اهداف، تاریخچه و کاربرد ارگونومی
اهداف، تاریخچه و کاربرد ارگونومی
اهداف، تاریخچه و کاربرد ارگونومی
فرمت: Word تعداد صفحات: 40
مقدمه
نیروی انسانی، کار و بهره وری، تولید و صنعت واژه هایی هستند که با یکدیگر ارتباطی تنگاتنگ دارند. زمانی که سخن از بهره وری نیروی انسانی پیش می آید انسان به عنوان یک اپراتور یا بعنوان یک عامل حرکت و نیرویی فعال مطرح می شود. دقت و کارآیی افراد در مشاغل مختلف از حرف خدماتی، تحقیقاتی و آموزشی گرفته تا کشاورزی و صنعتی، جزو عوامل مهم در بهرهوری نیروی انسانی می باشد. بهره وری نیروی انسانی تنها محدود به انجام فعالیت های شغلی کاربران نیست. به بیان دیگر، موضوع بهره وری با هر نوع فعالیتی که افراد انجام می دهند چه در قالب تولید و چه در قالب مصرف مرتبط می باشد.
در حال حاضر تقریباً 45% جمعیت دنیا و حدود 58% افراد بالای 10 سال در شمار نیروی کار جهان محسوب می شوند. بالطبع اگر بخواهیم کـاربـری کلیـه مصـرف کنندگان محـصـولات مختلف را نیز به این آمار اضافه کنیم، کلیه افراد بشر با بحث بهره وری موضوعیت پیدا می کنند اما سخن اینجاست که چگونه می توان کارآیی افراد را افزایش داد. در دنیای کنونی که علوم مختلف سریعاً در حال رشد و پیشرفت می باشند انتظار می رود که بخشی از مباحث علمی به این مهم یعنی ارتقاء بهره وری جامعه توجه ویژه داشته باشند.
ارگونومی با طراحی سیستم هایی که افراد در آن کار میکنند سر و کار دارد. ارگونومی متشکل از دو کلمه یونانی ergon بمعنی کار و nomos به معنی قانون است. تمامی سیستم های کار شامل جزء انسانی و جزء ماشینی است که در محیط کار قرار گرفتهاند. به هنگام طراحی هر سیستمی که انسانها و ماشین ها به منظور تولید محصولی در کنار هم کار میکنند باید ویژگی های افراد درگیر کار را شناخته و این ویژگی ها را هنگام طراحی مدنظر قرار دهیم. این عمل کارکرد اصلی ارگونومی است (شکل 1).
شکل 1- اهداف ارگونومی
علم مهندسی عوامل انسانی یا ارگونومی که علمی انسان محور است با ارائه الگوهای نوین و کاربردی، ابزاری کارآمد هم برای تولیدکننده و هم برای مصرف کننده محسوب می شود. ارگونومی علمی است که ضمن توجه به سلامت نیروی انسانی به تولید و بهرهوری بطور دقیق مینگرد. این علم با هدف اصلاح شرایط سیستم های کار، روش های طراحی ایستگاه های کار، ابزار آلات و همچنین کنترل روش های عوامل زیان آور محیطی را تشریح می کنند و با عنایت به مبانی رفتارشناسی انسانی، ساختار عوامل یاد شده را با خصائص انسانی مطابقت می دهد. با توجه به آنچه تاکنون ذکر شد اینگونه بنظر می رسد که ارگونومی با علوم دیگر از جمله مهندسی صنایع، مهندسی ایمنی، مدیریت، طراحی صنعتی، مکانیک و بیومکانیک، روانشناسی، جامعه شناسی و مرتبط باشد.
هدف ارگونومی اطمینان از برآورده شدن نیازهای انسان برای انجام کار بصورت ایمن و اثربخش در طراحی سیستم های کار است.
طی دهههای گذشته نقش حیاتی ارگونومی در بهبود کیفیت، افزایش بهرهوری، بهبود کیفیت زندگی کاری، ایمنی وکارایی کلی سازمان مشخصتر شده است. متخصصان ارگونومی با بهینه کردن تناسب بین انسان، ماشین، محیط وسازمان کارایی انسان و سیستمها را بهبود بخشیدهاند. در حال حاضر توجه به ارگونومی از حد یک ابزار فراتر رفته و بهیک استراتژی جهت بهبود کیفیت و بهرهوری، ایجاد محیط کار مناسب، پیشگیری از حوادث و بیماریهای ناشی از کارو بهبود راندمان و عملکرد انسان تبدیل شده است.
سیستم های کار، سیستم های جهتدار و هدفمندی هستند که خروجی مشخصی را ارائه میکنند. معنای کار، کوشش برای رسیدن به یک هدف است که این تعریف مناسب تر از تعاریف دیگر یعنی حاصل ضرب نیرو در جابجایی یا افزایش فعالیت متابولیک بالاتر از سطح پایه است. پیچیدگی سیستم کار با افزایش اجزای ماشینی یا انسانی یا با وسیع تر شدن محیط بیشتر میشود. هر یک از اجزای سیستم کار میتواند با دیگر اجزاء بطور مستقیم یا غیرمستقیم در تعامل باشد.
حیطه عمل ارگونومی بینهایت وسیع بوده و محدود به کاربرد خاصی نیست.
