انواع شیرهای آتش نشانی
انواع شیرهای آتش نشانی
انواع شیرهای آتش نشانی
فرمت:PDF تعداد صفحات: 4
شيرهاي آتش نشاني انواع مختلفي دارند كه از متداول ترين و پرمصرف ترين آنها شيرهاي آتش نشاني نوع پايه دار ايستاده (روي زمين) مي باشد، . شیر آتش نشانی نوع ایستاده به دستگاهي اطلاق مي گردد كه در شهر و محوطه هاي صنعتي و اماكن – مورد نياز بر روي شبكه هاي آبرساني شهري و اضطراري تحت فشار نصب مي گردد. اين شير داراي حداقل يك دهانه گيرنده و سه دهانه دهنده آب در اندازه هاي متفاوت بوده و دهانه هاي دهنده مجهز به درپوش زنجيردار و شير نيز داراي مكانيزم تخليه خودكار براي جلوگيري از يخ زدگي و يا خوردگي و زنگ زدگي بوده و هم چنين مجهز به يك فلنج ضربه گير ايمني مي باشد.
بدنه شيرهاي آتش نشاني از چهار قسمت تشكيل مي شود:
الف- كلاهك فوقاني كه شامل دسته عملكرد و يا باز كننده شير و سوراخ روغن كاري و صفحه فلنج است، كه مجموع ا محافظ قسمت فوقاني شير مي باشد.
ب- بدنه مياني روي زمين كه كليه متعلقات و دهانه هاي آبدهي مجهز به درپوش و زنجير اتصال بر روي آن تعبیه شده اند ، در ضمن داراي يك فلنج معمولي و يك فلنج ايمني نيز مي باشد.
ج- بدنه مياني زير زمين كه شامل يك لوله و دو فلنج معمولي و يك فلنج ايمني بوده كه طول آن بر حسب نياز مصرف كننده تعيين مي گردد.
د- بدنه تحتاني: این قسمت شامل دريچه كنترل مقدار آبدهي و سامانه تخليه خودكار بوده و در ضمن يك دهانه گيرنده قابل نصب به شبكه آبرساني شهري و دو فلنج اتصال در دو انتها را دارا مي باشد.
شير آتش نشاني مجهز به يك سامانه تخليه خودكار مكانيكي ستون آب داخل شير پس از بسته شدن شير اصلي است، كه براي جلوگيري از يخ زدگي و زنگ زدگي و خوردگي پيش بيني شده است.
جهت جلوگيري از خسارات و يا هرگو نه صدمه به شير اصلي كه بر اثر ضربات شديد ممكن است پيش آيد، فلنج ايمني در نظر گرفته مي شود.
به منظور حفاظت دهانه هاي دهنده شير از صدمات فيزيكي و يا ورود اجسام خارجي به داخل آن از در پوشه اي محافظ براي دريچه هاي خروجي استفاده مي شود كه اين درپوش ها به وسيله زنجير فولادي به بدنه شير متصل مي گردد.
مواد به كار رفته در ساخت كليه شيرهاي آتش نشاني پايه دار روي زمين بايد به گونه اي باشد كه با نياز مصرف مطابق بوده و كليه ويژگي هاي مندرج در استاندارد را دارا باشد.
جنس بدنه مي تواند از چدن چكش خوار و يا فولاد ريخته گري انتخاب گردد، به شرطي كه آزمون هاي مندرج در اين استاندارد را با موفقيت گذرانده و در ضمن ساير ويژگي هاي ساخت و طراحي اين استاندارد را دارا باشد.
جنس اين ميله بايد از فولادي حداقل معادل 37-ST اختيار شود . نوع رزوه ها بايد از نوع تخت كه در مقابل باز و بسته شدن هاي مداوم مقاوم بوده انتخاب شود تا در آنها ساييدگي ويا خوردگي پديد نيايد.
لازم است كه ميله عمل كننده اصلي به وسيله عمليات روكش كاري و يا عايق بندي به نحوي پرداخت گردد كه در مقابل خوردگي و زنگ زدگي مقاوم شود.
جنس نشيمن توپي شير بايد از برنج و يا برنز اختيار شود. در ضمن به گونه اي به بدنه اصلي متصل گردد كه كاملا آب بندي بوده و هيچ گونه نشستي از محل اتصال صورت نگيرد.
جنس توپي از لاستيك مصنوعي مقاوم است كه بايد به صورت فشرده و محکم در آمده و با ويژگي هاي استاندارد مربوط مطابقت نمايد.
