الزامات HSE در حوزه خرید و قراردادهای پیمانکاران و تامین کنندگان
الزامات HSE در حوزه خرید و قراردادهای پیمانکاران و تامین کنندگان
الزامات HSE در حوزه خرید و قراردادهای پیمانکاران و تامین کنندگان
تهیه و تنظیم: مهدی مهرابی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 59
تئوری قوی سیاه
حج0قبل از اینکه اروپایی ها استرالیا را کشف کنند، هیچ دلیلی وجود نداشت تا باور کنیم قوهایی به رنگی غیر از رنگ سفید هم می توانند وجود داشته باشند. اما با کشف استرالیا، قوهای سیاه در آنجا دیده شدند و در باورهای خویش تجدیدنظر کردیم “نسیم نیکولاس طالب نویسنده کتاب مشهور قوهای
سیاه ایده خود راجع به باور پذیری پدیده های نامحتمل را اینگونه تکمیل می کند:
نادر بودن و غیرقابل پیش بینی بودن رویدادهای معین، نمی تواند دلیلی بر مهم نبودن آنها باشد. نسیم در تشریح تئوری خود می گوید: “قوی سیاه من رویدادی است که سه خاصیت دارد،
- اول: احتمال وقوع آن، بر اساس دانش پیش بینی، بسیار پایین است.
- دوم: هر چند احتمال وقوع آن پایین است، وقتی که اتفاق می افتد تاثیری گسترده و عظیم بر جای می گذارد
- و خاصیت سوم : مردم آمدن آن را قبل از وقوع نمی بینند، اما پس از وقوع، هر کسی می تواند بگوید که آمدنش را دیده است.
تعاریف و مفاهیم HSE
- ایمنی safety: در فرهنگ لغت ایمنی به معنای امنیت، آسایش، سلامتی و … و از نظر تعریف عبارت است از میزان یا درجه ی دوری از خطر کلمه (Danger)، گویای قرارگرفتن در معرض یک (Hazard) است
- اعمال نا ایمن UNSAFE ACT: عبارت است از انجام هر نوع کاری که توسط یک یا چند کارگر به گونه ای که احتمال بروز یک حادثه افزایش یابد.
- شرایط ناایمن UNSAFE CONDITION: عبارت است از تمام شرایطی که ممکن است یک کارگر در معرض انواع خطرات فیزیکی، شیمیایی، ارگونومیکی، مکانیکی و … قرار بگیرد.
- سلامت health: حفاظت جسم و روح افراد از شرایط و عواملی که می تواند بر سلامت افراد تاثیر بگذارد.
- خطر (Hazard): منبع وضعیت، یا فعالیت دارای پتانسیل آسیب به شکل جراحات یا بیماری، یا ترکیبی از آنها می باشد. به عبارت دیگر هر عامل دارای انرژی که پتانسیل صدمه به فرد را داشته باشد می تواند عامل مخاطره محسوب شود.
- رویداد (Incident): رخداد مرتبط با کار که در آن جراحت یا بیماری(صرف نظر از شدت آن)، یا مرگ رخ دهد یا بتواند رخ دهد.
- حادثه (Accident): رویدادی است که منجر به جراحت ، بیماری یا مرگ شود.
- شبه حادثه (Near-miss): رویدادی است که در آن جراحت ، بیماری یا مرگ رخ ندهد.
- برگه اطلاعات ایمنی مواد (Material Safety Data Sheet (MSDS: برگه اطلاعات ایمنی مواد یا فرآیندهای شیمیایی را در بر می گیرد باید در برگیرنده ۱۶ بند زیر باشد: MSDS اطلاعات موجود در ۱- نام ماده و شرکت سازنده ۲- ترکیب شیمیایی و اجزاء تشکیل دهنده ۳- شناسایی خطر ۴- مقدرات کمک های اولیه ۵- مقدرات و نحوه ی اطفاء حریق ۶- نحوه ی کار با ماده و انبارداری ۷- نحوه ی واکنش و عکس العمل نسبت به رها شدن تصادفی ۸- کنترل های تماس و حفاظت فردی ۹- خواص فیزیکی و شیمیایی ۱۰- واکنش پذیری و پایداری ۱۱- اطلاعات سم شناسی ۱۲- اطلاعات زیست محیطی ۱۳- ملاحظات دفع ۱۴- اطلاعات حمل و نقل ۱۵- اطلاعات قانونی ۱۶- اطلاعات دیگر …
- TLV حد آستانه ی مجاز (Threshold Limit Values): حدود مجاز تماس کارگران را با مواد سمی گوناگون بیان می کند.
- سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) Integrated Management System: نظام ضبط و ربط در محیط کار (House Keeping): این نظام با حذف و کاهش عوامل آلاینده های کاری، کاهش نرخ حوادث محیط کار، فراهم نمودن ایمنی شغلی از طریق مشخص نمودن حوزه های محیط کار، کم کردن ضایعات، سهولت در جابجایی وسایل و از طریق کم کردن ریخت و پاش … می باشد.
- مجوز شروع کار ایمن (Permit to Work): گواهی مکتوبی است که انجام عملیات معین توسط افراد مشخص و در یک محل معین و در یک زمان معین را مشخص کرده و در این مجوز بیان می گردد که چه اقداماتی انجام شده و یا بایستی انجام گیرد تا به هنگام انجام عملیات از خطرات پیشگیری به عمل آید.
موارد مرتبط با ایمنی در قانون کار
ماده ۲- کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.
ماده ۳- کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند. مدیران و مسئولان و بطور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده می گیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.
ماده ۴- کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آنجا کار می کند. از قبیل موسسات صنعتی، کشاورزی، معدنی، ساختمانی، ترابری، مسافربری، خدماتی، تجاری، تولیدی، اماکن عمومی و امثال اینها.
ماده ۱۳ قانون کار: در مواردی که کار از طریق مقاطعه انجام می یابد. مقاطعه دهنده مکلف است قرارداد خود را با مقاطعه کار به نحوی منعقد نماید که در آن مقاطعه کار متعهد گردد که تمامی مقررات این قانون را در مورد کارکنان خود اعمال نماید.
تبصره ۱- مطالبات کارگر جزء دیون ممتاز بوده و کارفرمایان موظف میباشند. بدهی پیمانکاران به کارگران را برابر رای مراجع قانونی از محل مطالبات پیمانکار. منجمله ضمانت حسن انجام کار، پرداخت نمایند.
تبصره ۲- چنانچه مقاطعه دهنده بر خلاف ترتیب فوق به انعقاد قرارداد با مقاطعه کار بپردازد و یا قبل از پایان ۴۵ روز از تحویل موقت. تسویه حساب نماید، مکلف به پرداخت دیون مقاطعه کار در قبال کارگران خواهد بود.
ماده ۸۵- برای صیانت نیروی انسانی و منابع مادی کشور رعایت دستورالعمل هایی که از طرف شورای عالی حفاظت فنی (جهت تامین حفاظت فنی) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (جهت جلوگیری از بیماری های حرفه ای و تامین بهداشت کار و کارگر و محیط کار) تدوین می شود، برای کلیه کارگاه ها، کارفرمایان، کارگران و کارآموزان الزامی است.
ماده ۹۱- کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون مکلفند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامین حفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعمل های مربوطه کارگاه می باشند.
ماده ۹۲- کلیه واحد های موضوع ماده ۸۵ این قانون که شاغلین در آنها به اقتضای نوع کار در معرض بروز بیماری های ناشی از کار قرار دارند باید برای همه افراد مذکور پرونده پزشکی تشکیل دهند و حداقل سالی یکبار توسط مراکز بهداشتی درمانی از آنها معاینه و آزمایش های لازم را به عمل آورند و نتیجه را در پرونده کارگاه ضبط نمایند.
• تبصره ۱- چنانچه با تشخیص شورای پزشکی نظر داده شود که فرد معاینه شده به بیماری ناشی از کار مبتلا یا در معرض ابتلا باشد کارفرما و مسئولین مربوطه مکلفند کار او را براساس نظریه شورای پزشکی مذکور بدون کاهش حق السعی ،در قسمت مناسب دیگری تعیین نمایند.
• تبصره ۲- درصورت مشاهده چنین بیمارانی وزارت کار و امور اجتماعی مکلف به بازدید و تأیید مجدد شرایط فنی و بهداشت و ایمنی محیط کار خواهد بود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)