ایمنی پرتوی زیستی لامپ ها و سامانه های لامپ ها
ایمنی پرتوی زیستی لامپ ها و سامانه های لامپ ها
ایمنی پرتوی زیستی لامپ ها و سامانه های لامپ ها
Photobiological safety of lamps and lamp systems
فهرست:
مفدمه:
بیش از صد سال از پیدایش لامپ های الکتریکی می گذرد و در این مدت هم تکامل زیادی پیدا کرده اند. با اینکه تولید انبوه و استفاده عادی از لامپ از همان زمان به سرعت گسترش یافته است اما استانداردهای ایمنی در عرصه صنعت لامپ ، هم پای این پیشرفت وجود نداشتند در صورتی که استانداردهای ایمنی مربوط به سامانه های لیزری تقریبا همراه با ظهور فن آوری لیزر تدوین و تکامل یافتند. از سوی دیگر، ارزیابی و کنترل خطرات ناشی از لامپ ها و سامانه های لامپ نسبت به سیستم های تکفام لیزر ، موضوع بسیار پیچیده تری است زیرا در اینجا به جای چشمه نقطه ای با چشمدهای گسترده تایش سرو کار داریم ویژگی های اپتیکی چشمه های گسترده ممکن است توسط وسایل اپتیکی قراتاب (تصویر سازی ) و یا قاب های پخش کننده نور تغییر پیدا کرده باشند، بنابراین در این حالت، اندازه گیری های تایش سنجی مورد نیاز، بسیار پیچیده است. همچنین توزیع طیفی تایش یک لامپ ممکن است به وسیله عوامل اپتیکی کمکی، پخش کننده ها، عدسی ها و وسایل مشابه آنها با تغییر در شرایط به کار گیری تغییر کرده باشد.
برای ارزیابی یک چشمه اپتیکی طیف گسترده همچون لامپ قوس الکتریکی، لامپ رشته ای، لامپ فلورسنت، یک آرایه از لامپ ها یا سیستم لامپ، باید به سه نکته اساسی توجه شود. ابتدا لازم است توزیع طیفی تایش اپتیکی گسیل شده از چشمه را در مکان یا مکان هایی که نزدیک ترین دسترسی انسان به آن چشمه میسر است تعیین کرد. به علت پالایش (فیلتراسیون) ناشی از هر ابزار اپتیکی (مثل ایزار اپتیکی ایجاد تصویر یا فراتاب) در مسیر نور خروجی، این توزیع طیفی تایش در دسترس یک سامانه روشنایی ممکن است با آنچه که عملا توسط یک لامپ به تنهایی گسیل می شود تفاوت داشته باشد.
دوم ، بافت شبکیه چشم به دلیل کمبود رگهای خونی، در برابر افزایش دما بسیار آسیب پذیر است و اندازه تصویر روی شبکیه برروی تبادل دمایی شیکیه و مشیمیه(بافت آوندی خون رسان متصل به شبکیه) اثر دارد، بنابراین باید اندازه چشمه نوری یا بزرگی تصویر آن در شبکیه در ناحيه طيفی خطرساز برای شبکیه چشم، مشخص شود.
سوم، ممکن است نیاز به تعیین تغییرات تابیدگی و تایندگی موثر نسبت به فاصله وجود داشته باشد. معمولا انجام اندازه گیری های مورد نیاز بدون دستگاه های از هر جهت کارآمد کار آسانی نیست. بنابراین تصمیم گرفته شد که فنون مرجع اندازه گیری برای لامپ ها و ساماندهای لامپ در این استاندارد گنجانده شود. فنون اندازه گیری به همراه طرح طبقه بندی گروه های تعریف شده احتمالی خطر، زمینه مشترکی را هم برای سازندگان لامپ و هم کاربران آن برای تعریف خطرات پرتوزیستی مشخص هر لامپ و آیا سامانه لامپ فراهم می کند.
نکته آخر اینکه، خطرات تایش اپتیکی برخی از لامپ ها و سامانه های لامپ (مثل لامپ های تصفیه آب)، شناخته شده هستند. هدف این استاندارد، فراهم آوردن روش و تکنیک استاندارد شده ای برای محاسبه خطرات احتمالی تایش است که ممکن است در به کار گیری لامپ یا سامانه های مختلف لامپ تهفته باشد.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پاورپوینت انواع لامپ ها و ویژگی آنها
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)