بررسی اپیدمیولوژیک حوادث کودکان
بررسی اپیدمیولوژیک حوادث کودکان
فرمت: WORD تعداد صفحات: 10
چکیده
حوادث یکی از عوامل اصلی مرگ و ناتوانی کودکان در دنیا می باشد. سالانه میلیونها نفر دچار ناتوانی ناشی از حادثه می شوند و کودکانی که از این حوادث جان سالم به در میبرند، ممکن است نیاز به مراقبت دائم پیدا کرده و ابعاد زندگی کودک و خانوادهاش تحت الشعاع قرار گیرد. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک حوادث در کودکان مراجعه کننده به بیمارستان شهرستان تویسرکان در سال 1392 انجام شد. این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی 133 کودک با سن 10 سال و کمتر که به علت حادثه به اورژانس بیمارستان شهرستان تویسرکان مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. داده های مورد نیاز با استفاده از چک لیست طراحی شده از پرونده های مربوطه، استخراج گردید و در نهایت با کمک نرم افزار SPSS ویرایش 16 تجزیه و تحلیل گردید.
نتایج نشان داد که از بین مصدومین حوادث، 66/64 درصد پسر و 34/35 درصد دختر بودند. بیشترین تعداد حوادث در سن 4-3 سالگی و کمترین آن مربوط به سن 8-7 سالگی و بیشترین تعداد حوادث از نظر فراوانی به ترتیب در منزل، کوچه و خیابان، بزرگراه و جادهها، اماکن تفریحی و سایر نقاط اتفاق افتاده بود. بیشترین فراوانی از نظر علت حادثه مربوط به سقوط با 9/48 درصد و سپس حوادث ترافیکی با 1/24 درصد و کمترین آن مربوط به خودکشی، مسمومیت و خشونت با 8/0 درصد بود. ضرورت پیشگیری از وقوع حوادث در کودکان، موضوع قابل توجهی است که لزوم طرح ریزی و اجرای برنامههای کنترلی و حفاظتی در مراکز بهداشتی، آموزشی و تفریحی برای کودکان را در اسرع وقت می طلبد.
واژه های کلیدی: حوادث کودکان، اپیدمیولوژیک، تویسرکان
Abstract
Accidents are the leading causes of death and disability among children in the world. Annually, millions of people affect with disabilities caused by accident and children who survived these events, may find the need to permanent care taking and the child and his family’s aspects of life will be overshadowed. This study was done aiming the epidemiologic survey of accidents in children admitted to Tuyserkan city hospital in 2013. This is a cross-sectional study that was done on over 133 ten-year-old or younger children who were admitted to emergency unit of Tuyserkan city hospital because of the accident. Required data were extracted by the designed Checklist of related folders and finally, were analyzed, using SPSS software V.16. Results showed that among the victims of accidents, 64.66% were boys and 35.34% girls. The highest numbers of accidents were happened at the age of 3-4 and the lowest at the age of 7-8, and the highest numbers of accidents were frequently happened at homes, in alleys and streets, highways and roads and recreational areas, etc., respectively.
As the cause of accident, the highest frequency is related to falling with 48.9% and then traffic accidents with 24.1%; and the lowest, related to suicide, poisoning and violence with 0.8%. Urgent prevention against occurring accidents among children is a remarkable issue that requires the immediate necessary planning, and performing controlled and protective programs in health, educational and recreational centers for children.
Keywords: children accidents, epidemiologic, Tuyserkan
مقدمه
حوادث از جمله علل عمده تهدیدکننده سلامتی در هر کشور می باشد و بار مالی زیادی را به جامعه تحمیل می کند (2 و 1). پیامدهای ناشی حوادث فقط جسمانی نبوده بلکه جنبههای روانی و اجتماعی را نیز در بر میگیرد و می توانند هزینه های زیاد ناشی از جراحی ها، طولانی بودن زمان بستری بیماران، معلولیت طولانی مدت، آسیبها و از دست دادن دوران مفید زندگی و … را بر خانواده و جامعه تحمیل کنند (3 و 4).
میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال از مهمترین شاخصهایی است که نشان دهنده توسعه کشورهاست. کاهش این شاخص از تعهدات مهم کشورها بوده و به همین منظور در سال 1990 کشورهای جهان در قالب طرح سلامت برای همه تا سال 2000 متعهد شدند که مرگ کودک را در کشور خود طی یک دهه (تا سال 2000 میلادی) 50 درصد کاهش دهند، همچنین این نسبت در سال 2015 میلادی باید 75 درصد نسبت به سال 1990 کاهش یابد (5). مهمترین علل مراجعه کودکان به بیمارستان، آسیب های ناشی از حوادث می باشد (6).
کودکان به علت ضعف در تشخیص خطر نسبت به بزرگسالان آسیب پذیری بیشتری در برابر حوادث دارند (7) و همچنین به دلیل ویژگیهای جسمی، روانی، رفتاری، الگوی مواجهه و بازی در محیطی که بزرگترها برای خود ساختهاند، از گروههای آسیب پذیر جامعه به شمار میروند (8) و در بین مجروحین ناشی از حوادث، کودکان نسبت به جمعیت خود بیشترین سهم را دارند (9). برخی خصوصیاتی که کودکان سنین مدرسه را در معرض خطر قرار میدهد مواردی نظیر این که کودک به طور فزایندهای سرگرم فعالیتهای خارج از خانه میشود، تمایل به فعالیت زیاد دارد، برای دستیابی به موفقیت به شدت فعالیت میکند، مهارتهای حرکتی بسیار دارد، ماجراجو و علاقمند به انجام کارهای جدید میباشد، تحت تاثیر همسالان قرار داشته و به تأیید دوستان نیاز دارد و به انجام امور خطرناک علاقمند است (10).
در بسیاری از کشورها حادثه عامل اصلی مرگ کودکان می باشد و در آمریکا علت اصلی مرگ در سنین 1 تا 18 سال محسوب می شود (11). تخمین زده می شود که هر ساله در آمریکا 8000 کودک به دلیل صدمات دچار مرگ میشوند که از هر 100 هزار نفر، 300 نفر آنان به دلیل صدمات مغزی میمیرند و از هر 4 کودک، یک نفر متحمل صدمه شدید میشود و در انگلستان سالانه بیش از دو میلیون کودک دچار حادثه میشوند (12 و 13). در ایران حادثه به عنوان سومین عامل عمده مرگ و میر برای تمام سنین و اولین علت برای سنین زیر 40 سال می باشد (14). طبق یافته های مطالعه ای در شیراز، میزان بروز کلی حوادث در دانش آموزان راهنمایی 2/1 درصد بوده که مهمترین علل آن به ترتیب شامل زمینخوردن، درگیری و ضربه خوردن، برخورد با مانع و ورزش بوده است (15). نتایج مطالعهای در خوزستان نشان داد که بیشترین علل مرگ و میر کودکان یک تا 59 ماهه، حوادث و سوانح بوده است (5). در تحقیقی که در تهران انجام گرفت از سوانح به عنوان شایعترین علت مرگ و میر در سنین 1-14 سالگی نام برده شده است.
در حال حاضر اقدامات پیشگیرانه برای کاهش حوادث در جامعه به طور پراکنده با برنامههای آموزشی انجام میپذیرد ولی اقدام اساسی قلمداد نمیشود زیرا قبل از هر برنامهریزی و انجام هرگونه مداخله، کسب آگاهی از میزان و ویژگیهای مبتلایان به سوانح و دلایل مراجعه مصدومین به اورژانس حائز اهمیت است (16). مطالعات اپیدمیولوژی با شناسایی علل حوادث و عوامل محیطی مؤثر در بروز حوادث، نقش مؤثری را در پیشگیری و کنترل حوادث کودکان ایفا میکند (17و18). از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژیک حوادث در کودکان مراجعه کننده به بیمارستان شهرستان تویسرکان در سال 1392 انجام گرفت.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پیشگیری از اختلالات اسکلتی – عضلانی کودکان در کشاورزی
⇐ ایمنی و ارگونومی کودکان در داخل اتومبیل
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)