ایمنی و امنیت در فرایند طراحی معماری مجموعه های صنعتی با ایده دفاع عمقی
ایمنی و امنیت در فرایند طراحی معماری مجموعه های صنعتی با ایده دفاع عمقی
ایمنی و امنیت در فرایند طراحی معماری مجموعه های صنعتی با ایده دفاع عمقی
تهیه و تنظیم: جواد گودینی، محسن وفامهر
چكیده
پاسخگويی به الزامات ايمنی و امنیت، از مهمترين دغدغه های طراحی در مجموعه های صنعتی به حساب می آيد. تعدد خطرات محتمل در اين مجموعه ها به انضمام سنگین بودن تلفات مالی و جانی، مؤيد اهمیت تلاش های عملی و نظری در جهت افزايش ضريب ايمنی و امنیت آنها است. اين نوشتار به دنبال پاسخ دادن به چگونگی ارتقای ضريب ايمنی و امنیت در اين فضاها تدوين شده و فرضیه خود را بر اين نکته استوار ساخته که ايده دفاع عمقی از طريق ازدياد لايه های دفاعی در طول حیات پروژه، حیات حادثه و يا تعدد سامانه های فعال و غیرفعال به تحقق شرايط ايمن و امن کمک می کند.
تبیین معنايی معیارهای ايمنی و امنیت در طراحی مجموعه های صنعتی، تبیین ايده دفاع عمقی، تبیین تناسب معیارهای ايمنی و امنیت با ايده دفاع عمقی، سناريوهای عملیاتی شدن ايمنی و امنیت با دفاع عمقی به انضمام مزايای نسبی به کارگیری آن در طراحی، مهمترين محورهای تحقیق حاضر به شمار میرود. اين تحقیق، ماهیتی تحلیلی داشته و سعی نموده تا از طريلق استنتاج های عقلی به عم آمده بر روی واژگان، ديدگاه ها و استانداردها بتواند به سوال تحقیق خود پاسخ دهد. يافته ها مؤيد آن است که مطرح شدن ايده دفاع عمقی در تمام حوزه ها اعم از معماری به بالا رفتن ضريب ايمنی و امنیت در مجموعه های صنعتی می انجامد.
مقدمه
توسعه دانش نظری در خصوص معماری صنعتی يکی از زمینه های پژوهشی بکر تلقی می شود. تبیین عبارت معماری صنعتی در ديدگاه های صاحب نظران با دو رويکرد همراه بوده است. در رويکرد نخست اين عبارت به استفاده از فناوریهای پیشرفته در طراحی يا ساخت بناها اشاره دارد؛ حال آنکه در ديدگاه دوم، معماری صنعتی به طراحی ساختمان ها يا مجموعه هايی اطلاق می شود که کاربری صنعتی داشته باشند.
تفاوت اين ديدگاه ها از آنجا شکل می گیرد که رويکرد دوم (برخلاف رويکرد نخست که صنعت را در خدمت معماری می داند)، معماری را در خدمت صنعت معرفی می کند. نگاهی به تاريخ صنعت ساختمان، مقوله پیش ساختگی، وفور مصالح نوين ساختمانی، مجموعه کتاب های نوشته شده در زمینه فناوری معماری و شک گیری گرايش فناوری معماری در دوره کارشناسی ارشد معماری مؤيد اين مطلب است که تلاشهای عملی يا نظری صورت گرفته در چارچوب ديدگاه نخست به مراتب عمق يا غنای بیشتری از ديدگاه دوم دارد.
به عبارت ديگر، ارزيابی های به عمل آمده مؤيد اين مطلب است که تولیدات نظری معماری پیرامون رويکرد دوم از کمیت بالايی برخوردار نیست کم بودن تولیدات نظری درخصوص رويکرد دوم معماری صنعتی که می توان آن را به طور دقیقتر معماری مجموعه های صنعتی معرفی نمود يکی از عواملی است که بر اهمیت پژوهش های اين عرصه می افزايد. از سوی ديگر، تعدد مراکز صنعتی اعم از شهرها و نواحی صنعتی، خوشه ها و قطب های صنعتی، مجتمع های صنعتی به انضمام واحدهای صنعتی (نظیر کارخانجات، مراکز کارگاهی و تولیدی، پتروشیمی ها، پالايشگاه ها، نیروگاها و …) نشانگر
گستردگی گونه های صنعتی است. مقايسه تعداد مجموعه های صنعتی کشور با تعداد مراکز فرهنگی، مذهبی، ورزشی و … مؤيد ضرورت پرداختن به چند و چون طرح معماری آن ها و ارتقای کیفیت معمارانه در اين مجموعه ها است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
-
مفهوم ایمنی در مجموعه های صنعتی
-
مفهوم امنیت در مجموعه های صنعتی
-
ایده دفاع عمقی در طراحی مجموعه های صنعتی
-
مفهوم ایده دفاع عمقی
-
مزایا و قوت های ایده دفاع عمقی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)