انتخاب تجهیزات برقی ضد انفجار در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
انتخاب تجهیزات برقی ضد انفجار در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
انتخاب تجهیزات برقی ضد انفجار در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
ELECTRICAL EQUIPMENT For use in POTENTIALLY EXPLOSIVE ATMOSPHERES Of PETROLEUM INDUSTRIES
فرمت: PDF تعداد صفحات: 50
تنظیم: مهندس احمد آزموده
فهرست:
-
بدنه تجهیزات برقی
- مقدمه
- روش نامگذاری بدنه ها در آمریکا
- روش IEC برای علامت گذاری بدنه ها
- مثال ها
- بدنه های تجهیزات الکتریکی در صنایع هیدروکربنی
- آتش سوزی و انفجار
-
طبقه بندی فضای قابل اشتعال در صنایع هیدروکربنی
- استانداردهای جهانی
- پیشنهادات NEC
- پیشنهادات IEC
- دستورالعمل های API
- انتخاب مناسب برای صنایع هیدروکربنی کشور
- تشخیص فضاهای قابل اشتعال
- تعیین حدود فضاهای قابل اشتعال
- نمونه هایی از تعیین حدود فضاها
- تقسیم بندی هر منطقه برچسب نوع گازها
- نتیجه گیری و توصیه
- مراجع
-
انتخاب تجهیزات برقی و ادوات کنترل برای فضاهای طبقه بندی شده
- مقدمه
- استانداردهای IEC
- درجات حفاظت معروفی شده توسط IEC
- بدنه ضد انفجار (تقسیم بندی درجه حرارت بدنه، سازمان های تایید کننده تجهیزات)
- بدنه با ایمنی افزوده
- بدنه ذاتا ایمن
- بدنه غیر آتش زا
- بدنه با فشار داخلی
- بدنه محتوای روغن
- بدنه محتوای پودر یا ماسه
- بدنه کاملا مسدود
- بدنه مخصوص
- روش های تجهیزات برقی و توصیه ها
- تجهیزات مطلوب برای فضاهای ZONE 0
- تجهیزات مطلوب برای فضاهای ZONE 1
- تجهیزات مطلوب برای فضاهای ZONE 2
- تجهیزات مطلوب برای فضاهای ایمن
پیشگفتار
طراحی سیستم های الکتریکی مستلزم انتخاب ادوات و تجهیزات مختلف از بازار صنعتی است. مهندس طراح، به علاوه تعیین پارامترهای قابل محاسبه، پاره ای از مشخصات فنی تجهیزات را طبق استانداردهای منتخب و با توجه به شرایط عملیاتی معین می نماید. یکی از عوامل مهم که در تعریف مشخصات فنی تجهیزات الکتریکی محفوظ می گردد، تعیین نوع بدنه و یا محفظه تجهیزات است که در صنایع هیدروکربنی با توجه به خطرات ناشی از آتش سوزی و انفجار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بدنه های تجهیزات الکتریکی بطور اعم دارای حفاظت هایی با درجات مختلف در مقابل ورود اجسام خارجی و آب به داخل آنها می باشند. بدنه تجهیزاتی که در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی بکار می روند، به علاوه خاصیت فوق الذکر، می باید مناسب استفاده در فضاهای محتوی هیدروکربن نیز باشند. فضاهای محتوی هیدروکربن از نظر احتمال آتش سوزی و انفجار به درجات مختلف طبقه بندی می گردند و بدنه تجهیزات مورد نیاز، متناسب با فضاهای مورد نظر انتخاب می شوند.
طبقه بندی فضاها و انتخاب بدنه تجهیزات الکتریکی، برحسب توصیه استانداردهای مختلف صورت می پذیرد که در این راستا استفاده از استانداردهای سازمان بین المللی الکتروتکنیک یا IEC برای کشور ما پیشنهاد گردیده است. این مقاله شامل سه بخش است و با توجه به تجربه صنعتی نویسنده در صنایع هیدروکربنی و با استفاده از نشریات سازمان IEC تهیه شده است.