تمام سیستم های کار دارای محدوده فیزیکی یا کارکردی هستند که آنها را از سیستم های مجاور جدا میسازد. سیستم های کار با ورودیها و خروجی های مخصوص به خود با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. خروجی یک سیستم کاری میتواند ورودی سیستم کاری بعدی و یا بالعکس باشد. آنالیز سیستم، علم مطالعه ساختار و کارکرد سیستم های کار و فراهم ساختن ابزار لازم برای ترکیب سیستم های ساده و تشکیل سیستم های پیچیدهتر است. آنالیز سیستم ها جزء لاینفک تمام کارهای پیشرفته در ارگونومی است.
پرداختن به ارگونومی نیازمند آشنایی با آناتومی، فیزیولوژی و روانشناسی انسانی در طراحی سیستم های کار است. تاکید خاصی روی طراحی سطح مشترک انسان- ماشین وجود دارد تا ایمنی و کارایی تجهیزات افزایش یابد و عوامل زیانآور استرسزا حذف شوند.
تاریخچه ارگونومی
ارگونومی لازمه طراحی و حل مشکلات کاری در سیستم های کار نوین است که با پیشرفت تکنولوژی نمایان شدهاند. ارگونومی پیشرفت خود را مدیون همان فرآیندهای تاریخی است که باعث رشد سایر علوم نظیر مهندسی صنایع و طب کار گردید.
تلاش برای تطبیق انسان با کار Fitting the man to the job (FMJ) بر اساس ایده بهبود بهرهوری یا کارآیی بوسیله انتخاب کارگران مستعد برای کاری خاص قرار دارد. این نظریه که یکی از پایههای روانشناسی صنعتی مدرن را تشکیل میدهد بر این فرض استوار است که برای انجام هر کاری نیاز به استعدادهای خاصی است که میتوان آنها را شناسایی و بطور عینی اندازهگیری کرد. این فرضیه در مورد انتخاب افراد، با صلاحیت یا مهارت های اداری برای پست های خاص صدق میکند. همچنین فرضیه یاد شده در مورد تعدادی از مشاغل دیگر صادق است حتی امروزه مشاغل سخت بدنی مانند آتش نشانی یا نجات غریق یا مشاغلی نظیر خلبانی هواپیمای نظامی محدود به افرادی با استعدادها و خصوصیات بدنی خاص است. اگرچه این فرضیه همواره درست نبوده و هنوز جای بحث دارد. برای مثال اتحادیه های صنفی ممکن است به تلاش های مدیریت برای انتخاب کارگران قوی بنیه برای کارهای خاص اعتراض کنند که بحث بر سر خود کار است نه فرد کارگر و کار باید بگونهای طراحی مجدد شود که توسط هر فردی قابل انجام باشد.
نظریه دیگری که فلسفه ارگونومی بر آن استوار است با نام تطبیق کار با انسان Fitting the job to the man (FJM) شناخته میشود. بسیاری از تلاشهای اولیه مهندسی انسانی و طراحی فضای کار سعی در طراحی کارهای متناسب با ویژگی های کارگر داشتند. فرضیه اساسی در نظریه FJM این است که یک مجموعه مناسب از ویژگی های فردی را در رابطه با هر کاری که طراحی میشود میتوان مشخص کرد. FJM میتواند در تمام سطوح اجرا شود برای مثال جهت تعیین میزان قابل قبول وزن بار روشی ابداع شده است که ریسک صدمه به کارگران را به حداقل می رساند. لذا بارهای خطرناک شناسایی شده و دوباره طراحی میشوند.
درجه حرارت های حداکثر و قابل قبول برای انجام کار مشخص شدهاند که امکان طراحی شرایط جوی مناسب با کار را برای کارگران فراهم میکند. در روانشناسی عملکرد انسان، واضح است که افراد دارای انتظاراتی در مورد روابط بین حرکات کنترل ها و حرکات متقابل تجهیزات کنترل شده هستند. اگرچه اپراتورها میتوانند روابط معکوس را یاد بگیرند، ولی این عمل تقریبا همواره ناخوشایند بوده و باعث افزایش ریسک خطا میشود. از طرف دیگر ارگونومی تلاش میکند که ارتباط بین کنترل – نشانگر به گونهای طراحی شود که با انتظارات کاربر سازگار باشد. در سطح زبان، واضح است که افراد میتوانند آموزش ببینند تا با دستورالعمل ها، کتابچهها یا نرمافزارهایی که دارای جمله بندی بد باشند، کار کنند اما تحت شرایط کار طبیعی فرد خسته میشود و در شرایط استرسزا احتمال ارتکاب خطاهای بزرگ افزایش مییابد. مقرراتی که از انجام تحقیقات روانی- کلامی حاصل شده است باید در طراحی زبان بکار رود تا درک آن آسان باشد. و نهایت اینکه اگر درک طراح از سیستم متفاوت از درک کاربر باشد کاربر در یادگیری استفاده از سیستم و بکارگیری آن دچار مشکل خواهد شد. ارگونومی بر ضرورت سازگاری شناختی در طراحی سیستم تأکید دارد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ اصول طراحی محیط و فرایند کاری از دیدگاه ارگونومی
⇐ ارگونومی سیستم انسان – ماشین
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)