بررسی اهمیت و ضرورت مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در دانشگاه
بررسی اهمیت و ضرورت مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در دانشگاه
بررسی اهمیت و ضرورت مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در دانشگاه
فرمت: Word تعداد صفحات: 13
فهرست:
- چکیده
- مقدمه
- تاریخچه hse در ایران و جهان
- مزایای اجرای سیستم HSE در یک سازمان
- عناصر سیستم مدیریت HSE
- دانشگاههای مرتبط با HSE در ایران
- دانشگاه های پذیرنده رشتههای مرتبط با HSE
- اهمیت ایمنی بیمار و ایمنی توانبخشی و محیط زیست و محیط کار و زندگی
- فیلدهای آموزشی دانشگاه توانبخشی در زمینه HSE
- الگوهای دانشگاهی در عرصه HSE
- نتیجه گیری
- پیشنهادات
- منابع
این مقاله ترجمه مقاله زیر می باشد:
Farrokhi M, Khankeh H, Poursadeqiyan M. The Necessity to Establish Health, Safety and Environment Management Major at the University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences. Health in Emergencies and Disasters Quarterly. 2019; 4 (3) :119-126
URL: http://hdq.uswr.ac.ir/article-1-205-en.html
چکیده
یکی از رسالت های اساسی مدیریت منابع انسانی، نگهداری کارکنان و توانمند ساختن آن ها است و از آن جایی که بسیاری از حوادث کاری و بیماری های شغلی غیرقابل درمان و جبران ناپذیر می باشند، لذا به کارگیری پیشگیری و کنترل بیماری از اهمیت خاصی برخوردار است. از طرفی به دنبال رشد ســریع فن آوری و پیچیده تر شدن فعالیت متناسب با نیاز شرکت ها و صنایع مجموعه ای به نا HSE با هدف به حداقل رساندن آسیب های وارده به انسان، تجهیزات و محیط زیست می باشد شــکل گرفته اســت. به طوری که امروزه ضرورت ارایه آموزش تخصصی و آکادمیک سیستم مدیریت HSE در قالب رشته های تحصیلی در دانشگاه ها به خصوص در دانشگاه های وابسته به وزارت بهداشت نظیر دانشگاه که ضمن توجه به خدمات بهداشتی و درمانی و توانبخشی به عنوان ارایه دهنده خدمات سطح سوم نظام سلامت نیز می باشد بسیار محسوس می باشد. لذا با توجه به اهمیت موضوع و با توجه به گذشت حدود ربع قرن از تاسیس دانشگاه علوم و نیز لزوم توجه به عرصه های بهداشت و پیشگیری به عنوان پایه ها و ارکان سلامت، این دانشگاه برآن شد تا دیدگاه جامع مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست را در دانشگاه جهت تکمیل فعالیتهای خود در عرصه علوم بکار گیرد. و این نوشتار با هدف بررسی اهمیت و ضرورت راه اندازی رشته تحصیلی مدیریت بهداشت ،ایمنی و محیط زیست (HSE) در دانشگاه علوم در قالب یک مطالعه مروری کتابخانه ای تنظیم گردید. در نتیجه دانشگاه علوم پزشکی و مراکز تابعه، راه اندازی این رشته در دانشگاه را عاملی به منظور باز شدن حیطه های جدید تحقیقاتی و علمی در زمینه های مدیریت خدمات توانبخشی و توجه بیشتر بخش های مشاوره ای و مددکاری و رشد کودکان استثنایی در زمینه شغلی و خطرات آن، لزوم تحقیقات تخصصی تر شغلی و کنترلی در بخش شنوایی شناسی، رویکردهای HSE در پرستاری و مراقبت در بخش های درمانی، لزوم توجه به HSE در مراکز پیش دبستانی و مراقبت از کودکان با هر سطح ناتوانی، لزوم تحقیقات عمیقتر در بخش های روانپزشکی و روان و در نهایت بهبود رفاه آحاد جامعه از همه اقشار و سنین می دانند.
