انواع خطرات داربست و داربست بندی
انواع خطرات داربست و داربست بندی
انواع خطرات داربست و داربست بندی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 17
فهرست:
- مقدمه
- مخاطرات داربست
- مسائل مهم در داربست
- ملاحظات انتخاب داربست
- اصول طراحی داربست ها
- محاسبه بارها
- شرایط افراد داربست بند و کار روی داربست
- ایمنی در داربست بندی
- حذف / جداسازی مخاطرات سقوط
- استفاده از کمربند نجات
- تجهیزات حفاظت فردی برای داربست بند
1- مقدمه
داربست بندی مثل هر فعالیتی بدون مخاطره و ریسک نیست ولی نکته قابل توجه این است هر فعالیت مخاطره آمیزی می تواند با اتخاذ لایه های ایمنی به شرایط نسبی ایمن تبدیل گردد در هر حال یکی از گام های اولیه در مدیریت ریسک پیش بینی و شناسایی مخاطرات است لذا درک مخاطرات کار برای مجریان و صاحبان کار مهم و حیاتی است.
2- مخاطرات داربست
مخاطرات فعالیت های داربست بندی و کار روی داربست عبارتند از:
- سقوط از ارتفاع ناشی از سرخوردن دسترسی ناایمن و فقدان تجهیزات حفاظت از سقوط شکل 1 و 2
- صدمه بواسطه سقوط ،ابزار تجهیزات و مواد زائد
- برق گرفتگی ناشی از برخورد و تماس با خطوط انتقال نیرو و برق
- صدمه دیدن و خراب شدن داربست بواسطه عدم تعادل یا بارگذاری بیش از حد
- تخته گذاری ناایمن و بد (شکل 1)
۳– مسائل مهم در داربست
مسائل مهم در داربست عبارتند از:
۱. نصب و برداشت داربست
در مرحله نصب و برداشت داربست ۱۵ تا ۲۰ درصد آسیب رخ میدهد شکل (3) معمول ترین مسئله نقص فراهم نشدن سکوی کاری مناسب برای کارگر در موقع نصب و برپایی داربست است. مسئله بعدی شامل اجزای داربست نظیر اتصالات میباشد که این نقص موجب بی ثباتی داربست می شود شاید این نقص موجب واژگونی یا فروریختن داربست نشود اما منجر به آن می شود که داربست نوسان و حرکت داشته باشد این وضعیت بیشتر زمانی رخ میدهد که فقط یک یا دو روی سکوی کار قرار گرفته باشد یا اینکه میله های حفاظتی وجود نداشته باشند در طی نصب و برداشت داربست این مسئله عادی است در ،کل ریسک برچیدن داربست از ریسک نصب داربست بیشتر است. لذا توجه بیشتری باید در هنگام برچیدن داربست داشت همچنین ریسک افراد عادی که چندان کاری با داربست ندارند و صرفاً در حال عبور از محوطه داربست بندی میباشند به خاطر پرتاپ قطعات و اجزای داربست زیاد است لذا باید تا جایی که امکان دارد پرتابی صورت نگیرد و همزمان محوطه داربست با نوار خطر مشخص شود و با موانع ثابت جلوی افراد عادی به محوطه داربست گرفته شود.
شکل 3: نصب و برداشت اجزای داربست
- بالا رفتن و پایین آمدن از داربست
تقریباً ۱۵ درصد آسیب های ناشی از داربست زمانی رخ میدهد که کارگران در حال بالا رفتن و پایین آمدن از داربست هستند بالا رفتن و پایین آمدن از چهارچوبه یا اجزای داربست به خصوص از میله های عمودی و بادبندهای داربست یک امر شایع است اما پیامد ناخوشایند آن آسیبهای فراوان و مرگ و میر است (شکل ۹)برای غلبه بر این مسئله باید مسیرهای تعریف شده ای نظیر پلکان سطوح شیبدار یا نردبان های مناسبی فراهم کرد (شکل ۱۰) همچنین باید افراد را مجاب نمود که این مسیرهای عبور ایمن برای رفت و آمد و بالا و پایین آمدن از داربست استفاده نمایند و دیگر بخش های داربست مسدود شود.
- لغزیدن یا شکستن تخته های سکوی کار
بیشتر آسیب ها شامل مسائلی در ارتباط با تخته و تخته گذاری ها هستند اگر تخته های داربست خوب با طناب یا تسمه بسته نشود یا ناایمن باشند به آسانی لیز می خورند و سبب آسیبهای جدی می شوند همچنین اگر تخته های داربست در شرایط نامناسب نگهداری نشوند یا اضافه بار بیش از ظرفیتشان روی آنها قرار گیرد شکسته می شوند بنابرین استفاده از درجه ای درست الوار و بازرسی تخته ها قبل از نصب خیلی مهم است نکته قابل توجه این است که چقدر تخته ها از دستکهای انتهایی بیرون زدگی داشته باشند و معیار چیست؟ مسئله ای که شایع است آویزان بودن بیش از اندازه یا کم اندازه داربست روی تکیه گاههایش می باشد آویزان بودن بیش از حد تخته موقعی که کارگر روی بخش آویزان ایستاده است سبب می شود که تخته در انتهای دیگر به سمت بالا بیاید و واژگون شود (حالت الاکنگی) ولی آویزان بودن بیش از کم تخته از روی دستک انتهایی منجر به لغزش و سر خوردن تخته روی تکیه گاه می شود. در آیین نامه ها اعداد متفاوتی برای طول بیرون زدگی تخته از روی دستک انتهایی بیان شده است بطور معمول اگر فرض بر این باشد که تخته ها با ضخامت ۵ سانتیمتر می باشند طول مناسب بیرون زدگی بین ۳ تا ۶ برابر قطر تخته یعنی بین ۱۵ تا ۳۰ سانتی می باشد که ۲۰ سانتیمتر مطلوب است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)