در بخش اول، چگونگی انتخاب و تعیین مشخصات دقیق بدنه ها از نقطه نظر حفاظت در مقابل ورود اجسام خارجی و آب به داخل آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
در بخش دوم، طريقه طبقه بندی فضاهای صنعتی از نقطه نظر خطر اشتعال و انفجار به علت وجود مواد آتش گیر بررسی و توصیه های لازم بدین منظور ارائه شده است. این مقوله در صنعت، تحت عنوان AREA CLASSIFICATION مطرح است.
در بخش سوم، انواع مختلف بدنه های تجهیزات الکتریکی که طبق استانداردهای سازمان IEC ساخته می شوند و در بازار صنعتی موجود هستند معرفی، و توصیه های لازم جهت انتخاب و مشخص نمودن بدنه های مناسب برای فضاهای مختلف مطرح گردیده است.
این مقاله حاوی چکیده ای از مطالب است که به منظور راهنمائی مهندسین برق و کنترل، جهت تعیین مشخصات بدنه تجهیزات مورد نیاز در صنایع بطور اعم و در صنایع هیدروکربنی کشور بطور خاص تدوین گردیده و کوشش شده است استانداردها و مراجع مربوطه به وضوح مشخص شوند تا خواننده بتواند در صورت نیاز به تفصیل بیشتر به آنها مراجعه نماید.
1- مقدمه
ادوات و تجهیزات برقی که در تاسیسات صنعتی بکار می روند باید به گونه ای انتخاب شوند که با فضای عملیاتی آن صنعت سازگار بوده و بتوانند به نحو مطلوب و بدون ایجاد خطر مورد بهره برداری قرار گیرند. به همین منظور در انتخاب تجهیزات الکتریکی، نه تنها پارامترهای برقی دستگاه ها از قبیل ولتاژ، آمپر، توان و غیره می باید به دقت برگزیده شوند بلکه بدنه، پوسته یا محفظه ای که درون آنها قطعات برقی جاسازی شدهاند نیز باید مناسب با شرایط خاص هر صنعت انتخاب شود.
واژه های مترادف فوق معادل لغت ENCLOSURE در زبان انگلیسی است که در این گفتار بطور اعم از واژه بدنه بدین منظور استفاده شده است. بدنه یا محفظه ادوات الکتریکی وظیفه محافظت از قطعات را به عهده دارد.
اولین خاصیت بدنه اینست که از تماس با قسمت های برق دار یا متحرک و همچنین از ورود اجسام یا ذرات خارجی به داخل دستگاه مورد نظر جلوگیری نماید. دومین خاصیت بدنه اینست که از ورود آب با مقادیر مختلف به داخل دستگاه جلوگیری کند. خواص دیگر بدنه از آن جمله حفاظت در مقابل انفجار و آتش سوزی در صنایع هیدروکربنی، در قسمت های بعد مورد بررسی قرار می گیرد. دو خاصیت فوقالذکر در بدنه تجهیزات برقی و ادوات کنترل و همچنین مناسب بودن بدنه جهت نصب در فضاهای محتوی گازهای قابل اشتعال درجات مختلفی دارند که در استانداردهای مختلف به طرق مختلف تعریف، نامگذاری و علامت گذاری شدهاند.
۲- روش نامگذاری بدنه ها در آمریکا
در آمریکا سازمانی بنام انجمن ملی تولیدکنندگان تجهیزات برقی (NEMA) NATIONAL ELECTRICAL MANUFACTURERS ASSOCIATION بدنه های مختلف تجهیزات برقی را برحسب خاصیت و کاربرد آنها نام گذاری کرده و با شماره های خاصی بعلاوه علامت NEMA TYPE مشخص نموده است، مثلا بدنه 4 NEMA TYPE. نام این بدنه WATER TIGHT است که در مقابل ورود آب وقتی از جهات مختلف به دستگاه پاشیده شود مقاوم می باشد. این نوع بدنه جهت نصب در فضاهای باز و بارانی مناسب است. انواع مختلف بدنه های تعریف شده توسط انجمن فوقالذکر همراه با نام و علامت مشخصه آنها بطور اختصار در جدول زیر نشان داده شده است. با توجه به اینکه از این سیستم علامت گذاری در صنایع هیدورکربنی کشور استفاده نخواهد شد، از ارائه توضیحات بیشتر خودداری می گردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)