرابی در عایق بندی پایه)
نکته: وقتی یک سامانه اتصال زمین TT در شبکه برق بکار رفته باشد باید یکی از اقدامات زیر در تابلو انجام گرفته باشد:
- عایق بندی مضاعف یا تقویت شده در اتصالات ورودی یا
- وجود وسیله حفاظت جریان پسماند(RCD) در مدار ورودی
چنین تمهیداتی باید موضوع توافق بین استفاده کننده و سازنده تابلو باشد.
هادی زمین و هم بندی
یک تابلو برق صنعتی برای تمام قسمت های فلزی در دسترس که حامل جریان نیستند، یا در حالت کار عادی یا تنظیم تجهیزات بوسیله اشخاص قابل دسترسی بوده و به علت شکست عایقی، شل شدن اتصالات سیم بندی یا اختلالات الکتریکی قابلیت برق دار شدن دارند باید دارای تمهیداتی برای زمین کردن باشد.
زمین کردن و هم بندی (تابلو برق های صنعتی)
در تابلو برق های صنعتی باید یک ترمینال هادی خدمات رسانی زمین شده و یک ترمینال هادی «الکترود زمین» برای استفاده تجهیزات خدمات رسانی فراهم شود یک رابط هم بندی اصلی برای زمانی که ترمینال هادی خدمات رسانی (نول) زمین شده و ترمینال هادی الکترود زمین از محفظه تابلو عایق شده باشند، جهت اتصال به تابلو باید فراهم شود. شکل های (۱) تا (۱۰) اعمال الزامات برای هادی های زمین و هم بندی و ترمینال های آنها را نشان می دهد.
الزامات مربوط به پیوستگی زمین در برابر پی آمدهای خطاها در تابلو
تمام قسمت های رسانای در دسترس تابلو باید طوری به هم اتصال داشته باشند که پیوستگی الکتریکی بین این قسمت ها با هادی حفاظتی تغذیه یا با استفاده از هادی زمین، یا با استفاده از هادی زمین به سامانه اتصال زمین تضمین شود. این اتصالات داخلی ممکن است توسط اتصالات پیچی فلزی، جوش کاری یا سایر اتصالات رسانا به صورت مستقیم یا استفاده از هادی حفاظتی انجام شود. نکته در مواردی که از رنگ های ضد خراشیدگی مانند پوشش های پودری استفاده شود، ممکن می است لازم باشد احتیاط های تکمیلی برای قسمت های فلزی تابلو به خصوص برای صفحات اتصال گلندها (کانکتورها)، به عمل آید.
روش تصدیق پیوستگی زمین بین قسمت های رسانای در دسترس تابلو و مدار حفاظتی در بند و به طور مفصل در اینجا توضیح داده شده است.
برای پیوستگی اتصالات موارد زیر باید اعمال شود:
- وقتی یک قسمت از تابلو از درون محفظه خود برداشته شود (مثلاً برای انجام سرویس عادی)، نباید مدارهای حفاظتی (پیوستگی اتصال زمین بقیه تابلو قطع شود. وسایل به کار رفته برای سوار کردن قسمت های فلزی مختلف یک تابلو از نظر تضمین پیوستگی مدارهای حفاظتی در صورتی کافی محسوب می شوند که پیش بینی های لازم برای تضمین هدایت الکتریکی خوب و دائمی انجام شده باشد. از مجراهای فلزی خرطومی یا قابل انعطاف نباید به عنوان هادی های حفاظتی استفاده کرد مگر این که برای این منظور طراحی شده باشند.
- در سرپوش ها درها صفحات در پوش و نظایر آنها اتصالات معمولی با پیچ ها و لولاهای فلزی به شرطی تأمین کننده پیوستگی الکتریکی به حساب می آیند که هیچ نوع تجهیزات الکتریکی با بیش تر از حدود ولتاژ خیلی ضعیف (ELV) به آنها وصل نشده باشد.
اگر تجهیزاتی که ولتاژ آنها بیشتر از حدود ولتاژ خیلی ضعیف است بر روی سرپوش ها، درها، صفحات در پوش و نظایر آن متصل شده باشند، لازم است برای تضمین پیوستگی مدارهای حفاظتی اقداماتی به عمل آید. توصیه می شود که این اجزا با دقت به یک هادی حفاظتی (PE) وصل شوند که سطح مقطع آن بستگی به حداکثر سطح مقطع هادی های تغذیه کننده این دستگاه ها خواهد داشت. همچنین یک اتصال الکتریکی معادل را که به طور اختصاصی برای این منظور طراحی می شود (کنتاکت لغزنده، لولاهای حفاظت شده در برابر خوردگی) کافی محسوب می گردد. قسمت های رسانای در دسترس یک وسیله که نمی توانند توسط وسایل نصب خود به مدار حفاظتی متصل شوند، باید به منظور یکپارچگی حفاظتی توسط یک هادی به مدار حفاظتی تابلو متصل شوند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ هدف، کاربرد، مسئولیت ها و تعاریف سیستم اتصال به زمین
⇐ آشنایی با سیستم اتصال به زمین در ساختمان ها
⇐ اصول اندازه گیری مقاومت های الکترودهای اتصال به زمین (سیستم های ارتینگ)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)