بررسی ایمنی کپسول های اطفا حریق صنعت فاضلاب بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی
بررسی ایمنی کپسول های اطفا حریق صنعت فاضلاب بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی
بررسی ایمنی کپسول های اطفا حریق صنعت فاضلاب بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی
در صنعت فاضلاب تهران و پروژه های زیر مجموعه آن تمامی استانداردهای ملی و بین المللی توسط دفتر HSE حاکم گردیده و نظارت و بازرسی های لازم در فواصل زمانی مربوطه صورت می پذیرد. در مطالعه حاضر، ضمن مروری بر سیستم مدیریت ایمنی کپسول های اطفاء حریق بعنوان بخشی از سیستم مدیریت ایمنی حرم جاری شده تحلیلی بر نتایج اقدامات انجام شده در سال های ۹۷ و ۹۸ ارائه می گردد.
در این مطالعه هیچ گونه کپسول اطفاء حریق منسوخ شده ای در حال بهره برداری نمی باشد تنها ۷ درصد آنها نقص در اطلاعات و لیست خطرات احتمالی و مشخصات MSDS ماده دارند و استاندارد کدهای نوارهای رنگ بندی روی بدنه و سیلندر کپسول ها برحسب نوع اطفاء حریق رعایت نشده است. طی بازرسی و آزمون های دورهای انجام شده در آزمایشگاه های همکار و مورد تائید سازمان ملی استاندارد ۷ درصد کپسول ها قبل از مرحله انجام تست هیدرواستاتیک معدوم شده اند، ۵۵ درصد تعمیرات و سرویس عمده کپسول ها انجام شده است و ۳درصد مابقی کپسول ها به مرحله تست هیدرواستاتیک رسیده اما نتیجه تست مردود بوده و معدوم شدند. در نهایت براساس یافته های پژوهش، راهکارهای اجرائی لازم ارائه می گردد تا با اجرای آنها قدمی در راستای ارتقاء سطح کیفی مدیریت حریق در سازمان برداشته شود.
در این روزگار تمامی صنایع و سازمانها با هر فرآیند صنعتی بطور گسترده ای از کپسولهای اطفاء حریق به عنوان یکی از راههای کنترلی از گسترش و کاهش شدت حریق در زمان طلایی اطفاء حریق بهره گیری می شود نصب و راه اندازی اصولی و صحیح این کپسول ها ضروری است و با توجه به نوع کپسول متفاوت است. همه آتش سوزی ها یکسان نیستند سوخت و منابع خطر آفرین مختلف باعث بروز آتش سوزی های مختلف می شوند و نیاز به انواع مختلفی از خاموش کننده ها و کپسول های اطفاء حریق برای مقابله با آتش سوزی ناشی از آنها وجود دارد از سال ۹۷ سیستم کنترلی و بازرسی لازم در صنعت شرکت فاضلاب تهران جاری گردیده است تا مدیریت فرآیند تست ها و شارژ و بهره وری سیلندرها به درستی اتفاق بیفتد.
مقدمه
همه ما میدانیم در تمامی صنایع و سازمانها با هر فرآیند صنعتی بطور گسترده ای از کپسول های اطفاء حریق به عنوان یکی از راه های کنترلی از گسترش و کاهش شدت حریق در زمان طلایی اطفاء حریق بهره گیری می شود. یک کپسول اطفاء حریق ابزاری است که برای کنترل یا مهار آتش سوزی های کوچک در مواقع اضطراری استفاده می شود. باید به این نکته توجه داشت که استفاده از کپسول اطفاء حریق برای خاموش کردن آتش سوزی های بزرگ و غیر قابل مهار مطلوب نیست و ممکن است حتی جان استفاده کننده را نیز به خطر بیندازد. از خاموش کننده های دستی با توجه به مواد اطفایی داخل آنها می توان در لحظات اولیه و شروع آتش سوزی و برای حریق های کوچک و موضعی استفاده نمود.
نصب و راه اندازی اصولی و صحیح این کپسول ها ضروری است و با توجه به نوع کپسول، متفاوت است. بطور خاص هر کپسول اطفاء حریق شامل یک مخزن فشار قوی سیلندر شکل و قابل حمل با دست است که می تواند جهت اطفاء یا مهار آتش استفاده شود.
همه آتش سوزی ها یکسان نیستند. سوخت و منابع خطر آفرین مختلف باعث بروز آتش سوزی های مختلف می شوند و نیاز به انواع مختلفی از خاموش کننده ها و کپسول های اطفاء حریق برای مقابله با آتش سوزی ناشی از آنها وجود دارد. هر کدام از انواع مختلف کپسول های آتش نشانی برای نوع خاصی از آتش سوزی طراحی شده است. طبق استاندارد ملی ۷۷۵۶ و استاندارد خاموش کننده های قابل حمل NFPA۱۰ چهار طبقه آتش و براساس آیین نامه کشوری پیشگیری و مبارزه با آتش سوزی در کارگاه ها شش طبقه آتش وجود دارد که متناسب با هر یک از آنها انواع مختلفی کپسول اطفاء حریق نیز طراحی و ساخته شده است.
(مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، ۱۳۸۹) (NFPA، ۲۰۱۸) (وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ۱۳۹۱). در ایالات متحده آمریکا و آیین نامه ملی پیشگیری و مبارزه با آتش در کارگاه ها ضروری است حداقل بصورت سالیانه کلیه کپسول های اطفاء حریق موجود در همه ادارات مراکز و نواحی صنعتی و تجاری سرویس دهی و تعمیر شوند (NFPA ۲۰۱۸) فرد سرویس دهنده یک برچسب بر روی کپسول قرار می دهد تا نوع سرویس انجام شده و تاریخ آن را نشان دهد (وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۱۳۹۱)
در صنعت فاضلاب تهران و پروژه های زیر مجموعه آن، تمامی استانداردهای ملی و بین المللی توسط دفتر HSE حاکم گردیده و نظارت و بازرسی های لازم در فواصل زمانی مربوطه صورت می پذیرد. در مطالعه حاضر، ضمن مروری بر سیستم مدیریت ایمنی کپسول های اطفاء حریق بعنوان بخشی از سیستم مدیریت ایمنی حریق جاری شده، تحلیلی بر نتایج اقدامات انجام شده در سال های ۹۷ و ۹۸ ارائه می گردد.
۲- روش تحقیق
با توجه به آنکه از سال ۹۷ سیستم کنترلی و بازرسی لازم در صنعت شرکت فاضلاب تهران جاری گردیده است در این راستا بانک اطلاعاتی لازم برای تمامی کپسول های اطفاء حریق موجود در اماکن زیر مجموعه شرکت فاضلاب تهران و مشخصات آنها علیرغم سیستم های اعلام و اطفاء حریق تهیه گردیده تا مدیریت و کنترل فرآیند تست ها و شارژ و بهره وری سیلندرها به درستی اتفاق بیفتد. برای سیلندرهای اطفاء حریق بطور ۵ سال یکبار با توجه به نوع سیلندرها استانداردهای مربوطه 9 تست هیدروستاتیک توسط مراکز همکار سازمان استاندارد ملی و دارای پروانه صلاحیت انجام می گردد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی 1397).
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ تئوری حریق و شناخت خاموش کننده های دستی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)