کلمات کلیدی: ضرورت، راه اندازی، رشته تحصیلی مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE)، دانشگاه توانبخشی
مقدمه
به دنبال پیشرفت صنعتی و ورود ماشین آلات به عرصه زندگی افراد و پررنگ تر شدن نقش تجهیزات و دستگاه ها در فرآیند های کاری و افزایش تعامل انسان ها با اجزای محیط های صنعتی، سازمان ها با چالش های جدید و مستمری در رابطه با موضوعات سلامت، ایمنی و محیط زیست مواجه شده اند (مردانی و همکاران،۲۰۱۳). به طوری که سازمان ها سالانه با میلیاردها دلار خسارات انسانی، تجهیزاتی به علت حوادث و بیماری های ناشی از کار و رفع آلودگی های زیست محیطی ناشی از فعالیت های خود مواجه می باشند، واحدهای تولیدی، صنعتی که به نوعی موتور محرکه اقتصاد کشور می باشند، از نظر اشتغال، تولید، صادرات و ارتقای بهره وری ملی نقش و اهمیت قابل توجهی در اقتصاد ملی دارند، این خسارات از موانع مهم توسعه محسوب می شوند. بنابراین منطقی است که مدیریت سازمان ها به موازات توجه به سایر جنبه های مدیریتی از قبیل کیفیت، اقتصادی و مالی، فن آوری، تولید و امثال آن، مدیریت بر جنبه های بهداشت حرفه ای، ایمنی و زیست محیطی را مدنظر داشته باشند، چراکه بهبود در عملکرد کلی سازمان بدون پرداختن به این جنبه ها امکان پذیر نمی باشد (اینوستیگیشن،۲۰۱۲).
در این راستا متناسب با نیاز شرکت ها و صنایع مجموعه ای به نام HSE شکل گرفته اســت. هدف اصلی از تشکیل این ساختار به حداقل رساندن آسیب های وارده به انسان، تجهیزات و محیط زیست می باشد (ادوارد و وبستر،۲۰۱۲) به عبارت دیگر برای نجات و اعتلای سازمان ها، نیروی انسانی، بقای محیط زیست، جلوگیری از خسارات وارده به تجهیزات، تاسیسات و برای خاتمه دادن به تمامی دغدغه های موجود، علم مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست یا HSE پا به عرصه صنعت نهاد. در واقع نظام HSE یک ابزار مدیریتی برای کنترل و بهبود سلامت، ایمنی و محیط زیست در همه ی برنامه های توسعه صنعتی یا تشکیلات سازمانی است.
در هر محیط کاری، سیستم مدیریت HSE باید با شرایط محیط و نوع فعالیت و حوادث متناسب باشد. هدف اصلی از تشکیل این ساختار به حداقل رساندن آسیب های وارده به انسان، تجهیزات و محیط زیست می باشد (حبیبی، ۱۳۸۴). به بیان کلی تر HSE سیستمی است که به صورت یکپارچه و با همگرایی و چینش همافزای نیروهای انسانی و امکانات و تجهیزات سعی در ایجاد محیطی سالم، دلپذیر و با نشاط و به دور از حادثه، خسارت و ضایعات دارد (بهمن نیا، ۱۳۸۴). در واقع سیستم مدیریت HSE بخشی از سیستم مدیریت کل جاری در یک سازمان است و همانند سایر سیستمهای مدیریتی از چرخه دمینگ (Check- Act Plan- DO) پیروی می کند (پوراکی، ۱۳۸۴). تمام شرکت های بزرگ نفتی دنیا از قبیل BP, Shell, Total, ADNOC ، وزارت نفت ایران و … دارای مدلی از سیستم مدیریت HSE می باشند (فرشاد و همکاران،۱۳۸۵).
به عبارت دیگر این مهم تنها از طریق وضع و بکارگیرى قوانین و مقررات صحیح و شفاف و هم چنین وجود ساختاری مدیریتی برای کنترل فرآیندها میسر خواهد بود (ادوارد و همکاران، ۲۰۰۸). موفقیت سیستم مذکور مستلزم مشارکت و درگیر شدن کلیه کارکنان در اجرای الزامات بهداشتی، ایمنی و محیط زیستی و به بیان بهتر عملکرد بالای کارکنان است. به گونه ای که نیروی انسانی و آموزش صحیح آنها و آگاهی بخشی نسبت به مقوله HSE و اهمیت آن به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر شرایط HSE (ایمنی، بهداشت و محیط زیست) در نظر گرفته می شود. (مردانی و همکاران،۲۰۱۳). مضاف بر آن در طی دهه های اخیر سرمایه گذاری در آموزش کارکنان روند افزایشی داشته است و سازمان ها بیش از پیش بر گسترش فعالیت های آموزشی و فراهم سازی فرصت های یادگیری برای کلیه کارکنان در سطوح متفاوت تاکید ورزیده اند.
در واقع سازمان ها آموزش و توسعه منابع انسانی را از حیاتی ترین وظایف خود و بهسازی سازمان و منابع انسانی تلقی می کنند. استفاده صحیح از نیروی انسانی، بهبود کمی و کیفی محصولات و خدمات، جلوگیری از بروز حوادث ضمن کار، ایجاد ثبات در سازمان و رعایت انعطاف در موارد ضروری، کاهش نظارت بر کارکنان، تقویت و ایجاد غرور در آنها، از دیگر مواردی هستند که بر اهمیت و ضرورت آموزش هرچه بیشتر کارکنان تاکید کنند (فروم، ۲۰۱۴).
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)