جنس دهانه هاي خروجي آب بايد در مقابل تماس با آب و هوا ضد زنگ بوده و هيچ گونه خوردگي و يا عوامل ديگر فيزيكي در آن نفوذ ننمايد . در ضمن در مقابل ضربات ناشي از باز و بستن هاي متوالي مقاوم بوده و شكنندگي نداشته باشد . نحوه اتصال دهانه هاي بدنه شير به گونه اي مطمئن باشد كه هيچ گونه نشتي از اطراف دهانه و محل اتصال پديد نياورد . پيشنهاد مي شود كه جنس دهانه هاي خروجي آب از آلياژ برنج و يا موادي كه ويژگي هاي فوق را دارا باشد اختيار شود . يادآوري مي شود دهانه هاي خروجي آب به نحوي به بدنه متصل گردد كه در اثر باز و بستن هاي متوالي هيچ گونه حركت جانبي نداشته باشند.
جنس درپوش هاي دهانه شير بايد از جنس بدنه انتخاب شود تا قادر به محافظت دهانه هاي خروجي و رزوه هاي آن بوده و در مقابل صدمات فيزيكي و ضربات مكانيكي مقاومت داشته و هيچ گونه نشتي در حالت بسته بودن بر روي شيرها در آنها مشاهده نشود . درپوش هاي فوق بايد به نحوي محكم به دهانه هاي خروجي متصل گردد كه به آساني باز نشود مگر با آچار مخصوص سازمان آتش نشاني. شکل 2 نمونه اي از شير آتش نشاني پايه دار روي زمين را نشان مي دهد.
شماتیک شیر آتش نشانی پایه دار روی زمین
جنس زنجير اتصال درپوش ها به بدنه شير بايد از فولاد آبكاري شده و يا گالوانيزه انتخاب شود كه در مقابل صدمات فيزيكي و كشش مقاوم و سخت باشد . جنس كلاهك از برنج و يا آلياژهاي مشابه آن بوده و بايد در مقابل گشتاور پيچشي، زنگ زدگي، خوردگي، ساییدگی و فرسایش مقاوم باشد. لازم به توضیح است مجموعه ارتفاع كلاهك فوقاني و بدنه مياني روي زمين ارتفاع كار را تشكيل مي دهد.
دريچه خروجي آب بايد از دو دهانه 2.5 يك دهانه 4 اينچ انتخاب شود، رزوه هاي خروجي آب بايد از نوع U انتخاب شود كه در اثر باز و بستن هاي مداوم درپوش خوردگي و يا ساييدگي در آنها پديد نيايد.
تعداد رزوه هاي دهانه ها براي درگيري با درپوش محافظ آن بايد در دهانه هاي 2.5 اينچ حداقل 3 دنده در هر 3 سانتي متر و دهانه های 4.5 اينچ 4 دنده در هر 3 سانتي متر باشد . در مورد نحوه ي اتصال دهانه ها با بدنه اصلي به گونه اي باشد كه هيچ مقدار آب از محل اتصال نشت ننمايد و اتصال دريچه به بدنه به طور محكم، مطمئن و ايمن صورت پذيرد. ضمنا نحوه ي اتصال دهانه ها به بدنه بايد به گونه اي باشد كه بتوان به منظور تعميرات و سرويس دهانه را از بدنه جدا نمود . جهت آب بندی درپوش ها با دهانه هاي خروجي آب بايد از يك واشر مناسب كه جنس آن در مقابل فشار آب و تغييرات فيزيكي مقاوم باشد استفاده نمود.
شیر آتش نشانی ایستاده
شیر آتش نشانی روی زمینی بر روی لوله اصلی شهر نصب شده و برای برداشت آب در مواقع حریق، شستشوی خیابان ها و یا آبدهی باغچه ها استفاده میشود. محل نصب این شیر معمولا در جوار بیمارستان ها، مدارس و سالن های سینما و تئاتر می باشد.
شیر فلکه آتش نشانی برنجی زاویه دار بیشتر برای جعبه ها و باکس های آتش نشانی به کار میرود شیر آتش نشانی برنجی دنده ای در ایران با برند های مختلفی عرضه می گردد .
شیر فلکه آتش نشانی CIM ایتالیا
شیر آتش نشانی برنجی سیم CIM ایتالیا که یکی از مرغوبترین آنها می باشد و در سه سایز ۱/۲ ۱ اینچ ۲ اینچ ۱/۲ ۲ اینچ موجود می باشد .
شیر آتش نشانی سیم cim ایتالیا
شیر CIM100 Fire Valve – PN 16
شیر CIM 100 منطبق با استاندارد های EN 12266-1 : 2003 و ISO 9001 : 2008 تولید شده است و می تواند در موارد ذیل مورد استفاده قرار بگیرد :
— خاموش نمودن آتش – اطفاء حریق
نوع رزوه
مشخصات شیر آتش نشانی سیم ایتالیا cim
استاندارد : دو سر روپیچ بر اساس استاندارد ISO 228/1 G
جنس قطعات
بدنه : آلیاژ برنج قالب گیری شده بر اساس استاندارد EN 1982-CC754S
کلاهک و میله ( محور ) : برنج بر اساس استاندارد CW617N-M
اورینگ : بر اساس استاندارد NBR70sh
محافظ واشر ( درز بند ) : CW617N-M
درز بند میله : از جنس EPDM80sh
واشر : فولادی
دسته : بر اساس استاندارد EN AB-46 100
صفحه ( دیسک داخل ) : بر اساس استاندارد EN AB – 46 100
مشخصات فنی
آزمایش فشار تحت استاندارد ISO 5208 بیشترین فشار کاری ۱۶ bar حد مجاز دمای کاری از ۲۰- تا ۹۰+ درجه سانتی گراد ، عملکرد شیر قطع / وصل ساعت گرد می باشد
شیر فلکه آتش نشانی کیز ایران
شیر آتش نشانی کیز ایران
این محصول مناسب جهت نصب در تابلوهای آتش نشانی با ورودی از پایین و خروجی با زاویه ۱۳۰ درجه است که قابلیت اتصال به کوپلینگ شلنگ آتش نشانی را دارا میباشد.
شیر آتش نشانی کیزایران
۱ – بدنه اصلی : برنج ریخته گری
۲ – درپوش : برنج فورج پذیر MS58
۳ – پیچ رگلاژ : برنج MS58
۴ – فلکه : آلومینیوم با پوشش رنگ الکترواستاتیک
۵ – اورینگ آب بندی : لاستیک NBR
۶ – میل : برنج MS58
۷ – مهره چاکدار : برنج MS58
۸ – دریچه : برنج فورج پذیر MS58
۹ – واشر لاستیکی : لاستیک NBR
۱۰ – پولک استیل : استیل ضد زنگ
۱۱ – مهره شش پر : برنج MS58
۱۲ – واشر آب بندی : لاستیک NBR
۱۳ – پیچ فلکه : آهن آبکاری شده
شیر فلکه آتش نشانی آریا کوپلینگ
شیر فلکه آتش نشانی آریا در سایز های ۱ اینچ ۱/۲ ۱ اینچ ۲ اینچ ۱/۲ ۲ اینچ تولید میشود . و دارای گواهی آزمون تست هیدرواستاتیک ( تست فشار ) در حالت بسته بودن خروجی میباشد
مکانیزم تخلیه خودکار
شير آتش نشاني بايد داراي يك مكانيزم تخليه خودكار آب باشد كه با بسته شدن شير آب موجود در ستون شير را در مدت زمان معيني از شير تخليه كند تا از يخ زدگي آب در طول بدنه شير در فصل زمستان جلوگيري نموده و مسير تخليه خودكار بايد به گونه اي باشد كه تحت هيچ شرايطي مسدود نشود.
سطوح خارجي شير هاي آتش نشاني بايد كاملا صاف و عاري از هرگونه لبه تيز و برنده باشند و در ضمن كليه قسمت هاي شير كه در زير زمين قرار مي گيرد بايد با مواد مقاوم در مقابل زنگ زدگي از قبيل اپوكسي عايق پوش گردد.
ضوابط شیرهای آتش نشانی
شيرهاي آتش نشاني نوع پايه دار موضوع اين استاندارد بايد تحت كليه آزمون هاي مربوط به ضربه، تخليه خودكار، هيدرواستاتيك قرار گرفته و ميزان آبدهي با توجه به قطر دهانه شير و دهانه ورودي و خروجي آب نبايد از 5 درصد از ميزان اعلام شده توسط سازنده كمتر باشد.
علامت گذاری در شیرهای آتش نشانی
كليه شيرهاي آتش نشاني بايد به طور مشخص و واضح و در ضمن محو نشدني علامت گذاري شوند و نوشته ها بايد حاوي مطالب زير باشد:
الف- كلمات «شير آتش نشاني» كه بايد در محلي مناسب و قابل رويت، (ترجيحا كلاهك فوقاني شير) به صورت برجسته نوشته شود.
ب – نام ، مشخصات و علامت تجارتی سازنده
ج- شماره سريال و سال ساخت و هم چنين ساخت ايران
مطالب بالا را در قالب فایل PDF در زیر به صورت مستقیم دانلود کنید
حتما بخوانید:
⇐ ایمنی آتش و پیشگیری از آتش سوزی
منبع: دانشجویان بهداشت حرفه ای
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)